ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Κοινή" η απόφαση
  • Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης υποστήριξε πως Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν από κοινού για τους "S - 300"
  • Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία επανέλαβε πως η Μόσχα θα τηρήσει το συμβόλαιο για την παράδοση των πυραύλων

Κοινή ήταν η απόφαση Αθήνας και Λευκωσίας για την αγορά του πυραυλικού συστήματος "S - 300". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είπε πως η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και του "συναποφασίζουμε".

Ο Χρ. Στυλιανίδης σχολίαζε πληροφορίες, που υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την αγορά των ρωσικών πυραύλων ελήφθη μόνο από πλευράς της Λευκωσίας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο Χρ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι αυτές τυγχάνουν της πλήρους υποστήριξης, τόσο της κυβέρνησης της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, κάλεσε χτες τις δυτικές χώρες να σταματήσουν τις πιέσεις για μη έλευση των πυραύλων "S - 300" στην Κύπρο, γιατί, όπως είπε, καμία χώρα με κύρος και αυτοσεβασμό δε θα υποκύψει σε αυτές.

Χαρακτηρίζοντας τις πιέσεις ακατανόητες και απαράδεκτες, ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ρωσίας και της Κύπρου, για ανάπτυξη των σχέσεών τους σε οποιοδήποτε τομέα και είναι αντίθετες με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του φιλικού πνεύματος που διέπει τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας με τις δυτικές χώρες.

Σε ερώτηση γιατί η Ρωσία δε φάνηκε να αντιδρά στις πιέσεις σε υψηλό επίπεδο, ο Γκ. Μουράτοφ υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Μπορίς Γιέλτσιν διαβεβαίωσε, τόσο τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ότι η Ρωσία δε θα υποκύψει στις πιέσεις και θα τηρήσει το συμβόλαιο για τους "S - 300".

Απέφυγε να σχολιάσει την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Αθήνας, ενώ, σχολιάζοντας τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη γιατί η κυβέρνηση ρίχνει όλο της το βάρος στις αμερικανικές προσπάθειες για προώθηση λύσης του Κυπριακού, σημείωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς.

Το ξεπούλημα

Δεν αστειεύονται οι όποιοι κεφαλαιοκράτες μετέχουν στο μεγάλο φαγοπότι της μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης κρατικών τραπεζών, καθώς και δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Είναι σκληροί και αδίστακτοι παίκτες. Δε βγάζουν από την τσέπη τους δεκάρα, αν δε διασφαλίσουν ότι κάθε δραχμή που ξοδεύουν για την εξαγορά κρατικών επιχειρήσεων, θα την πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γεγονός, ότι οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών και των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών στηρίζουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική, δε σημαίνει και ότι θα φανούν απλόχεροι και θα εγκαταλείψουν τη βασική τους αρχή, που λέει: "Οταν πουλάμε τον γάιδαρο, τον βαφτίζουμε άλογο, για να εισπράξουμε περισσότερα και όταν αγοράζουμε άλογο το βαφτίζουμε γάιδαρο, για να πληρώσουμε λιγότερα"!

Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, που η κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί το 80% των μετοχών τους, για να εισπράξει - σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις και στη βάση της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας - γύρω στα 150 δισ. δραχμές. Ενα ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, αν παρθεί υπόψη, ότι τα ΚΑΕ είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου, με καθαρά κέρδη που φέτος προβλέπεται να αγγίξουν τα 23 δισ.

Ομως, οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές, που ήθελαν να αγοράσουν τα ΚΑΕ σε τιμή "κοψοχρονιά", πρόσφεραν μόλις 90 - 95 δισ. δραχμές, για "να μην χαλάσουν την πιάτσα"! Ουσιαστικά, με τις τόσο χαμηλές προσφορές τους, οι μετέχοντες στο φαγοπότι των ιδιωτικοποιήσεων, διεμήνυσαν στην κυβέρνηση, ότι αν θέλει να "περπατήσει" η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, θα πρέπει να ξεχάσει τη λέξη πούλημα - όσο την έχει ακόμη στο μυαλό της - και να υιοθετήσει το γενικό ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ. Οι άνθρωποι βλέπουν μακριά. Με δεδομένο ότι στο επόμενο δίμηνο επίκεινται οι διαγωνισμοί για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, της Ιονικής Τράπεζας, του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ και άλλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, το καρτέλ των υποψηφίων αγοραστών φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως έχει πρόθεση να "αγοράσει", αλλά μόνο φτηνά και με μεγάλες εκπτώσεις...

Οσον αφορά στη χτεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 80% των μετοχών των ΚΑΕ κηρύχτηκε άγονος επειδή το τίμημα που προσφέρθηκε κρίθηκε χαμηλό, δε λέει απολύτως τίποτε. Και είναι τουλάχιστον ατυχής η σύνδεση που επιχειρεί να κάνει ο υπουργός με την Τράπεζα Κρήτης (ότι δηλαδή δυο φορές ο διαγωνισμός για την πώλησή της κηρύχτηκε άγονος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την τρίτη φορά... μοσχοπουλήθηκε), καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει πρόθυμος να την πουλήσει λιγότερο από 30 δισ. δραχμές. Γι' αυτό και η προσφορά του Λάτση κρίθηκε σαν "θείο δώρο" στην κυβέρνηση.

Είναι σίγουρο, όμως, πως ο Λάτσης δεν πιάστηκε "κορόιδο" από την κυβέρνηση, αλλά βγήκε πολλαπλά κερδισμένος. Οπως, είναι επίσης σίγουρο, ότι οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών και οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες - γνωρίζοντας την αγωνία της κυβέρνησης να παράγει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων - θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να εξαγοράσουν τις εκποιούμενες κρατικές επιχειρήσεις σε τιμή κοψοχρονιά.

Εξελίξεις και γεγονότα, που έρχονται και αυτές να επιβεβαιώσουν τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Μιας πολιτικής, που - σε τελευταία ανάλυση - ωφελεί αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

"Οχι" στη διάλυση των μικρομεσαίων

Υπέρ της ύπαρξης Μητρώου στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις τάχθηκε χτες το ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς όμως αυτό να σημάνει καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Στρατής Κόρακας επισήμανε ότι "πρέπει να μπει μια τάξη και να ξεκινήσει η εξυγίανση του κλάδου", όμως πρόσθεσε ότι η αντίληψη αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θέτοντας όρους στους οποίους θα ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθουν αυτές οι επιχειρήσεις που "προσφέρουν πάνω από το 60% του ναυπηγοεπισκευαστικού έργου".

Παράλληλα ο Στρατής Κόρακας άσκησε έντονη κριτική σε διατάξεις του νόμου που περιέχουν ύποπτα ασαφείς ή αντιφατικές διατάξεις καθώς και στο γεγονός ότι μια σειρά όροι εφαρμογής (περιορισμοί και δικαιολογητικά επιχειρήσεων) του συγκεκριμένου μητρώου αφήνονται να καθοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις στο μέλλον. Επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη για τη λειτουργία δίπλα στις υπηρεσίες ελέγχου του Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, ειδικής επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από την εργατική και την εργοδοτική πλευρά καθώς και το Κέντρο Πρόληψης Εργατικών Ατυχημάτων η οποία και θα ελέγχει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας η οποία θα διαθέτει δεσμευτική γνώμη για τη χορήγηση ή την αφαίρεση άδειας λειτουργίας επιχείρησης. Ιδιαίτερα στάθηκε επίσης στην ανάγκη να ορίζεται ρητά ότι το πλήρωμα του πλοίου που βρίσκεται στη δεξαμενή θα εκτελεί αποκλειστικά ανάγκες συντήρησης και όχι επισκευής καθώς και τη μη ύπαρξη δυνατότητας στους πλοιοκτήτες να διενεργούν εργασίες με αντεπιστασία. Τέλος επισήμανε ότι η αποσαφήνιση των παραπάνω και η ένταξή τους στο σχέδιο νόμου, είναι η μόνη προϋπόθεση για να ψηφιστεί από το ΚΚΕ.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Να καταργηθεί ο στρατιωτικός χαρακτήρας

Ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής

Την απαίτηση του ΚΚΕ, για ουσιαστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και όχι την προσαρμογή της στις ανάγκες και τις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, εξέφρασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, αντί για αναβάθμιση των ναυτικών σχολών "έχουμε υποβάθμιση της γνώσης και προσαρμογή στην αγορά εργασίας. Με το σχέδιο επιδιώκεται η προσαρμογή των αποφοίτων στις νέες εργασιακές σχέσεις και προκαλεί την κατακραυγή του ναυτεργατικού κόσμου". Πρόσθεσε δε ότι "το θέμα δεν είναι η μετονομασία των σχολών, αλλά η αναβάθμιση. Η κατάργηση του στρατιωτικού τους χαρακτήρα και ο απεγκλωβισμός τους από το ΥΕΝ και το Λιμενικό Σώμα. Δεν μπορεί να νοηθεί αναβάθμιση χωρίς τον εκδημοκρατισμό τους".

Ειδικά για τους μισθούς του διδακτικού προσωπικού των σχολών ο Στ. Παναγιώτου είπε: "Τα επιδόματα χρειάζεται να ενσωματωθούν στον κανονικό μισθό. Υπάρχει αρνητική πείρα στο χώρο των ΑΕΙ με μείωση των συντάξεων και των δώρων". Παράλληλα πρόσθεσε ότι "είμαστε αντίθετοι στον καθορισμό εκπροσώπων των σπουδαστών από τα ΔΣ των σχολών, το πιο σωστό είναι μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Θεωρούμε το ποσοστό συμμετοχής στο 20% πολύ μικρό και ζητούμε την άνοδό του στο 50%". Επίσης τόνισε ότι στο νομοσχέδιο "πουθενά δεν αναφέρεται το άσυλο. Απαιτούμε την ύπαρξη ασύλου" και κατέληξε λέγοντας ότι "καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υποστήριξε ότι πρόκειται για εκσυγχρονιστικό πακέτο αλλαγών στις ναυτικές σχολές, που ανταποκρίνεται "στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις". Παράλληλα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ερμηνεύουν το σχέδιο νόμου ανάλογα με το δικό τους κομματικό πρίσμα.

Πέθανε ο Θ. Κουρουσόπουλος

Πέθανε χτες ο Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος σε ηλικία 77 χρόνων, έγκριτος νομικός, που διατέλεσε επί μια πενταετία (1983 - 1988) πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας. Επίσης υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του εκλιπόντος έστειλε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Μ. Κοψίδης.

Ακόμα τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ