ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΓΕ)
Κοινή δράση για την πρόνοια

Την αντίθεση της στο νομοσχέδιο για την Πρόνοια εκφράζει η Ενωση Γυναικών Λάρισας και εκτιμά ότι το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στην κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας και τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε τομείς της. Τα μέλη της "Ενωσης" ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων γυναικών και όχι μόνο, αλλά και πρακτικά μέτρα κοινής δράσης με άλλους φορείς των εργαζομένων. Διοργάνωσαν πανθεσσαλική συγκέντρωση των συλλόγων της ΟΓΕ στο Δημοτικό Στέκι Γυναικών Λάρισας με σκοπό το συντονισμό τους και την κοινή δράση ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου με τις θέσεις της ΟΓΕ πάνω στα θέματα της Πρόνοιας. Το επόμενο βήμα τους ήταν η επίσκεψη σε διάφορους προνοιακούς φορείς της Λάρισας, όπως το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, το Ιδρυμα "ΑΡΙΣΤΕΥΣ" για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Στις περιοδείες αυτές, εκφράστηκε η εκτίμηση του κόσμου προς το σύλλογο για την προσπάθεια του να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να συμβάλει στην οργανώση της αντίστασης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεσα απο τις επισκέψεις διαπιστώνονται ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα: α) Παρότρυναν το σύλλογο να συνεχίσει και να ανπτύξει αγώνες.

β) Οι εργαζόμενοι στους προνοιακούς τομείς αισθάνονται μεγάλη ανησυχίαγια την τύχη τους, για το μέλλον των εργασιακών τους σχέσεων.

γ) Η τρομοκρατία που έχουν ασκήσει ορισμένοι προϊστάμενοι και δημοτικοί άρχοντες της σημερινής δημοτικής αρχής (που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ) στις εργαζόμενες στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ). Υπήρχαν γυναίκες εργαζόμενες που έκρυψαν το τηλέφωνό του συλλόγου στο... στήθος, άλλες το έγραφαν στη χούφτα τους για να το κρύψουν!!! (Οχι, δεν έχουμε δικτατορία, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε!!!).

Στα βήματα του συντονισμού

Μετά από όλ' αυτά, η Ενωση Γυναικών κάλεσε σε σύσκεψη τους φορείς που επισκέφτηκε στο Δημοτικό Στέκι Γυναικών Λάρισας, με σκοπό τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής εναντίον του νομοσχεδίου περί Πρόνοιας. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες του συλλόγου, αφού συμμετείχαν τα σωματεία Ιματισμού, Κλωστοϋφαντουργών, Μετάλλου, Οικοδόμων, Οδηγών Ν.Λάρισας, Συνταξιούχων Ικα, το σωματείο "Ολυμπος", ο Σύλλογος Ανύπαντρων Μητέρων και επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.Επίσης συμμετείχαν εργαζόμενες απο το ΠΙΚΠΑ Λάρισας, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας. Εγινε μεγάλη συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο, ακούστηκαν γνώμες και προτάσεις των εργαζομένων γυναικών που συμπλήρωναν τις θέσεις του συλλόγου και ορίστηκε νέα συνάντηση. Στη νέα συνάντηση οι φορείς που συμμετείχαν αλλά και οι εργαζόμενες σε διάφορους προνοιακούς τομείς που λειτουργούν στην Λάρισα υπέγραψαν κοινό κείμενο για τη δημιουργία Συντονιστικής φορέων εναντίον του νομοσχεδίου περί Πρόνοιας. Το κείμενο δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ. Στη συνέχεια οι ίδιοι φορείς συμφώνησαν σε κοινό υπόμνημα το οποίο δόθηκε στις τοπικές αρχές, τους βουλευτές του νομού και στα κόμματα (βεβαίως και στον αρμόδιο υπουργό).

Το σχετικό σχετικό υπόμνημα με τις υπογραφές των φορέων και των εργαζομένων στην Πρόνοια, ΠΙΚΠΑ, Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας, αναφέρει τα εξής:

"Εμείς που συμμετείχαμε σ' αυτή τη σύσκεψη, ύστερα από συζήτηση καταλήξαμε στο παρακάτω πλαίσιο θέσεων:

ΖΗΤΑΜΕ

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Πρόνοια, γιατί:

α. Αποδιαρθρώνει τον δημόσιο τομέα πρόνοιας και συρρικνώνει στο ελάχιστο τις ομάδες που έχουν ανάγκη υπηρεσιών της.

β. Διαλύει μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες και κέντρα πρώτης γραμμής για την πρόνοια και περνά μεγάλο μέρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα λειτουργήσουν στη λογική της ανταποδοτικότητας, της υπερφορολόγησης, αλλά και με τον κίνδυνο των ιδιωτικοποιήσεων.

γ. Αναδεικνύει ως βασικούς παράγοντες πολιτικής πρόνοιας τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

δ. Επιχειρείται μέσω της πρόνοιας να χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις (μέσω των άτυπων μορφών απασχόλησης, των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης κ.ά.). Υπάρχει πιθανότητα μελλοντικών απολύσεων.

ε. Η ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας για την περιουσία του χώρου της Υγείας και Πρόνοιας είναι στη λογική της ανεξέλεγκτης χρήσης και εκποίησης μιας τεράστιας περιουσίας του ελληνικού λαού και της κάλυψης προσωρινά της μεγάλης μείωσης των δαπανών για την πρόνοια.

στ. Δίνει ένα ακόμη χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αυτά καλούνται να σηκώσουν όλο και μεγαλύτερο βάρος των δαπανών για την πρόνοια.

2. Είμαστε υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου δωρεάν και αναβαθμισμένου συστήματος πρόνοιας που θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς τον ελληνικό λαό με βάση τις αυξημένες ανάγκες, αλλά και με εξειδικευμένη παρέμβαση στις πιο βαριές και δύσκολες κατηγορίες (νοητική υστέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες κ.ά.).

3. Είμαστε ενάντια στη "φιλανθρωπία" όταν χρησιμοποιείται και σαν μέσο πλουτισμού, προβολής και απόκτησης και άλλων προνομίων.

4. Είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό, όπως αναδεικνύεται στο σχέδιο νόμου για την πρόνοια, που τον αναγορεύει σε βασικό πυλώνα, δίνοντάς του οργανωτική διάσταση που θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Ο εθελοντισμός από κοινωνική αξία και ανιδιοτελή προσφορά μετατρέπεται σε επάγγελμα και πολιορκητικό κριό για την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο.

5. Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Πρόνοιας. Η πρόνοια δεν είναι εμπόρευμα που κάποιοι το πουλούν αποκομίζοντας κέρδη. Η πρόνοια είναι κατάκτηση των εργαζομένων και είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει σε όλους δωρεάν.

6. Να δοθεί άμεσα γενναία αύξηση στα κρατικά κονδύλια για πρόνοια, υγεία, παιδεία, βρεφονηπιακή - προσχολική αλλά και ειδική αγωγή.

7. Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος πρόνοιας που θα εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις. (Ως προς το θέμα των μετατάξεων, αυτές να μην είναι αναγκαστικές και να γίνονται πάντα σε οργανικές θέσεις).

8. Απορρίπτουμε τις αρχές και τη φιλοσοφία αυτού του σχεδίου νόμου για την Πρόνοια, γι' αυτό ζητάμε και την απόσυρσή του. Θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να συμμετέχει μόνο σε διαλόγους που έχουν στόχο την κατοχύρωση και παραπέρα διεύρυνση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και όχι την αφαίρεσή τους.

Ολοι όσοι συμμετείχαμε στη σύσκεψη αποφασίσαμε την κοινοποίηση του παραπάνω πλαισίου θέσεων σε φορείς εργαζομένων, χρηστών, στο αρμόδιο υπουργείο, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόμματα και βουλευτές του νομού, όπως και σε κάθε φορέα που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται με τα ζητήματα πρόνοιας, όπως και τα ΜΜΕ.

Λάρισα 2 Ιουλίου 1998"

Καταργούν προνοιακούς φορείς

Μεγάλη αναστάτωση έφερε στην κοινωνία της Λάρισας η απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να "παύσει" τη λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας. Το κέντρο αυτό - παλιά ορφανοτροφείο - λειτουργεί στην πόλη από το 1924. Φιλοξενεί 40 κορίτσια, χωρίς οικογένοια ή προβληματικών οικογενειών. Τα κορίτσια μένουν στο κέντρο το οποίο και θεωρούν "σπίτι" τους, πηγαίνουν σχολείο, σπουδάζουν. Τα φροντιστήρια της πόλης δέχονται τα παιδιά αυτά δωρεάν (χωρίς δίδακτρα). Οι σχέσεις τους με το προσωπικό είναι άριστες, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι επίσης το ίδιο καλές. Θεωρούν ότι ζουν σε μια μεγάλη "οικογένεια". Η Ενωση Γυναικών Λάρισας επισκέφτηκε το κέντρο αυτό, θαύμασε τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του (κοιτώνες καλόγουστοι, λουτρά, τραπεζαρίες, χώροι αναψυχής, αυλή γεμάτη λουλούδια). Οι γυναίκες του Συλλόγου συζήτησαν με τα κορίτσια όταν κάλεσαν το σύλλογο και ζήτησαν τη συμβολή του ώστε ε να μην κλείσει το "κέντρο". Συζήτήσαν επίσης με το προσωπικό που εξέφρασε την αγωνία του για την τύχη των παιδιών, τη δική του, την αγωνία του για την περιουσία του "κέντρου".

Η Ενωση Γυναικών απο την πλευρά της πρόβαλε το πρόβλημα στον τοπικό Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Ενημέρωσε τη "Συντονιστική Επιτροπή Γυναικών και δόθηκε απο τη "συντονιστική" σχετικό κείμενο στον τοπικό Τύπο και υπόμνημα στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας. Το ίδιο υπόμνημα κοινοποιήσαμε στον νομάρχη Λάρισας, τον δήμαρχο, τον γεν. γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους βουλευτές του νομού.

Η απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κοτσώνη είναι σκληρή και αντιλαϊκή και έχει φέρει σε απελπισία το προσωπικό του "κέντρου".

Ολόκληρο το υπόμνημα που υπογράφεται απο την Ενωση Γυναικών Λάρισας, την Ενωση Γυναικων Ελλάδας, (παρ. Λάρισας), το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Σύλλογο Ανύπαντρων Μητέρων και τα σωματεία Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργών, έχει ως εξής:

"Οι γυναίκες της πόλης αισθάνονται βαθύτατη ανησυχία για την τύχη του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας. Η πρόθεση του υπουργείου για την παύση της λειτουργίας του παραπάνω κέντρου βρίσκει αντίθετες τις γυναικείες οργανώσεις της πόλης.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας λειτουργεί στην πόλη μας από το 1924. Αυτή τη στιγμή προσφέρει στέγη και οικογενειακή θαλπωρή, σχολική εκπαίδευση, συμπαράσταση, αγάπη και ελπίδα σε 40 περίπου κορίτσια. Τα κορίτσια αυτά είναι παιδιά διαλυμένων ή προβληματικών οικογενειών ή ορφανά. Θεωρούν το Κέντρο Μέριμνας, "σπίτι τους". Ενα "σπίτι" με άψογες εγκαταστάσεις (κοιτώνες, τραπεζαρίες, χώρους διασκέδασης, χώρους υποδοχής, κήπο). Ενα "σπίτι" με ζεστές οικογενειακές σχέσεις (το προσωπικό του Κέντρου είναι στρατευμένο σ' αυτή την προσπάθεια). Ενα "σπίτι" που δέχεται τις προσφορές και το ενδιαφέρον πολλών Λαρισαίων. Ενα "σπίτι" που φιλοξενεί παιδιά απ' όλη τη Θεσσαλία.

Ως γυναίκες και μητέρες θεωρούμε "έγκλημα" τη διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας.

Αισθανόμαστε αγωνία για την τύχη των κοριτσιών αυτών.

Ανησυχία για την τύχη των γυναικών που δουλεύουν στο κέντρο, ανησυχία για την τύχη των εγκαταστάσεων και της περιουσίας του.

Ελπίζουμε και ζητάμε ν' ανακαλέσετε την απόφασή σας περί παύσης λειτουργίας του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Λάρισας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ"

ΟΓΕ
Δραση ενάντια στην πολιτική της ανεργίας

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, απ'αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος προκειμένου να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διογκούμενη ανεργία την απέδωσε στη μαζική είσοδο των γυναικών στην "αγορά εργασίας", έδωσε στη δημοσιότητα καταγγελία, όπου ανάμεσα σε άλλα ανφέρει και τα εξής:

"Κύριοι υπεύθυνοι ξεχνάτε:

  • Οτι η είσοδος στην αγορά εργασίας των γυναικών, δεν είναι σημερινή.
  • Οτι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, που είναι δική σας επιλογή, έπληξε σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες.
  • Οτι η μακράς διάρκειας άνεργοι που δεν επιδοτούνται και επομένως δεν εγγράφονται στον κατάλογο των ανέργων, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες.
  • Οτι οι μερικά απασχολούμενοι που μοιράζονται μια θέση εργασίας δύο και τρεις, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες.
  • Οτι μεγάλο ποσοστό γυναικών εγγράφονται μ' επάγγελμα οικιακά αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν εργασία.

Γιατί λοιπόν ευθύνονται οι γυναίκες;

Οσο για τους νέους που εγγράφονται στους καταλόγους των ανέργων γνωρίστε μας τέλος πάντων πότε είμαστε υπαίτιες, όταν δε γεννάμε παιδιά και έχουμε δημογραφικό πρόβλημα ή όταν γεννάμε παιδιά και εγγράφονται στους καταλόγους των ανέργων αυξάνοντας την ανεργία;

Εμείς οι γυναίκες που είμαστε πλέον το μισό του πληθυσμού, που όμως είμαστε πολύ λιγότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού, φαίνεται πως βρισκόμαστε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Ομως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο "μονόδρομος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο τόσο πιστά ακολουθείτε, οδηγεί τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους δουλοπάροικους και οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση την εργατική τάξη της χώρας μας και ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους.

Γι' αυτό θα αντιδράσουμε μ' όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσει αυτή η πολιτική.

Το Προεδρείο της ΟΓΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ