ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ

ΙΟΥΛΗΣ 1946
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΧΙΤΩΝ ΕΡΡΙΞΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ σ. ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗ
  • Η επίθεση ετοιμαζόταν από μήνες, είχε καταγγελθεί στις αρχές, είχε γραφτεί και στον Τύπο, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο
  • Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • "Είναι γεγονός που δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Οι καινούργιες γκανγκστερικές ομάδες μοναρχικών που προανήγγειλε ο μοναρχικός Τύπος με τον τίτλο "ομάδες εθνικής αυτοπροστασίας" άρχισαν από 48 ώρες τη δράση τους. Μέσα στα πλαίσια του πρώτου σκοπού τους - να δολοφονήσουν στελέχη των λαϊκών οργανώσεων και κομμάτων - πραγματοποιήθηκε η πρώτη δολοφονική επίθεσή τους τις πρωινές ώρες χθες με στόχο το σ. Μ. Πορφυρογένη.

    Η επίθεση αυτή που συνδυάστηκε με γενική εξόρμηση στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά είναι συνέχεια των "αντιποίνων", στα οποία προτρέπονται οι χίτες και οι κάθε λογής δολοφόνοι από την ηγεσία τους, το φασιστικό - μοναρχικό Τύπο και την αστυνομία (κάτω απ' την προστασία της οποίας δρουν) έπειτα απ' τον τραυματισμό του Πανωλιάσκου.

    * * *

    Στις 2 περίπου τη νύχτα της 11 - 12 τρ. 20 - 25 τρομοκράτες, οπλισμένοι με αυτόματα πιστόλια και χειροβομβίδες, πήγαν στο σπίτι του σ. Πορφυρογένη (Φιλαδελφείας 27 - Ν. Σμύρνη), με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Ερριξαν μια χειροβομβίδα αγγλικού τύπου (όπως διαπίστωσε και η αστυνομία), που ευτυχώς δεν εξερράγη μέσα στο σπίτι, αλλά προσέκρουσε στα κάγκελα του παραθύρου. Κομμάτια από σίδερο εκσφενδονίσθησαν μέσα στο δωμάτιο και σφηνώθηκαν στον απέναντι τοίχο. Καταστράφηκαν τελείως τα τζάμια της πόρτας και του παραθύρου και καθρέπτες. Ευτυχώς ούτε ο σ. Πορφυρογένης ούτε κανένας άλλος από την οικογένειά του έπαθε τίποτε.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από τα μεσάνυκτα οι ένοπλοι εγκληματίες αλώνιζαν τη Ν. Σμύρνη η αστυνομία δεν έπιασε κανένα.

    ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ!

    Λίγα λεπτά πριν επιχειρήσουν την απόπειρα κατά του σ. Πορφυρογένη, 10 απ' τους τρομοκράτες οπλισμένοι με αυτόματα πήγαν στο σπίτι του μηχανικού κ. Ζούλα, υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, έκοψαν το σύρμα του τηλεφώνου για να μην υπάρχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο, έκαναν έρευνες και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τον 15χρονο γυιό του. Στο δρόμο, του ζητούσαν με απειλή αυτομάτου "να τους μαρτυρήσει πού μετέφερε τα όπλα μαζί με τον υπεύθυνο του ΚΚΕ στη Ν. Σμύρνη Παπαγιαννόπουλο". Πήγαν έπειτα στο σπίτι του τελευταίου (Ιωνίας 31), που είναι αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή εκλογικών βιβλιαρίων και του ζήτησαν να τους υποδείξει "πού βρίσκεται η αποθήκη με τα όπλα"! Μπροστά στην άρνησή του και τη διάψευση των ισχυρισμών τους, οι δολοφόνοι πήγαν στο σπίτι του σ. Πορφυρογένη.

    Τις ίδιες περίπου ώρες, άλλες ομάδες ματοκυλούσαν το δημοκρατικό λαό σ' άλλες συνοικίες. Στις 10 1/2 μ.μ. ένοπλοι τρομοκράτες από τον Αη Γιάννη κ.λ.π. (Δ. Κωνσταντίνου, Πολυγιαννάκης κ.λ.π.) περιπολώντας στη λεωφόρο Γούβας και την οδό Χρυσίππου άνοιξαν πυρ εναντίον δημοκρατικών πολιτών. Ο Π. Καραμπατζάκης δέχθηκε πολλές σφαίρες στο κεφάλι και στα πόδια και μεταφέρθηκε στο σταθμό των Πρώτων Βοηθειών και από κει στο νοσοκομείο Ν. Ιωνίας. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Ο Ι. Λεβαντής παραμορφώθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο από ρόπαλα και λαβές πιστολιών και έμεινε αναίσθητος. Στον τόπο του εγκλήματος συγκεντρώθηκαν πολλοί πολίτες (και μοναρχικοί ακόμα) που εξεδήλωναν τον αποτροπιασμό τους. Η αστυνομία πήγε αρκετή ώρα μετά το έγκλημα και χωρίς να πιάσει κανένα από τους δράστες επιτέθηκε κατά των πολιτών.

    Στην οδό Φιλολάου κακοποιήθηκαν άγρια οι Ι. Ρουμελιώτης και Α. Ιωάννου.Την ίδια ώρα και σχεδόν μέχρι τα ξημερώματα ομάδα τρομοκρατών περιφέρονταν ανενόχλητη στα Ν. Σφαγεία τραγουδώντας του "αητού το γυιό" και πυροβολώντας. Στο σπίτι του Μαζικόμου έριξαν χειροβομβίδα αγγλικού τύπου Μιλς. Αλλη χειροβομβίδα ρίχθηκε στο σπίτι του Κωνσταντινίδη (οδός Ελευθ. Βενιζέλου), καθώς και στο σπίτι του Λουλούδη.

    Στα Κάτω Πατήσια ένοπλα συνεργεία της Χ έκαναν τρομοκρατικές περιπολίες. Στην οδό Αιλιανού - Σερίφου έπιασαν το δημοκρατικό υπάλληλο Σ. Γελαδάκη και του πήραν 40.000 κι ό,τι άλλο είχε μαζί του. Στον Πειραιά χίτες πήγαν στο σπίτι του εκτελεστικού της ΟΕΝΟ συν. Κουκουδάκη (Μπούρμπαση 1) για να τον σκοτώσουν. Εφυγαν, αφού πυροβόλησαν επανειλημμένα.

    Το όργιο συμπλήρωσε η αστυνομία με τις συλλήψεις που εξακολουθούσε να κάνει στις συνοικίες για ..."ηθική αυτουργία στον τραυματισμό του Πανωλιάσκου"!

    Για το λόγο αυτό πιάσθηκαν.... οι Αλ. Μαυροβασίλης και Αλ. Σταμπολτζόγλου! Στην ίδια συνοικία ο υπαστυνόμος Μπατσιλίβας απαγόρευε στους κατοίκους τη μετακίνηση απ' τη συνοικία μετά τις 9 μ.μ.! Για "παράβαση" της διαταγής του αυτής, έπιασε τον Αθ. Λιανό.

    Τα μεσάνυχτα της 11 - 12 τρ. ο αρχηγός της Χ Κοκκινιάς Καράμπελας με τους τρομοκράτες Αποστολάτο ναύτη, Λαγκούση αστυφύλακα με πολιτικά, Τσιγκόπουλο και Κανακάκη πήγαν στα γραφεία της Αχτίδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ και βρίζοντας χυδαία το στρατάρχη Στάλιν και το σ. Ζαχαριάδη ρύπαναν τους τοίχους.

    Η στάση της αστυνομίας, η δουλοφροσύνη της απέναντι στα εκβιαστικά τελεσίγραφα της συμμορίας του Πανωλιάσκου, το γεγονός ότι οι μοναρχικοί τρομοκράτες παρέμειναν ασύλληπτοι, είναι μέσα στην ατμόσφαιρα γενικά του μοναρχικού κράτους και με τις απροκάλυπτες προτροπές του μοναρχικού Τύπου για την εξόντωση των δημοκρατικών άλλο ένα στοιχείο ενθάρρυνσης για τους μοναρχικούς δολοφόνους. Στους κύκλους τους έχει εδραιωθεί από την ίδια τη στάση της αστυνομίας η πεποίθηση ότι το σώμα αυτό είναι "μαζί τους, ότι δεν πρόκειται να τους κτυπήσει ή να τους συλλάβει". Και επιδίδονται στην εγκληματική δράση τους γιατί ξέρουν πως είναι ασύδοτοι. Ορισμένες εκδηλώσεις αστυνομικών οργάνων ενισχύουν την πεποίθηση των μοναρχικών για την απόλυτη αλληλεγγύη της αστυνομίας μαζί τους. Μέσα στ' άλλα είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές το πρωί στις 7 αστυνομικοί που επέβαιναν στο υπ. αριθ. Α. Π. 27 αυτοκίνητο ανεβαίνοντας από τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας προς την Καισαριανή τραγουδούσαν μοναρχικά θούρια και το "Σόφια κλπ.". Το ίδιο παρατηρήθηκε και χθες με αστυνομικούς που πέρασαν με το υπ. αριθ. Α. Π. 25 αυτοκίνητο".

    ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
    ΧΙΤΕΣ ΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ
    • Ερριξαν δύο χειροβομβίδες, σκότωσαν ένα παιδάκι και τραυμάτισαν 15 άλλους

    "Βάρβαρη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες έγινε χθες το βράδυ από μοναρχικούς τρομοκράτες στο Ν. Κόσμο στο παντοπωλείο του δημοκρατικού Αθ. Καφετζή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδάκι και να τραυματισθούν άλλα 15 άτομα, γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Από δύο σημεία ταυτόχρονα συμμορίτες της Χ έρριξαν χειροβομβίδες στην πόρτα του παραπάνω παντοπωλείου, που βρίσκεται στην οδό Σπινθάρου 26. Οι χειροβομβίδες εξερράγησαν πάνω στο πεζοδρόμιο σε απόσταση 1 1/2 - 2 μέτρα από το παντοπωλείο. Από τα θραύσματα τραυματίσθηκαν πολλά παιδάκια, που έπαιζαν εκεί κοντά και διαβάτες που τυχαία περνούσαν από κει.

    Οι δράστες συμμορίτες, μετά από την εγκληματική τους πράξη, τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίσθηκαν.

    Την έκρηξη των χειροβομβίδων επακολούθησαν σκηνές συγκλονιστικές. Οι μανάδες έτρεξαν σαν τρελλές από τα σπίτια τους για να μαζέψουν τα σωριασμένα στο δρόμο και τραυματισμένα παιδιά τους. Στις σπαρακτικές τους φωνές αναμειγνύονταν οι επικλήσεις των θυμάτων που ζητούσαν βοήθεια και το θέαμα γινόταν πιο φρικτό.

    Αυτοκίνητα του Σταθμού Α Βοηθειών έφτασαν σε λίγο και πήραν τους τραυματίες που μετά την πρόχειρη επίδεση των τραυμάτων τους μεταφέρθηκαν στον "Ευαγγελισμό".

    Τα θύματα είναι τα εξής: Τάκης Ωρολογάς 12 χρονών μαθητής, γυιός ταγματάρχη ε.α. νεκρός. Τραυματισμένοι σοβαρά Δ. Αϊβαλιώτης 5 χρονών γυιός αστυνομικού, Ρούσος 4 χρονών γυιός αστυνομικού, Πιπίτσα Κακολίδου 5 χρονών, Πόπη Τζίνη 22 χρονών, Μαργαρίτα Μπεντεφούντη 35 χρονών, Βασ. Παρνασάς 7 χρονών, Δ. Μάγγελ 9 χρονών μαθητής, Αθ. Συχρικός 26 χρονών, Σπ. Τενέσης 17 χρονών μαθητής, Μαρκοπούλου 6 μηνών αβάπτιστο και Αντ. Ρουμελιωτάκης 8 χρονών μαθητής.

    Τραυματισμένοι ελαφρότερα Χρ. Παγώνης 45 χρονών σωφέρ, Σωτηρία Μαρκοπούλου 30 χρονών, Ολγα Μάγγελ 32 χρονών και Αθ. Καφετζής, ο παντοπώλης εναντίον του οποίου έγινε η επίθεση, 23 χρονών.

    Τραγική σκηνή διαδραματίσθηκε μέσα στο Σταθμό των Α" Βοηθειών, όπου η μάνα του μαθητή Ωρολογά πήγε να τον δει. Τη στιγμή που μπήκε έπεσε απάνω σε δύο νοσοκόμους που γράφανε στα βιβλία το θάνατο του παιδιού της. Αλλόφρων τότε η δυστυχισμένη άρχισε να τραβάει τα μαλλιά της και να χτυπιέται στους τοίχους. Σε λίγο άρχισε να λέει ασυνάρτητες φράσεις, που έδιναν την εντύπωση ότι σάλεψε το λογικό της.

    Ο ΓΟΝΑΤΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ!

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γονατάς δήλωσε χθες το βράδυ σχετικά με τις επιθέσεις των χιτών και την ανωμαλία που υπάρχει στην πρωτεύουσα ότι "η κυβέρνησις δε γνωρίζει να γίνωνται ένοπλοι περιπολίαι από μέρους χιτών". Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι η "αστυνομία κάμνει έρευνας και συλλαμβάνει τους οπλοφορούντας" και σε παρατήρηση ότι χίτες και αστυνομικοί στις ανατολικές συνοικίες συνέλαβαν δημοκρατικούς πολίτες και τους απείλησαν με τα όπλα είπε: "Και σεις (οι αριστεροί) το ίδιο κάνετε και δεν μπορείτε να παραπονήσθε"".



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ