ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στην 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τους αγώνες του, αναδείχτηκαν εκατοντάδες αγωνίστριες, μέλη και στελέχη του, μεταξύ των οποίων δεκάδες είναι οι ηρωίδες.

Τα θύματα που έδωσαν οι Ελληνίδες στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι κομμουνίστριες. Η Ηλέκτρα αποτελεί το σύμβολο της αγωνιστικής λεβεντιάς και της θυσίας στον αγώνα για τα ανώτερα ιδανικά. Τη θυσία της Ηλέκτρας, καθώς και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους στους σκληρούς και πολύχρονους αγώνες, τιμούμε κάθε χρόνο στις 26 Ιούλη - Μέρα που δολοφονήθηκε άνανδρα η Ηλέκτρα.

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις συντρόφισσες, που έπεσαν ηρωικά ή πέθαναν πιστές ως το τέλος της ζωής τους στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του.

Μαζί με την Ηλέκτρα, τιμούμε τις συντρόφισσες - στελέχη του ΚΚΕ που ζήσαμε μαζί τους και συνεργαστήκαμε σε διάφορους τομείς δουλιάς: Την ΑΥΡΑ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ,την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΩΤΣΑΚΗ,την ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ,την ΛΟΥΛΑ ΛΟΓΑΡΑ,την ΕΛΛΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΟΥ που πέθανε πρόσφατα.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιάννα Τρικαλινού, Χρυσούλα Γκόγκογλου

* * *

Στις 30 Ιούλη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ Χαλβατζοπούλου - ΤΣΙΡΕΛΗ από την Καβάλα. Υπήρξε ενεργό μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 200 Μάρκα Γερμανίας στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα παιδιά της Σταμάτης - Ασπασία

Τα εγγόνια της Δέσποινα, Δημήτρης, Στέλλα

Ο δισέγγονός της Σταμάτης

* * *

Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται 6 μήνες από τον ξαφνικό θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Μάρθα, τα παιδιά του Δέσποινα - Πάνος και ο εγγονός του Αλέξανδρος προσφέρουν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

* * *

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ.Αγωνίστηκε με συνέπεια ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 20.000 δρχ. Η σύζυγός του Νότα Νικολαϊδου

Τα παιδιά του Ελίζα και Νίκος

  • Επίσης στη μνήμη του Νίκου Νικολαϊδη, η Πελαγία Φιλελέ πρόσφερε 3.000 δρχ. στο ΚΚΕ και οι Λευτέρης και Ιωάννα Παπαθεοδώρου πρόσφεραν 10.000 δρχ. επίσης στο ΚΚΕ.

* * *

Σαν σήμερα, πριν από 17 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997 άφησε την τελευταία της πνοή στο δωμάτιο 511 του νοσοκομείου του ΕΕΣ Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια αδελφή του ΕΕΣ. Υπήρξε άψογη σε όλα της ως θυγατέρα, αδελφή, νύφη και σύζυγος. Συνεπής αγωνίστρια για τα δίκαια των εργαζομένων στον ΕΕΣ και στο χώρο της Υγείας. Υπερασπιζόταν με πάθος τις αρχές του ΚΚΕ. Υπέρμαχος ανυποχώρητη της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της, ο σύντροφος της ζωής της και του αγώνα Ν. Κεπέσης προσφέρει 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΟΓΛΟΥ, συνδικαλιστή και αγωνιστή του κομμουνιστικού κινήματος, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν: Η σύζυγός του Μαριγούλα και η κόρη του Γεωργία 20.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας. Η αδελφή του Σουζάνα 5.000 δρχ., στη μνήμη του ΧΡ. ΚΕΛΟΓΛΟΥ και του συζύγου της ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ.

* * *

Στις 7 Ιούλη συμπληρώθηκαν 4 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Κυπαρίσσι Εύδηλου Ικαρίας από γονείς φτωχούς αγρότες. Εφηβος έρχεται στην Αθήνα και φοιτά σε νυχτερινή Σχολή Μηχανικών. Τη μέρα δούλευε σε διάφορες δουλιές. Εντάσσεται στο εργατικό κίνημα και γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ.

Το 1942 περνάει παράνομα στη Μέση Ανατολή και οργανώνεται στο αντιφασιστικό κίνημα Μέσης Ανατολής. Για τη δράση του πιάνεται και κλείνεται στα "σύρματα" για δυο χρόνια περίπου.

Με την Απελευθέρωση έρχεται στην Ελλάδα και εντάσσεται αμέσως στο κομμουνιστικό επαναστατικό κίνημα. Ο Εμφύλιος τον βρίσκει μαχητή του ΔΣΕ Ικαρίας - Σάμου. Με την ήττα του ΔΣΕ, συλλαμβάνεται, δικάζεται δυο φορές σε θάνατο και κλείνεται στο Γεντί Κουλέ.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, δίνει και πάλι το "παρών" στους αγώνες, από τις γραμμές της ΕΔΑ. Η δικτατορία του 1967 συλλαμβάνει και εξορίζει τον Ν. Φράγκο στη Γυάρο.

Με τη μεταπολίτευση του '74 και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, η δράση του ως μέλος του Κόμματος παίρνει νέες διαστάσεις.

Πάντα σταθερός στις απόψεις του ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του παππού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΑΣΟΥΛΑ, ο οποίος υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΚΕ και μέλος του ΕΑΜ στη Λιβαδειά. Καθώς και στη μνήμη των θείων μου ΛΟΥΚΑ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΕΑΜ, ο οποίος απαγχονίστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές και ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος αποκεφαλίστηκε δημόσια στον Εμφύλιο. Τέλος, στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΓΙΑ (φωτογραφία), μέλους της ΕΠΟΝ, μαχητή του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, που μετά από τόσες διώξεις και μάχες, έχασε πρόσφατα τη μοναδική του μάχη με τη ζωή, προσφέρω 50.000 δρχ. στην ΚΟ Λιβαδειάς και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Το στοιχείο, που έκανε αυτούς τους ανθρώπους να διαφέρουν, είναι ότι το συμφέρον του τόπου ήταν πάντα πάνω από το προσωπικό τους όφελος. Το απέδειξαν περίτρανα, θυσιάζοντας τη ζωή και το αίμα τους στην υπηρεσία του κινήματος και των λαϊκών συμφερόντων. Γι' αυτό όσα μηδενικά και αν προσθέσει κανείς στο ποσόν που προσφέρω, θα παραμείνει πάντα ελάχιστο, μπροστά στο μέγιστο ανθρώπινο προσόν, στη ζωή, στην ανιδιοτέλεια.

Γιώργος Πρασούλας

* * *

Στη μνήμη του αγαπητού γαμπρού και θείου μας ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΚΚΑ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Οι οικογένειες Νικ. Κουτούφαρη, Αργυρώς Κράτσα, Μαρίας Καρπή, Βασ. Κουτούφαρη και Ελένη Σέττα

* * *

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, φιλόλογος, λογοτέχνης, συγγραφέας, που πέθανε στις 31 Μάη 1998, γεννήθηκε στις Σοφάδες Καρδίτσας από εύπορους γονείς το 1922. Νεαρός φοιτητής της Φιλοσοφικής Αθήνας οργανώθηκε από το 1942 στο ΕΑΜ, πέρασε στην ΕΠΟΝ το 1943 και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Σπουδαστών Καισαριανής.

Στη μεγάλη απεργία στις 5 Μάρτη, τραυματίστηκε από σφαίρα στο σαγόνι. Το 1944 οι γερμανοτσολιάδες τον συνέλαβαν και κρατήθηκε στο Σ.Σ. Γουδί ως πολιτικός καθοδηγητής.

Μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και εξορίστηκε στην Ικαρία και το Μακρονήσι.

Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ηταν ένθερμος μελετητής του μαρξισμού - λενινισμού.

Μετά την άνοδο του Χρουστσόφ, ήταν προβληματισμένος και πάντα ανησυχούσε για την πορεία της Σοβιετικής Ενωσης.

Ως το θάνατό του, θεωρούσε την Οχτωβριανή Επανάσταση, τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη από όλες και δεν αμφέβαλε για τη νίκη της μετά από λίγα χρόνια. Στη μνήμη του, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Ευανθία Αδαμοπούλου

* * *

Στις 24 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 4 χρόνια, από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Για πολλά χρόνια, ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ. Ηταν υπόδειγμα τιμιότητας και ανιδιοτέλειας.

Με αγάπη και σεβασμό στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς.

Η συντρόφισσά του Αλεξάνδρα

Τα παιδιά του Παναγιώτης, Φίλιππος

Ο εγγονός του Πέτρος

* * *

Στη μνήμη της συντρόφισσάς μου και φίλης ΒΟΥΛΑΣ Μπαζίκου - ΓΑΛΥΦΑ και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς.

Αλεξάνδρα Καπή

* * *

Στις 22 Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μάνα, γιαγιά ΣΤΕΛΛΑ Θεοδώρου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό της σύντροφο, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ, 5.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης, 5.000 δρχ. στη "Δημοτική Πρωτοβουλία" και 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Η οικογένειά της

* * *

Στις 30 Ιούλη κλείνουν 10 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΚΩΣΤΑ ΜΕΪΜΑΡΙΔΗ.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω 5.000 δρχ.

Η γυναίκα του Αθανασία Μεϊμαρίδου

* * *

Στις 27 Ιούλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ από το χωριό Βρονταμά Λακωνίας. Σε όλη του τη ζωή, παρέμεινε πιστός και συνεπής αγωνιστής για τα δίκαια του λαού. Στην Κατοχή πιάστηκε από Γερμανούς και βασανίστηκε, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος. Κατόρθωσε να δραπετεύσει και να συνεχίσει τον αγώνα του για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο νου και στις καρδιές μας, θα παραμείνει ένας ωραίος άνθρωπος, που πίστεψε και υπερασπίστηκε τις αξίες της ζωής, ως το τέλος.

Θα σε θυμούμαστε πάντα με αγάπη. Δεν πεθαίνουν ποτέ, αυτοί που δε λησμονιούνται.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αννα Κουτσοβασίλη

Τα παιδιά του Ευθυμία, Χρήστος, Στέλλα

Τα εγγόνια του Παναγιώτης και Αννα Τουλίου

* * *

Στις 13 Αυγούστου συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ειρήνη προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου, πατέρα και παππού ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΡΑΛΗ και αντί για μνημόσυνο, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγος Αικατερίνη Βαραλή

* * *

Στις 24 Ιούλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας και αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΟΥΡΑΠΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος του Αννα Τσουράπα

Τα παιδιά του Αντώνης, Εφη και οι οικογένειές τους

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ,με τον οποίον αγωνιστήκαμε μαζί στη ζωή και στον αγώνα, προσφέρω 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ.

Ευγενία Θεοτοκάτου

* * *

Στη μνήμη του Κ. ΚΛΕΑΝΘΗ ΗΛΙΑΔΗ,που πέθανε στις 9 Ιούλη 1998 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ. βελγικά φράγκα.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στις κόρες του Χρυσούλα και Αριστούλα εκ μέρους όλων.

Τα μέλη της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUENGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

* * *

Στις 15 Ιούνη 1998 πέθανε ο αγαπημένος μας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του Κική

Τα παιδιά του Γιώργος και Βάγια

* * *

Σήμερα, 26 Ιούλη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ ΣΑΛΓΚΑΜΗ.ΑνταρτοΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την απελευθέρωση της πατρίδας και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, στα οποία έμεινε πιστός ως το θάνατό του. Για την πατριωτική δράση του πιάστηκε το 1945, πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και έκανε 16 χρόνια στις φυλακές.

Το 1967 δεν τον ξέχασαν και οι συνταγματάρχες. Τον έστειλαν για 4 χρόνια εξορία. Τον απέλυσαν βαριά άρρωστο.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγίου Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.

* * *

Σήμερα, 26 Ιούλη, γίνεται το Βόλο το μνημόσυνο του ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΥ,οπαδού του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ, ο αδελφός του Φίλιππος Φράγκος και τα ανίψια του Ειρήνη και Δημήτρης προσφέρουν 10.000 δρχ. στηνΚΟΒ Χολαργού και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Χολαργού της ΠΕΑΕΑ.

* *. *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΘΗ,που πέθανε πρόσφατα, η σύζυγός του Τασούλα Στάθη προσφέρει στην ΚΟΒ Μάνδρας 20.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας φίλος ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ.

Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Α. Κ.

* * *

Στις 25 Ιούλη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τότε που χάσαμε τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΟΥΛΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Χαρμπάνη), που πέθανε πρόσφατα, στη Νεάπολη Κοκκινιάς, η αδελφή του Ελλη Σοφιανού πρόσφερε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αργυρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ