ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
"Εφυγε" όρθιος...

Η κοινωνία του Βύρωνα, το Κόμμα του - το ΚΚΕ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι συναγωνιστές του αποχαιρέτησαν χτες, στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας, τον επί 16 χρόνια δήμαρχο Βύρωνα, Δημήτρη Νικολα'ϊδη

Ηξερε, λένε, να ενώνει τους δημότες. Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και"μαζί θα τα λύσουμε", όπως πίστευε. Γιατί ήταν σεμνός και δίκαιος. "Ηταν άνθρωπος" - γράφτο με κεφαλαία, μας λένε. Ακόμα και χτες, στην κηδεία του, στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας, ο λαϊκός αγωνιστής και επί 16 χρόνια δήμαρχος Βύρωνα, Δημήτρης Νικολαϊδης,αυτό έκανε: ένωσε τους δημότες. Οι Βυρωνιώτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών πεποιθήσεων, ήταν εκεί. Αιρετοί της σημερινής γενιάς και όσοι απέμειναν από τη δική του, το ίδιο. Οι συναγωνιστές του, οι εκπρόσωποι εργαζομένων, σωματείων, αθλητικών, πολιτιστικών, γυναικείων και άλλων συλλόγων, επίσης. Και τόσοι άλλοι... νέοι και μεγαλύτεροι.

Αλλωστε, όλοι όσοι ζουν στο Βύρωνα γνωρίζουν τουλάχιστον το έργο του, αφού εκεί πατούν, παίζουν, γυμνάζονται, ψυχαγωγούνται, ανασαίνουν. Κι όλοι έχουν ακούσει για τη στάση του στη ζωή. Εδωσε το "παρών" στους αγώνες για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία, στην πάλη για το σοσιαλισμό, στη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι' αυτό, παρά την ηλικία του - ήταν 80 χρόνων - το νέο του θανάτου του, το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης, ξάφνιασε.

Και χτες ο Δημήτρης Νικολαϊδης, "φεύγοντας", χάρισε την ελπίδα και την αισιοδοξία που τον διακατείχε. Η αναγνώριση του έργου και της δράσης του από τον κόσμο, και με την παρουσία του στην κηδεία, έδειξε πως η πάλη και σύγκρουση για λύσεις στα προβλήματα, η ανθρωπιά, ισοτιμία και η δικαιοσύνη είναι πάντα ο δρόμος και ο στόχος, αντίστοιχα.

Εδωσε πολλά...

"Η ακοή, μας έλεγες, είναι βασική λειτουργία. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τι λέει ο λαός. Και να στεκόμαστε όρθιοι μπροστά του", σημείωσε στον επικήδειό του ο σημερινός δήμαρχος Βύρωνα και επί 20 χρόνια συνεργάτης του Δ. Νικολαϊδη, Νίκος Ρογκάκος."Πρέπει να δούμε, έλεγες, τι χρειάζεται ο λαός. Γι' αυτό και κατάφερες να ενώσεις όλους του Βυρωνιώτες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις. Γιατί ήσουν σεμνός, αγωνιστής και ακριβοδίκαιος". Ισως γι' αυτό όλοι όσοι τον έζησαν "πήραν" κάτι από τον Δ. Νικολαϊδη. Ο Ν. Ρογκάκος, ένας απ' αυτούς, είπε: "Μας έμαθες, όλα αυτά τα χρόνια, τι σημαίνει να υπηρετείς το λαό. Μας έμαθες πως οι αγωνιστές δεν παίρνουν, αλλά δίνουν. Και πάντα πίστευες στο κριτήριο του λαού και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσει ο εργαζόμενος να αντιληφθεί την πηγή των προβλημάτων του. Σου χρωστάμε πολλά".

"Ο Δ. Νικολαϊδης μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι νεότεροι αιρετοί", σημείωσε ο Κ. Μακρυνόρης,εκ μέρους της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, την οποία υπηρέτησε ο αγωνιστής δήμαρχος. "Ανήκες - συνέχισε - στη γενιά των καταξιωμένων αιρετών. Και συνέχισες έτσι, με τη σφραγίδα του αγωνιστή. Γι' αυτό και σε τιμούσαν πάντα οι δημότες σου με την ψήφο τους. Αξέχαστη θα μείνει η μνήμη σου".

"Φεύγεις όρθιος. Εκανες το καθήκον σου απέναντι στο λαό και στο Κόμμα", είπε, αποχαιρετώντας τον Δ. Νικολαϊδη, ο Δημήτρης Ζάχαρης,γραμματέας της ΚΟΑ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στη δράση του ως δημάρχου και αγωνιστή, τόνισε: "Συνέδεσε κάθε στιγμή της ζωής του με την προκοπή αυτής της πόλης. Η προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν σημαντική. Ανέδειξε, μαζί με άλλους αγωνιστές αιρετούς, τα λαϊκά προβλήματα και διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία. Πάντα ήταν δίπλα στο ΚΚΕ και αντιμετώπισε την ανάδειξή του σε δήμαρχο όχι ως αξίωμα, αλλά ως καθήκον".Και ο Δ. Ζάχαρης κατέληξε: "Φεύγεις ήσυχος. Γιατί ο Δήμος, ο Βύρωνας του μόχθου και της προκοπής, είναι σε σίγουρα χέρια και συνεχίζει τη διεκδικητική του πορεία".

Ο Δημήτρης Νικολαϊδης ήταν η εγγύηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεσμό που μπορεί να εδραιώσει τη δημοκρατία, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Κανελλόπουλος.

Σε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του Δ. Νικολαϊδη ως δημάρχου αναφέρθηκε η επί χρόνια συνεργάτης του, Ευαγγελία Αδαμοπούλου."Σεβάστηκε τα δικαιώματα του δημότη και ενίσχυσε το πνευματικό του επίπεδο. Ιδρυσε το πρώτο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, έφτιαξε αθλητικά κέντρα, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, πολιτιστική υποδομή". Αυτά και τόσα άλλα - συνέχισε η ίδια - τα πέτυχε, έχοντας και όντας πάντα δίπλα στο δημότη. Κι αυτό γιατί υπερασπίστηκε την κομμουνιστική ιδεολογία.

Με δάκρυα στα μάτια ο Μανώλης Ορφανός,πρόεδρος της Τοπικής Εφορίας Προσκόπων Βύρωνα και Καισαριανής, θυμήθηκε το 1989, όταν οι πρόσκοποι διώχτηκαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες. "Κι εσύ, δήμαρχε, αμέσως βρέθηκες δίπλα μας", είπε ο Μ. Ορφανός. "Ηταν ανεκτίμητη η συνεργασία μας", κατέληξε.

Τον Δ. Νικολαϊδη συντρόφευσαν οι φίλοι, συναγωνιστές και δημότες του στο Νεκροταφείο Βύρωνα. Η σημαία του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Βύρωνα σκέπασε τη σορό του.

Απότισαν φόρο τιμής

Στην κηδεία παραβρέθηκαν η Γραμματέας της ΚΕ του του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής,ο Νίκος Καραντηνός,ο νομάρχης Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδης,οι δήμαρχοι Ταύρου, Καισαριανής, Υμηττού, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας, Ζωγράφου, (Π. Βακαλόπουλος, Θ. Μπαρτσώκας, Δ. Αργιανάς, Θ. Γεωργάκης, Κ. Κορτζίδης, Θ. Σπονδυλίδης και Φ. Σακελλαρίδου,αντίστοιχα). Επίσης - διακρίναμε ανάμεσα στο πλήθος - τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας, Νίκαιας, Καισαριανής και Ηλιούπολης, Λ. Αυδή, Β. Νικολαϊδου, Γ. Κατημερτζή και Κ. Κανελλόπουλο,την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ,τον Θ. Κατριβάνο,τον Χρ. Ρουπακιώτη,πρόεδρο του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τον Γ. Τσαπόγα,μέλος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, την οικογένεια του πρώην δημάρχου Βύρωνα Θ. Φατσέα, ενώ "παρών" έδωσε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, εκπρόσωποι τοπικών σωματείων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΟΑ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, η Αχτίδα ανατολικών συνοικιών του ΚΚΕ, τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ Βύρωνα, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, ο νομάρχης και το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας, οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια Βύρωνα, Καισαριανής και Υμηττού, ο Π. Μακρής, οι δήμαρχοι Ταύρου, Ζωγράφου, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Πειραιά, η "Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση", η Δημοτική Κίνηση Βύρωνα, "Νέα Πορεία", η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία Καισαριανής", το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Βύρωνα και Καισαριανής, η ΚΟΒ Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, ο Αθλητικός Οργανισμός, το Πνευματικό Κέντρο και η δημοτική Επιχείρηση Βύρωνα. Ακόμη ο Σύλλογος Γυναικών, οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ και τα ΚΑΠΗ Βύρωνα, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας,καθώς επίσης πλήθος τοπικών φορέων, πολιτιστικών, οικολογικών και αθλητικών συλλόγων.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ:

- Η ΚΟ Αρτέμιδος του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση "Για τις πολιτικές και τις θέσεις του Κόμματος" σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου στο Λιμανάκι Αρτέμιδος (στη Λούτσα), στις 8.00 μμ,με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Περιοδείες στα χωριά του Νομού Ημαθίας πραγματοποιεί η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,με θέμα "Τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου,ομιλία σε εκδήλωση της ΚΝΕ στα Γιαννιτσά.

- Πολιτική εξόρμηση όλο το μήνα Αύγουστο πραγματοποιεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με σκοπό την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας γύρω από τις θέσεις του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου στο Διαβολίτσι στις 8.00 πμ,θα περιοδεύσει ο Γ. Πετρόπουλος,μέλος του ΝΓ και στις 8.30 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Αετό.
  • Επίσης σήμερα Σάββατο στη Στούπα στις 8.30 μμ,θα μιλήσει ο Φ. Ρηγανάκος,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου στον Αριστομένη στις 8.30 μμ,θα μιλήσει η Μαρία Διαμαντάκη,μέλος του ΝΓ.
  • Επίσης την Κυριακή,στη Φοινικούντα,στις 8.30 μμ,θα μιλήσει ο Φ. Ρηγανάκος και στο Πεταλίδι στις 8.30 μμ η Λουίζα Ράζου,γραμματέας της Επιτρ. Περιοχής Ανατ. Πελοποννήσου

- Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Λασηθίουαύριο Κυριακή 2 Αυγούστου στις 8.30 μμ στο Πανόραμα, στον Κρούστα.Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του Κόμματος με θέμα: "Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία" - (Θα υπάρχει φαγητό και η τιμή πρόσκλησης είναι 2.500 δρχ).

- Η ΚΟ Κομοτηνής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 9.30 μμ στο Μεγάλο Πάρκο Κομοτηνής με ομιλητή τον Στ. Παναγιώτου,βουλευτή του ΚΚΕ.

Μήνυμα του Θ. Παπαμάργαρη

Τη βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήριά του για το θάνατο του Δ. Νικολαϊδη προς την οικογένειά του και την ΚΕ του ΚΚΕ, του Κόμματος που μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε πιστός στην ιδεολογία του, εκφράζει με μήνυμά του ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",Θεοχάρης Παπαμάργαρης.Στο μήνυμά του τονίζει: "Εχασε ο βυρωνιώτικος λαός τον επί πολλές δεκαετίες δήμαρχό του, τον άνθρωπο που με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στάθηκε δίπλα του, πρωτοστάτησε στους αγώνες του σε όλες τις συνθήκες. Θα 'ναι πάντα στη θύμησή μας, στην καρδιά μας στους επερχόμενους αγώνες του λαού μας και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ