ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους 40 βαθμούς το θερμόμετρο

Εκτακτο δελτίο εξέδωσε χτες η ΕΜΥ. Σε επιφυλακή νοσοκομεία και ΕΚΑΒ. Οδηγίες προφύλαξης των εργατών δίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Βαθμιαία άνοδο παρουσιάζει και πάλι η θερμοκρασία, με το θερμόμετρο να αγγίζει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου και πιθανότατα αύριο τους 41. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που χτες εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, στην Αθήνα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 23 έως 38 βαθμούς.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται από χτες τα νοσοκομεία όλης της χώρας για την αντιμετώπιση περιστατικών που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας υπενθυμίζει ότι λόγω του καύσωνα καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, η έκθεση στον ήλιο, τα βαριά γεύματα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών. Συνιστώνται συχνά ντους, ελαφρά γεύματα και άφθονα υγρά. Προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες. Επίσης, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για πιθανή μεταβολή της δοσολογίας.

Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν και οι εργατοτεχνίτες. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων,οι οικοδόμοι που δουλεύουν σε ανοιχτό χώρο και είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, όπως και οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο βλάβης της υγείας τους. Το Συνδικάτο Οικοδόμων συμβουλεύει τους εργατοτεχνίτες να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους, να μην εκτίθενται στον ήλιο χωρίς λόγο, να φορούν πουκάμισο ή άλλο ελαφρύ ρούχο και κατάλληλα παπούτσια για την εργασία που κάνουν. Καλεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις Νομαρχίες και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, να φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.Επίσης, καλεί τους εργοδότες να τηρήσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (2.10.1989) που προβλέπει τη διακοπή της εργασίας όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 39 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά και την καταβολή ολόκληρου του μεροκάματου. Πρέπει, δε, να φροντίσουν να υπάρχει στο χώρο εργασίας δροσερό νερό και να εξασφαλίσουν σκιερό χώρο για την προστασία των εργαζομένων από τον ήλιο. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από τους εργοδότες τους να τηρήσουν τη νομοθεσία και τις κλαδικές ΣΣΕ - τα σχετικά με τον καύσωνα άρθρα - και όταν δε συμβαίνει αυτό, να επικοινωνούν με το Συνδικάτο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα δημοτικά ιατρεία των επτά δημοτικών διαμερισμάτων θα λειτουργούν 9 πμ - 6 μμ, καθώς και το Κέντρο Τηλεφωνικής Πληροφόρησης του κοινού για υγειονομικά θέματα. Στο Κέντρο εγκαθίστανται γιατροί παθολόγοι και καρδιολόγοι οι οποίοι δίνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα 2915.559 και 2015.511. Το Κέντρο λειτουργεί 8 πμ - 6 μμ. Οσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μπορούν να μετακινούνται με ειδικά κλιματιζόμενο όχημα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το 5242.140, 9 πμ - 3.30 μμ.

Δεν πάει άλλο

Από καιρό είχε μάθει να χτυπάει όποτε της κάπνιζε και όποιον είχε του χεριού της. Παραφύλαγε, λόγου χάρη, σε κάποια γωνιά το μισθωτό, όταν αυτός γύριζε στο σπιτάκι του φορτωμένος με χίλιες δυο έγνοιες και προβλήματα και, φαπ, του τίναζε ένα "μέτρο" στο κεφάλι και τον έκανε να βλέπει τα... δεκαπέντε αστεράκια της ΕΟΚ. Αλλες φορές, πάλι, έστρεφε η κυρία τη μανία της στους μικρομαγαζάτορες και άλλους αδύνατους μικροεπαγγελματίες και τους περιποιόταν κι αυτούς για καλά. Τους άρπαζε, δηλαδή, στα χέρια της και τους έκανε τ' αλατιού, ρίχνοντάς τους έκτακτες εισφορές, αντικειμενικά κριτήρια και άλλες τέτοιες "σφαλιάρες". Τόσο της άρεσε της κυρίας να χτυπάει τους αδύνατους ώστε από τα χτυπήματά της δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι άτυχοι οι συνταξιούχοι, που με το ζόρι στέκονται στα πόδια τους, εξαιτίας των αρθριτικών τους και των συντάξεων πείνας που εισπράττουν! Πότε τους "κουτσούρευε" τις συντάξεις, πότε τους περιόριζε τα φάρμακα, και πότε τους πέταγε κατάμουτρα ότι "ζουν πολύ" και έχουν γίνει έτσι... ασύμφοροι για το κράτος.

Από καιρό είχε μάθει να χτυπάει όποτε της κάπνιζε. Και μονίμως η άθλια διάλεγε για στόχο της τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους συνταξιούχους, τις ασθενείς, δηλαδή, τάξεις. Αντίθετα, τους άλλους που είναι εύρωστοι οικονομικά ούτε μια φορά δεν τους είχε πειράξει. Κι όχι απλώς δεν τους άγγιζε, αλλά στα όπα - όπα τους είχε και τους πρόσφερε φορολογικές απαλλαγές, μίζες, θαλασσοδάνεια, επιδοτήσεις κλπ. "Κοίτα τι άτιμη πολιτική κάνει η άθλια!", έλεγαν αγανακτισμένοι οι "μικροί", που έτρωγαν συνεχώς τις"σφαλιάρες". Αλλά η κυρία έβρισκε χίλιες δυο δικαιολογίες για να κουκουλώσει τα πράγματα. "Νομίζετε - έλεγε - ότι θέλω να σας χτυπάω όλους εσάς τους μικρούς; Οχι, δε θέλω. Αναγκάζομαι όμως, λόγω της κρίσης...".

- Θέλεις να πεις, δηλαδή, ότι είσαι νευρασθενής και σε πιάνει πότε, πότε αμόκ;

- Οχι δα. Την οικονομική κρίση εννοώ!

Είδαν, λοιπόν, όλοι οι αδύναμοι ότι με τα λόγια δε βγαίνει τίποτε και αποφάσισαν πλέον να αντισταθούν. Να σηκώσουν δηλαδή κι αυτοί το χέρι. Και το σήκωσαν ψηλά, σε γροθιά, για να διαδηλώσουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να φάνε κι άλλες "σφαλιάρες". Ούτε από τους παρόντες "κουτσαβάκηδες" της "Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" ούτε από όσους τους αντικαταστήσουν στο μέλλον και έχουν το "χούι" της "σφαλιάρας" προς τους οικονομικά ασθενείς. Ο αγώνας που άρχισαν οι "μικροί", έχει ως στόχο όλους ανεξαιρέτως όσους απλώνουν χέρι επάνω τους. Και για να γίνουμε σαφέστεροι: Εχει ως στόχο αυτήν καθ' εαυτήν την αισχρή πολιτική του ξεζουμίσματος των πολλών υπέρ των ολίγων. Ως εδώ και μη παρέκει, που λένε.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ