ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Εγερτήριο... .

Αντίδραση στην απροκάλυπτη ρεμούλα

Για όσους έχουν πάει φαντάροι ο τίτλος είναι γνωστός και αποκρουστικός. Ο,τι το χειρότερο στο στρατό. Γιατί μετά το περίφημο και απαίσιο πρωινό ξύπνημα, όλα υπάρχουν στο πρόγραμμα. Γι' αυτό και η αποστροφή κάθε στρατιώτη προς το εγερτήριο. Αλλά το εγερτήριο δεν αφορά μόνο τους στρατιώτες. Αλλωστε θα ήταν αθώο - σχετικά - αν το εγερτήριο περιοριζόταν στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Ερχεται το βασανιστικό εγερτήριο της καθημερινής βιοπάλης, που διαρκεί ολόκληρη ζωή. Μέχρι να έρθει η ώρα που θα πάρεις τη σύνταξη από το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ ή την Τράπεζα ή... ή... Αλλά τότε δε χρειάζεται εγερτήριο. Εχεις τέτοιες αγκυλώσεις, ψυχικές και σωματικές που ξυπνάς πριν το εγερτήριο και κοιτάζεις πώς θα βολέψεις τον επιούσιό σου, αφού η εργοδοσία (δημόσια ή ιδιωτική, είναι το ίδιο!) δε σου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσεις ως αξιοπρεπής συνταξιούχος. Σε έστυψε και σε παρέδωσε στο περιθώριο, να αναπολείς τα χρόνια του σκληρού μόχθου και της αδικίας. Τα χρόνια που εσύ δούλευες και οι άλλοι σε "δουλεύανε", για να καρπώνονται το ψητό. Εσύ με το κόκαλο στο χέρι αγωνιζόσουν για το καλό του τόπου κι οι άλλοι με το φιλέτο στο στόμα πάσχιζαν για το καλό του κόπου τους. Εσύ εισέπραττες τον γλίσχρο μισθό σου, ως έντιμος και φιλότιμος πολίτης, και άλλοι ενθυλάκωναν τις μίζες ως φιλότιμοι πωλητές του αγνού μόχθου σου.

Ετσι γινόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια σ' αυτή τη χώρα και έτσι εξακολουθεί να γίνεται ακόμα. Μια μερίδα ευνοημένη από τη... βλακεία (ανοχή ή όπως αλλιώς θέλετε) των υπόλοιπων (όλω μας!) λυμαίνεται από τα παμπάλαια χρόνια τον τόπο και τον κόπο μας. Εφορμά ως αδίστακτο πιράνχα και κατασπαράζει τις σάρκες των αφελών και μακαρίως κοιμισμένων. Και όχι μόνο αυτό αλλά προβάλλει και ως τιμητής, σπουδαίος και ευεργετικός παράγοντας για τον τόπο και τη ζωή μας! Κι εμείς κοιμόμαστε! Η φιθυρίζουμε μεταξύ μας διάφορους αφορισμούς και παραμύθια και ύστερα τραβάμε για τον συνήθη ύπνο μας - αν τα γουργουρητά του άδειου στομαχιού τον αφήνουν να μας... πάρει στην αγκαλιά του και να μας νανουρίσει. Αυτά είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα. Τι θα γίνει όμως; Δε θα αποφασίσουμε ποτέ να σημάνουμε ένα εγερτήριο;Να αφυπνιστούμε;

Τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο. Οι μηχανισμοί φθοράς, αλλοτρίωσης και υποδούλωσής μας έχουν γίνει ανελέητοι. Υπάρχει ένα αδηφάγο κατεστημένο που είναι αποφασισμένο να μας συνθλίψει ολοσχερώς. Η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα αμείλικτα. Η ακρίβεια ανεβαίνει στα ύψη. Οι κομπιναδόροι, σε όλους τους χώρους, κάνουν χρυσές δουλιές και μόνο οι τίμιοι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας πληρώνουν τα σπασμένα. Η φορολογία εισοδήματος είναι μόνο για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικροεπιτηδευματίες. Οι καρχαρίες του πλούτου και του κέρδους μένουν ανενόχλητοι. Οι νόμοι για τους αδύνατους. Για τους ισχυρούς η παρανομία. Παράγκες και βίλες είναι οι ακραίες όψεις αυτής της κοινωνίας. Το μεροκάματο του τρόμου και οι εισπράξεις της προκλητικής χλιδής δημιουργούν αισθήματα αγανάχτησης και απελπισίας. Και έρχεται κάποτε και η ειρωνεία να προκαλέσει περισσότερη οργή στους φτωχούς πολίτες αυτής της χώρας. Το κράτος αποφασίζει να βάλει τάξη! Να εφαρμόσει το νόμο και να πατάξει την αδικία. Και τότε βλέπουμε το φιάσκο σε όλο του το μεγαλείο. Με τούμπανα και πίπιζες αρχίζει η εκστρατεία κατά των αυθαιρέτων!... Ξεκινάνε μερικές μπουλντόζες συνοδευόμενες από δύναμη αστυνομικών, ορμούν σε κάποιο φτωχοσυνοικισμό και κατεδαφίζουν δύο - τρία γιαπιά ή αποθήκες χτισμένες με τσιμεντόλιθους! Και όλα αυτά μέσα σε κλάματα και κατάρες (κατά κανόνα δικαιολογημένες) των ταλαίπωρων που έπεσαν θύματα της μπουλντόζας. Αυτή η φιέστα είναι ανατριχιαστική, αποπροσανατολιστική, άδικη και απάνθρωπη.

Πρώτα - πρώτα στην Ελλάδα κανένας δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά τι είναι αυθαίρετο και τι δεν είναι. Τόσο μπερδεμένα και τόσο ύποπτα λειτουργούν όλα, ώστε εκεί που υπάρχει αυθαιρεσία μπορεί να είναι καλυμμένη με χίλιους τρόπους και να φαίνεται τυπικά νόμιμη. Αντίθετα, μια μικρή τυπική παράβαση μπορεί να συνιστά παρανομία εκεί που η ουσία είναι νομιμότατη. Ομως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που "βγάζουν μάτι". Οσο και να θέλει κανένας να τα κουκουλώσει δεν μπορούν να κρυφτούν. Και όταν επιχειρείται το κουκούλωμά τους, σε κυριεύει οργή. Ενα παράδειγμα είναι αρκετό, για να φανεί η καραμπινάτη παχυδερμία των αρχόντων αυτής της χώρας. Γίνεται επιχείρηση, όπως είπαμε, κατά των αυθαιρέτων. Να γίνει. Γιατί όχι; Να βάλουμε κάποτε τάξη στο χάος μας. Αλλά, ω αθεόφοβοι, ποιον μπορείτε να πείσετε με τα καμώματά σας; Πώς μπορεί και ο πιο ηλίθιος να πιστέψει ότι πράγματι θέλετε να πατάξετε την αυθαιρεσία, όταν κατεδαφίζετε δύο - τρία κοτέτσια και πέντε παράγκες, ενώ καταμεσής του πευκοδάσους της Πεντέλης, του Διονύσου κλπ., φιγουράρουν μεγαλοπρεπείς βίλες δισεκατομμυρίων; Πώς έγιναν αυτές; Νόμιμα; Αυτές πότε θα τις κατεδαφίσετε;

Αυτές, το ξέρει ο ταλαίπωρος κοσμάκης, είναι ή υμέτερες (δικές σας) ή υμετέρων (δικών σας). Γι' αυτό δε θα κατεδαφιστούν, βέβαια. Αντίθετα, όταν εκδηλωθεί καμιά πυρκαγιά στο δάσος, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα σπεύσουν να προστατέψουν πρώτα τις αυθαίρετες βίλες και ύστερα το δάσος. Οταν όλα αυτά είναι έτσι, πώς αυτός ο τόπος να πάει μπροστά και πώς αυτοί οι πολίτες να νιώθουν πολίτες; Τι απομένει, συνεπώς, ως μοναδική δράση, που ίσως οδηγήσει σε λύση; Πιστεύω ότι μόνο το Εγερτήριο μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποια διέξοδο. Πολύ κοιμηθήκαμε, φίλοι μου, και πολύ μεγάλωσε το κακό σ' αυτό τον τόπο. Και για τους κάπως ώριμους (χρονικά) κουτσά - στραβά πέρασαν τα χρόνια. Τι θα γίνει, όμως, με τη νέα γενιά, που τώρα αρχίζει την πορεία της;

Αναλογιστείτε το ζοφερό μέλλον και μη βαυκαλίζεστε με ψευδαισθήσεις. Ερχονται μέρες δύσκολες. Τρομερές. Τα κέντρα εξουσίας και εξανδραποδισμού μας δουλεύουν πυρετωδώς με στόχο την εξαχρείωσή μας. Πρέπει να σημάνουμε καθολικό εγερτήριο και να παλέψουμε δυναμικά εναντίον της λαίλαπας που έρχεται ορμητικά επάνω μας. Η μοιρολατρία που μας καλλιεργούν θα μας κάνει υποζύγιά τους. Μην παρατείνετε τη μακαριότητα και την απραξία.

Γιάννης Σ. ΚΩΤΣΑΔΑΜ

Φιλόλογος


ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Η μεγαλύτερη γενική απεργία

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της χώρας στις 18 Ιούνη να ιδιωτικοποιήσει την κρατική τηλεφωνική εταιρία. Εκτός από την πολυήμερη απεργία των τριών εβδομάδων που πραγματοποίησαν οι 6.400 εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εταιρία, δίπλα τους βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου και μεγάλου τμήματος του ιδιωτικού τομέα, και γενικότερα ο λαός, πραγματοποιώντας 48ωρη γενική απεργία στις αρχές του Ιούλη, σαν ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς.

Η μεγαλύτερη αυτή γενική απεργία στα χρονικά του Πουέρτο Ρίκο πραγματοποιήθηκε με καθολική επιτυχία, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια στις ογκώδεις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, για την καταγγελία της κυβερνητικής αδιαλλαξίας για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής τηλεφωνικής εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Πουέρτο Ρίκο έχουν επιδοθεί σε έναν κοινό αγώνα για την προστασία της κρατικής και δημόσιας περιουσίας, την οποία η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει στον ιδιωτικό τομέα.

Πολλά δημοσιεύματα κάλυψαν τα γεγονότα στις εφημερίδες, όμως, πλούσια σχετική ενημέρωση υπάρχει και στο "Ιντερνετ" σε σελίδες - ειδικά αφιερώματα με άρθρα, φωτογραφίες και άλλο ενημερωτικό υλικό.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/9169/,μπορεί κανείς να διαβάσει στα αγγλικά ή και τα ισπανικά, ειδικό χρονικό για την απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι στον τηλεφωνικό οργανισμό, να δει φωτογραφίες, τόσο από την απεργία, τις διαδηλώσεις, όσο και από τις βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη διεύθυνση http://www.geocities.com/WestHollywood/Heights/5369/huelga.html,υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις για τη συμμετοχή και άλλων εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη 48ωρη γενική απεργία, καθώς και κατάλογος με τα ονόματα των εκπροσώπων των σωματείων που συμμετείχαν.

Παράλληλα, για τους αναγνώστες που γνωρίζουν την ισπανική γλώσσα, οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.utier.org/solidaridad.html και http://palahuelga.rforest.net θα τους βοηθήσουν να μάθουν κάποιες πληροφορίες παραπάνω.

Εκκληση για τη συμπαράσταση και άλλων εργαζομένων, όχι μόνο του Πουέρτο Ρίκο κάνουν οι απεργοί μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.labournet.org.uk/,για τους αγγλόφωνους και http://www.labournet.org.uk/spanish για τους ισπανόφωνους. Εκεί μπορεί να βρει κανείς άρθρα τόσο για τη γενική απεργία, την επιτυχία της και τη νίκη των εργατών, όσο και συγκεκριμένες πληροφορίες για το ξεπούλημα της τηλεφωνικής εταιρίας.

Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ