ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι άλλο;

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποφασίσουν οι κυβερνώντες να πάρουν κάποια μέτρα για τη μάστιγα των πυρκαγιών...

***

Σε κατάσταση κανονικής πολιορκίας βρέθηκε η Αθήνα με τις πυρκαγιές στον Καρέα, στην Ηλιούπολη και τη Σαρωνίδα, και όπως γνωρίζουμε είχαμε τέσσερα θύματα, τρεις πυροσβέστες κι έναν πολίτη.

***

Τι περιμένουν άραγε; Να καεί καμιά ολόκληρη συνοικία ή να καεί καμιά πόλη ολόκληρη; Εδώ και μήνες, βροχή πέφτουν οι προειδοποιήσεις, για την έλλειψη υποδομής και την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης, αυτοί τίποτε...

***

Πότε φταίει ο αέρας που φυσάει, πότε οι δυσπρόσιτες περιοχές, πότε οι συγκυρίες και πότε τα έξυπνα σχέδια εμπρηστών. Ο κόσμος όμως δε φταίει σε τίποτε, κι αυτός είναι που την πληρώνει.

***

Το χειρότερο δε, είναι ότι ακόμα κι αυτά τα γεγονότα μάλλον δε θα τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη, δηλαδή να πάψουν να βλέπουν την υπόθεση της δασοπυρόσβεσης σαν λογιστικό άθροισμα με βάση το οποίο πρέπει να περικόψουν το κόστος.

***

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ διαγράψανε τον Γιοβανούδα, διαγράψανε για 9 μήνες τον Γιακουμάτο και καθαρίσανε. Οπότε κι αυτοί πλέον προστίθενται στη... λίστα των ανεξάρτητων βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται και πληθύνονται...

***

Πάντως, με δύο τέτοια... "επίλεκτα" στελέχη στην... "Κοινοβουλευτική Ομάδα" τους δεν πρέπει να έχουν παράπονο ενισχύθηκαν αποφασιστικά! Αν μη τι άλλο αποκτούν ένα δυναμισμό.

***

Ο Β. Γιοβανούδας, μάλιστα, το απέδειξε με αυτά που είπε για τον Κ. Καραμανλή. Κι αν κρίνουμε από την οξύτητα της επίθεσης εναντίον του προέδρου της ΝΔ, μάλλον ούτως ή άλλως δεν είχε και... πολλά ψωμιά στο κόμμα.

***

Εμπλεξε στην υπόθεση κι ο Εβερτ, οπότε μάλλον αυτή η ιστορία θα έχει και... εσωκομματική ουρά για τους επόμενους μήνες.

Αντίσταση το μόνο όπλο

Ασφαλώς και τα στοιχεία για τη δραματική αύξηση της "επίσημης" ανεργίας κατά 100.000 ανθρώπους μέσα σε ένα χρόνο είναι συγκλονιστικά, έστω και αν είναι αναμενόμενα. Πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από τα ευκολοδιάβαστα νούμερα κρύβονται άνθρωποι που ζουν καθημερινά εφιαλτικές καταστάσεις, προκειμένου να επιβιώσουν στο περιθώριο. Πίσω από τους ψυχρούς αυτούς αριθμούς των ανέργων κρύβονται αναρίθμητα κοινωνικά προβλήματα και οι αριθμοί αυτοί μπορούν να εξηγήσουν αρκετά από εκείνα που καθημερινά "παίζουν" στα ΜΜΕ ως "αποκλίνουσες συμπεριφορές". Ο χώρος δεν επιτρέπει παραπέρα αναλύσεις...

Ομως, τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία, ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία που εμφανίζουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,6% τον περασμένο Μάη και κατά 4,1% στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1998. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι λιγότεροι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην αύξηση της παραγωγής και του πλούτου, χάρη στην ένταση της υπερεκμετάλλευσης, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου κ.ο.κ.

Και αν όλα αυτά έγιναν σε μια χρονική περίοδο που δεν έχει μπει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθήσει όταν αυτό... ευλογήσει επίσημα την ασυδοσία των εργοδοτών. Αντίσταση, λοιπόν, με κάθε μέσο και με όλες τις δυνάμεις γιατί "η όρεξή τους ανοίγει τρώγοντας"...

"Ενημέρωση"

Μια βδομάδα

ακούμε όλοι

για του Μάκη

το πιστόλι

και τους "άθλους"

τ' άλλου βλάμη,

κάποιου κύριου

Βαρσάμη.

"Τοκ", ειδήσεις,

συνεντεύξεις

για τις δύο

"επιτεύξεις"

κι ούτε "κιχ"

απ' τις οθόνες

για ανεργία,

βάρη, "ζώνες".

Μας φλομώσαν

έξι μέρες

για τους δυο

"εθνοπατέρες",

για τους έρωτες

του πρώτου

και του άλλου

την κουμπούρα

(ενημέρωση

σαβούρα)!

Ο οίστρος

ΜΜΕ και Δαμανάκη

Επιστολή έστειλε η Μ. Δαμανάκη στους διευθυντές των ΜΜΕ και τους ζητά να οργανώσουν δημόσιο διάλογο, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας.

Να βαρέθηκε, άραγε, τη μέχρι τώρα μονοτονία και "μοναξιά", δηλαδή την προβολή της ίδιας και μόνο της ίδιας και του Δ. Αβραμόπουλου από τα ΜΜΕ; Την προβολή της, ακόμη και για θέματα άνευ ουσίας, όπως είναι οι περιοδείες της και άλλες "πρωτοβουλίες" της;

Σε κάθε περίπτωση, αν και όταν οι καναλάρχες αποφασίσουν να οργανώσουν συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων, ας μη... ξεχάσει, όταν θα πάει σ' αυτές, και τα εξής: Να πει στους εργαζόμενους, γιατί δεν πάτησε το πόδι της, ούτε σ' έναν από τους αγώνες τους. Να απολογηθεί για τη συμβολή της στην υπονόμευση των αγροτικών αγώνων. Οπως και για την απουσία της, αν και βουλευτής, από τους αγώνες των εργαζομένων στη "Σόφτεξ", των οικοδόμων, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στην Ιονική, την "Ολυμπιακή", κλπ.

Και μη μας πει κανείς, ότι δικαίωμά της είναι να το κάνει ή όχι. Εχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους εργαζόμενους. Οχι γιατί την περιμένουν, αλλά κυρίως, για να δείξει πόσο συνεπής είναι η ίδια, στα περί ειλικρίνειας, που συνεχώς επαγγέλλεται...

Μια αποσιώπηση που λέει πολλά...

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ τις μέρες αυτές οι πυρκαγιές. Την προχθεσινή ανακοίνωση, όμως, του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το θέμα αυτό, κανένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι δε θεώρησε σκόπιμο, να μεταδώσει ή απλώς και μόνο να την αναφέρει. Το ίδιο και πολλές εφημερίδες. Κι ωστόσο, στην ανακοίνωση επισημαίνονταν οι κυβερνητικές ευθύνες και προτείνονταν μέτρα για την αποτροπή μεγαλύτερων τραγωδιών.

Ισως, αυτά ακριβώς δεν ήθελαν να προβληθούν. Κατά τα άλλα, θα "πήξουμε" στα ρεπορτάζ, για τις τέσσερις ζωές που χάθηκαν, για τις νέες καταστροφές δασών και όσα άλλα θλιβερά βλέπουμε τις μέρες αυτές...

Προβοκατόρικες διαδόσεις

Τα "μεγάλα" όπλα έβαλε μπροστά ο κυβερνητικός υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και τα επιτελεία που τον στηρίζουν. Αρχισαν από τώρα τις προβοκάτσιες. Διαδίδουν, ότι ο Π. Σαλπέας, όχι μόνο θα υποστηρίξει τη δεύτερη Κυριακή τον εκλεκτό της κυβέρνησης, Χρ. Φωτίου, αλλά από τώρα και στα πλαίσια ενός άτυπου "αντι - Λογοθετικού μετώπου" δεν αντιμάχεται ο ένας τον άλλον. Και για να γίνουν οι διαδόσεις αυτές περισσότερο αληθοφανείς, αποτέλεσαν και τη βασική ύλη του προχθεσινού, πρωτοσέλιδου "ρεπορτάζ" της ημερήσιας Πειραιώτικης εφημερίδας "Χρονογράφος", που έχει αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη του εκλεκτού της κυβέρνησης. Τίτλος του ρεπορτάζ: "Ενίσχυση Φωτίου από την Αριστερά" (!).

Φαίνεται πως βρίσκεται σε πολύ στενόχωρη θέση ο κ. Φωτίου. Προφανώς, τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στον ίδιο και τα επιτελεία του, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Και δεν μπορούσε, βέβαια, να είναι διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν χιλιάδες λόγους - για να θυμηθούμε και μια σχετική αφίσα της κυβέρνησης - να ρίξουν "μαύρο" στον κυβερνητικό συνδυασμό. Και για τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και για τον τωρινό δήμαρχο, που το ΠΑΣΟΚ τους φόρτωσε στην πλάτη τους και για την ανεργία, που τσακίζει κόκαλα, και, και, και...

Αποκαλυπτική "ουδετερότητα"

Πανελλαδική απεργία γίνεται σήμερα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά αρκετοί είναι αυτοί, που "ποιούν την νήσσαν" και δεν τολμούν, βέβαια, να υποστηρίξουν δημόσια και ανοιχτά το κυβερνητικό έκτρωμα, αλλά και δεν κάνουν το παραμικρό για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.

Πάρτε, για παράδειγμα, τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τους λεγόμενους "αντάρτες". Ολοι τους αποφεύγουν το θέμα, σαν ο διάβολος το λιβάνι.

Το ίδιο έγινε και προχθές, στη συνεδρίαση του ΔΣ Νίκαιας, όταν η υποψήφια δήμαρχος Βέρα Νικολαϊδου, πρότεινε να προχωρούσε σήμερα ο δήμος στο 24ωρο κλείσιμο των υπηρεσιών του, ως έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων.

"Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απεργήσουν και αν θέλουν ας το κάνουν. Το δήμο όμως δεν τον κλείνουμε...". Αυτή ήταν η "εκσυγχρονιστική" και "ουδέτερη" απάντηση του δημάρχου και της πλειοψηφίας.

Οταν φυσάει ... Τζουμάκας!

Οι δύο καινούριες πυρκαγιές, που ξέσπασαν χτες... μέσα στην Αθήνα (!), στον Υμηττό και τη Σαρωνίδα, χρεώνονται αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από αστεία επιχειρήματα περί"ισχυρών ανέμων". Πολύ πριν από τους ανέμους, έχουν "φυσήξει" τα νομοσχέδια του υπουργού Γεωργίας, με τα οποία επιβραβεύονται ουσιαστικά οι εμπρηστές και οικοπεδοφάγοι, οι οποίοι γνωρίζουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα βάλουν πόδι στα καμένα.

Θα μπορούσαν να καίγονται με τέτοια ευκολία τα δάση, αν ήταν απόλυτα βέβαιο ότι δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση και ποτέ, να καταπατηθούν και να γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας των κάθε λογής "αετονύχηδων";

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο μόλις χτες, στη σχετική ανακοίνωσή του, προέβλεπε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως "θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύκλο έξαρσης των πυρκαγιών" και καλούσε την κυβέρνηση να θέσει σε ετοιμότητα όσα μέσα, επίγεια και εναέρια, υπάρχουν και να ενισχυθούν αμέσως οι δυνάμεις προστασίας και τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μόνο η λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα είναι εκείνη που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα και, βέβαια, να ανατρέψει αυτήν τη δασοκτόνα πολιτική.

Με τις πλάτες της κυβέρνησης...

"... Πρόκειται για ένα σπουδαίο παιδί και έναν επιχειρηματία, η δυναμική του οποίου δεν περιορίζεται, ούτε οριοθετείται στο Λονδίνο ή την ΑΘήνα". Με τα λόγια αυτά, σχολίασε ο πρόεδρος των εφοπλιστών Ι. Χατζηπατέρας, την έντονη δραστηριότητα του Σπ. Λάτση στις εξαγορές ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα. Η δήλωση αυτή του Ι. Χατζηπατέρα, δημοσιεύτηκε χτες στην οικονομική εφημερίδα "Ναυτεμπορική".

Αυτό, όμως, που έχει ενδιαφέρον, δεν είναι τα ευμενή σχόλια του προέδρου των εφοπλιστών, για το αν είναι ή όχι "σπουδαίο παιδί" ο Σπ. Λάτσης, ή για τα όρια στα οποία εκτείνεται η επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση - επισήμανση του Ι. Χατζηπατέρα, ότι δηλαδή "ο κ. Λάτσης, είναι διεθνής επιχειρηματική προσωπικότητα που τον ενθαρρύνει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες επενδύσεις στον τραπεζικό χώρο"!

Οταν ο πρόεδρος των εφοπλιστών δηλώνει δημόσια, πως τον κ. Λάτση "ενθαρρύνει η ελληνική κυβέρνηση", όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει. Τώρα, αν ήθελε να το αποκαλύψει ή του ξέφυγε, αυτό είναι δευτερεύον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ