ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο διχασμός της νύχτας

Ωρα για σινεμά, καλοκαιρινό ή σπιτικό. Τηλεοπτικό φυσικά, εννοούμε... Μια γρήγορη νωθρή καλοκαιρινή ματιά στο πρόγραμμα και αποφασίζουμε τι τελικά θα δούμε.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Χόντο - Ο ταχυδρόμος της Δύσεως" του Τζον Φάροου. Πρόκειται για ένα γουέστερν του 1953 με πρωταγωνιστές τους Τζον Γουέιν και την Τζέραλιντ Πέιτζ, η οποία τιμήθηκε για την ερμηνεία της με το βραβείο Οσκαρ. Στο Μεξικό του 1874, ένας στρατιώτης του Ιππικού σταματάει την πορεία του για να υπερασπιστεί μια μοναχική χήρα και τον γιο της που κινδυνεύουν από τους Ινδιάνους. Φαίνεται ότι ο στρατιώτης τα κατάφερε και την έσωσε, αναρωτιόμαστε όμως: Ποιος, τελικά, θα σώσει τους Ινδιάνους από τους "καλούς" Αμερικάνους;

Από το MEGA στις 22.45 "Διχασμένο κορμί" του Μπράιαν ντε Πάλμα.

Ο άνεργος ηθοποιός Τζέκι Σκάλι δέχεται να αναλάβει τη φύλαξη ενός πολυτελέστατου διαμερίσματος που του προσφέρει μια μοναδική θέα: Στην απέναντι πολυκατοικία, μια γυναίκα με ένα υπέροχο σώμα γδύνεται κάθε βράδυ με πολύ αισθησιακό τρόπο. Φυσικά, ποτέ δε φαντάζεται ότι θα γίνει μάρτυρας μιας δολοφονίας και θα μπλεχτεί σε μια απίστευτη κατάσταση, που η μια στιγμή θα ανατρέπει την προηγούμενη. Οπως ξέρουμε, ο σκηνοθέτης είναι φανατικός θαυμαστής του Αλφρεντ Χίτσκοκ, με αποτέλεσμα να δίνει μια ανάλογη ατμόσφαιρα σε όλες του τις δημιουργίες με εκείνη του μετρ του ...εγκλήματος του δασκάλου του, του Χίτσκοκ. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα δυνατό θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Μέλανι Γκρίφιθ.

Από τη ΝΕΤ στις 22.35 "Παστέρ" του Λουκ Μπερό.

Είναι μια δραματική βιογραφική ταινία, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Παστέρ, που ήταν ένας άνθρωπος με μοναδικό πάθος την επιστήμη. Θα παρακολουθήσουμε τον Παστέρ στα 1880, στη μεγάλη επιστημονική περιπέτειά του που κράτησε 5 χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθεί η ...λύση για τη λύσσα. Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας έγινε ακαδημαϊκός, αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα, πλησίαζε τα μεγάλα προβλήματα της επιστήμης με δικό του τρόπο και απέκτησε πολλούς εχθρούς που τον κατηγορούσαν ότι, επειδή δεν ήταν γιατρός, έβλεπε παντού μικρόβια. Με τον Μπερνάρντ Μπερό.

Από την ΕΤ-1 στις 21.00 "Κατάσταση πολιορκίας" του Κώστα Γαβρά.

Μια εξαιρετική ταινία του σκηνοθέτη, ίσως να είναι και η πιο σημαντική καταγγελία του για το ρόλο της CIA στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η ταινία γυρίστηκε στη Χιλή του Αλιέντε και πρωταγωνιστεί ο Ιβ Μοντάν.

Από το MEGA στις 02.00 "Βασιλιάς για μια νύχτα" του Μάρτιν Σκορτσέζε.Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ταινία που ξαφνιάζει το θεατή με τη δραματική, συγκλονιστική θα λέγαμε, παρουσία του Τζέρι Λούις. Ο άσημος υπάλληλος ενός τηλεοπτικού σταθμού (Ρόμπερτ ντε Νίρο) έχει το μεγάλο όνειρο να γίνει κωμικός και να σταθεί δίπλα στο μεγάλο Τζέρι Λάνγκοφορντ (Τζέρι Λούις), στο σόου του. Επειδή δε βρίσκει άλλον τρόπο να πλησιάσει το ίνδαλμά του, το απάγει.

"Οι γιατροί, οι μεγάλοι οραματιστές", είναι το αξιόλογο ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ, που θα προβληθεί στις 19.01. Πρόκειται για μια σειρά ημίωρων εκπομπών που αναφέρεται στους γιατρούς, οι οποίοι δουλεύουν σε άψογα εξοπλισμένα νοσοκομεία, αλλά και σε εκείνους που δουλεύουν σε χώρες που βρίσκονται σε ανάπτυξη και διαθέτουν ελάχιστα ιατρικά μέσα, αλλά που καταφέρνουν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να θεραπεύσουν τις ασθένειες. Η αξιόλογη αυτή σειρά παρουσιάζει το έργο δεκατριών γιατρών με διαφορετικές ειδικότητες από διαφορετικές χώρες.

Σκηνή από την ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα "Διχασμένο κορμί" (MEGA 22.45)

Μεταξένιο μονοπάτι

Ενα ντοκιμαντέρ, που έχει για θέμα την κυπριακή μεταξουργία, η οποία, διά μέσου των αιώνων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου. Παρ' όλο που το μετάξι εμφανίζεται στην Κύπρο από τα βυζαντινά χρόνια, η περίοδος κατά την οποία πρωτοστατεί στους "Δρόμους του μεταξιού" είναι ο 13ος αιώνας μέχρι και τον 15ο, κατά τη δυναστεία των Λουζιάνων βασιλέων στο νησί. Η Κύπρος ήταν τότε κέντρο, όχι μόνον παραγωγής, αλλά και διακίνησης προς τη Δύση πολύτιμων μεταξωτών και χρυσοϋφαντων υφασμάτων. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η παραδοσιακή μέθοδος εκτροφής του μεταξοσκώληκα, η κατεργασία και ύφανση μεταξωτών, καθώς και η χρήση τους ως βασικού στοιχείου της προίκας και της φορεσιάς ή και του εμπορίου. Η λαογράφος Ελένη Παπαδημητρίου, η οποία ασχολείται με το θέμα αυτό από το 1965, έχει πάρει συνεντεύξεις από μεταξουργούς, που είναι και οι τελευταίοι φορείς του επαγγέλματος και της τέχνης. Από την ΕΤ-1 στις 20.10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ