ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η γυναίκα του λοχαγού

Δε γνωρίζουμε για πόσους αυτό καλοκαίρι που διανύουμε ακόμη, θα μείνει αξέχαστο, ή θα περάσει στα χωρικά ύδατα της αδιαφορίας. Ομως η ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη Λουσιάν Πεντίλιε: "Ενα αξέχαστο καλοκαίρι",που παρουσιάζει η ΕΤ-1 στις 24.00 θα μας μείνει αξέχαστη. Ενας πολλά υποσχόμενος λοχαγός, παντρεμένος με μια πανέμορφη και αξιαγάπητη γυναίκα, την οποία λατρεύει, αρνείται να συμβιβαστεί με τα ήθη και τα έθιμα των ανωτέρων του. Σε μια μεγάλη δεξίωση, όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η αριστοκρατία του Βουκουρεστίου, σ' έναν πολυτελή χώρο, όπου όλα επιτρέπονται φτάνει να γίνονται με... καλό αριστοκρατικό τρόπο, ένας συνταγματάρχης ευγενής, πρίγκιπας για την ακρίβεια, φλερτάρει τη γυναίκα του, η οποία αντιστέκεται με αξιοπρέπεια και χιούμορ. Αποτέλεσμα, ο σύζυγός της, αντί να προαχθεί, θα πάρει μετάθεση σε συνοριακό φυλάκιο στις όχθες του Δούναβη. Σε μια περιοχή επικίνδυνη από όλες τις απόψεις. Ο κοντούλης και ασήμαντος εξωτερικά λοχαγός, εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντά του, ενώ η πανέμορφη γυναίκα του που τον υπεραγαπά και κυρίως τον εκτιμά και τον σέβεται όσο του αξίζει, προσπαθεί, και το πετυχαίνει, να δώσει μια ευχάριστη γεμάτη ζεστασιά και ανθρωπιά νότα στο καταθλιπτικό εχθρικό περιβάλλον. Ομως, ο "ευγενής" ανώτερός του δε συγχωρεί την απόρριψη, το "όχι" της γυναίκας του λοχαγού, που δεν έδειξε ενδιαφέρον και δεν ενέδωσε στις ανήθικες προτάσεις του. Για να εκδικηθεί το ζεύγος δίνει τηλεφωνική διαταγή στο υφιστάμενο του να εκτελέσει αθώους χωρικούς, επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής! Ο κουντούλης λοχαγός ορθώνει και πάλι το ηθικό ανάστημά του και αρνείται να εκτελέσει την ανήθικη αυτή διαταγή, εκτός και αν του δοθεί γραπτή... Ο διεφθαρμένος ευγενής δέχεται σαν χαστούκι, ακόμη ένα "όχι" από το σύζυγο αυτή φορά, και η οργή του θα είναι τρομερή και η εκδίκησή του χειρότερη. Ο Πεντίλιε καταγγέλλει τον εθνικισμό, το φανατισμό, τη διαφθορά, τη στρατιωτική αυταρχικότητα και φωτογραφίζει με ποιητικό τρόπο την τραγωδία των Βαλκανίων, ενώ ταυτόχρονα υμνεί με λυρισμό την ηθική ακεραιότητα και το ψυχικό σθένος μερικών ανθρώπων που ξέρουν να αντιστέκονται. Μια εξαιρετική ταινία με πρωταγωνιστές τους: Κριστίν Σκοτ - Τόμας και Κλαούντιο Μπλεόντ.

Από το STAR στις 22.00 "Πέρα από τα όρια της συγχώρεσης" του Τζον Σμιθ. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 οι μικροί τρόφιμοι του καθολικού ορφανοτροφείου Σεντ Βίνσετ υπόκεινται, όχι μόνον στην εφιαλτικά αυστηρή... διαπαιδαγώγηση των ιερέων δασκάλων τους, αλλά πέφτουν και τρυφερά αθώα θύματα στις ανήθικες ορέξεις τους. Βωβά θύματα. Κάποιοι αρχίζουν ψιθυριστά να καταγγέλλουν τα αίσχη των ιερέων, όμως η υπόθεση που είναι πια γνωστή, κουκουλώνεται για να μη χαλάσει η εικόνα της Εκκλησίας. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ένας εισαγγελέας ανοίγει το φάκελο και αποφασίζει να ασχοληθεί χωρίς φόβο και πάθος με την υπόθεση. Θα συναντήσει, όμως, την απροθυμία των πρώην θυμάτων που αρνούνται να μιλήσουν για το θέμα, από φόβο. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ταινία που δεν πρέπει να τη χάσει κανείς. Με τον Χένρι Τζέρνι.

Ανθρωποι και ζώα

Ο Φρέντερικ Φουζά,ο γνωστός συγγραφέας και σκηνοθέτης, μας προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα με τη σειρά ντοκιμαντέρ: "Ο άρχοντας των ζώων",που παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 19.01. Στη σειρά αυτή, βλέπουμε ιστορίες ανθρώπων, που ζουν ακόμα σε προγονικές σχέσεις με τα ζώα. Ολες αυτές οι εκπομπές, που κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και μύθου, έχουν βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ και αποτελούν εμπορικές επιτυχίες, γιατί είναι γυρισμένες με στοργή, αγάπη και σεβασμό.

Από την ταινία του Λουσιάν Πιντίλιε "Ενα αξέχαστο καλοκαίρι" (ΕΤ-1 24.00)

Από άλλον πλανήτη

Κι αυτό το "έργο" το είδαμε ξαφνικά, πρόπερσι το καλοκαίρι. Το εξωγήινο πλάσμα, θυμάστε; Από τη ΝΕΤ στις 23.00 μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες από την εκπομπή "Ντοκουμέντο: υπόθεση Ρόζγουελ",που θα αναλύσει με πλήρη αντικειμενικότητα (έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον) την πολυσυζητημένη "πρώτη ανθρώπινη επαφή" με εξωγήινο σκάφος. Η εκπομπή αναφέρεται στο γεγονός που υποτίθεται ότι έγινε στην έρημο των περιχώρων στην πολιτεία του Νέου Μεξικού Ρόζγουελ στις 4 του Ιούλη του 1947. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους και υποστηρίζουν πως ήταν κατασκευασμένο από ένα άγνωστο μέταλλο. Παράλληλα δε, παραθέτει την πορεία των επιστημονικών ερευνών, χάρη στις οποίες, επιχειρήθηκε να δοθεί μια λογική εξήγηση στο μυστηριώδες αυτό φαινόμενο, καταλήγοντας στις σκηνές ενός ασπρόμαυρου φιλμ, που καταγράφει την ύπαρξη ενός νεκρού παράξενου πλάσματος για το οποίο εικάζεται ότι έρχεται από άλλον πλανήτη. Σκηνοθεσία: Τιμ Σόκρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ