ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τους έχουν σε... αναμονή!

Την έλλειψη προσωπικού, λόγω αδειών, επικαλείται ο ΟΑΕΔ Χαλκίδας, για τη μη χορήγηση, μέχρι τώρα, έκτακτου βοηθήματος στους άνεργους

Δε λέει να πάρει τέλος η "οδύσσεια" των άνεργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Σαν να μην έφταναν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας, σαν να μην έφτανε ο εμπαιγμός που δέχονται καιρό τώρα από την κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει όλα τα αιτήματά τους, τώρα αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα και καθυστερήσεις από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβρη του '97 το Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας διεκδικούσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους άνεργους ύψους 200.000 δραχμών.Το αίτημα αυτό, μετά από πολλές δυσκολίες και αγώνες, έγινε τελικά αποδεκτό από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο τα χρήματα δεν έφτασαν ακόμα στα χέρια των ανέργων, αφού το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα χορηγήσει, λόγω... έλλειψης προσωπικού, εξαιτίας των καλοκαιρινών αδειών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης πέρασε από "σαράντα κύματα". Αρχικά, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να το ικανοποιήσει. Στη συνέχεια, εξαιτίας της παρέμβασης κοινοταρχών που ζητούσαν να μη χορηγηθεί το ποσό στους 5.412 άνεργους που πρότεινε το σωματείο, αλλά να τεθούν κάποιες προϋποθέσεις. Με λίγα λόγια να καταρτίσουν αυτοί τους καταλόγους των δικαιούχων. Η πρότασή τους αυτή, παρά τις έντονες αντιδράσεις του σωματείου, έγινε τελικά αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, εφτά μήνες μετά, τα χρήματα παραμένουν στα χρηματοκιβώτια του ΟΑΕΔ, ενώ εκφράζονται και απόψεις που μεταθέτουν τη χορήγηση των χρημάτων λίγο πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για ευνόητους λόγους...

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Παρέμβαση Λελάκη με ερωτηματικά...

Σε επιστολή της εταιρίας του επιχειρηματία, θεωρείται... δεδομένη η αγορά των ναυπηγείων, πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί επιστολή του μεγαλοεπιχειρηματία Λελάκη προς το Σωματείο εργαζομένων των ναυπηγείων Αυλίδας, με την οποία τους ανακοινώνει ότι η εταιρία περιέρχεται - ουσιαστικά - στην ιδιοκτησία του. Πρόκειται για επιστολή που στάλθηκε από τα γραφεία του ίδιου του ναυπηγείου όπου, ελέω κυβερνητικών μεθοδεύσεων, έχει εγκατασταθεί ως επινοικιαστής ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και παρά το γεγονός ότι το απόγευμα της Παρασκευής - μέρα που ανοίχτηκαν οι προσφορές των ενδιαφερομένων για τη μονάδα της Αυλίδας - ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι "ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος"!

Φαίνεται όμως ότι η πλευρά Λελάκη γνωρίζει περισσότερα ακόμα και από τα όσα γνωρίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση βαδίζει "στο δρόμο που χάραξε ο Λελάκης"! Ο τελευταίος, ως εκπρόσωπος της ΑΕ Ξενοδοχειακού και Τουριστικού Προγράμματος,είναι μέχρι σήμερα επινοικιαστής των ναυπηγείων, έχοντας μάλιστα καταχρεώσει το δημόσιο (χρέη 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές προς το ΙΚΑ) και τις Τράπεζες Εθνική (1 δισεκατομμύριο δραχμές) και ΕΤΒΑ.

Ετσι - και στο βαθμό που η αλήθεια βρίσκεται στην επιστολή και όχι στις δηλώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Ανάπτυξης - η μέχρι σήμερα σκανδαλώδης λειτουργία του ναυπηγείου (το τρίτο σε μέγεθος της χώρας), της "δωρεάν" παραχώρησης και των θαλασσοδανείων προς τον Λελάκη, τείνει να μονιμοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη διορισμένη διοίκηση της ΕΤΒΑ, αφού τη "γραμμή" και την "κατεύθυνση" των εξελίξεων την έχουν παραχωρήσει στον όμιλο Λελάκη. Αυτό είναι και το νόημα της επιστολής που υπογράφει η πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος Ελευθερία Α. Λελάκη,η οποία απευθυνόμενη προς το Σωματείο εργαζομένων, τη Νομαρχία Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο και τους βουλευτές του νομού αυτοανακηρύσσεται σε πλειοδότη του διαγωνισμού (κάτι το δεδομένο αφού, δεν υπήρχε ουσιαστικά άλλος) και... διαβεβαιώνει τους παραπάνω φορείς ότι "μετά την αγορά των ναυπηγείων, δε θα διακόψει τη δραστηριότητά του ούτε για μια μέρα".

Η τελευταία αυτή παρέμβαση, εντείνει τις ανησυχίες για τυχόν υλοποίηση ενός "σεναρίου", που θα έχει ως πρωταγωνιστές τους παραπάνω φορείς, τους βουλευτές Εύβοιας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΝΔ και την κυβέρνηση. Με τους πρώτους να "πιέζουν" και να συναινούν να δοθεί το ναυπηγείο στον όμιλο Λελάκη και την κυβέρνηση με την ΕΤΒΑ να κάνουν ότι δε θέλουν λόγω του ότι το σκάνδαλο γίνεται "καραμπινάτο" (εξαιτίας των χρεών Λελάκη) αλλά στο τέλος να ενδίδουν για.... "κοινωνικούς λόγους".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΕΛΛΑΣ
Αγώνας για επαναλειτουργία

Την απόλυση των εργαζομένων καταδικάζει η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την επαναπρόσληψή τους απαιτούν οι εργαζόμενοι

Την "απαράδεκτη απόλυση του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στα Ελληνικά Κλωστήρια Πέλλας", στα Γιαννιτσά, καταδικάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με υπόμνημά τους προς τα αρμόδια υπουργεία και το γραφείο του πρωθυπουργού, ζητούν "να παρέμβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την επαναλειτουργία των "Κλωστηρίων Πέλλης" και την επαναπρόσληψή τους, προειδοποιώντας και για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι, πριν λίγο καιρό έμειναν εμβρόντητοι όταν άκουσαν την απόφαση των εργοδοτών τους, να κλείσουν την επιχείρηση για τρεις περίπου μήνες, να απολύσουν όλο το προσωπικό και μετά την πάροδο των τριών μηνών να την επαναλειτουργήσουν με άλλη επωνυμία, προκειμένου να εισπράξουν τη σχετική επιδότηση.

Μάλιστα, οι εργοδότες για να "χρυσώσουν το χάπι" της απόλυσης υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους ότι θα έχουν "προτεραιότητα" στις όποιες προσλήψεις γίνουν για τη "νέα" επιχείρηση, χωρίς όμως να διευκρινίσουν πότε θα λειτουργήσει αυτή, πόσους εργαζόμενους θα απασχολεί και κάτω από ποιες συνθήκες. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση απασχολούσε 160 εργαζόμενους και 30 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Στο υπόμνημα των εργαζομένων τονίζεται ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, αφού διαθέτει την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, έχει μεγάλη παράδοση και καλή φήμη στην αγορά, ενώ διαθέτει τα προϊόντα της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, σημειώνεται ότι "η "κρίση" θα ξεπεραστεί με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την καλυτέρευση της ποιότητας, την εξεύρεση νέων αγορών και όχι με τη συρρίκνωση του προσωπικού και τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους".

Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ακόμα ότι δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, μιας και 160 οικογένειες μένουν στο δρόμο και η τοπική οικονομία δέχεται γερό πλήγμα. Τέλος, ζητάνε από όλους τους αρμόδιους να παρέμβουν για την επίλυση του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε είδους.

Σε αγωνιστική συσπείρωση ο λαός

Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ,τονίζει ότι "καταδικάζει και καταγγέλλει στο λαό του νομού την απαράδεκτη απόλυση του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στα Ελληνικά Κλωστήρια Πέλλας, που βρίσκεται στα Γιαννιτσά.

Στους χιλιάδες ανέργους του νομού μας ήρθαν να προστεθούν και οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι στα κλωστήρια, οι οποίοι, αφού για χρόνια πλούτιζαν με τον ιδρώτα τους τα αφεντικά τους, τώρα πετιούνται στο δρόμο. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, οδηγώντας καθημερινά μεγάλα τμήματα του λαού στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την εξαθλίωση.

Οι απολυμένοι των κλωστηρίων πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενέργεια των αφεντικών Αθανασιάδη - Αντωνιάδη δεν ήρθε σε μια τυχαία χρονική στιγμή. Το κλείσιμο της επιχείρησης αποφασίστηκε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - υπηρετώντας πιστά τους μεγαλοεπιχειρηματίες και του βιομηχάνους - προωθεί το νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο αυτό, αφαιρώντας θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν με αγώνες συχνά αιματηρούς, γυρίζει τους εργαζόμενους στο μεσαίωνα (κατάργηση 8ωρου - ελαστικό ωράριο, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, άρση των περιορισμών στις απολύσεις, εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων κλπ).

Τα αφεντικά των κλωστηρίων σχεδιάζουν την ανανέωση του προσωπικού της επιχείρησης - ενόψει της ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου - ώστε να χαθούν τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων".

Τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι "ο νομός μας, όπως και γενικότερα η χώρα μας, σπαράζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν κάθε χρόνο, οι συνταξιούχοι ωθούνται στην επαιτεία, η νέα γενιά οδηγείται στο περιθώριο και την απόγνωση.

Δε χωρά πλέον κανένας εφησυχασμός, καμία καθυστέρηση. Η απάντηση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Βιομηχάνων, πρέπει να δοθεί αμέσως με το συντονισμό των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων, της εργαζόμενης διανόησης και της νεολαίας σε ένα ενωτικό ευρύ λαϊκό μέτωπο, που θα αμφισβητεί την εξουσία των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών και θα θέτει τις βάσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στους απολυμένους των κλωστηρίων και καλεί το λαό του νομού σε αγωνιστική κινητοποίηση και συσπείρωση, για να ανακληθούν οι απολύσεις και να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο".

Κατάθεση απογραφικών δελτίων

Από τις 15 Σεπτέμβρη έως και το τέλος του χρόνου θα γίνεται η κατάθεση των απογραφικών δελτίων, τα όποια στάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, προκειμένου να γίνει η απογραφή όλων των ασφαλισμένων στο Δημόσιο.

Η κατάθεση των απογραφικών δελτίων θα γίνεται στις Διευθύνσεις Υγείας των τομέων της Νομαρχίας Αθηνών, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του κάθε ασφαλισμένου. Επειδή, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί συνταξιούχοι να επιθυμούν να καταθέσουν τα απογραφικά δελτία από τώρα, η Νομαρχία Αθηνών γνωστοποιεί ότι κανένα δελτίο δε θα παραλαμβάνεται πριν τις 15 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ