ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενημέρωση και ψυχαγωγία

Από την ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ στις 12.30 "Γουικέντ", θα παρακολουθήσουμε το νέο έργο για βιολί, υψίφωνο, έγχορδα και ινδικό όργανο - ένα είδος σιτάρ - του Τζόι Τάβερνερ, με τίτλο: "Αναχωρήσαμε εν ειρήνη".Στη συνέντευξη που δίνει ο Τάβερνερ στον Γιώργο Γεμενάκη, ο συνθέτης μιλά για επιστροφή στις ρίζες διαφορετικών πολιτισμών, με αναφορές στη σλαβική, στη λαϊκή ελληνική και την ινδική μουσική, αλλά πάντα με άξονα την εκκλησιαστική μουσική της θρησκείας του. Η εκτέλεση του μουσικού αυτού κομματιού είναι δύσκολη και επώδυνη και για το πρώτο βιολί και για τη σοπράνο.

  • Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ "Υγρό στοιχείο" μπορείτε να δείτε σήμερα στις 14.30 την 4η εκπομπή, που είναι αφιερωμένη στον "Αμβρακικό".

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οικοσύστημα της Μεσογείου. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σ' αυτόν το συνδυασμό από λιμνοθάλασσες, βάλτους και παραποτάμια δάση, που μετατρέπει την περιοχή σε παραγωγικό κέντρο και, ταυτόχρονα, την αναδεικνύει σε χώρο ιδανικό για τη φιλοξενία της άγριας ζωής. Η συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, που εδώ φτάνει ως την υιοθεσία και φροντίδα της από τους οικολογικά συνειδητοποιημένους κατοίκους της περιοχής, παρουσιάζεται παράλληλα με τις προσπάθειες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την πληρέστερη αξιοποίηση του Αμβρακικού. Σκηνοθεσία: Αγγελος Παπαστεφάνου.

Και τώρα, θα ταξιδέψουμε, θα πάμε πολύ μακριά και θα βρεθούμε μεταξύ Ασίας και Αφρικής, για να δούμε το κόσμημα, το θαύμα που γεννήθηκε από τη σύγκρουση αυτών των δύο ηπείρων. Μιλάμε για το "Ομάν, το πετράδι της Αραβίας",μια περιοχή που είναι καλά κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα των ξένων και κρατά για τον εαυτό της, την αφάνταστη ομορφιά της. Από τη ΝΕΤ στις 17.00.

Η Νανά στο μεταξύ...

Με τη "Νανά",τη λαμπερή εικονογράφηση του μυθιστορήματος του Εμίλ Ζολά, που θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 17.30, ξεκινάμε την κινηματογραφική μας "κουβεντούλα". Στην ταινία, που διαδραματίζεται στην εποχή της β γαλλικής αυτοκρατορίας, μια όμορφη τραγουδίστρια και ερωμένη του τραπεζίτη Στάινερ οδηγεί στην καταστροφή έναν σοβαρό άνδρα που την ερωτεύεται τρελά. Στο ρόλο της μοιραίας γυναίκας, η Μαρτίν Κάρολ. Πλάι της: οι Σαρλ Μπουαγιέ και Βάλτερ Κιάρι.

Από τη ΝΕΤ στις 21.45 "Στο μεταξύ" του Μάικ Λι.

Μια ταινία, που εστιάζει την προσοχή της σε μια συνηθισμένη εργατική οικογένεια στο Ανατολικό Λονδίνο. Ενα οικογενειακό δράμα, που θα μας αιχμαλωτίσει, με το λιτό, ρεαλιστικό κινηματογραφικό του ύφος. Η ταινία τιμήθηκε το 1984 με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Καννών.

Από το MEGA στις 23.00 "Το κύκλωμα" του Τζέιμς Μπρουκς.

Στον κόσμο των τηλεοπτικών ειδήσεων, ο Τομ Γκρουνκ είναι ένας γοητευτικός παρουσιαστής, ενώ ο Ααρόν Ολτμαν είναι ένας αφοσιωμένος στο επάγγελμά του δημοσιογράφος, που αναζητά με πάθος τη μεγάλη τηλεοπτική είδηση. Η Τζέιν Κρεγκ είναι μια νέα γυναίκα, η καλύτερη παραγωγός ειδήσεων του καναλιού. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι θα συνδεθούν, θα συνεργαστούν, θα αγαπηθούν, θα παντρευτούν, θα χωρίσουν και θα συνεχίσουν μετά από χρόνια ο καθένας το δρόμο του. Ενα δρόμο εντελώς διαφορετικό, πάντα, όμως, μέσα στη λαμπερή λεωφόρο της τηλεόρασης. Με τον Γουίλιαμ Χαρτ.

Και, τώρα ας δούμε τι μας περιμένει την Κυριακή.

Από την ΕΤ-3 στις 21.00 θα παρουσιαστεί το "Αούστερλιτς" του Αμπελ Γκανς. Πρόκειται για μια θεαματική συμπαραγωγή με διεθνές καστ, η οποία αναφέρεται στη νίκη του Ναπολέοντα και στη συντριβή του αυστροπρωσικού στρατού. Οι σκηνές της μάχης είναι εντυπωσιακές, αλλά η ταινία δε θυμίζει το βωβό αριστούργημα του ίδιου σκηνοθέτη "Ναπολέων". Με τους: Ορσον Γουέλς, Μαρτίν Κάρολ, Βιτόριο ντε Σίκα, Κλαούντια Καρτινάλε, Λέσλι Κάρον, Μισέλ Σιμόν, Ζαν Μαρέ και Πιερ Μοντί.

Από τη ΝΕΤ στις 21.45 "Η αγάπη το βάζει στα πόδια" του Φρανσουά Τριφό. Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία του τρομερού παιδιού του νέου γαλλικού κύματος, που καταγράφει μια μέρα από τη ζωή ενός άνδρα και τελειώνει εκεί που άρχισε. Ενώ η αγάπη το βάζει στα πόδια... Μουσική Ζορζ Ντελερί. Παίζουν: Ζαν Πιερ Λεό, Μαρί Φρανς.

Ποπ αρτ και πανέμορφα σκυλιά

Οσοι αγαπούν τα σκυλιά, μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπομπή της ΕΤ-1 στις 19.30 "Ζωοτρόπιο", για να θαυμάσουν το ωραιότερο σκυλί, το γερμανικό ποιμενικό. Επίσης, εκτροφείς παρουσιάζουν τους σκύλους τους και ο όμιλος Γ. Π. Ελλάδας τις προπονήσεις που προσφέρει στα μέλη του.

  • Οσοι προτιμούν την ποπ αρτ, να μην κοιμηθούν νωρίς. Θα δουν το αφιέρωμα στον "Αντι Γούρχολ", που θα προβληθεί από την ΕΤ-1 στις 04.30. Εχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από το θάνατο του αυτοδημιούργητου λαϊκού ήρωα της ποπ αρτ και του κινηματογράφου του "αντεργκράουντ" και μέσα από την εκπομπή θα δοθούν από το αρχειακό υλικό αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις στενών συνεργατών του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ