ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικοθεατρικά ταξίδια

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα των περισσοτέρων θεατρικών και μουσικών σχημάτων "δραπετεύει" αυτό το μήνα σε πόλεις της Ελλάδας. Λιγοστές και στην Αθήνα οι εκδηλώσεις, αφού λιγοστοί κι αυτοί που έχουν παραμείνει εντός των τειχών.

  • Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο,σήμερα και αύριο με τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνουν σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφία Εφης Καρακώστα και Κώστα Τσιάνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρίστος Μπίρος, Χρήστος Παππάς, Χριστίνα Σιμιτζή, Τάσος Παλατζίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Μπουσδούκος,κ. ά.

"Η προσπάθειά μου - σημειώνει ο Κώστας Τσιάνος - από τότε που θέλησα να μπω στην περιπέτεια της ερμηνευτικής προσέγγισης των κωμωδιών του Αριστοφάνη, είναι να τις πλησιάσω όσο πιο αθώος γίνεται, αλλά και με σεβασμό σε ό,τι μας παρέδωσαν ο Κουν και ο Αλέξης Σολομός. Να διηγηθώ με την παράσταση πεντακάθαρα το μύθο, να ανακαλύψω την ευφροσύνη, τη λυρική και την πικρή σατιρική διάθεση του ποιητή. Να ανακαλύψω τις αντιστοιχίες των πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων και προσώπων της εποχής που αναφέρονται στην κωμωδία, με τη σημερινή".

  • Η "Παιδική Αυλαία" με την εξωτική "Τουραντό" του Κάρλο Γκότσι,γνωστή από την ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι,περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα θα βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο στο χώρο Μαρίνας, την Κυριακή στο σινέ Μαράθια στην Αμαλιάδα και τη Δευτέρα στη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Η "Τουραντό" της "Παιδικής Αυλαίας" κρατάει τα βασικά στοιχεία του έργου του Γκότσι,την υπόθεση, τους χαρακτήρες, τα κωμικά επεισόδια, τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια της Κίνας των παραμυθιών, αλλά όπως συμβαίνει πάντα με τις διασκευές της "Αυλαίας", όλα αυτά αξιοποιούνται, για να τονιστούν ιδιαίτερα τα ηθικά μηνύματα του έργου. Την ανάγκη του ανθρώπου για πίστη σε αξίες και ιδανικά, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη για την πατρίδα, η εργατικότητα, η εντιμότητα. Η "Τουραντό" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Ερσης Δρίνη,μουσική Δημήτρη Λέκκα και χορογραφίες Δημήτρη Σωτηρίου.Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Θάνος Παπαδόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Ελένη Κουλουριώτη, Αλέξανδρος Αθανασίου, κ. α.
  • Τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη παρουσιάζει, αύριο και την Κυριακή, το "Ανοιχτό Θέατρο",στο Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Ηρακλείου Κρήτης "Ηράκλειο Καλοκαίρι '98". Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση,μουσική Θεόδωρου Αντωνίου και χορογραφίες Δόνης Μιχαηλίδη.Ερμηνεύουν: Θανάσης Βέγγος, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Πανουργιάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Στάθης Βούτος, κ. ά.
  • Στο πλαίσιο επίσης, των εκδηλώσεων του δήμου Ηρκαλείου, στο Κηποθέατρο"Μάνος Χατζιδάκης", με ελεύθερη είσοδο, τη Δευτέρα θα δοθεί συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με τη "Ρεμπέτικη Παρέα".
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, την Κυριακή θα δώσει συναυλία η Μαρινέλα.
  • Οσοι βρίσκεστε στη Μακρινίτσα αξίζει να παρακολουθήσετε το Δεκαπενταυγουστιάτικο πανηγύρι της, σήμερα και αύριο με συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν: Χρόνης Αηδονίδης, Χρυσόστομος Μητροπάνος, Νίκος Καλαϊντζής, Ουρανία Σινοπούλου, Μαρία Θεοφανίδου, Δημήτρης Μέρμηγκας,κ. ά.
  • Αλλά και για τους φίλους του Καραγκιόζη έχει το Αυγουστιάτικο πρόγραμμα. Ο Ευγένιος Σπαθάρης,την Κυριακή, στη συμβολή των πεζόδρομων Ερμού και Διονύσου, στο Μαρούσι, θα παρουσιάσει το κλασικό έργο του θεάτρου Σκιών "Ο γάμος του Μπάρμπα - Γιώργου".
  • Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Σύμη '98. Την Κυριακή θα δοθεί ρεσιτάλ με την υψίφωνο Ευδοκία Χατζηιωάννου,ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική βραδιά. Διαβάζει η ηθοποιός και ποιήτρια Κατερίνα Ραζέλου.

Στο δημοτικό θερινό Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό, οι νύχτες είναι όμορφες, γιατί τα θερινά τα σινεμά είναι πάντα ρομαντικά και φιλόξενα. Σήμερα και αύριο προβάλλεται η ταινία "Bean - Υπέρτατη ταινία καταστροφής" του Μελ Σμιθ. Γελάστε αβίαστα, όπως ένα μικρό παιδί με τα καμώματα του Μίστερ Μπιν. Ο χαρισματικός Ρόουαν Ατκινσον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τις περιπέτειές του.

Ενώ, τη Δευτέρα και Τρίτη, το πρόγραμμα αλλάζει και το επίκαιρο θέμα της κλωνοποίησης επανέρχεται με την ταινία "Αλιεν, η Αναγέννηση" (1997), του Ζαν Πιερ Ζενέ. Ωρες έναρξης προβολών 9μ.μ. και 11μ.μ.

Συνεχίζοντας την περιοδεία της στην Ελλάδα, η "Οπερα της Κίνας "Χομπέι Μπαγκ Τζι",τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Εθνικό Στάδιο της Δράμας. Οπως είναι γνωστό, η "Οπερα της Κίνας" παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη,σε σκηνοθεσία του διευθυντή της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου, Λούο Τζιν Λιν,ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η πρώτη καλλιτέχνιδα όπερας της Κίνας, Πενγκ Χουί Χενγκ.

"Σκηνές του δρόμου" εκτυλίσσονται, στο θέατρο "Παρκ".Ενα υπερθέαμα πρόζας. Η ζωή μας. Ιστορίες ερωτικές, άνθρωποι που ζητούν την επαφή, την αγάπη. Ολα είναι σκηνές, φωτογραφικά στιγμιότυπα, σινεμά. Ολα παίρνουν ζωή όταν γίνονται θέατρο. Ξεριζωμένοι απ' όλα τα μέρη του κόσμου, οι συγκάτοικοι και ήρωες αυτού του έργου είναι αναγκασμένοι να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο και, όποτε δεν μπορούν να ανεχθούν τον διπλανό, τον εχθρεύονται. Το έργο του Ελμερ Ράις μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βάσω Γουλιελμάκη, Νίκος Ζιάγκος, Μαρί Κωνσταντάτου, Ερσυ Μαλικένζου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Φωτεινή Βαξεβάνη, Κώστας Μπερικόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μαρίνα Ψάλτη κ. ά.

Οι Αίθουσες Τέχνης "Αστρολάβος" παρουσιάζουν, στο νέο τους χώρο "Αστρολάβος - Σπέτσες",στο συγκρότημα Νησιά στις Σπέτσες, την ατομική έκθεση του Νίκου Στεφάνου.Με πρωταγωνιστές τα γνωστά του φουγάρα και με φόντο θάλασσες, απόψεις από το Γκάζι, δωμάτια με κάποιο μεταφυσικό αέρα, δημιουργεί το δικό του κόσμο ο Νίκος Στεφάνου, με κύριο γνώρισμα τη σουρεαλιστική του ατμόσφαιρα. Μερικές θεατρικές μακέτες και σχέδια από τις γνωστές εξαίσιες σκηνογραφικές του δημιουργίες θα συνοδεύουν την έκθεση, ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν σφαιρική κάλυψη της δουλιάς του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη.

Οι "Βάτραχοι" του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο

Η "Τουραντό" της "Παιδικής Αυλαίας" ταξιδεύει

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Θανάσης Ανάγνου: "Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας" (ΣΕ)
  • Πέπη Δαράκη: "Ταξίδι μνήμης και ονείρου" (ΣΕ)
  • Γιάννης Κατσαντώνης: "Η Αριστερή Παράταξη των Δασκάλων στο Μεσοπόλεμο" (ΣΕ)
  • Ανρί Μπαρμπίς: "Η φωτιά" (ΣΕ)
  • Βασίλης Λιόγκαρης: "Το μεγάλο δίλημμα" (ΣΕ)
  • Ρίτα Μπούμη - Παππά "Θάλασσα γαλανομάτα" (ΣΕ)

Η "Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας", η Κοινότητα Μακρισίων και το Ολυμπιακό Θέατρο, με τη συνεργασία των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, διοργανώνουν και φέτος, αύριο, την Κυριακή και τη Δευτέρα τις εκδηλώσεις "Ολυμπία: Οταν γιορτάζουν οι Θεοί". Οι εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ είναι αφιερωμένες στις δύο μεγάλες μορφές του ελληνισμού, στον Ρήγα Φεραίο και τον Διονύσιο Σολωμό. Συμμετέχουν: Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάριος Φραγκούλης και η μικρή Αντιγόνη (συναυλία την Κυριακή, στις 9.30 μμ). Τη Δευτέρα, ο Ηλίας Κλωναρίδης ερμηνεύει τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" με τη συμμετοχή της Αναστασίας, ενώ, στο δεύτερο μέρος, η Καίτη Γκρέυ, η Θεοδοσία Στίγκα και ο Ηλίας Κλωναρίδης τραγουδούν τραγούδια των Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Λοϊζου, κ.ά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ