ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

Εκαστος κρίνεται από τις πράξεις του κυρίως κι όχι από τα λόγια. Το ανωτέρω "αξίωμα" έρχεται "γάντι" για την περίπτωση του ΔΗΚΚΙ, καθώς το κόμμα του Δ. Τσοβόλα, ενώ πάρα πολλές φορές δε φείδεται φιλολαϊκών και, εν πολλοίς, προοδευτικών, ακόμα και "αριστερών" διακηρύξεων, η πολιτική πρακτική του άλλα δείχνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική τακτική και στρατηγική του στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι μόνο η αδυναμία αυτού του κόμματος να προβάλει μια δική του, διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία, τον ρόλο και την προοπτική της Αυτοδιοίκησης, που καθιστά αναξιόπιστες τις διακηρύξεις του περί αντιπαράθεσης με τη συντηρητική λογική και πολιτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο κυρίως η απόφασή του να στηρίξει, σχεδόν παντού, τους λεγόμενους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ουδόλως διαφέρουν και διαφοροποιούνται, επί της ουσίας, από τους "επίσημους" υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος.

****

Πρόκειται για έναν "μικροπολιτικό εκλογικό καιροσκοπισμό" που αποσκοπεί απλώς στην άντληση υπέρ του ΔΗΚΚΙ δυσαρεστημένων ψήφων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και τίποτε περισσότερο. Το μέγα θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μένει στο περιθώριο της εκλογικής τακτικής του κόμματος του Δ. Τσοβόλα. Η αδήριτη ανάγκη και λαϊκή απαίτηση για μια άλλη Αυτοδιοίκηση η οποία δε θ' αποτελεί τον "ιμάντα" μεταφοράς της εκάστοτε κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, δε θα λειτουργεί ως γραφειοκρατικός και φορομπηχτικός μηχανισμός του κράτους, δε θα στέκεται εμπόδιο στις λαϊκές διεκδικήσεις, δε θα μετατρέπεται σε"δεξαμενή" άντλησης ρουσφετολογικών ψήφων υπέρ των κομμάτων του κατεστημένου και σε "φυτώριο" προπαρασκευής και προετοιμασίας νέου πολιτικού προσωπικού του συστήματος που θα καταλαμβάνει τις θέσεις στη Βουλή και στον κρατικό μηχανισμό, δε θ' ασχολείται με το μοίρασμα των "κοινοτικών πακέτων" και του δημοσίου χρήματος στους "ημετέρους", δε φαίνεται ν' απασχολεί το ΔΗΚΚΙ. Αντιθέτως, αυτό που κυρίως φαίνεται να ενδιαφέρει την ηγεσία του, είναι να εκμεταλλευτεί την εκλογική ευκαιρία για να βάλει "φόλι" στην Αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής, αποκτώντας "ερείσματα" στους μηχανισμούς της λεγόμενης "τοπικής εξουσίας", να "παίξει" στο "στημένο πολιτικό παιχνίδι".

Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει τη βοήθεια των ΜΜΕ τα οποία - προβάλλοντας κι αναλύοντας και τα σχετικά γκάλοπ - τον τελευταίο καιρό δε φείδονται καθόλου εκτιμήσεων περί "λαϊκού ρεύματος" που διαμορφώνεται υπέρ του ΔΗΚΚΙ. (Να υπενθυμίσουμε, πάντως εδώ, ότι κατά καιρούς τις ίδιες εκτιμήσεις έκαναν τα ΜΜΕ για τον ΣΥΝ και την ΠΟ. ΑΝ., χωρίς, όμως, να επιβεβαιωθούν... ).

****

Ενα πρόσθετο και, ίσως, το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της εκλογικής τακτικής του ΔΗΚΚΙ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η προσπάθειά του να σταθεί "ανάχωμα" στο λαϊκό ρεύμα που διαμορφώνεται υπέρ των αγωνιστών υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων - ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων - που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Μια προσπάθεια η οποία, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί ως "δεκανίκι" στήριξης των υποψηφίων της κυβέρνησης και της ΝΔ. Και σ' αυτή την περίπτωση οι διακηρύξεις του ΔΗΚΚΙ περί της ανάγκης στήριξης του λαϊκού κινήματος και των αγωνιστών του που αντιτίθενται στη συντηρητική πολιτική και παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί και οξύνει, "πάνε περίπατο".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκλογική τακτική του στη Θεσσαλία, χωρίς, βεβαίως, αυτή να διαφοροποιείται και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπως δείχνει η περίπτωση της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας κ. α. Στις νομαρχίες και στους δήμους των τεσσάρων Θεσσαλικών νομών, λοιπόν - εκτός της περίπτωσης της υποψηφιότητας Μ. Κουντούρη για τη δημαρχία Βόλου - το κόμμα του Δ. Τσοβόλα, δεν υποστηρίζει τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, αλλά επέλεξε ν' αναλάβει τον ρόλο του "αναχώματος" στην εκλογική λαϊκή αποδοκιμασία προς το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας, κυρίως, τους "αντάρτες" του κυβερνώντος κόμματος και δικούς του υποψήφιους που δε διαθέτουν δυνατότητες και προοπτικές εκλογικής επιτυχίας κι απλώς θα καταγράψουν την εκλογική του δύναμη.

Αρνήθηκε το ΔΗΚΚΙ να υποστηρίξει συνδυασμούς μ' επικεφαλής αγωνιστές όπως οι υποψήφιοι νομάρχες Λάρισας Γ. Παττάκης και Καρδίτσας Β. Μπούτας, αλλά και των υποψήφιων δημάρχων, οι οποίοι διαθέτουν κύρος, απολαμβάνουν τη λαϊκή εμπιστοσύνη, έχουν μεγάλες πιθανότητες νίκης κι αποτελούν εγγύηση στον αγώνα για μια άλλη Αυτοδιοίκηση υπέρ του λαού και του τόπου. Αυτή η τακτική προκαλεί τις αντιδράσεις όχι μόνο των λαϊκών αγωνιστών της περιοχής, αλλά και πολλών μελών και στελεχών του ίδιου του ΔΗΚΚΙ, αρκετά από τα οποία εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τις αποφάσεις του κόμματός τους και τάσσονται ανοιχτά υπέρ των υποψηφιοτήτων που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Τώρα φαίνεται πόσο υποκριτικές και, εν πολλοίς ύποπτες, ήταν οι διακηρύξεις του Δ. Τσοβόλα υπέρ των μεγάλων αγροτικών κι άλλων κινητοποιήσεων που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλία. Διότι δεν μπορεί κανείς να λέει ότι στηρίζει τους λαϊκούς αγώνες και ν' αρνείται τη στήριξη των πρωταγωνιστών αυτών των αγώνων - όχι μόνο των κομμουνιστών - στην προσπάθειά τους να προσφέρουν και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

****

Η μάχη των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κρίνει πολλά και πολλούς. Το ΔΗΚΚΙ φαίνεται να επέλεξε την τακτική του "μικροπολιτικού καιροσκοπισμού" με στρατηγικό στόχο την ένταξή του στο σύστημα διαχείρισης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και της ΕΕ και του "αναχώματος" στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος στην Αυτοδιοίκηση. Ομως η κοντόφθαλμη και "καθωσπρέπει" αυτή τακτική και τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί και αδιέξοδη θα είναι για το ίδιο το ΔΗΚΚΙ.

Σήμερα το "ζητούμενο" για τον ελληνικό λαό δεν είναι να ξαναγυρίσουμε στην εποχή του "παλιού και καλού ΠΑΣΟΚ" που προτείνει ο Δ. Τσοβόλας ή ν' αποκτήσουμε ένα ακόμα κόμμα του "πολιτικού κατεστημένου", αλλά η δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση, ικανού ν' ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να βάλει τη "σφραγίδα" του στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Ενα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με ξεκάθαρους στόχους και προοπτικές.

Σ' αυτό το μέτωπο - παρά τις κατά καιρούς αναφορές του Δ. Τσοβόλα στην ανάγκη "αντισυντηρητικής λαϊκής συσπείρωσης" - δε φαίνεται να θέλει να ενταχθεί το ΔΗΚΚΙ, όπως αποδεικνύει, όχι μόνο η τακτική του στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και η γενικότερη που αφορά στην ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που, στο όνομα του "καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού" και της πλήρους εναρμόνισης με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές, καταργεί λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, ξεπουλά τον εθνικό πλούτο, υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Βεβαίως "ο καθείς εφ' ω ετάχθη", αλλά και ο "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Δεν είναι μόνο η αδυναμία του ΔΗΚΚΙ να προβάλει μια δική του, διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία, τον ρόλο και την προοπτική της Αυτοδιοίκησης, που καθιστά αναξιόπιστες τις διακηρύξεις του περί αντιπαράθεσης με τη συντηρητική λογική και πολιτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο κυρίως η απόφασή του να στηρίξει, σχεδόν παντού, τους λεγόμενους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ουδόλως διαφέρουν και διαφοροποιούνται, επί της ουσίας, από τους "επίσημους" υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΣΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Ασυδοσία στα λιμάνια

- Εδώ και 10 περίπου μέρες, συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες σας "οργώνουν" τα λιμάνια της χώρας. Ποιος ήταν ο λόγος γι' αυτές τις πολυήμερες περιοδείες;

- Είναι γνωστό ότι τη θερινή περίοδο αυξάνονται τα πλοία που μπαίνουν σε κίνηση. Αυξάνεται, ταυτόχρονα, και η εφοπλιστική ασυδοσία. Ομως, ειδικά φέτος, οι καταγγελίες από τα πληρώματα των πλοίων για παραβίαση των συνθηκών διαβίωσης και των εργασιακών δικαιωμάτων και, μάλιστα, ενώπιον των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών, από την έναρξη της θερινής περιόδου, "πέφτουν βροχή" στο σωματείο. Ετσι, οργανώσαμε αυτές τις περιοδείες, όχι μόνο για να εντοπίσουμε τα προβλήματα, αλλά για να τα αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και να θέσουμε τους ναυτεργάτες και σε αγωνιστική ετοιμότητα για οργανωμένες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία.

- Ποια είναι μέχρι τώρα η εικόνα που αποκομίσατε;

- Διαπιστώσαμε ότι η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής για τα μέλη των πληρωμάτων. Πρόκειται για ένα από τα αποτελέσματα της αντιναυτεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία για την αύξηση των υπερκερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου μειώνει συνεχώς τις οργανικές συνθέσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις στοιχειώδεις ανάγκες των πλοίων. Διαπιστώσαμε ότι παραβιάζονται συλλογικές συμβάσεις, ωράρια, οργανικές συνθέσεις, ότι η "μαύρη εργασία" εξαπλώνεται και, επίσης, ότι είναι ανύπαρκτα τα μέτρα ασφάλειας στη φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους στη ναυσιπλοϊα των πλοίων και, βέβαια, στην ασφάλεια πληρωμάτων και επιβατών. Η υπερεκμετάλλευση αυτή είναι αποτέλεσμα και του άγριου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των ναυτιλιακών εταιριών, που δρομολογούν πλοία στις πορθμιακές γραμμές. Προστάτες των εφοπλιστικών συμφερόντων εμφανίζονται και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, όπως ο υπολιμενάρχης Κέρκυρας και ο λιμενάρχης της Πάτρας. Παρεμβαίνουν προκλητικά στη συνδικαλιστική δράση των ναυτεργατών, επιχειρώντας να τους τρομοκρατήσουν.

- Ωστόσο, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δε συμμετείχε στην πρόσφατη απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με την αιτιολογία ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στη στεριά για την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων δεν είναι κοινά με των ναυτεργατών. Πώς το σχολιάζετε;

- Οι ευθύνες των πλειοψηφιών στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Πειραιά και της ΠΝΟ και ειδικά σ' αυτήν την περίοδο που πάει να γίνει νόμος το τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιες. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ φροντίζει καθημερινά, αναλαμβάνοντας ακόμα και απεργοσπαστικό ρόλο, να επιβεβαιώνει ότι αποτελεί γέφυρα για το πέρασμα των εφοπλιστικών και κυβερνητικών σχεδίων. Αυτές τις υποταγμένες ηγεσίες οι ναυτεργάτες πρέπει με τον αγώνα τους να τις ξεπεράσουν και να τις ανατρέψουν, οργανώνοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, συντονίζοντας και οργανώνοντας τη δράση τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, που παλεύει αυτή την περίοδο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

- Οι ναυτεργάτες, με τους οποίους συνομιλήσατε, τι λένε πάνω σ' αυτό;

- Η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που έχουμε καταγράψει από τις περιοδείες μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πληρωμάτων που συζητήσαμε γνωρίζουν ότι, αν δεν αντιδράσουν τώρα, η ανεργία και η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου θα λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού, ήδη, στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχουν μέτρα για το χτύπημα των κοινωνικών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών κατακτήσεών μας, ενώ ισχυρό χτύπημα θα δεχτούμε και με την άρση του προστατευτισμού των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, που προβλέπει ο Κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ