ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα μικρά μυστικά του Κράμερ

Μια ευχάριστη, ευαίσθητη, συγκινητική και πολύ τρυφερή ταινία θα παρουσιαστεί από το MEGA στις 22.30. Πρόκειται για την ταινία του Ρόμπερτ Μπέτον "Κράμερ εναντίον Κράμερ".Ο Κράμερ είναι ένας πολυάσχολος νέος άνθρωπος, που τον απασχολεί κυρίως η δουλιά του. Ετσι παραμελεί τη γυναίκα του και το μικρό γιο χωρίς να έχει την πρόθεση. Η γυναίκα του μια μέρα του λέει ότι έως εδώ και μη παρέκει και όχι μονάχα τον εγκαταλείπει, αλλά του αφήνει και τη φροντίδα του μικρού. Ο Κράμερ που γνωρίζει ελάχιστα το παιδί του τα χάνει. Τις πρώτες μέρες περνά μέσα σ' ένα εφιάλτη. Ολα είναι δύσκολα και ο μικρός φροντίζει να τα κάνει ακόμη δυσκολότερα. Είναι ανυπάκουος, ατίθασος, ξεροκέφαλος. Ομως μέρα, με τη μέρα συνηθίζει να τον αγαπά και κυρίως να τον καταλαβαίνει. Γίνεται ένα πρότυπο καλού πατέρα, ιδανικού θα λέγαμε. Εχει βρει έναν τρόπο να ζει με το γιο του και να μην μπορεί να τον αποχωριστεί ούτε λεπτό. Μια μέρα η γυναίκα του επιστρέφει και του ζητάει το παιδί. Εκείνος αρνείται. Η υπόθεση καταλήγει στο δικαστήριο και ο Κράμερ κερδίζει τη μάχη, το γιο του και τη γυναίκα του. Με τον Ντάστιν Χόφμαν και τη Μέριλ Στριπ.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Μικρά μυστικά" του Τζιουζέππε Μπερτολούτσι.Είναι οι ιστορίες επτά γυναικών, επτά ιστορίες που κάποια στιγμή διασταυρώνονται. Η μια, η Λάουρα που προέρχεται από αστική οικογένεια είναι μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Μια μέρα σκοτώνει έναν τραυματισμένο σύντροφό της, κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης επιχείρησης. Η Λάουρα θα εξομολογηθεί τα καθέκαστα στη δημόσια κατήγορο. Ο Μπερτολούτσι κάνει μια τομή στην ιταλική κοινωνία και στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και στις συγκρούσεις και στις φιλίες που γίνονται μεταξύ των γυναικών. Μια ωραία σύνθεση του σκηνοθέτη, σκληρή και ταυτόχρονα ευαίσθητη με παλιές δόξες του Ιταλικού κινηματογράφου στους κεντρικούς ρόλους. Παίζουν οι Ροσάνα Ποντεστά, Αλίντα Βάλι, Λέα Μασάρι και Λίνα Στράσι.

Από την ΕΤ-1 στις 24.00 "Απ' το κακό στο χειρότερο" του Ρίτσαρντ Λέστερ. Ενας ήσυχος επιχειρηματίας του Κλίβελαντ αναγκάζεται να φύγει για τη Νέα Υόρκη, όταν ο μαφιόζος πεθερός του την ώρα που πεθαίνει ζητά την "εν ψυχρώ" και σύντομη... εκτέλεση του έρημου γαμπρού του. Ο ήσυχος άνθρωπος γίνεται ανήσυχος, αφού έχει πίσω του έναν κακοποιό κουνιάδο που κυνηγά να τον καθαρίσει. Τελικά, ο ήρωας της ταινίας θα βρεθεί σε ένα χαμάμ, και αντί να το απολαύσει θα συνειδητοποιήσει μέσα στους καυτούς ατμούς πόσο μπλεγμένος είναι... Πρόκειται για μια μεταφορά της θεατρικής κωμωδίας του Τέρανς Μακ Νάλι.

Αδολη αγάπη

Σαν άρχοντες του φυτικού βασιλείου, τα δέντρα στέκουν σιωπηλοί κυρίαρχοι φρουροί του πλανήτη μας, πολύ πριν από την εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής του ζωικού βασιλείου ή του ανθρώπου. Δημιουργοί του οξυγόνου και του νερού, των βάσεων δηλαδή της ζωής, τα δέντρα προσφέρουν σε όλα τα ζωντανά πλάσματα χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Ισως για αυτή τη μοναδική ανιδιοτέλεια να συμβολίζουν την άδολη αγάπη. Από την ΕΤ-1 στις 17.15 θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ "Ανακαλύπτω", που θα μας μιλήσει για τον τρόπο που τα δέντρα "μιλούν" το ένα στο άλλο. Για το ποιο δέντρο είναι πιο παλιό από τις πυραμίδες και πώς καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα σ' όλους αυτούς κινδύνους που τα απειλούν. Ισως, στα αλήθεια να τα προστατεύουν οι νύμφες του δάσους, οι νεράιδες, για τις οποίες οι θρύλοι έχουν να λένε... Να λένε, τόσα και τόσα.

Ο Ντάστιν Χόφμαν

Ο Ντάστιν Χόφμαν πρωταγωνιστεί στη βραβευμένη ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον "Κράμερ εναντίον Κράμερ". (MEGA 22.30)

Η αγγλική σειρά ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ "Ανθρωπος και μηχανές", που παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 18.15 συνεχίζεται και σήμερα. Η εκπομπή εξετάζει σε βάθος τη σχέση της τεχνολογίας με τα ανθρώπινα συναισθήματα και τον τρόπο, με τον οποίον ο άνθρωπος έχει διαμορφώσει την τεχνολογία και η τεχνολογία τον άνθρωπο και μέσα από αυτήν εκφράζονται απόψεις, θέσεις και αντιπαραθέσεις επιστημόνων, φιλοσόφων, τεχνοκρατών και κοινωνιολόγων. Ετσι η διαχρονική εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με ωραία μουσική υπόκρουση, με εντυπωσιακά εφέ και καλές οπτικές αναπαραστάσεις συσχετίζει τους μύθους, τις τελετές και τις ανθρώπινες φαντασιώσεις με τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ιστορία.

Τα μάτια

Από την εκπομπή της ΕΤ-1 "Ανακαλύπτω",που είναι αφιερωμένη στα ζώα θα παρακολουθήσουμε αύριο Κυριακή στις 15.30 το ντοκιμαντέρ: "Οραση και φως".Τι κρύβεται πίσω από ένα ζευγάρι πανέμορφα μάτια; Τους πολυποίκιλους μηχανισμούς της όρασης και τη σύνδεσή τους με τον εγκέφαλο, εξετάζει το ημίωρο αυτό ντοκιμαντέρ. Ολα τα πλάσματα - όπως θα δούμε - βλέπουν με τρόπο, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες του, ανάλογα με το περιβάλλον που ζουν: Διαφορετικά βλέπει ο σκύλος από τη μύγα, τη λεοπάρδαλη, τη γαρίδα που βλέπει χρώματα, που δεν υπάρχουν μέσα στην ανθρώπινη φαντασία. Με εντυπωσιακές εικόνες, ταξιδεύουμε σ' έναν μαγευτικό κόσμο, στον οποίον βλέπουμε πολύ περισσότερα απ' ό,τι το μάτι του ανθρώπου μπορεί να διακρίνει και μαθαίνουμε την ιδιαίτερη σημασία του ήλιου και του φωτός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ