ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι δύσκολες μέρες έρχονται

ΤΟΚΙΟ.-

Τελικά, τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Κέιζο Ομπούτσι εκλέχτηκε χτες πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος - LPD, γεγονός που του εξασφαλίζει κατά πάσα πιθανότητα και την πρωθυπουργία της χώρας. Δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει το κόμμα στη Δίαιτα (Κάτω Βουλή), ο Ομπούτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγεί στις 30 Ιούλη νέος πρωθυπουργός της χώρας, ενώ τυπικά την ίδια μέρα ο Ριουτάρο Χασιμότο θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Ομπούτσι υπερίσχυσε των αντιπάλων του Σεϊρόκου Καζιγιάμα,72 ετών, πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και του υπουργού Υγείας Ζουνιχίρο Κοϊζούμι,56 ετών, στη μάχη για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο,ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία της χώρας, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τη συντριπτική ήττα του κόμματος στις εκλογές της 12ης Ιούλη. Ο Ομπούτσι εκλέχτηκε, συγκεντρώνοντας 225 ψήφους επί συνόλου 411 έγκυρων ψηφοδελτίων, έναντι 102 και 84 ψήφων που συγκέντρωσαν οι Καζιγιάμα και Κοϊζούμι, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που χαρακτήρισαν τον Ομπούτσι "μποντζίν", δηλαδή "συνηθισμένο άνθρωπο", εξαιτίας του άχρωμου και άγευστου προφίλ του, ο Ομπούτσι θα συναντήσει τρομακτικές δυσκολίες στο πιο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει Ιάπωνας πρωθυπουργός: Να περισώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία που βρίσκεται δύο βήματα από τον γκρεμό, να αποτελέσει η χώρα την "κινητήρια μηχανή" και για τις οικονομίες της Ασίας, να προσπαθήσει να εμψυχώσει τον ιαπωνικό λαό από την αβεβαιότητα που τον διακατέχει, αλλά και να καταφέρει να αδράξει την "τελευταία ευκαιρία" για το LPD και να μην περάσει οριστικά στη λήθη, εξοβελιζόμενο από την εξουσία, όπου βρίσκεται επί σχεδόν 50 συναπτά έτη.

Οι αντιδράσεις

Από τους πρώτους που έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ομπούτσι, ήταν, φυσικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον,λόγω της ιδιαιτερότητας στις διμερείς σχέσεις, αλλά και της θέσης - κλειδιού που κατέχει η χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και κυρίως στην Ασία, που οι οικονομίες της κλυδωνίζονται. Με χτεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μάικλ ΜακΚέρι, εκφράστηκε η πίστη του ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στενούς δεσμούς συνεργασίας με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. "Η ιαπωνική κυβέρνηση γνωρίζει το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τη δέσμευσή της για εκσυγχρονισμό της οικονομίας", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Κλίντον.

Θετικές στο σύνολό τους ήταν και οι αντιδράσεις ανά την υφήλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συνεχάρη τον Κέιζο Ομπούτσι για την εκλογή του, λέγοντας: "Η Μόσχα ελπίζει ότι η ιαπωνική ηγεσία θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες που συνάφτηκαν στις συναντήσεις των Κρασνογιάρκ και Καουάνα". Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ασίας, αλλά και της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ασίας, που βρίσκονται στη Μανίλα για την ετήσια συνάντηση των υπουργών την Ενωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογή του Ομπούτσι και, παράλληλα, την ελπίδα ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει την πολιτική βοήθειας προς τις χώρες της περιοχής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες, αλλά όχι για την αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την επανέναρξη ενός συνεχούς διαλόγου με τους Ισραηλινούς ανακοίνωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ προκαλώντας σύγχυση, καθώς μόλις λίγες ώρες νωρίτερα δήλωνε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών με την ισραηλινή κυβέρνηση. Εντούτοις, ορισμένες διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα και δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση σχετικά με το μείζον πρόβλημα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

"Από την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ισραηλινούς για να συζητήσουμε διάφορα θέματα", δήλωσε μετά την απρόσμενη χτεσινή του συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Αβιγκντόρ Καχαλανί. Ο Αραφάτ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ανακοινωθείσες αλλεπάλληλες συναντήσεις, αλλά τόνισε ότι με τον Καχαλανί επρόκειτο να συναντηθεί και ο στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς. Επιπλέον, ο Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά μόνο όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση.

Ομιλητικότερος εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, όμως, δεν κατάφερε να κρύψει την αμηχανία του σχετικά με την προγραμματισμένη συνάντηση των Καχαλανί - Αμπάς. Ο Ερακάτ υπογράμμισε ότι οι ανακοινωθείσες συναντήσεις δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τις καθιερωμένες συνομιλίες που έχουν, τα τελευταία χρόνια, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, προκειμένου να αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται κάθε μέρα. Πάντως, δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν πρόκειται να επανέλθει το βασικό ζήτημα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε να το ξανασυζητήσει μέχρις ότου το Ισραήλ αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από το 13% της Δυτικής Οχθης. Παρά τις διευκρινίσεις του Σαέμπ Ερακάτ σύγχυση επικρατούσε, χθες, σε δημοσιογραφικούς κύκλους και στους διπλωματικούς παρατηρητές σχετικά με το ποια μορφή, αλλά και ποιο περιεχόμενο πρόκειται να λάβουν αυτές οι αλλεπάλληλες συναντήσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων.

ΓΑΛΛΙΑ - "ΑΕΡΟΣΠΑΣΙΑΛ"
Φούντωσαν οι συζητήσεις για τη συγχώνευση

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Συνεχίζεται ο "θόρυβος" που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας αεροδιαστημικής και άμυνας "Αεροσπασιάλ" μέσα από τη συγχώνευσή της με την αντίστοιχη ιδιωτική εταιρία "Ματρά".

Ποικίλων κατευθύνσεων είναι οι αναλύσεις που φιλοξενούσε, χτες, ο ευρωπαϊκός Τύπος, αλλά όλες φαίνεται να συμφωνούσαν στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί "έκπληξη", όχι γιατί η κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν αποφεύγει τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά γιατί κανείς δεν περίμενε ότι θα εφαρμόσει την τακτική αυτή και στη σημαντικότερη, ίσως, για την ασφάλεια της Γαλλίας κρατική βιομηχανία.

"Αγώνα δρόμου" χαρακτηρίζει ο Βρετανός αναλυτής αεροδιαστημικής, Τιμ Μπένετ, την κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι η γαλλική ηγεσία αντιλήφθηκε ότι είχε χάσει έδαφος και προσπάθησε, έστω και την τελευταία στιγμή, να πάρει μέρος στο "παιχνίδι" της αεροδιαστημικής και της άμυνας, που διαδραματίζεται, τους τελευταίους μήνες, τόσο ανάμεσα στη Βρετανία και στη Γερμανία, όσο και ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ως απόδειξη, ο Μπένετ αναφέρει το γεγονός ότι η ανακοίνωση συγχώνευσης της"Αεροσπασιάλ" με τη "Ματρά" έγινε τη στιγμή ακριβώς που ερχόταν στο φως της δημοσιότητας η ιδιαίτερα στενή επαφή που είχαν αναπτύξει, τελευταία, η γερμανική βιομηχανία "Ντάζα" και η βρετανική "Αεροσπέις".

Μια άλλη διάσταση δίνει ο αναλυτής Ρίτσαρντ Μπάσετ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Γαλλία "έχασε, ήδη, το τρένο" για τη δημιουργία κοινής χρηματαγοράς, απόφαση που μοιάζουν έτοιμες να πάρουν η Βρετανία και η Γερμανία με την ευκαιρία της επισημοποίησης της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο Μπάσετ τονίζει ότι το Παρίσι προσπάθησε να ισοσκελίσει την απώλεια στους κόλπους των "ισχυρών" της ΕΕ, συμμετέχοντας δυναμικά στο παιχνίδι της "κοινής ευρωπαϊκής άμυνας". Αλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συγχώνευση της "Αεροσπασιάλ" με τη "Ματρά" ανεβάζει τη μελλοντική εταιρία στην τέταρτη θέση στον κόσμο.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συλλήψεις μετά την απόπειρα δολοφονίας

ΓΚΡΟΖΝΙ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι τσετσενικές αρχές προέβησαν σε συλλήψεις μετά την απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Τσετσενίας Χαβάς Σιρμπίγεφ. Δε διευκρίνισε πόσοι ή ποιοι συνελήφθησαν, αλλά τόνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται. Οπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν σε κτίριο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση. Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, για τον οποίο ο Μασχάντοφ είχε πει ότι είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από την απόπειρα κατά της ζωής του, κλήθηκε χτες το πρωί ενώπιον του ισλαμικού δικαστηρίου να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου της Τσετσενίας, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του για συμμετοχή στην απόπειρα κατά της ζωής του Μασχάντοφ. Επίσης, δυο διοικητές ισλαμικών χερσαίων δυνάμεων, οπαδοί των Βαχαμπιτών, που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα, κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου, αλλά δεν εμφανίστηκαν. Ο Μασχάντοφ δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον του έγινε από Τσετσένους, αλλά πίσω τους βρίσκονται οι "ειδικές ρωσικές μυστικές υπηρεσίες". Η Ρωσία διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή της. Αντίθετα, οι ρωσικές αρχές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τα νομοτελεστικά όργανα της Τσετσενίας στην ανακάλυψη των εγκληματιών. Την αγανάκτησή του για την τρομοκρατική ενέργεια εξέφρασε ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν σε ειδική επιστολή προς τον Μασχάντοφ.

Από την άλλη μεριά, οι τσετσενικές αρχές στο Γκρόζνι έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μασχάντοφ. Περίπολοι ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις μεγάλες αρτηρίες που οδηγούν εκτός της τσετσενικής πρωτεύουσας, ενώ έλεγχοι διεξάγονται στα φορτηγά για όπλα. Εξάλλου η στρατιωτική διοίκηση απαγόρευσε την εκπομπή των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών ΟΡΤ και ΡΤΡ στην Τσετσενία, κατηγορώντας τα "για διαστρέβλωση των γεγονότων στη Δημοκρατία". Ο Μασχάντοφ έχει ήδη απαγορεύσει και μερικά τσετσενικά προγράμματα.

Ο Κ. Ομπούτσι με τον Ρ. Χασιμότο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ