ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πασαρέλα το Ηρώδειο

Ο υπουργός Πολιτισμού αγνοεί το ΚΑΣ και "φοράει" Κάλβιν Κλάιν

Οταν η εταιρία "Zoobidon" ζήτησε για λογοριασμό του σχεδιαστή Κάλβιν Κλάιν το Ηρώδειο ή τη Ρωμαϊκή Αγορά, προκειμένου να γίνει επίδειξη μόδας, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ήταν κατηγορηματικά αρνητικό. Αλλωστε ήταν θέμα αρχών, αν και στην περίπτωση του Ηρωδείου τα τελευταία χρόνια το μέτρο της χρήσης είναι εξαιρετικά χαλαρό. Ωστόσο, το ΚΑΣ απέφυγε να συρθεί στο "δόλωμα" των εισπράξεων που θα διατίθεντο για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Βέβαια μιλάμε για τα προσχήματα, απλώς για την αποφυγή του εκχυδαϊσμού των παραχωρήσεων.

Αλλά ο υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε να συνηγορήσει στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, αφού πρώτα η εταιρία που υπέβαλε το αίτημα έκανε μια σειρά δηλώσεων σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης προσπαθώντας να πείσει όχι μόνο για την ποιότητα της εκδήλωσης - χορογραφημένη επίδειξη μόδας - αλλά και για τον κοινωνικό της χαρακτήρα! Ετσι τα τζινς του Κάλβιν Κλάιν κατά τα τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα παρευλάνουν κάτω από την Ακρόπολη και αυτή η υπουργική παραχώρηση έρχεται μάλλον να σηματοδοτήσει την ολοκληρωτική μετατροπή του χαρακτήρα ορισμένων μνημείων.

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ένα ακόμη αίτημα και μία ακόμη εκδήλωση που δε συνάδει με το μνημειακό χαρακτήρα του Ηρωδείου. Στην πραγματικότητα το μνημείο γίνεται η διαφημιστική πατέντα της εταιρίας, παίρνει μέρος στη διαφημιστική της εκστρατεία και γίνεται το μέσον για να αυξήσει τις πωλήσεις της.Οικονομικά ανταποδοτικός ο χώρος, αλλά όχι για τα ταμεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κι αν κάποιος αντιτάξει ότι παραχωρούνται τα έσοδα για ιερό σκοπό, πραγματικά είναι εισπρακτική λεπτομέρεια για τα ταμεία του Κάλβιν Κλάιν μπροστά σε αυτά που θα εισρεύσουν στο μέλλον. Η μήπως πιστεύει κανείς πως ξαφνικά μία επιχείρηση - και μάλιστα αμερικάνικη - μετετράπη σε προαγωγό της τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού;

Αλλάζει άρδην, λοιπόν, η λογική της χρήσης και βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τους προβληματισμούς του Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί παραχωρήσεων που θα προάγουν το διδακτικό χαρακτήρα του μνημείου και τη ζωντανή σχέση του με τον επισκέπτη. Αυτή η παραχώρηση είναι ίσως ο προπομπός του τι πρόκειται να επακολουθήσει και πώς εννοεί ο υπουργός Πολιτισμού τη "διαχρονία" του πολιτισμού. Για το Ηρώδειο φτάνει να σκεφτούμε ότι από την ερχόμενη σεζόν δε θα "εξαρτάται" καθόλου από τη γνώμη του ΚΑΣ, αλλά από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρίας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Εις μνήμην Ουλάνοβα

Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι, κορυφαίος χορευτής του θεάτρου Μπολσόι στις δεκαετίες '60 και '70 και σήμερα ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους του Μπολσόι, επέλεξε τη μουσική του Δημήτρη Αράπη από το έργο του "Ο δρόμος της ελπίδας" ,για να δημιουργήσει τη χορογραφία "Εις μνήμην της Ουλάνοβα", την οποία θα ερμηνεύσει η αγαπημένη μαθήτρια της Γκαλίνα Ουλάνοβα και σήμερα πρίμα μπαλαρίνα του μπαλέτου Μπολσόι, Ναντέζντα Γκρατσόβα. Η ίδια η Ουλάνοβα είχε εκφράσει τη συγκίνησή της για τη μουσική του Δημήτρη Αράπη, όταν παρευρέθη στην πρεμιέρα του μπαλέτου "Ζευς" στο Κρεμλίνο, σε μουσική του συνθέτη, τον Ιανουάριο του 1996, στη Μόσχα.

Η παράσταση θα δοθεί στο θέατρο Ολυμπίας στις 22 Αυγούστου. Η χορογραφία είναι μια ιστορική αναδρομή στη ζωή της Ουλάνοβα από τη συναισθηματική της πλευρά. Παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στη Μόσχα και τον περασμένο μήνα στην Αμερική. Χορεύουν: Τζούλια Μαχάλινα, Ν. Γκρατσόβα, Β. Πίσαρεφ, Γ. Κλεβκόφ, Ε. Κνιασκόβα, Ε. Κερν, κ.ά.

"Φιλοσοφία και Οικολογία"

Το Δέκατο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας,με θέμα "Φιλοσοφία και Οικολογία: Ελληνική Φιλοσοφία και Περιβάλλον",που θα πραγματοποιηθεί 23 με 28 Αυγούστου, στο Πυθαγόρειο και στους Φούρνους Σάμου, διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες φιλοσοφικές ενώσεις. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου στη Σάμο θα γίνει στις 23 Αυγούστου και ώρα 6:30 το απόγευμα στο Πυθαγόρειο (Ξενοδοχείο Δορύσσα), ενώ η επίσημη εναρκτήρια συνεδρία στους Φούρνους θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου και ώρα 9 το πρωί, στην πλατεία του δήμου Φούρνων.

Το συνέδριο εκτός του επιστημονικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, που παρουσιάζει, αποτελεί και μια μορφή συναγερμού των συνειδήσεων εναντίον εκείνων που ιμπεριαλιστικά απεργάζονται τον όλεθρο της περιοχής. Ο όλεθρος αυτός, εκτός των άλλων, μπορεί να προκύψει από την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού στην Τουρκία, κοντά σε υφιστάμενο γεωλογικό ρήγμα. Το συνέδριο θα εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό και θα επιμείνει στο να προστατευτούν οικολογικά και να μείνουν ελεύθερα από απειλές και άσκηση βίας τα νησιά μας.

Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται

Ο Γιώργος Νταλάρας με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μάριο Φραγκούλη,μετά τις επιτυχημένες συναυλίες τους στην Κύπρο, συνεχίζουν το μουσικό τους οδοιπορικό στα νησιά του Αιγαίου. Η Ρόδος είναι το πρώτο νησί που θα υποδεχθεί, αύριο, την καλοκαιρινή παρέα του Γιώργου Νταλάρα.Ακολουθούν: Σύρος (19 Αυγούστου), Νάξος (20/8), Χίος (22/8) και Σαντορίνη (25/8). Οι προγραμματισμένες συναυλίες για το μήνα Αύγουστο ολοκληρώνονται με τη συναυλία που θα δοθεί στο "Θέατρο Βράχων - Μελίνα Μερκούρη" στον Υμμητό, στις 29 Αυγούστου. Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Φεστιβάλ στη Σαντορίνη

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική θα πάρουν μέρος στο φετινό Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης από 19 έως 30 Αυγούστου.

Η εναρκτήρια συναυλία θα δοθεί στις 19/8, όπου το "Τρίο Σοπέν" από την Πολωνία θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ, Μπραμς και Σοπέν. Στις 21 Αυγούστου θα παρουσιαστούν τζαζ κομμάτια από τους Μάρκο Αλεξίου (πιάνο), Στέλιο Λαδόπουλο(μπάσο) και Γιάννη Φλώρο (ντραμς). Το κουαρτέτο εγχόρδων "Σόνορις" εμφανίζεται στις 23 Αυγούστου και μαζί με την πιανίστα Αθηνά Καποδίστρια θα ερμηνεύσουν έργα Μπετόβεν και Σοστάκοβιτς.

Στις 25 και 26 Αυγούστου θα παρουσιαστεί χορωδιακή μουσική από το 50μελές φωνητικό συγκρότημα "Χορωδία της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνση του Τζων Νταίηλι Γκούντγουιν. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δείγματα αμερικάνικης μουσικής όπως νέγρικα θρησκευτικά τραγούδια και αποσπάσματα από το μιούζικαλ "Μάγκες και Κούκλες".

Από τη Γερμανία έρχεται το "Τρίο Μπάσο", στις 28 Αυγούστου,με έργα σύγχρονης μουσικής και κλασικές δημιουργίες. Ανάμεσά τους το "Κουιντέτο της Πέστροφας" του Σούμπερτ, με την Αθηνά Καλογεροπούλου στο πιάνο και την Αμερικανίδα βιολονίστρια Νάνσι Μπάργκερστοκ - Τουφεξή.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 30 Αυγούστου με τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Σέμιον Κόγκαν και σολίστ τον Αρη Γαρουφαλή, σε έργα Χάιδν. Επίσης, θα παρουσιαστεί το έργο του Γκέοργκ Μπέντα "Η Αριάδνη στη Νάξο" με αφηγητές τους ηθοποιούς: Λήδα Ματσάγγου, Δημήτρη Δακτυλά και Τάκη Ασημακόπουλο.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δόθηκαν περισσότερες από 150 συναυλίες, από 2.000 Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Η τέχνη "ταξιδεύει" στο Μέτσοβο

Οι "Δημιουργικές Συναντήσεις στο Μέτσοβο",που διοργανώνει η Πινακοθήκη Αβέρωφ,θα πραγματοποιηθούν από 4 μέχρι 8 Σεπτέμβρη.Φέτος προσκεκλημένοι είναι οι καλλιτέχνες Οπυ Ζούνη, Νίκη Καναγκίνη, Χρίστος Καράς και Σωτήρης Σόρογκας.Οι τέσσερις καλλιτέχνες όπως κάθε χρόνο θα συζητήσουν για τη δουλιά τους, θα διευθύνουν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ενώ, στις 5 Σεπτέμβρη θα εγκαινιαστεί, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, έκθεση με έργα τους που θα διαρκέσει δύο μήνες. Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα συνδυαστούν με ένα συμπόσιο με θέμα "Τέχνη και εκπαίδευση",στο οποίο θα συμμετάσχουν επιστήμονες, δημιουργοί, παιδαγωγοί και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Τέχνης.

Ο θεσμός των "Δημιουργικών Συναντήσεων" ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 1995 με τη συμμετοχή των Μ. Κατζουράκη, Κ. Πανιάρα, Π. Σάμιου και Μ. Χάρου,ενώ το 1997 προσκεκλημένοι ήταν οι Μ. Ζαχαριουδάκης, Μ. Μανουσάκης, Τ. Σάλλα - Δοκουμετζίδη και Τ. Στεφάνου.

Την πρώτη μέρα του συμποσίου (5 Σεπτέμβρη) με θέμα "Τέχνη και εκπαίδευση" θα μιλήσουν οι: Νίκος Ζίας, Αγγελος Δεληβοριάς, Ελλη Τρίμμη, Τατιάνα Αβέρωφ - Ιωάννου, Ολγα Μεντζαφού,ενώ στις 6 Σεπτέμβρη στο Συνεδριακό Κέντρο "Διάσελο" - πάντα - θα μιλήσουν οι: Χαρίκλεια Μυταρά, Ελευθέριος Γείτωνος, Γιολάντα Χατζή, Νίκος Παϊζης και Μένης Θεοδωρίδης.

Παράλληλα θα γίνουν κάποιες απογευματινές ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο - Αρχοντικό Τοσίτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ