ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Εξαγγελίες αποπροσανατολισμού

Ανακοίνωση του ΚΣ της Οργάνωσης, για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τη θητεία

Την υποκρισία και τον αποπροσανατολισμό που εξυπηρετούν οι νέες εξαγγελίες του Υπουργού Αμυνας σχετικά με τη θητεία και τη δήθεν "θωράκιση της χώρας", την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε αυτή σημειώνονται:

"Δεν προκαλούν καμιά εντύπωση οι "πομπώδεις" ανακοινώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και της κυβέρνησης Σημίτη, για "ενίσχυση και θωράκιση των συνόρων" με την 9μηνη πλέον υποχρεωτική θητεία για όλους (!) τους οπλίτες του στρατού ξηράς, στις παραμεθόριες μονάδες. Η υποκρισία κι ο αποπροσανατολισμός από ό,τι φαίνεται, δεν έχουν όρια, μιας και την ίδια ώρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση αυτά τα μέτρα, υποτάσσει ολόκληρο σώμα στρατού στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, στην περιοχή, προσφέροντας "γην και ύδωρ" στα υπερατλαντικά και ευρωπαϊκοενωσιακά αφεντικά.

Αν θέλει (;) αυτή η κυβέρνηση να θωρακίσει τα σύνορά μας, ας ανακαλέσει όλα τα "εκστρατευτικά" τμήματα από τη Βοσνία και την Αλβανία, τα οποία αστυνομεύουν υπο-ΝΑΤΟική διοίκηση τους γειτονικούς λαούς.

Το ηθικό και το αξιόμαχο των στρατιωτών δε θα ανέβει, έτσι απλά, επειδή ο κ. υπουργός το εξαγγέλλει. Πρώτα απ' όλα θα ανέβει, αν βελτιωθούν ριζικά οι συνθήκες διαβίωσης, οι δυνατότητες για άθληση, πολιτισμό και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, για συνδικαλισμό. Ετσι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις, για να πάψει να κυριαρχεί το "ρουσφέτι" και αναξιοκρατία, ο αυταρχισμός και ο περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων. Ετσι θα αντιμετωπιστεί και το όλο και μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών ναρκωτικών στο στρατό.

Η κυβέρνηση, πλήρως υποταγμένη και συνειδητά ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή πλεύσης του ΝΑΤΟ, δαπανά δισεκατομμύρια για την εξυπηρέτηση των παραπάνω σχεδίων, δίνοντας στους οπλίτες ένα εξευτελιστικό ποσό σαν "μισθό". Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το πώς ζουν και τι προσφέρουν τα ελληνικά νιάτα στη θητεία τους, θα είχε υιοθετήσει από καιρό την πρόταση του ΚΚΕ για άμεση αύξηση του μισθού στις 30.000 δρχ.

Οσο για τις "δωρεάν συγκοινωνίες", που εξήγγειλε επίσης το ΥΕΘΑ, ότι θα μελετήσει, μένει να δούμε, την ειλικρίνεια και σοβαρότητά του. Πάντως, αποτελεί και το ελάχιστο καθήκον μιας κυβέρνησης που εξαγγέλλει "υποχρεωτικές άδειες" ανά δίμηνο σε όλους, να διασφαλίσει τουλάχιστον τη μετακίνησή τους".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία στην Κεφαλονιά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στα πλαίσια της περιοδείας της στην Κεφαλονιά, επισκέφθηκε τον ΟΤΕ, το νοσοκομείο "Μαντζαβινάτειο", την αγορά και το ιχθυοτροφείο του Ληξουρίου και είχε συναντήσεις με τη δημοτική αρχή.

Στη συνάντηση που είχε με τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα έντονα φάνηκε, όχι μόνο η φανερή συρρίκνωση των "αγορών", αλλά και η μακρόχρονη προβληματική εξέλιξη της όλο και πιο "αποκλειστικής" μονοπωλιοποίησης του τουρισμού.

Στην επίσκεψή της στον ΟΤΕ, τόνισε ιδιαίτερα τις ολοφάνερες απειλές που διαμορφώνονται στον ορίζοντα του, ως τώρα, εθνικού τηλεπικοινωνιακού φορέα. Οι δραστηριότητες του ΟΤΕ, όπως, π.χ., οι πρόσφατες συμφωνίες για επενδύσεις σε ξένες χώρες, είναι ή έντονα επισφαλείς ή ξεκάθαρα αποικιοκρατικές προς όφελος πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων. Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος υπονόμευσης του ΟΤΕ, καθώς υπάρχει και η γνωστή και, ήδη, εκτεταμένη επίθεση ενάντια στις εργασιακές σχέσεις.

Οσο για το ασφαλιστικό, τόνισε, προωθείται ολοφάνερα ένα σύστημα γενικής εξάλειψης του κοινωνικού χαρακτήρα της περίθαλψης. Πρόκειται για επίθεση, που γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως δείχνει και η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αντικαταστήσει τον όρο "ασθενής" με τον όρο "πελάτης".

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε για την εξωτερική πολιτική: Το ΚΚΕ δεν αρνείται τις σοβαρές απειλές που έχουν δημιουργηθεί ενάντια στη χώρα μας. Ομως, οι απειλές αυτές δεν αντιμετωπίζονται με υποταγή στα ΝΑΤΟικά σχέδια και πολύ περισσότερο με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές δυνάμεις, που θα μεταφέρουν τη ΝΑΤΟική κυριαρχία σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας και όλα τα Βαλκάνια κινδυνεύουν πολύ σοβαρά, όχι μόνο από τα συγκεκριμένα σχέδια του ιμπεριαλισμού, αλλά και από τις αντιθέσεις στις γραμμές του, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις και καταστάσεις.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μετά την περιοδεία, δήλωσε:

"Οι εξελίξεις, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων, όχι μόνο είναι, αλλά και στο μέλλον θα είναι ακόμα περισσότερο αρνητικές για τους λαούς. Και μόνο η ενιαία πάλη όλων μπορεί να τις αποκρούσει και τις ανατρέψει".

Ούτε άμυνα, ούτε παλλαϊκή

Απλή λογική. Φτιάχνεις ένα νομοσχέδιο και του δίνεις τον βαρύγδουπο τίτλο"Παλλαϊκή Αμυνα", υπολογίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος να πει"όχι", χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για... μειωμένη εθνική συνείδηση και... έλλειψη πατριωτισμού τουλάχιστον. Και αλήθεια, πώς να πεις "όχι" σε ένα νομοσχέδιο που με τον τίτλο του υπόσχεται ενίσχυση της άμυνας της χώρας και μάλιστα με τη συμμετοχή του λαού;

Ετσι φαίνεται να σκέφτηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες. Ομως, όπως "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά" έτσι και οι τίτλοι, δεν υποκαθιστούν το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που ούτε στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας απαντά, ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να θεωρηθεί ότι ενισχύει το ρόλο του λαϊκού παράγοντα. Ισα - ίσα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν για το αντίθετο.

Ζητάει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό, να πάρει μέρος σ' έναν μηχανισμό που, όπως ισχυρίζεται, θα ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας. Την ίδια όμως ώρα υποτάσσει όλο το σχεδιασμό της εθνικής άμυνας στα νατοϊκά επιτελεία και εκχωρεί τις Ενοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση των πολεμικών τυχοδιωκτικών σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και όπου αλλού απαιτήσουν τα συμφέροντα της "νέας τάξης". Και είναι φυσικό ότι η"παλλαϊκή άμυνα", όπως την εννοεί η κυβέρνηση, αφού είναι μέρος του συστήματος της εθνικής άμυνας θα εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς. Είναι μάλιστα γνωστό ότι και οι μηχανισμοί, σαν αυτόν που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση τίθενται κάτω από τον άμεσο έλεγχο και σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Τέτοια άμυνα ούτε εθνική είναι, ούτε έχει σχέση με αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός, δηλαδή την ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις χώρες και τη φιλία με τους λαούς της περιοχής, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ομως τι είδους "παλλαϊκή άμυνα" είναι αυτή που μπορεί να στρέφεται εναντίον του ίδιου του λαού, εναντίον των αγώνων του; Η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί στο νομοσχέδιο το αμαρτωλό διάταγμα 17/74, με την υπογραφή του "προέδρου" της χούντας Γκιζίκη, και με το οποίο μπορεί να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα "όταν παρακωλύεται, ή διαταράσσεται η οικονομική της ζωή". Θυμηθείτε μόνο, πόσες από τις τελευταίες κινητοποιήσεις εργαζόμενων ή αγροτών έχουν κατηγορηθεί ακριβώς για "διατάραξη", ή"παρακώλυση" της οικονομικής ζωής της χώρας! Η επιμονή λοιπόν της κυβέρνησης δείχνει ότι όχι μόνο συμμερίζεται το πνεύμα του διατάγματος αλλά και είναι στις προθέσεις της να το αξιοποιήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Υπάρχει ακόμη σωρεία λόγων για τους οποίους αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, έστω και την τελευταία στιγμή. Η στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής, η δημιουργία και η ενίσχυση στρατοκρατικών μηχανισμών, η καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος καθώς και απόψεων περί δήθεν εχθρικής "περικύκλωσης", είναι ορισμένοι απ' τους λόγους αυτούς. Οι οποίοι μάλιστα αποκτούν μεγαλύτερο βάρος από τα ιστορικά προηγούμενα τέτοιων ή παρόμοιων μηχανισμών, που χρησιμοποιήθηκαν κατά του ελληνικού λαού, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Να αντιδράσει ο λαός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε επαγρύπνηση καλεί το λαό της Κέρκυρας η Επιτροπή Ειρήνης για να μη μετατραπεί το λιμάνι της σε ναύσταθμο για τα πλοία του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Με αφορμή και τη ΝΑΤΟική άσκηση που εξελίσσεται στην Αλβανία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει:

"Η ΕΕΔΥΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις τυχοδιωκτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, με στόχο την επιβολή της "Νέας Τάξης στα Βαλκάνια".

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, αποτελούν πρόβα - τζενεράλε για νέα επέμβαση στην πολυπαθή Γιουγκοσλαβία. Η ανάφλεξη στο Κόσσοβο θα αποτελέσει γενικότερη αναταραχή στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε ρόλο γερακιού, εξαπέλυσε μύδρους κατά της φίλης χώρας Γιουγκοσλαβίας και του Προέδρου της. Ξεχνάει ο κ. Τσοχατζόπουλος τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών κύκλων στην κρίση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ξέχασε τους 500.000 Σέρβους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα εδάφη τους στην Κράινα και Σλαβονία και ζουν πρόσφυγες στη Γιουγκοσλαβία. Ξεχνάει ότι τον "Απελευθερωτικό Αλβανικό Στρατό" στηρίζουν και οργανώνουν η ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει αυτούς, και υποτάσσεται στα κελεύσματά τους, που κρατούν την απαράδεκτη στάση στα ελληνικά ζητήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Κέρκυρας σε επαγρύπνηση για εξασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια. Καλεί τους Κερκυραίους να αντιδράσουν στη μετατροπή του λιμανιού μας σε ναύσταθμο του 6ου Στόλου.

Η συνεχής παρουσία αεροπλανοφόρων στο νησί μας υποθηκεύει το μέλλον της ειρήνης και την ανάπτυξη του νησιού μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ