ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΔΡΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ
ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΟΠΛΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ
Συνελήφθησαν ο σ. Δ. Παρτσαλίδης και άλλα μέλη της ΚΕ του ΕΑΜ - Επίσης ο αρχισυντάκτης του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" σ. Χρ. ΚΑΒΑΦΑΚΗΣ και πολλοί συντάκτες και υπάλληλοι του δημοκρατικού Τύπου
ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ 2.613

"Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες η κυβέρνηση εξαπέλυσε εναντίον του λαού της Αθήνας και του Πειραιά κύμα συλλήψεων. Χιλιάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σ' ολόκληρη την Αθήνα, στον Πειραιά και στα προάστια. Σε 2.613 ανέρχονται οι συλληφθέντες. Στην Αθήνα οι 1.458 και οι υπόλοιποι 1.131 στον Πειραιά και στα προάστια. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πολλές γυναίκες.

Τις συλλήψεις ενήργησαν δυνάμεις της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής με προσωπική καθοδήγηση του Ζέρβα που είχε εγκατασταθεί στη Γενική Ασφάλεια. Οι συλλήψεις έγιναν χωρίς εντάλματα ή αποφάσεις της Επιτροπής Ασφαλείας και με προκαθορισμένο σχέδιο που είχε καταστρωθεί από ημέρες και εγκρίθηκε τελικά στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η εφαρμογή του σχεδίου

Από νωρίς το βράδυ είχε διαταχθεί γενική επιφυλακή στρατού, ναυτικού, αεροπορίας, αστυνομίας πόλεων και χωροφυλακής. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις μπλοκάρισαν όλη την Αθήνα και τον Πειραιά και άρχισαν τις συλλήψεις. Για πρώτη φορά η Αθήνα γνώρισε παρόμοιες "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" εναντίον άοπλων πολιτών, ανδρών και γυναικών, που κοιμόνταν αμέριμνοι στα κρεββάτια τους.

Παράλληλα, δυνάμεις του Α' Σώματος Στρατού με τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και τανκς απέκλεισαν ολόκληρες συνοικίες και μπλοκάρισαν τους δρόμους, προστατεύοντας τις "ηρωικές" επιχειρήσεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ

Από τους πρώτους συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτικού Συνασπισμού του ΕΑΜ σ. Δ. Παρτσαλίδης. Η σύλληψή του έγινε στο σπίτι του στις 4 το πρωί, χωρίς να υπάρχει ένταλμα ή απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας. Μαζί με τον σ. Παρτσαλίδη συνελήφθη η γυναίκα του σ. Αύρα. Μετά τη σύλληψή τους, η Ασφάλεια πήγε στο σπίτι και πήρε όλες τις χειρόγραφες σημειώσεις του σ. Παρτσαλίδη και κατέστρεψε το τηλέφωνο του σπιτιού του.

Αλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ που συνελήφθησαν είναι οι συναγ. Κ. Γαβριηλίδης γενικός γραμματέας του ΑΚΕ, Εμμ. Πρωιμάκης της Δημοκρατικής Ενωσης, Στ. Ηλιόπουλος και Ν. Αλεξίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη Γλυφάδα επίσης όργανα της εκεί χωροφυλακής πήγαν στις 5.30 π.μ. και συνέλαβαν τον συναγ. Αλκ. Λούλη. Οταν τον οδήγησαν στο τμήμα, ο συναγ. Λούλης διαμαρτυρήθηκε στον αστυνόμο έντονα για τη σύλληψή του, που γίνεται χωρίς κανένα ένταλμα ή απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας. Ο αστυνόμος προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Στις επίμονες όμως διαμαρτυρίες του συναγ. Λούλη αναγκάστηκε να τον απολύσει προσωρινά, όπως δήλωσε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο συναγ. Λούλης οδηγούνταν στο τμήμα οι άνδρες μιας στρατιωτικής περιπόλου που τον αναγνώρισαν άρχισαν να τον βρίζουν "Βούλγαρο ειρηνοποιό".

Στο σπίτι του και αφού έσπασαν την πόρτα, συνελήφθη στις 3 το πρωί και ο συναγ. Χρ. Καλαϊντζής, διευθυντής των γραφείων του ΕΑΜ.

Συνελήφθησαν ακόμα οι συναγ. Κ. Κάης και Τάκης Κόντος, μέλη του Πολ. Γραφείου της Δημοκρατικής Ενωσης. Επίσης ο συναγ. Αλεξ. Βασιλάκης δικηγόρος του Δικαστικού Τμήματος της ΚΕ του ΕΑΜ.

Επίσης πήγαν στο σπίτι του συναγ. Δημ. Παπαχρήστου του Δημοκρατικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και πυροβολούσαν την πόρτα του. Δεν τον βρήκαν όμως εκεί.

Ανάμεσα στα συλληφθέντα μέλη της ΚΕ του ΕΑΜ ήταν και ο συναγ. Στ. Κρητικάς, που αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος.

Στο "Ριζοσπάστη"

Ταυτόχρονα με τις άλλες συλλήψεις, η αστυνομία μπλοκάρισε και κατέλαβε στις 3.30 τα γραφεία του "Ριζοσπάστη". Εσπασαν δύο τηλέφωνα και θρυμμάτισαν τη φωτεινή επιγραφή της εφημερίδας μας. Επίσηςσυνέλαβαν όλους τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί και έφυγαν κατά τις 5 1/2 το πρωί.

Τις πρωινές ώρες, εξάλλου η Ασφάλεια συνέλαβε στο Ψυχικό όπου έμενε - αφού περικύκλωσε το σπίτι του - τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μας σ. Χρίστο Καβαφάκη που μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια. Ο σ. Καβαφάκης είναι μέλος της "Ενώσεως Συντακτών", από τους παλιότερους και επιφανέστερους Ελληνες δημοσιογράφους... Ο σ. Καβαφάκης είχε εργασθεί στο "Ελεύθερον Βήμα", επί χρόνια ως διευθυντής του εξωτερικού τμήματος.

Συνελήφθησαν επίσης από τα σπίτια τους οι συντάκτες της εφημερίδας μας σ. Τάκης Φίτσος, Αγαμέμνων Φαράκος, Χ. Αραχωβίτης, ο υπάλληλος του λογιστηρίου σ. Σωκράτης Καλλέργης και ο υπάλληλος του αρχείου σ. Στάθης Γεωργόπουλος. Εκτός από αυτούς, συνελήφθησαν μέσα στα γραφεία μας οι υπάλληλοι του "Ριζοσπάστη" Γιάννης Τσαλίκης, Μανώλης Μαντόπουλος, Θεόδωρος Θεόκλητος, Τάκης Μιττός και Κατίνα Μανωλεσάκη.

Πιάστηκε, επίσης, ο αρχισυντάκτης του "Ρίζου της Δευτέρας" συναγ. Σόλων Γρηγοριάδης, γιος του στρατηγού Νεόκ. Γρηγοριάδη.

"Ελεύθερη Ελλάδα"

Επίσης συνελήφθησαν οι συντάκτες της "Ελεύθερης Ελλάδας" συναγ. Τάκης Χατζής και Γιώργος Τσαπόγας και ο Χαρ. Καρπούζης, συντάκτης της "Καθημερινής".

Εκπαιδευτικοί και διανοούμενοι

Ανάμεσα στους άλλους που πιάσθηκαν γιατί... θα κατελάμβαναν τις αρχές κλπ., κλπ., σύμφωνα με το ανόητο και κακότεχνο κυβερνητικό μυθιστόρημα, είναι και οι: Ρόζα Ιμβριώτη παιδαγωγός, Φοίβος Ανωγειανάκης μουσικοκριτικός συνεργάτης του "Ριζοσπάστη" και Γ. Οικονόμου γενικός γραμματέας της "Πανελληνίου Ενώσεως Τύπου Εθνικής Αντιστάσεως", Δ. Κογκαλίδης συνταγματάρχης έ. α. και εκατοντάδες άλλοι επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αξιωματικοί έ.α. κλπ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο γεν. γραμματέας της εκλεγμένης διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας σ. Παπαρήγας, καθώς και οι Βασ. Νεφελούδης και Ν. Αραμπατζής. Επίσης συνελήφθησαν δεκάδες άλλα εργατικά στελέχη και εργάτες, που τα ονόματά τους δεν εξακριβώθηκαν ακόμα. Τα ονόματα που έγιναν γνωστά είναι τα ακόλουθα...".

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ του "Ρ" δημοσιεύεται πλήθος ονομάτων εργατών (κατά κλάδο παραγωγής) και πολιτών (κατά συνοικία) που συνελήφθησαν. Δημοσιεύσεις τέτοιων καταλόγων συνεχίστηκαν και στα φύλλα της εφημερίδας των επόμενων ημερών. Η αναδημοσίευση, εδώ, αυτών των καταλόγων είναι αδύνατη, δεδομένου ότι δεν το επιτρέπει ο χώρος που διαθέτουμε.

Πέραν των ονομάτων, στο παραπάνω ρεπορτάζ του "Ρ", υπάρχουν και οι εξής ειδήσεις που παραθέτουμε:

"Στον Πειραιά

Οπως στην Αθήνα, έτσι και στον Πειραιά, το ανθρωπομάζωμα άρχισε στις 3.30 χθες το πρωί και συνεχιζόταν ως αργά χθες το βράδυ. Οι συλληφθέντες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, φθάνουν τους 700. Στην πραγματικότητα όμως, είναι πολύ περισσότεροι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι πολλοί διανοούμενοι, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες κλπ. Οπως ο διευθυντής του "Λευκού Σταυρού" κ. Λαμπράκης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Ν. Καραβασίλης, οι δικηγόροι κ. κ. Κακουλίδης, Π. Μπουρελάκος, Λεβαντής, Λουμίδης γραμματέας της ΕΛΔ του Πειραιά, Γρ. Θεοχάρης, ο χρυσοχόος Τόλης, ο γαλακτοπώλης Πούτος, ο έμπορος Μποτσάκης κλπ.

Οι συλληφθέντες μετεφέρθησαν στη Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων, όπου και οι Αθηναίοι και από κει στην Ψυττάλεια.

Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και προέβαινε σε διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες κατά των αρχών που κουβαλούσαν τον κόσμο από τα σπίτια του, άλλους με τα εσώρουχα και άλλους με τα πουκάμισα και τις πιτζάμες.

Τις απογευματινές ώρες σταμάτησε η κατάσταση συναγερμού που είχε κηρυχθεί στην πόλη του Πειραιά από χθες τη νύκτα. Η γενική επιφυλακή συνεχίζεται.

ΣΤΗΝ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ

Ολοι οι συλληφθέντες μετεφέρθησαν στην Ψυττάλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται να τους ανακοινωθούν εκεί οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασφαλείας, με τις οποίες θα εκτοπίζονται σε διάφορα νησιά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η Γενική Ασφάλεια ανεκοίνωσε χθες ότι συνελήφθησαν συνολικά 2.613. Απ' αυτούς οι 1.600 στην Αθήνα και οι υπόλοιποι στον Πειραιά και στα περίχωρα. Τη νύκτα έδωσε για δημοσίευση κατάλογο συλληφθέντων με λίγα μόνο ονόματα....".

Στην πρώτη σελίδα του "Ρ" 10/7/1947 δίνεται η εξής είδηση για το διευθυντή της εφημερίδας Κ. Καραγιώργη:

"Ο σ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Αστυνομική δύναμη πήγε χθες στο σπίτι του σ. Κ. Καραγιώργη, στην οδό Φερών, αλλά δεν τον βρήκε. Επιασε το γαμπρό του και αλλού τον αδελφό του. Την αδελφή του, που επίσης συνέλαβαν, την άφησαν ελεύθερη την ίδια νύχτα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ "Η Κεντρική Επιτροπή του Π

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

"Η Κεντρική Επιτροπή του Πολιτικού Συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ έδωσε χθες για δημοσίευση την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Στην προσπάθεια που ανέλαβε τελευταία η ΚΕ του Πολιτικού Συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ, για να επιτύχει τη συνεννόηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, το σταμάτημα της αδελφικής αιματοχυσίας και την επαναφορά της γαλήνης και της ομαλότητας στην πολυβασανισμένη χώρα μας, η κυβέρνηση απάντησε με νέο κύμα συλλήψεων στελεχών και οπαδών του ΕΑΜ επικεφαλής των οποίων βρίσκονται ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΕΑΜ συν. Δ. Παρτσαλίδης και τα μέλη της συν. Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Ηλιόπουλος και Ε. Πρωιμάκης.

Η πράξη αυτή που έγινε και πάλι με πρωτοφανή σκαιότητα και με παραβίαση όλων των διατυπώσεων των φασιστικών νόμων, που η ίδια η κυβέρνηση εψήφισε, δείχνει όλη τη λυσσασμένη αντίδραση που προβάλλεται απ' αυτή, για να ματαιωθεί η ειρηνική λύση του οξύτατου εσωτερικού προβλήματος και η απεγνωσμένη προσπάθεια για το άπλωμα και το φούντωμα του εμφυλίου πολέμου που απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό το έθνος μας και το λαό μας.

Ο,τι ιδιαίτερα χαρακτηρίζει τις χτεσινές συλλήψεις είναι η έσχατη ανανδρία που έδειξε η κυβέρνηση προσπαθώντας με τα ηλίθια ψεύδη της για δήθεν κίνημα που τάχα επρόκειτο να εκραγεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της και την αδελφοκτόνο πολιτική της.

Μα η σύλληψη ενός τόσου τεράστιου αριθμού στελεχών και οπαδών του ΕΑΜ, κοντά στις χιλιάδες που έχουν από καιρό συλληφθεί, αποτελεί καθ' εαυτήν μια πανηγυρική ομολογία του απύθμενου βάθους που έχει μέσα στις μάζεςτου λαού το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα.

Μόνο μωρών, πεπωρωμένων και ασυνείδητων ανθρώπων κυβέρνηση είναι δυνατό να φαντάζεται ότι εντείνοντας τις συλλήψεις, τις διώξεις και τις άλλες αυθαιρεσίες της σε βάρος του λαού, θα επιτύχει όχι να καταπνίξει αλλά απλώς να ανακόψει τη δύναμη και την ορμή του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος, όσο απεριόριστη και αν είναι η ενίσχυση της αμερικανικής κυβερνήσεως που εξαγόρασε με την υποδούλωση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα. Το μόνο που η κυβέρνηση πετυχαίνει είναι να οξύνει και να περιπλέκει την εσωτερική ανωμαλία και να φέρει ακαταμάχητα προς λύσεις τις οποίες εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε όσο μπορούμε να αποσοβήσουμε.

Δεν πρόκειται να καλέσουμε την κυβέρνηση σε συναίσθηση των ευθυνών της. Ουδέποτε χαρακτηρίστηκε η κυβέρνηση αυτή από πολιτική ευαισθησία και αξιοπρέπεια και από πολύν καιρό απέβαλε κάθε συναίσθημα κυβερνητικής ευθύνης, δούλος ευτελής των νέων κυρίων της Ελλάδας.

Απευθυνόμαστε κατά πρώτο λόγο στον ελληνικό λαό για να την καταγγείλουμε άλλη μια φορά και να επισημάνουμε τις ευθύνες που έχει για κάθε περιπλοκή που η ίδια παρασκευάζει με την αντεθνική και αντιλαϊκή πολιτική της.

Απευθυνόμαστε ακόμη προς όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου, για να καταγγείλουμε την ανήκουστη μοναρχοφασιστική βία που ασκείται σε βάρος του ελληνικού λαού με την ξένη καθοδήγηση μόνο και μόνο, γιατί αντιστέκεται αλύγιστα στην υποδούλωσή του και παλεύει για τις δημοκρατικές του ελευθερίες και τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Και δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε και την τελευταία δυνατότητα που θα μας απομένει για να φέρουμε στη χώρα μας την πολυπόθητη γαλήνη και τον κατευνασμό.

Αθήνα 9. 7. 47

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ""

"ΚΑΛΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ" ΣΥΜΦΩΝΟΣ Ο ΜΑΚ ΒΕΫ

"ΚΑΛΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ"

ΣΥΜΦΩΝΟΣ Ο ΜΑΚ ΒΕΫ

"Τόσο οι κυβερνητικοί δούλοι όσο και τα αφεντικά τους οι Αμερικανοί, παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις, έκαναν χθες το βράδυ δηλώσεις και επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι το προχθεσινό ολονύκτιο μπλόκο της νεότερης κατοχής αποφασίστηκε και εκτελέστηκε "με μεθοδικότητα και τάξη" εν γνώσει και με την έγκριση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η πρώτη και επισημότερη απόδειξη γι' αυτό, είναι η συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Μακ Βέυ, σε Ελληνες ανταποκριτές αμερικανικών εφημερίδων.

Ο κ. Μακ Βέυ δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

"Ο κ. Μάξιμος, είπε, με επεσκέφθη προ οκταημέρου και μου εδήλωσεν ότι η ελληνική κυβέρνησις είχε πληροφορίας περί προετοιμαζομένων τρομοκρατικών εκδηλώσεων από μέρους του ΚΚΕ. Ο κ. Μάξιμος εζήτησε την έγκρισιν της αμερικανικής κυβερνήσεως "διά τη λήψιν των ενδεδειγμένων μέτρων". Εγώ εβεβαίωσα τον κ. Μάξιμον ότι η ελληνική κυβέρνησις είχε το δικαίωμα να προβή εις τη λήψιν των μέτρων, τα οποία έκρινε αναγκαία, διά να αντιμετωπίση την κατάστασιν. Πάντως εζήτησα και τη γνώμην της αμερικανικής κυβερνήσεως. Η απάντησή της ήτο ότι "καλώς εγένοντο όσα εγένοντο"!!!

Ο κ. Μάξιμος είχε δηλώσει επίσης στον κ. Μακ Βέυ ότι η κυβέρνησή του "απεκδύεται πάσης ευθύνης δι' όσα θα συμβούν, εάν δεν της επιτραπή να λάβη τα κατά την κρίσιν της αναγκαία μέτρα".

Το δεύτερο γεγονός που αποδείχνει ότι οι Αμερικανοί ήσαν εν γνώσει και ενέκριναν το ξερίζωμα χιλιάδων Ελλήνων από τις εστίες τους για τα ξερονήσια του θανάτου, είναι η πρόστυχη και δουλική δήλωση του "μικρού γυιού του μεγάλου πατρός" δηλ. του κ. Σοφοκλή Βενιζέλου, που είπε χθες στους δημοσιογράφους τα εξής:

"Οι Σύμμαχοι ενημερώθηκαν επί των γενομένων συλλήψεων και τας ενέκριναν. Ούτοι εύρον τα ληφθέντα υπό της κυβερνήσεως μέτρα ικανοποιητικά".

Επίσης ο κ. Μάξιμος είδε χθες το απόγευμα τον κ. Μακ Βέυ και τον πληροφόρησε ότι έγιναν οι συλλήψεις κατά τα προσυμφωνημένα. Ο κ. Μακ Βέυ απάντησε ότι "καλώς έγιναν".

Χθες το πρωί και ο κ. Κανελλόπουλος επεσκέφθη τους Αμερικανούς Λάιβσυ, ναύαρχο και Γκρέυ, αρχηγό της αεροπορικής αποστολής και έδωσε αναφορά για τις γενόμενες συλλήψεις.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ

Οι ουραγοί των Αμερικανών πήραν κι αυτοί μέρος στην εφαρμογή του εξωφρενικού σχεδίου του ξεσπιτώματος χιλιάδων οικογενειαρχών από τα σπίτια τους.

Οπως μας βεβαιώνουν αναγνώστες μας από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ορισμένα αυτοκίνητα στα οποία φόρτωσαν πολλούς συλληφθέντες ήσαν αγγλικά με Αγγλους σωφέρ.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ 9. (ιδ. υπ. ) - Ο Αμερικανός υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Νόρμαν Αρμουρ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση των Ηνωμ. Πολιτειών δεν έχει επίσημες πληροφορίες για τις ομαδικές συλλήψεις Ελλήνων κομμουνιστών στην Αθήνα. Ο κ. Αρμουρ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εμπεδωθεί η τάξη στην Ελλάδα, αλλά τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για το σκοπό αυτό αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Ο Αμερικανός υφυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται μόνο για τα μέτρα εκείνα που η ελληνική κυβέρνηση παίρνει για την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας... ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ