ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επιδοτούμενες... παραβιάσεις!

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που καταγγέλλονται απ' τα σωματεία του κλάδου για παραβίαση εργασιακών σχέσεων, επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ

Στη χρηματοδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για τις οποίες έχουν γίνει σοβαρότατες καταγγελίες για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, την εντατικοποίηση της εργασίας και την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, προχωρά ο ΟΑΕΔ με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Ηδη, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του προγραμματισμού του ΟΑΕΔ, ο οποίος δαπανά περισσότερα από 100 εκατ. δραχμές κάθε χρόνο για την ενίσχυση των ξενοδόχων επιχειρηματιών, με αιτιολογία τη "διατήρηση θέσεων εργασίας"!

Φέτος, προβλέπεται να διανεμηθούν 80 εκατ. δραχμές και έχει εγκριθεί ήδη η πρώτη δόση της χρηματοδότησης, ύψους 16.135.500 δραχμών σε έξι επιχειρήσεις τουρισμού. Με τη νέα απόφαση θα δοθούν άλλα 35.690.300 δραχμές σε 13 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, για τη... διατήρηση 1.116 "θέσεων εργασίας". Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι ηΓΕΤΟΞΕΚ ΑΕ, (ειδικότερα τα ξενοδοχεία της ΚΝΩΣΟΣ ΡΟΓΙΑΛ ΒΙΛΑΤΖ και ΚΡΕΤΑ ΒΙΛΑΤΖ) και η ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ ΑΕ, (ειδικότερα το ΠΟΡΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ).

Η ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ ΑΕ του επιχειρηματία Δασκαλαντωνάκη - πίσω από την οποία βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ, η γερμανική πολυεθνική TUI - διατηρεί ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, στα οποία παρατηρείται όξυνση της τρομοκρατίας ενάντια στη συνδικαλιστική δράση. Πλήθος είναι και οι καταγγελίες για την εντατικοποίηση του προσωπικού. Καταγγελίες για καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν γίνει και για τα δυο συγκεκριμένα ξενοδοχεία της ΓΕΤΟΞΕΚ ΑΕ,στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Βεβαίως, το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο του τουρισμού, δεν περιορίζεται στις παραπάνω επιχειρήσεις. Αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων στον επισιτισμό - τουρισμό.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Εργασίας, τα υπόλοιπα χρήματα θα διανεμηθούν στις εξής επιχειρήσεις: ΚΑΝΤΙΑ ΑΕ (ΚΡΕΤΑ ΣΑΝ). ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΟΥΤΟΥΛΟΥΦΑΡΙ. ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΑΚΤΗ ΑΕ (ΜΑΛΙΑ ΠΑΡΚ). ΤΕΑΒ (ΣΙΛΒΑ ΜΑΡΙΣ). ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΑΕ (ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ). ΜΑΧΟ ΑΕ (ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΡΗΤΗ). ΑΓΑΠΗ ΜΠΗΤΣ ΑΕ (ΑΓΑΠΗ ΜΠΗΤΣ). ΝΤΑΣΚΟΤΕΛΣ ΑΕ (ΡΙΘΥΜΝΑ ΜΠΗΤΣ, ΚΡΕΤΑ ΠΑΛΑΣ). ΑΕ Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων ΤΣΟΥΡΛΑΚΗ - ΜΠΙΡΛΑΚΗ (ΘΕΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΛΑΣ).

Καταδικάζουν τις συκοφαντίες

Τη συκοφαντική, αντικομμουνιστική επίθεση προς τον συνδικαλιστή Χ. Κατσώτη, καταγγέλλουν οι ΝΕ του ΚΚΕ και η ΤΕ της ΕΣΑΚ του νομού Ηρακλείου

Την έντονη αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ και της Τοπικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ του νομού Ηρακλείου προκάλεσε η κατάπτυστη συκοφαντική και αντικομμουνιστική ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι επικεφαλής του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού εναντίον του Χ. Κατσώτη,γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Επισιτιστικά και Τουριστικά Επαγγέλματα και μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Αφορμή για την ενέργεια αυτή, στάθηκαν οι καταγγελίες του συνδικαλιστή σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στην πόλη, για την αδράνεια της ηγεσίας του Συνδέσμου, τη στιγμή που τα προβλήματα των εργαζομένων στο νομό παίρνουν τεράστιες διαστάσεις.

Η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της: "Η διοίκηση του Συνδέσμου ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει στα στελέχη της ΔΑΣ να είναι κομμουνιστές και να ασκούν πολιτική δράση, αυτές οι απόψεις μάς οδηγούν πολλά χρόνια πίσω. Οι εν λόγω κύριοι έχουν μάθει να ζητάνε συγνώμη από τα αφεντικά τους, όταν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές πρωτοπορούν για την ανάπτυξη των αγώνων".

Σε ό,τι αφορά στην απαίτησή τους να πάρει η Ομοσπονδία καταστατικά μέτρα εναντίον του Χ. Κατσώτη,υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: "Ο πρόεδρος του Συνδέσμου δεν ξεχνάει παλιές κακιές συνήθειες της ΕΟΚΑ Β' όπου ήταν στέλεχος, αλλά το κίνημα και οι κομμουνιστές έχουν μάθει να δίνουν μαθήματα και να ξεσκεπάζουν καταδικασμένες πρακτικές".

Σε ό,τι αφορά τα υπονοούμενα που άφηναν στην ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τα έξοδά του ο συνδικαλιστής, σημειώνεται ότι "τέτοιες καταγγελίες - υπονοούμενα για την εργασία του, τα έξοδά του δεν αφορούν τα στελέχη του ΚΚΕ. Καλά θα κάνουν οι κύριοι αυτοί να μας πουν πόσα χρήματα έχουν καταληστέψει τα αφεντικά που υπηρετούν".

Τέλος, η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, μαζί με τον εργαζόμενο λαό πιο αποφασιστικά θα δυναμώσουν τη δράση τους και τον αγώνα τους για τη δημιουργία του πανεργατικού μετώπου πάλης, της μόνης διεξόδου από τον εργασιακό μεσαίωνα.

Με τη σειρά της η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ τονίζει στην ανακοίνωσή της:"Είναι καιρός να καταλάβουν ορισμένοι ότι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούν τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα τα μέλη της παράταξής μας, καθώς και επίσης το δικαίωμά τους να ενημερώνουν τους εργαζόμενους. Δε δεχόμαστε κανένα μάθημα για τη συνδικαλιστική μας δράση. Η φωνή της παράταξής μας θα ακούγεται όσο και αν ενοχλεί συμβιβασμένους, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές".

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες ηγεσίες, που μόνο ζημιά κάνουν, καθώς και ότι οι ΕΣΑΚίτες θα συνεχίσουν τη δράση τους για την ενημέρωση και συσπείρωση των εργαζομένων, για ένα σωματείο που θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους και θα είναι μπροστάρης στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων.

ΜΙΝΙΟΝ
Οι εργαζόμενοι στα πόστα τους

Ανοίγει σήμερα το ΜΙΝΙΟΝ, με τους εργαζόμενους να διατηρούν δικαιώματα και κατακτήσεις

Με τα "μούτρα" έχουν πέσει στη δουλιά οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ, για να προετοιμάσουν το κατάστημα να ξαναδεχτεί πελάτες. Μετά από τους πολύμηνους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων το ιστορικό πολυκατάστημα, που βρέθηκε κυριολεκτικά στο "χείλος του γκρεμού", ανοίγει αύριο ξανά τις πόρτες του.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι - όπως σημειώνει η πρόεδρος του σωματείου Κάτια Νικολάου - δεν έχουν αυταπάτες ότι τα προβλήματα τελείωσαν κι αυτό γιατί: "Οι λόγοι που οδήγησαν το ΜΙΝΙΟΝ στα πρόθυρα του οριστικού κλεισίματος δεν έχουν εκλείψει. Εξακολουθούν να υπάρχουν συμφέροντα, που το θέλουν κλειστό, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ταξικό του σωματείο, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα δικαιώματά μας, τα οποία διαφυλάξαμε ως "κόρην οφθαλμού" κάτι που αποτελεί άθλο για το εμπόριο. Εξακολουθούν να κυριαρχούν οι διαβόητοι νόμοι της αγοράς και να εφαρμόζεται μια πολιτική υποταγμένη σ' αυτούς. Οι αιτίες του προβλήματος υπάρχουν και μπορεί να αναπαράγουν το πρόβλημα οποιαδήποτε στιγμή".

Η συνδικαλίστρια καταλήγει, υπογραμμίζοντας: "Σαφώς και ήταν νίκη των εργαζομένων η κατάληξη αυτή. Αλλά, οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει τα παραπάνω. Η εμπειρία που αποκόμισαν από τον αγώνα είναι σημαντική. Γι' αυτό κρατάμε την ικανοποίηση, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί και σε επαγρύπνηση για οτιδήποτε συμβεί. Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσης και τον αντεργατικό νόμο, πολύ σύντομα θα κληθούμε να αγωνιστούμε, για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Εξάλλου, ήταν στα κύρια αιτήματά μας αυτό πολύ πριν ψηφιστεί ο νόμος. Λέγαμε επαναλειτουργία του καταστήματος, αλλά όλες οι θέσεις εργασίας και όλα τα δικαιώματά μας. Απ' αυτό δεν υποχωρούμε. Οπως και από τον αγώνα, για να προστατεύσουμε τη δουλιά μας οποιαδήποτε στιγμή αυτή βρεθεί σε κίνδυνο".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΔΥΣΗΣ
Καταγγέλλει τη μεθόδευση

Επιχείρηση ανδρικών ενδυμάτων, που αλλάζει επωνυμίες για να καρπωθεί επιδοτήσεις απασχόλησης, καταγγέλλει το Συνδικάτο

Τις πιέσεις που δέχτηκαν πρόσφατα, αλλά και αλλεπάλληλες φορές στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ανδρικών ενδυμάτων "Παρδάλης Δ. και ΣΙΑ ΕΕ", ώστε να αποδεχτούν τις απολύσεις τους, χωρίς να αποζημιωθούν, με την προοπτική να επαναπροσληφθούν, όταν ξανανοίξει η επιχείρηση με άλλη επωνυμία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιείται με αυτή την επωνυμία από το 1995 και απασχολεί περίπου 60 εργαζόμενους. Προηγουμένως, όμως, λειτουργούσε με άλλες επωνυμίες (όλοι συγγενικά πρόσωπα) απασχολώντας ένα βασικό κορμό 35-40 εργαζόμενων, οι οποίοι τα τελευταία 10-20 χρόνια παραμένουν οι ίδιοι.

Τονίζεται, επίσης, ότι "το 1995 ζήτησε από το προσωπικό να υπογράψουν τις απολύσεις τους χωρίς αποζημίωση, για να ξαναπροσληφθούν από τη νέα επιχείρηση με την επωνυμία "Παρδάλης Δ. και ΣΙΑ ΕΕ". Αρκετοί ήταν αυτοί, που κάτω από τις πιέσεις το δέχτηκαν. Γι' αυτές τις προσλήψεις υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η εταιρία πήρε επιδότηση".

"Τώρα οι εργαζόμενοι - συνεχίζει η ανακοίνωση - βρίσκονται πάλι μπροστά στο ίδιο δίλημμα, δηλαδή απόλυση χωρίς αποζημίωση, ταμείο ανεργίας, για ένα μήνα περίπου και μετά επαναπρόσληψη σε νέα εταιρία που θα φτιάξουν στον ίδιο χώρο με το ίδιο αντικείμενο, με τον ίδιο κορμό εργαζομένων. Μέσα από απαράδεκτες πιέσεις (οφειλές δεδουλευμένων κ.ά.) αρκετοί υπέγραψαν απόλυση χωρίς αποζημίωση, με την υπόσχεση ότι θα ξαναπροσληφθούν στη νέα εταιρία".Απευθυνόμενο προς τον ΟΑΕΔ το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης σημειώνει: "Επειδή θεωρούμε ότι θα ζητήσει η "νέα" εταιρία ξανά επιδότηση για τις "νέες" προσλήψεις, ζητάμε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα, αφού έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε - παρ' όλες τις αλλαγές των επωνυμιών - ότι ο χώρος και το αντικείμενο εργασίας είναι ίδια και 30-40 εργαζόμενοι είναι, επίσης, οι ίδιοι για πάνω από 10 χρόνια. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη διαδικασία της επιχείρησης, τις πιέσεις στους εργαζόμενους και ζητάμε ο οργανισμός να λάβει σοβαρά υπόψη την καταγγελία μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ