ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ

"Από το Στέττιν στη Βαλτική, έως την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει διαχωρίσει την Ευρωπαϊκή Ηπειρο", δήλωνε ο Ουίν. Τσώρτσιλ, μιλώντας στις 5 Μάρτη του 1946 στο Φούλτον του Μιζούρι των ΗΠΑ. Η ομιλία του αυτή έθεσε το ουσιαστικό τέρμα στην αντιχιτλερική συμμαχία ΕΣΣΔ, Μ. Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών και αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα του λεγόμενου ψυχρού πολέμου, που κυριάρχησε στη διεθνή μεταπολεμική πραγματικότητα.

Με κείνη την ομιλία του, ο Τσώρτσιλ προφανώς ήθελε να δημιουργήσει ταυτόχρονα την, προπαγανδιστικού χαρακτήρα, εντύπωση ότι οι χώρες που βρίσκονταν κάτω από τη βρετανική κυριαρχία - ή έστω τον έλεγχο - καλύπτονταν από ένα "βελούδινο παραπέτασμα", στο πλαίσιο του οποίου κυριαρχούσε η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισονομία και η ισοπολιτεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι' αυτό και στον προαναφερόμενο λόγο του καλούσε σε "σταυροφορία κατά του μπολσεβικισμού", ώστε "αύριο να μην είναι αργά".

Το τι πραγματικά επικρατούσε πίσω από το "βρετανικό βελούδινο παραπέτασμα", το δείχνει η ελληνική πραγματικότητα της περιόδου μετά την απελευθέρωση και ιδιαίτερα μετά τη Βάρκιζα. Για την πραγματικότητα αυτή άλλωστε έχουμε δώσει αρκετά στοιχεία μέσα από τις "Στιγμές της Ιστορίας" και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αφού επρόκειτο για μια κατάσταση κυρίαρχη και όχι απλά για λεπτομέρεια ή έστω παροδικό φαινόμενο εκείνης της εποχής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Σοβιετική Ενωση είχε στιγματίσει κατ' επανάληψη τη βρετανική κατοχή στην Ελλάδα - καθώς και τα τραγικά για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του επακόλουθά της - και είχε απαιτήσει σε όλους τους τόνους, μέσα κι έξω από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την αποχώρηση των αγγλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος. Στους Σοβιετικούς, επίσης, ανήκει ο όρος "βελούδινο βρετανικό παραπέτασμα", που ήταν μια εύστοχη ειρωνική πολιτική απάντηση στους ισχυρισμούς των ιμπεριαλιστών, για, δήθεν, σοβιετικό "σιδηρούν παραπέτασμα".

Δίνοντας μια ακόμη εικόνα της βρετανοκρατούμενης Ελλάδας, αναδημοσιεύουμε από το "Ρ" του Ιούλη 1946 τα παρακάτω θέματα:

- Ενα άρθρο της ΠΡΑΒΝΤΑ, που αναδημοσιεύτηκε στο "Ρ", στο φύλλο της Τρίτης 16/7/1946, στην πρώτη σελίδα με τίτλο "ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ "ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ" - Η "ΠΡΑΒΝΤΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"

- Ρεπορτάζ από διάφορες πόλεις της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 21/7/1946, στην πρώτη σελίδα, με τίτλο: "ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ: 22 ΝΕΟΙ ΦΟΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ!".

- Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου 27/7/1946, στην πρώτη σελίδα, με τίτλο: "ΑΛΛΟΙ ΕΠΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥΦΕΚΙΖΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ - ΟΥΤΕ Ο ΦΡΑΝΚΟ ΔΕΝ ΕΤΟΛΜΗΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΡΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ - ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΟΝ κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗ: "ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ, ΝΑΙ Η ΟΧΙ;". Το θέμα αφορά τις πρώτες εκτελέσεις πατριωτών μετά τη θέσπιση του Γ ψηφίσματος και τη συγκρότηση των έκτακτων στρατοδικείων. Ας δούμε, όμως, τα παραπάνω θέματα αναλυτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ