ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΤΑΣ (ΦΑΝΗΣ)
Μια ζωή αφιερωμένη στο κομμουνιστικό κίνημα

Τέσσερα χρόνια από το θάνατό του

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που ο Βασίλης Μπαρτζιώτας, ο Φάνης της Εθνικής Αντίστασης στην πρωτεύουσα, ο κατοχικός γραμματέας της ηρωικής Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας και πολιτικός επίτροπος του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, άφηνε την τελευταία του πνοή.

Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1909. Τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών το 1929. Από πολύ νέος, το 1924, πήρε μέρος στο εργατικό κίνημα της χώρας μας, σαν μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Για τη δράση του αυτή αντιμετώπισε πολλές διώξεις. Η δικτατορία του Μεταξά τον φυλάκισε στο κάτεργο της Ακροναυπλίας και αλλού. Σ' όλες αυτές τις δοκιμασίες πιστός υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού και της εργατικής τάξης.

Στην περίοδο της φασιστικής κατοχής εντάχθηκε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση σαν ένα από τα κεντρικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Διατέλεσε γραμματέας της ΚΟΑ από τον Απρίλη του 1943 ως τον Ιούνη του 1946.

Στον Εμφύλιο Πόλεμο πήρε μέρος σαν πολιτικός επίτροπος του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Καταδικάστηκε ερήμην δύο φορές σε θάνατο. Υπήρξε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1943 ως το Μάρτη του 1956 και μέλος του Κόμματος ως το θάνατό του.

Μετά τον Εμφύλιο έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και τη Σοβιετική Ενωση για 27 χρόνια.

Ασχολήθηκε με τη μελέτη και με τη συγγραφική δουλιά, πάνω στην ιστορία του εργατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ελλάδας. Εχει γράψει πλήθος άρθρων στα έντυπα του ΚΚΕ, πολλά βιβλία και μελέτες. Από τον επαναπατρισμό του, το 1976, δημοσίευσε τα βιβλία:

- "Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία".

- "Στις φυλακές και τις εξορίες".

- "Εθνική Αντίσταση και Δεκέμβρης 1944".

- "Ηλέκτρα, αδελφή του κόμματός μας - μια ηρωική επαναστατική ζωή".

- "Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

- "Η Εθνική Αντίσταση στην αδούλωτη Αθήνα".

- "Εξήντα χρόνια Κομμουνιστής".

"Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (Φάνης) - σημείωνε η ΚΕ του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της για το θάνατό του - αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο κομμουνιστικό κίνημα, στα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού".

Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία

"Επειτα από την Ακροναυπλία και τα γερμανοϊταλικά φασιστικά στρατόπεδα - έγραφε ο Β. Μπαρτζιώτας στο Βιβλίο του "Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία" (σελ. 214 - 216) -, η Ελλάδα, στα χρόνια 1947 - 1953 και 1967 - 1974, γνώρισε κι άλλες φυλακές και στρατόπεδα... Ανάμεσα στα στρατόπεδα αυτά το μεταξικό και κατοχικό στρατόπεδο της Ακροναυπλίας στα 1937 - 1943 (και η επέκτασή του στην Κατούνα, τη Λάρισα και το Χαϊδάρι της Αθήνας) με τους 625 αγωνιστές του, τους πολύπλευρους αγώνες και τις μαζικές θυσίες του, θα παραμείνει σαν ένα μαχητικό φρούριο της απελευΘερωτικής πάλης του λαού. Σαν ένα φωτεινό μετέωρο και αστέρι που θα υπενθυμίζει στις ερχόμενες γενεές, πως μέσα στην πάλη σφυρηλατούνται οι λαϊκοί αγωνιστές, όταν πιστεύουν στη δύναμη του λαού και στο ΚΚΕ, όταν καθοδηγούνται από την αθάνατη διδασκαλία του μαρξισμού - λενινισμού.

Οι 625 αγωνιστές της Ακροναυπλίας ολόκληρα χρόνια πάλεψαν ενάντια σε όλες τις επιθέσεις της δικτατορίας, ενάντια στις "δηλώσεις μετανοίας", ενάντια στο μαρτύριο της πείνας, καθώς και ενάντια στις θανατικές εκτελέσεις! Ασχολούνταν διαρκώς με την ανάπτυξη του ιδεολογικούς τους επιπέδου και την κομμουνιστική τους διαπαιδαγώγηση. Η μόνη τους σκέψη ήταν, πώς να γίνουν καλύτεροι, για να βοηθήσουν το ΚΚΕ να εκπληρώσει την εθνική και κοινωνική αποστολή του. Πώς να απελευθερωθούν και να παλέψουν μέσα στις γραμμές του. Οσοι το κατόρθωσαν εκπλήρωσαν το καθήκον αυτό με τιμή...

Το στρατόπεδο της Ακροναυπλίας ανήκει στην ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα απ' τά κατορθώματα, για τα οποία μπορεί και πρέπει να περηφανεύεται το ΚΚΕ. Το πύργωσε με το αίμα απ' τα καλύτερα παιδιά του. Οι 625 αγωνιστές της Ακροναυπλίας, σ' όλους τους αγώνες τους καθοδηγούνταν απ' τό ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στο όνομά του αγωνίζονταν, πέθαιναν από την πείνα και έπεφταν κάτω απ' τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Ο λαός δεν ξεχνάει την ιστορία του... δεν επιτρέπει να τη διαστρεβλώνουν και να τη σπιλώνουν. Συνεχίζει τον αγώνα του, χρησιμοποιώντας και την πείρα, θετική και αρνητική, από εκείνα τα ένδοξα χρόνια... Ξέρει πως στην πατρίδα μας θα γλυκοφέξει η λαμπρή αυγούλα της λευτεριάς. Θα 'ρθουν στην Ελλάδα μας τ' άνθια της Ανοιξης!

Φυλακές της Κέρκυρας και της Αίγινας... ξερονήσια της εξορίας... Ακροναυπλία.... Ελλάδα... ΚΚΕ.

Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία!".

Η Εθνική Αντίσταση και το ΚΚΕ

"Η αλήθεια - έγραφε ο Β. Μπαρτζιώτας, στο βιβλίο του για την Εθνική Αντίσταση και το Δεκέμβρη του 1994 (σελ. 13, 15, 16) - είναι, και πρέπει να την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές, να τη βροντοφωνάζουμε: Η Εθνική Αντίσταση του 1941 - 1945 είναι έργο του ηρωικού ΚΚΕ, είναι έργο όλων των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ, είναι αθάνατο έργο του ιστορικού ΕΑΜ, έργο και εποποιία του ίδιου του ελληνικού λαού!... Την ΕΑΜική εποποιία, την Εθνική Αντίσταση, τη δημιούργησε ο ελληνικός λαός, με επικεφαλής την εργατική τάξη, κάτω απ' την καθοδήγηση του ΚΚΕ!

Το έργο, όμως, της Εθνικής Αντίστασης είναι αθάνατο! Ο απελευθερωτικός αγώνας του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, μαζί και ο Μεγάλος Δεκέμβρης δικαιώθηκαν!... Είναι μεγάλη τιμή για το ΚΚΕ, ότι πρώτο αυτό, εκπροσωπώντας τα πιο βαθιά εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, ύψωσε ξανά, πολύ ψηλά, τη σημαία της Εθνικής Ανεξαρτησίας, ενάντια στην αγγλική και αμερικάνικη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Οταν η ελληνική αστική τάξη, που στα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής κράτησε τη γνωστή αντεθνική στάση - ένα μέρος της πέρασε ανοιχτά με τους Γερμανούς κατακτητές και το άλλο μέρος κήρυσσε την υποταγή και την αναμονή, μέχρι που να μας... απελευθερώσουν οι Αγγλοι: Και μας "απελευθέρωσαν"! Μας υποδούλωσαν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές με την επέμβασή τους το Δεκέμβρη 1944 και αργότερα οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές το 1947 και μετέπειτα...

Ο αγώνας που διεξήγαγε τόσο ηρωικά και στον οποίο έδωσε τόσες μεγάλες θυσίες ο λαός μας δεν ήταν απλώς ένας εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος, αλλά και μια λαϊκή, αντιφασιστική, δημοκρατική επανάσταση. Επιστέγασμα και έπαθλο των αγώνων του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τους βαθιούς πόθους του και το διαμορφωμένο συσχετισμό δυνάμεων, μπορούσε και έπρεπε να είναι μια αντιφασιστική, δημοκρατική Ελλάδα, λυτρωμένη από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και αναγεννημένη με τους καινούριους λαοκρατικούς θεσμούς... ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ