ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνέχιση των συγκρούσεων
  • Σποραδικές μάχες για τέταρτη μέρα στο Οράχοβατς
  • Συζητεί το "μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου" η "Ομάδα Επαφής"
  • Για από αέρος βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ καλεί ξανά ο Φάτος Νάνο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και Αλβανοί αντάρτες του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA) συνέχιζαν χτες για τέταρτη ημέρα - κατά τις πληροφορίες που εξέρχονταν της περιοχής - τις μάχες στο Οράχοβατς.

Η σερβική πλευρά ισχυρίστηκε πως "έθεσε υπό τον έλεγχό της" την περιοχή. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του KLA αντέτειναν ότι η μάχη συνεχίζεται, ενώ το κοντινό στους πολιτικούς ηγέτες του Κοσσόβου "Κέντρο Πληροφόρησης" ανέφερε ότι 36 Αλβανοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή από το Σαββατοκύριακο, όταν 600 άνδρες του KLA επιτέθηκαν.

Χτες επιτράπηκε σε ξένους δημοσιογράφους να επισκεφθούν συνοδεία αστυνομικών τη νότια πλευρά της πόλης των 20.000 κατοίκων, όπου τους επιδείχτηκαν όπλα που κατασχέθηκαν από τους αντάρτες. Οι Σέρβοι πάντως αρνήθηκαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης, λέγοντας ότι ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακόμη διεσπαρμένοι εκεί και πυροβολούν "ό,τι κινείται", με προτίμηση στους αστυνομικούς...

Πηγή της Σερβικής αστυνομίας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η μάχη στο Οράχοβατς - τη μεγαλύτερη πόλη που ενεπλάκη ως τώρα στη σύγκρουση - ήταν τόσο σφοδρή: το κίνητρο, είπε, ήταν "πολιτικό". "Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε τον KLA να καταλάβει την πόλη και να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη τη γύρω περιοχή, δημιουργώντας μια ανεπίσημη "πρωτεύουσά" του". Αλλού στην επαρχία, η κατάσταση δεν ήταν "ηρεμότερη". Η Αλβανική πλευρά υποστήριξε πως 100 Αλβανοί Κοσσοβάροι συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας στο Πρίζρεν, πολύ κοντά στη μεθόριο Κοσσόβου - Αλβανίας. Και το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε πως Αλβανοί οπλοφόροι επιτέθηκαν σε ένα ορυχείο 32 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας, Πρίστινα, για να "αποκρουστούν" από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Τη Δευτέρα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, "πρόεδρος" του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, που τόσο το Βελιγράδι όσο και ο "Απελευθερωτικός Στρατός" δεν αναγνωρίζουν, κάλεσε για τη σύσταση μια "κυβέρνησης ενότητας". Ωστόσο, ο ρόλος της παρέμενε αμφίβολος - απ' όλες τις απόψεις.

"Επέκταση" του προβλήματος;

Χτες, τρεις εκρήξεις - σχεδόν ταυτόχρονες - συντάραξαν την πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Σκόπια, και άλλες δύο τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, χωρίς να υπάρξουν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις. Αλλά, όπως υπονόησε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η μέθοδος θυμίζει εκείνη του KLA, που το Γενάρη είχε αναλάβει την ευθύνη μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων στο Κουμάνοβο και άλλες δύο πόλεις, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός.

Αργά τη Δευτέρα, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λαζάρ Κιτάνοφσκι, είχε ανακοινώσει πως ενισχύονται οι μεθοριακές φρουρές της ΠΓΔΜ για την αποτροπή ενδεχόμενης χρήσης της χώρας του ως "διόδου" μεταφοράς όπλων του KLA στο Κοσσυφοπέδιο.

Το να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο εκείνη η ομάδα που προσβλέπει σε μια "μεγάλη Αλβανία" μοιάζει απίστευτο, ενώ το Κόσσοβο φλέγεται - αλλά όχι και απίθανο. Εξάλλου, οι εκπρόσωποι του KLA έχουν ήδη φροντίσει να ανεβάσουν τους τόνους της ρητορικής τους, κι ένας εξ αυτών είχε μιλήσει τη Δευτέρα σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό για "ένωση όλων των εδαφών όπου υπάρχουν Αλβανοί"...

Διπλωματική "αμηχανία"

Μετά την ολοκλήρωση από τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, των συνομιλιών με τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση, από τις οποίες δεν κατέστη γνωστό αν υπήρξε κάποιο "συμπέρασμα" ή απόφαση, ήταν η σειρά της "Ομάδας Επαφής". Χτες, εμπειρογνώμονες των έξι χωρών που συγκροτούν την "Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία" συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να επεξεργαστούν"τα στοιχεία του μελλοντικού καθεστώτος της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου", σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της "Ομάδας Επαφής" για το κείμενο ενός σχεδίου απόφασης που (όπως είχαν προτείνει Λονδίνο και Παρίσι) θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην τελευταία συνάντησή του, (8 Ιούλη, στη Βόννη), η "Ομάδα Επαφής" με κοινή διακήρυξη ζήτησε διακοπή των εχθροπραξιών και επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

"Βρισκόμαστε μακριά από μια εκεχειρία", παραδέχτηκε χτες ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως "μας ανησυχεί πάρα πολύ η επιδείνωση της κατάστασης". Πάντως προς το παρόν δεν προβλέπεται νέα σύνοδος της "Ομάδας Επαφής".

Νάνο: "να επέμβει το ΝΑΤΟ"

Διαβλέποντας την "αμηχανία" των διπλωματών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο επανέλαβε χτες την έκκλησή του για την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών εναντίον σερβικών στρατιωτικών βάσεων, προκειμένου να "τεθεί τέρμα" στις κατασταλτικές επιχειρήσεις των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

"Δεν πρέπει να περιμένουμε για να πλήξουμε τη στρατιωτική μηχανή των Σέρβων με αεροπορικές επιδρομές", είπε ο Νάνο.

"Η ένοπλη σύγκρουση (στο Κοσσυφοπέδιο) δεν πρέπει να φτάσει σε σημείο ώστε να είναι πλέον αδύνατη μία πολιτική λύση του προβλήματος", πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις

Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Πιερίας για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και της επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, μεταφέρει με επιστολή του προς το υπουργείο Εξωτερικών, το Επιμελητήριο Πιερίας. Οι συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη Βαλκανική έχουν γίνει πλέον αισθητές, στον επιχειρηματικό κόσμο, και ιδιαίτερα στην τουριστική δραστηριότητα που, όπως είναι γνωστό, επί σειρά ετών στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το Επιμελητήριο Πιερίας, με την επιστολή του, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση "να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή αφού η συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων ή μια πιθανή σύρραξη στα Βαλκάνια, θα έχει άμεσες και σοβαρές οικονομικές και όχι μόνο συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της χώρας".

  • Ακόμη, με ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο σημειώνει πως "τη στιγμή που στα Βαλκάνια είναι πιθανόν να εκραγεί Βαλκανικός Πόλεμος, που υποθάλπεται από τους ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, η πληροφορία και μόνο ότι υπάρχει περίπτωση να επισκεφθεί το νησί μας ο αμερικανικός Στόλος, προκαλεί τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του φιλειρηνικού Λεσβιακού λαού".

Προστίθεται πως "το Παλλεσβιακό Εργατ/κό Κέντρο εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων του νησιού, θεωρεί απαράδεκτη την επίσκεψη και καλεί το Λεσβιακό λαό, να μην επιτρέψει στους Αμερικάνους να πατήσουν το πόδι τους στο νησί μας".

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εργατική κινητοποίηση

ΣΕΟΥΛ. -

Τη δεύτερη κατά σειρά γενική απεργία κήρυξε για αύριο η Συνομοσπονδία Συνδικάτων προς ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς και εργαζόμενους των δύο μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας, "Χιουντάι" και "Νταεβού" που βρίσκονται εδώ και δύο βδομάδες σε κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν τα σχέδια των μαζικών απολύσεων.

Χιλιάδες εργάτες εξακολουθούν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ουλσάν, ενώτα εργατικά συνδικάτα έκαναν έκκληση για εκδηλώσεις συμπαράστασης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στη Σεούλ. Στις κινητοποιήσεις αυτές θα συνταχθούν στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα, που και αυτοί απειλούνται με μαζικές απολύσεις, όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στη μεγάλη 48ωρη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε με συντριπτική επιτυχία την προηγούμενη βδομάδα. Από την πλευρά του το Συνδικάτο των Μεταλλωρύχων, αδελφός κλάδος με τους εργάτες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάλεσε τα 55.000 μέλη του σε γενική απεργία από σήμερα.

Μπροστά σε αυτή την αποφασιστική και μαχητική στάση οι βιομηχανίες προχώρησαν στη γνωστή στάση του λοκ άουτ. Με χτεσινές ανακοινώσεις των διοικήσεων των βιομηχανιών τους η παραγωγή σταμάτησε από χτες μετά την απόφαση της διεύθυνσης των εταιριών να προβούν σε λοκ άουτ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα. Η πρώτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία, η "Χιουντάι", ανακοίνωσε πως οι εγκαταστάσεις της στο Ουλσάν, στα νότια της χώρας, θα παραμείνουν κλειστές για τρεις μέρες, ενώ η "Νταεβού", δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία, θα κρατήσει κλειστά τα εργοστάσιά της και θα διατηρήσει το λοκ άουτ επίσης για τρεις μέρες το οποίο θα διαρκέσει μέχρι σήμερα.

Μετά την Ινδία, πιέσεις ΗΠΑ προς Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Πακιστανοί και Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν χθες συνομιλίες προκειμένου να "γεφυρώσουν τις διαφορές" τους, με το Ισλαμαμπάντ να πιέζει για άρση ή "άμβλυνση" των επιβληθεισών από τις ΗΠΑ οικονομικών κυρώσεων λόγω των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησε και την Ουάσιγκτον να πιέζει για υπογραφή της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών (CTBT).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, ηγείται της αμερικανικής αποστολής. Ο Τάλμποτ είχε συζητήσει με Ινδούς αξιωματούχους τις προηγούμενες μέρες, αλλά με μόνο "αργή πρόοδο" να προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα (Τετάρτη), ο Στρόουμπ Τάλμποτ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλεί ξανά για εκλογές ο Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ απηύθυνε χθες νέα έκκληση προς τους εταίρους του να προσδιορίσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι οποίες έχουν προσωρινά οριστεί (από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ) για τον επόμενο Απρίλη.

Το συντομότερο δυνατό "πρέπει να ανακοινώσουμε μια ημερομηνία για εκλογές, ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα", φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", ο Ετσεβίτ.

Ο Γιλμάζ είχε πει τον Ιούνη ότι θα διαλυθεί η κυβέρνηση συνασπισμού ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, τον Απρίλη του 1999, 20 μήνες νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν. (Την εξουσία για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών έχει μόνο το Κοινοβούλιο). Χθες είπε ότι πιθανότητα η οριστική ημερομηνία των εκλογών θα οριστεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, λέγοντας πως θα υπάρξει δίμηνη διακοπή των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης.

Σήμερα, ο Γιλμάζ αντιμετωπίζει την οριστική ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής των Ισλαμιστών της αντιπολίτευσης, με αφορμή κατηγορίες για διαφθορά. Η κυβέρνηση Γιλμάζ επέζησε τεσσάρων παρόμοιων προσπαθειών.

Από τον οπλισμό που κατάσχεσαν οι Σερβικές αστυνομικές δυνάμεις

Από τον οπλισμό που κατάσχεσαν οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ