ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νεκρανασταίνεται η "φανέλα του στρατιώτη"
  • Με τροπολογία της κυβέρνησης ιδρύεται "Επιτροπή Εξοπλισμών", που θα οργανώνει ακόμα και λαχεία για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων!
  • Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο της "Παλλαϊκής Αμυνας", με τον υπουργό Αμυνας να απορρίπτει όλες τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Με την ψήφιση τροπολογιών, που εισηγήθηκε ο υπουργός Αμυνας και απόρριψη από μέρους του όλων των τροπολογιών, που πρότειναν βουλευτές - ανάμεσά τους και πέντε τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ - ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την "Παλλαϊκή Αμυνα".

Οι τροπολογίες του υπουργού αφορούσαν: Την ίδρυση επιτροπής με την επωνυμία "Εθνική Επιτροπή Εξοπλισμών Ενόπλων Δυνάμεων", με σκοπό τη διαχείριση κάθε προσφοράς σε χρήματα ή άλλες αξίες που γίνονται από ιδιώτες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με φορείς των συγκοινωνιών για τη μετακίνηση των στρατιωτών, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΠΥΡΚΑΛ, και την καταβολή βοηθήματος στις άγαμες θυγατέρες των μετόχων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού. Επίσης, με τροπολογία ορίζεται ως πολεμική η χρονική περίοδος 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974 και οι οικογένειες των θυμάτων θα τύχουν των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για πολεμικές περιόδους.

Μιλώντας επί των τροπολογιών ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι η σύσταση της "Επιτροπής Εξοπλισμών", που θα κάνει εκδηλώσεις, πανηγύρια και συνεστιάσεις, θυμίζουν τη "φανέλα του στρατιώτη", ενώ με την πρόβλεψη για "ειδικά λαχεία" προκρίνεται για μια ακόμα φορά ο τζόγος. "Αυτά είναι απαράδεκτα, είπε ο βουλευτής. Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίζουν τον εξοπλισμό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όποιος θέλει να κάνει δωρεές να τις κάνει στο υπουργείο Αμυνας. Δε θα αναφερθώ πάλι στο πού πάνε τα λεφτά, για του τι είδους όπλα, ενταγμένα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ".

Για το θέμα της μεταφοράς των οπλιτών ζήτησε να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το δημόσιο και παράλληλα να αυξηθεί η μηνιαία αποζημίωση από το εξευτελιστικό ποσόν των 980 δρχ. που είναι σήμερα στις 30.000 δρχ. Οσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών της ΠΥΡΚΑΛ ζήτησε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση υλοποίησης της απόφασης.

Με πρόσχημα ότι συνεπάγονται οικονομικό κόστος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση ο Α. Τσοχατζόπουλος απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Για τη χορήγηση μερίσματος στους αντιστασιακούς αξιωματικούς είπε ότι ευελπιστεί να ρυθμιστεί στον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ και για τη χορήγηση 30.000 μηνιαίας αποζημίωσης στους στρατεύσιμους επικαλέστηκε δυσχέρειες στον προϋπολογισμό. Τις δε τροπολογίες για τη μονιμοποίηση όσων εργαζόμενων στους ΟΤΑ καλύπτουν πάγιες ανάγκες τις απέρριψε με το σκεπτικό ότι αφορούν άλλο υπουργείο (το Εσωτερικών).

Οσον αφορά την τροπολογία που πρότεινε να απαλειφθεί από το σχετικό νόμο η φράση "εθνικό συμφέρον" που αποτελεί το πρόσχημα για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στις ΝΑΤΟικές πειρατικές εκστρατείες ο υπουργός είπε ότι αυτή δεν έχει σχέση με τις αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται με πρόβλεψη του Συντάγματος για τις διεθνείς υποχρεώσεις και συμβάσεις που υπογράφει η χώρα μας. Ομως στην παρατήρηση του Στρ. Κόρακα ότι τη φράση του νόμου επικαλέστηκε, όταν στάλθηκαν στρατεύματα στην Αλβανία, δεν απάντησε μιλώντας γενικώς και αορίστως για διαφορετική αντίληψη, που έχει ο καθένας, για το εθνικό συμφέρον.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν το "μπλόκο της Καλαμαριάς"

Τιμή και δόξα στα αθώα θύματα της γερμανικής και ελληνικής φασιστικής βαρβαρότητας που σφαγιάστηκαν στο "Μπλόκο της Καλαμαριάς" στις 13 Αυγούστου του 1944, απέδωσε, το απόγευμα της Τετάρτης, πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στον ιστορικό αυτό χώρο. Την εκδήλωση διοργάνωσε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, η ΠΕΑΕΑ Καλαμαριάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Τα θύματα του Μπλόκου της Καλαμαριάς, που έπεσαν από τις σφαίρες της τριπλής ξενικής φασιστικής κατοχής, παραμένουν ζωντανά στις μνήμες των ανθρώπων και έρχονται να δώσουν ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, αλτρουισμού, γενναιότητας, πατριωτισμού και διεθνισμού. Οι άνθρωποι που δε δίστασαν να μπουν στην πρώτη γραμμή δίνοντας τη ζωή τους, αντιστεκόμενοι στα αφάνταστα σε μαζικότητα και σκληρότητα εγκλήματα της κατοχής, γίνονται σήμερα φωτεινά παραδείγματα στους νέους της εποχής.

Συγκρίνοντας τις δύο ιστορικές περιόδους του περελθόντος και τη σημερινή ο Παρίσης Αγγελίδης,ομιλητής εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, τόνισε: "Δεν είμαστε μόνο εμείς και το ΚΚΕ που εκφράζουμε ανά το πανελλήνιο την αγωνία της πλειοψηφίας του λαού μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο από την πρόσδεσή μας σε ξένες δυνάμεις που αποδεδειγμένα ενεργούν σε βάρος της τύχης και των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας. Και μόνο η πρόσφατη σαρκαστική ανθελληνική... γνωμάτευση του προέδρου Κλίντον ότι ο "Αττίλας" στην Κύπρο δεν ήταν εισβολή της Αγκυρας στο νησί, αλλά σύγκρουση των δύο κοινοτήτων, δείχνει πού το πάει ο ιμπεριαλισμός", και συνέχισε "έχει, λοιπόν άδικο ο δημοφιλής συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης να δείχνει: "Ιδού ο κόσμος μας: βία, πόλεμοι και εμφύλιοι σπαραγμοί. Καθεστώτα αυταρχικά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεργία και αυτοκτονίες ανέργων, ρατσισμό". Για να φτάσει να πει τον περασμένο Μάρτη στη Θεσσαλονίκη: Σήμερα χρειάζεται μια νέα Εθνική Αντίσταση".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Παρίσης Αγγελίδης δήλωσε την αμέριστη εμπιστοσύνη της ΠΕΑΕΑ στη νέα γενιά. Στη γενιά, που όπως επισήμανε, καλείται να σταματήσει τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Εγκλήματα που κηλίδωσαν όλο τον 20ό αιώνα και τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ο φασισμός, τα κρεματόριά του και πάνω από όλα τα ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στέφανα στη μνήμη των αγωνιστών κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Σοφία Τεμεκενίδου, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Φορείς, τα πολιτικά κόμματα καθώς επίσης και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.

"Μουσείο Εθνικής Αντίστασης"

Πρόταση νόμου "για την ίδρυση Μουσείου της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης 19941 - '44" του αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η πρόταση νόμου, όμως, μετά τη συζήτηση ουσιαστικά αποσύρθηκε, καθώς ο παριστάμενος υπουργός Πολιτισμού ζήτησε και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να υπάρξει μία εξουσιοδοτική διάταξη, προκειμένου με Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση να ρυθμίσει κατά το δοκούν όλα τα θέματα.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή Αχ. Κανταρτζής δε συμφώνησε στη χορήγηση εν λευκώ εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση να ρυθμίσει αυτά τα θέματα, ενώ συγκεκριμένες παρατηρήσεις είχε και στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου.

Υπογράμμισε την ανάγκη ίδρυσης μουσείων της Αντίστασης στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες των νομών και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες, που κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τώρα. Εξέφρασε δε τη διαφωνία του με τον όρο "Ενωμένη Εθνική Αντίσταση", καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν διαφορετικές αντιστασιακές οργανώσεις εκείνη την περίοδο και ζήτησε την πλήρη αποκατάσταση των αγωνιστών. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι στο νόμο 1285/82 που αναγνώριζε την Εθνική Αντίσταση υπήρχε αναφορά στις συγκεκριμένες αντιστασιακές οργανώσεις.

Επίσης δε συμφώνησε με την πρόβλεψη του αρχικού κειμένου για "σύμφωνη γνώμη της μεγαλύτερης σε αριθμό μελών τριτοβάθμιας οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης", αντιπροτείνοντας τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μεγαλύτερων οργανώσεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Τόνισε δε ότι το ΚΚΕ από το 1993 έχει καταθέσει πρόταση νόμου, όπου, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η ίδρυση μουσείου της Εθνικής Αντίστασης.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του Κόμματος στα χωριά του Νομού Μεσσηνίας.Στελέχη του ΚΚΕ μιλούν σε συγκεντρώσεις και παρουσιάζουν τις θέσεις του για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και τις άλλες πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 8.30 μμ στον Αρφαρά θα μιλήσει ο Γιάννης Λυριτζής,μέλος της Επιτροπής Περιοχής.

- Αύριο Σάββατο 22 Αυγούστου στις 8.30 μμ στα Φιλιατρά θα μιλήσει οΓιώργος Χρυσομπόλης,μέλος του ΝΓ.

- Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 8.30 μμ στη Μερόπη θα μιλήσει ο Γιώργος Πετρόπουλος,μέλος του ΝΓ.

- Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 8.30 μμ στον Χατζή θα μιλήσει ο Δ. Τζαβάρας,γραμματέας της ΝΕ.

  • Στα πλαίσια των πολιτικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές, θα γίνουν οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

- Την Κυριακή 23/8 στις 8 μμ στο χωριό Σταυρός, με ομιλητή τον Γιάννη Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τρίτη 25/8 στους Αμπελόκηπους, με ομιλητή τον Μιχάλη Σπυριδάκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο νομάρχη.

- Την Τετάρτη 26/8 στο Πάρκο Κρήτης, με ομιλητή τον Γιώργο Τεμεκενίδη,μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ.

Εκδήλωση για τον Ν. Πλουμπίδη

Διήμερη εκδήλωση προς τιμή του Νίκου Πλουμπίδη, οργανώνει η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 22.8 και την Κυριακή 23.8 στα Λαγκάδια Γορτυνίας.

Η εκδήλωση ξεκινά το Σάββατο ώρα 8.00 το βράδυ με έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων. Θα ολοκληρωθεί την Κυριακή ώρα 11 το πρωί με ομιλία στην πλατεία των Λαγκαδίων.

Με πρόσκληση - κάλεσμά της η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους φίλους και πατριώτες να παραβρεθούν στην εκδήλωση για να τιμήσουμε τον Ν. Πλουμπίδη.

"Εφυγε" ο σ. Σταύρος Σιδέρης

Πέθανε χτες και κηδεύεται αύριο Σάββατο, 22 Αυγούστου, ο σύντροφος Σταύρος Σιδέρης,στέλεχος του ΚΚΕ. Ο σ. Σταύρος ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας με μεγάλη συμβολή στους λαϊκούς αγώνες.

Ο σ. Σταύρος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Πήρε μέρος στους αγώνες του λαού μας και για τους αγώνες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια. Πρωτοστάτησε στην απόδραση των 27 φυλακισμένων κομμουνιστών το 1955 από τις φυλακές Βούρλων. Μετά τη μεταπολίτευση βοήθησε στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων. Ηταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ ΑΘήνας και γραμματέας της Αχτίδας Νέας Ιωνίας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος της Αλσούπολης στις 10.30 π.μ. του Σαββάτου. Η ταφή θα γίνει στο Β Νεκροταφείο Αθηνών στις 11.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ