ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο βυθό "Φάντομ" με δύο πιλότους

Στη θαλάσσια περιοχή της Ανδρου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης

Νέα πτώση μαχητικού αεροσκάφους, ακριβώς μια βδομάδα μετά την τελευταία πτώση ενός Α-7 (Κορσαίρ) στο πεδίο βολής στη Σχίζα, σημειώθηκε χτες στη θαλάσσια περιοχή 25 μίλια ανατολικά της Ανδρου, όπου μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-4 (Φάντομ) συνετρίβη στη θάλασσα, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, παίρνοντας μαζί του στο βυθό του δύο χειριστές του. Πρόκειται για τον σμηναγό Πέτρο Πολυχρονάκη (κυβερνήτη) και τον υποσμηναγό Γεώργιο Παπαθανασίου (συγκυβερνήτη) των οποίων η τύχη, παρά τις πολύωρες έρευνες, αγνοούνταν.

Το μοιραίο "Φάντομ" συμμετείχε σε σμήνος τεσσάρων μαχητικών του ίδιου τύπου, που πραγματοποιούσαν στη θαλάσσια περιοχή του πεδίου βολής Ανδρου άσκηση αναχαίτισης δύο ελληνικών "Μιράζ-2000), το οποία έπαιζαν το ρόλο του εισβολέα. Γύρω στις 13.20 στη διάρκεια ελιγμών στα πλαίσια εικονικής εμπλοκής με ένα από τα "Μιράζ-2000" το "Φάντομ" βούτηξε στη θάλασσα, πράγμα που πιστοποιείται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και από τις μαρτυρίες των πιλότων των άλλων μαχητικών που είδαν ξαφνικά έναν πίδακα νερού να πετάγεται από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δύο πιλότοι δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης των καθισμάτων τους, για να σωθούν και παρασύρθηκαν στο βυθό μαζί με το αεροσκάφος. Ωστόσο, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση. Οπως εκτιμάται ο ελιγμός που οδήγησε στην πτώση δεν ήταν ούτε ακραίος ούτε τέτοιος που να δοκιμαστούν τα όρια αντοχής του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Επίσης, ο καιρός ήταν τέτοιος με θάλασσα ελαφρά τρικυμιώδη και ουρανός καθαρό, δηλαδή σαφής διάκριση της γραμμής του ορίζοντα, ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποπροσανατολισμό του πιλότου μπερδεύοντας τη θάλασσα με τον ουρανό. Ομως γεγονός είναι ότι ο ελιγμός έγινε σε πολύ χαμηλό ύψος, πράγμα που εμπεριέχει τον κίνδυνο για συντριβή στη θάλασσα.

Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές εικονικές εμπλοκές και αερομαχίες γίνονται συνήθως στα 2.000 πόδια, περίπου 700 μέτρα, πάνω από τη θάλασσα, αποστάσεις όμως που τείνουν να εκμηδενιστούν στη διάρκεια των ελιγμών και των βυθίσεων των αεροσκαφών. Η χτεσινή πτώση είναι η τέταρτη μαχητικού αεροσκάφους μέσα στο 1998 και πρόκειται για το δεύτερο "Φάντομ" που πέφτει το ίδιο διάστημα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν αλλάζει η απόφαση για τους S - 300

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα των πυραύλων S - 300 παραμένει ως είχε ληφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Κληρίδης. Είπε επίσης ότι με τους Αμερικανούς είχε και παλαιότερα συζητηθεί το θέμα του μορατόριουμ και τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η ελληνική πλευρά είχαν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται την εφαρμογή απλώς ενός μορατόριουμ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Τόμας Μίλερ για το μορατόριουμ, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατήρησε ότι η πρόταση δεν αφορούσε μόνο το μορατόριουμ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε τις δηλώσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επιστροφή του χτες στην Κύπρο, από διακοπές στο Αιγαίο.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η ανύψωση της τουρκικής σημαίας στο λιμάνι της Καλύμνου από Τούρκους, αποτελούσε προβοκατόρικη ενέργεια για την επίσκεψή του στο νησί, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατήρησε ότι είχε φύγει από την Κάλυμνο πριν από το περιστατικό και ότι οι Τούρκοι που ανύψωσαν τη σημαία είπαν ότι ήθελαν να δείξουν φιλία για τα δύο Εθνη.

Εθνικό Συμβούλιο στην Αθήνα;

Η μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είναι θέμα συνεκτίμησης όλων των δεδομένων και παραγόντων. Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στις 27 Αυγούστου, στην Αθήνα. Στη συνέχεια, είπε, θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο και θα υπάρξει συναπόφαση.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σωστό να δώσουμε μια δραματική εικόνα στην κατάσταση. Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση ότι τυχόν μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου δε σημαίνει ότι δραματοποιεί την κατάσταση αλλά πρόσθεσε "δεν πρέπει να δραματοποιήσουμε τις εξελίξεις γιατί αυτό δε θα είναι προς όφελος της δικής μας υπόθεσης".

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα για μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 27 Αυγούστου, όταν θα γίνει η συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη και πρόσθεσε ότι υπάρχει αίτημα για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, θα μεταφέρει όλες τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου στον πρωθυπουργό και θα γίνει συνεκτίμηση. Για τη συνάντηση ο εκπρόσωπος είπε ότι έχει διαμορφωθεί ατζέντα μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με την κάθοδο του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, στην Κύπρο προ δεκαημέρου και με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και της Κυπριακής στην Αθήνα.

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καβγάς για τη "χαμένη τιμή" του ΠΑΣΟΚ

Εντονους φραστικούς διαξιφισμούς από τα ερτζιανά και συγκεκριμένα από τον ραδιοσταθμό "Πλάννετ" αντάλλαξαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγ. Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας.Ο εκλεκτός του κ. Σημίτη επιτέθηκε στον πρώην "σύντροφό του" με τη... γνωστή "πολιτική" του φρασεολογία. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, που φανερά θέλει να κρατήσει τις γέφυρες με τη "δεξαμενή" ΠΑΣΟΚ, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο ανταπέδωσε τις κατηγορίες π.χ. περί απόδοσης υπουργείων από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, περί του ποιος αγωνίστηκε περισσότερο για να έρθει και πάλι το Κίνημα στην εξουσία (σ.σ. εννοεί το 1993) και περί αυτών που κυβερνούν σήμερα και "ήταν στο παρασκήνιο και έριχναν γροθιές και μαχαιριές πισώπλατα"... στο γνήσιο ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλο σημείο, υπερασπιζόμενος τη "νοημοσύνη του Πασοκτζή, ο οποίος πάλεψε επί 20 και 25 χρόνια για μια άλλη πολιτική", ο Δ. Τσοβόλας υπογραμμίζει ότι "καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται" και ότι το κόμμα του δεν πτοείται από τις συκοφαντίες και τις λάσπες του νέου ΠΑΣΟΚ.

Ο καβγάς για το ποιος είναι ο αυθεντικός εκφραστής των ΠΑΣΟΚικών ιδεωδών, διανθίστηκε και από μια γνωστού τύπου πολιτικάντικη πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, για ανοιχτή τηλεοπτική κόντρα Τσοβόλα - Σημίτη (θεωρείται ότι ο κ. Γιαννόπουλος ενεργεί αντ' αυτού) για να λυθούν οι διαφορές.

Φυσικά, όλη αυτή η "σύγκρουση" αφήνει παγερά αδιάφορο τον Ελληνα εργαζόμενο που διαπιστώνει καθημερινά ότι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της σημερινής κυβέρνησης, της ευρωατλαντικής υποταγής, το ΔΗΚΚΙ έρχεται να παίξει ένα συμπληρωματικό ρόλο, με ένα λόγο - παραλλαγή της διαχείρισης και όχι ανατροπής της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας.

ΠΑΣΟΚ
"Φλερτ" και διαψεύσεις

Ο κίνδυνος να "καούν" εν τη γενέσει τους, οι όποιες προσπάθειες για "ανοίγματα" της κυβέρνησης προς τους διαγραφέντες από τη Νέα Δημοκρατία, επέβαλαν τη χτεσινή παρέμβαση του Θ. Τσουκάτου, μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη διέψευσε ότι γίνονται οποιεσδήποτε συζητήσεις, με διαγραφέντα στελέχη της ΝΔ, όπως οι κύριοι Σουφλιάς, Κοντογιαννόπουλος και Μάνος. Ωστόσο, επανέλαβε ότι και με τα συγκεκριμένα στελέχη όπως και με άλλες δυνάμεις υπάρχει συμφωνία για τις γενικές πολιτικές επιλογές, όπως η Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Η χτεσινή παρέμβαση Τσουκάτου οφείλεται και στη δυσφορία που εκφράστηκε κυρίως από το Γ. Σουφλιά, για τον τρόπο, με τον οποίο εμπλέχτηκε το όνομά του από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαππας, Σκανδαλίδης) στη συζήτηση περί "κεντροδεξιάς". Βεβαίως, δεν αναιρείται ούτε η διαδικασία για την αναζήτηση κοινού πεδίου για την κυβέρνηση και τους διαγραφέντες της ΝΔ (εξάλλου αυτό υπάρχει αντικειμενικά), ούτε όμως και η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία για τη δημιουργία κάποιων ερεισμάτων, προκειμένου να μειωθεί το εύρος της ήττας της κυβερνητικής πολιτικής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Γιουγκοσλαβικές αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, αλλά και τα ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια του Τύπου του Βελιγραδίου, για τον ίδιο τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου,ο οποίος, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την αμερικανο-ΝΑΤΟική προπαγάνδα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς για σφαγές αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο και του φόρτωσε την ευθύνη για τον πόλεμο στη Βοσνία.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου πραγματοποίησε προχτές διπλό διάβημα, στην ελληνική πρεσβεία στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, από όπου ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Η απάντηση που δόθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν στα πλαίσια της τακτικής "μια στο καρφί, μια στο πέταλο", δηλαδή υποστηρίχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται ενάντια στην άσκηση βίας για την επίλυση των προβλημάτων και πως ιδιαίτερα για το Κοσσυφοπέδιο έχει ζητήσει τη ρύθμιση του ζητήματος με διαπραγματεύσεις.

Ως ένδειξη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών - Βελιγραδίου αναφέρεται ότι ο νέος πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας και ορίστηκε αυτή να γίνει τη Δευτέρα, καθώς και ότι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Α. Τσοχατζόπουλο.

ΚΚΕ
Να παρθούν επιτέλους μέτρα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη νέα πτώση μαχητικού αεροσκάφους, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"H νέα πτώση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας - 8 μόλις μέρες μετά την πτώση άλλου πολεμικού αεροπλάνου - με αποτέλεσμα να αγνοούνται οι δύο πιλότοι του, φέρνει και πάλι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μεγάλες ευθύνες.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις ακριβείς αιτίες της πτώσης του αεροπλάνου.

Ετσι και αλλιώς, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν, επιτέλους, μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης των όρων εργασίας και εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ, σε κάθε περίπτωση, είναι ανήθικη και προσβλητική η τυχόν, άμεση ή έμμεση, εναπόθεση της ευθύνης στα πληρώματα των αεροσκαφών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ