ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Στυλ. ΜΟΥΤΟΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1912 και δολοφονήθηκε από τρομοκράτες του Βουρλάκη στις 21 Αυγούστου 1946.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της ΙΟΥΛΙΑΣ Ευάγγ. ΤΣΙΡΗ,μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στο Βίτσι το 1948, του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Στυλ. ΑΛΕΞΗ,επίσης μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Βίτσι το Φλεβάρη του 1949 και του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Λάμπρου ΤΣΙΡΗ,που σκοτώθηκε στις 12 Γενάρη 1983 σε αυτοκινητικό δυστύχημα, η Μαρία Μούτου, η οικογένεια Χρήστου και Αικατερίνης Αλέξη και η οικογένεια Λάμπρου Ευάγγ. Τσίρη, προσφέρουν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πατησίων.

* * *

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της αγαπημένης μας ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ.Γεννήθηκε το 1922 στο Μεταλλικό Κιλκίς. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πέρασε στην ΕΠΟΝ. Ηταν μέλος του Τομεακού Γραφείου του χωριού της και αντιπρόσωπος στη Συνδιάσκεψη στο χωριό Θεοδωράτη. Ηταν αγαπητή και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων, 30.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στη ΔΕΚ Πολίχνης για τις δημοτικές εκλογές.

Ο σύζυγός της Λάζαρος Ιωαννίδης

Τα παιδιά της Ευθύμιος, Μιχάλης και Παναγιώτης

* * *

Στις 7 Ιούλη 1998 πέθανε και κηδεύτηκε στην Αθήνα ο καπετάν - ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΤΗΣ από τα Μεσκλά Κυδωνίας. Από νωρίς διακρινόταν για τα έντονα δημοκρατικά του φρονήματα, τα οποία για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν με την ενεργό συμμετοχή του, μαζί με άλλους Μεσκλιανούς, στην ένοπλη εξέγερση ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Μεταξά τον Ιούλη 1938. Η ίδια ομάδα απελευθέρωσε και τον στρατηγό Μανόλη Μάντακα από τα κρατητήρια της Αστυνομίας, όπου τον είχαν κλείσει μετά την αποτυχία της εξέγερσης.

Εντάχθηκε από νωρίς στο ΕΑΜ και έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1942 και μέλος του Γραφείου του κομματικού πυρήνα Μεσκλών. Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και ήταν ένας από τους επικεφαλής της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους χιτλερικούς στον Κατσομάδω Κισσάμου τον Αύγουστο του 1944, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ελαφρά. Με τη συγκρότηση του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Στέλιο Σφακιωτάκη, αναλαμβάνει καπετάνιος του Συντάγματος και πήρε μέρος στη μάχη της Παναγιάς.

Με τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού στο Νομό Χανίων, εντάσσεται από τους πρώτους στις γραμμές του ως μέλος της διοίκησης των τριών συγκροτημάτων.

Μετά τη λήξη του Εμφύλιου, συνέχισε τον αγώνα του πολιτικά πια από τις γραμμές της ΕΔΑ και του ΚΚΕ.

Ο καπετάνιος, που αγάπησαν όσοι τον γνώρισαν στους δυο δύσκολους και σκληρούς αγώνες του προοδευτικού κινήματος, διακρινόταν, όχι μόνο για την αγωνιστικότητα και την παλικαριά του, αλλά και για την καλοσύνη, το ήθος και τη σεμνότητά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

***

Στις 27 Ιούλη κηδεύτηκε στην Αρτα ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Σε ηλικία 16 χρόνων, βγήκε στο βουνό αντάρτης στο 3/40 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Το φθινόπωρο του '44 μπήκε στην Αρτα για να μεταφέρει στους Γερμανούς το μήνυμα του ΕΛΑΣ να παραδώσουν την Αρτα. Οι Γερμανοί τον έκλεισαν φυλακή και παρέδωσαν την πόλη στον Ζέρβα.

Μετά την απελευθέρωση, κυνηγήθηκε άγρια από το παρακράτος της Δεξιάς. Το 1950 στάλθηκε για "εθνική" αναμόρφωση στη Μακρόνησο. Ηταν πάντα πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και στο ΚΚΕ. Το 1965 εκλέχθηκε πρόεδρος στην Ανέζα της Αρτας και μετά το πραξικόπημα του 1967 πιάστηκε από τους πρώτους και στάλθηκε εξόριστος στα Γιούρα. Εφυγε από τους τελευταίους αλύγιστος. Ξαναεκλέχθηκε πρόεδρος στο χωριό του την Ανέζα. Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στο ΚΚΕ. Πάντα χαμογελαστός, καλός οικογενειάρχης, ο αγωνιστής που αγαπήθηκε απ' όλους.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟ Αρτας 20.000 δρχ.

Οι σύντροφοί του και συνεξόριστοι από την ΚΟΒ Πολύδροσου Αρτας

***

Ο Παναγιώτης Πασχαλίδης από το Μαυρονόρος Ιωαννίνων προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Παρακαλάμου Ιωαννίνων, 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

***

Σαν σήμερα πριν από 18 μήνες, στις 26/2/97, άφησε την τελευταία πνοή της, πάνω στο δωμάτιο 511 του νοσοκομείου ΕΕΣ (Αμπελοκήπων) η

ΧΑΡΟΥΛΑ ΧΩΡΑΦΑΚΗ ΚΕΠΕΣΗ

εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ από το 1954. Υπήρξε άξια κόρη του Γιώργου και της Αικατερίνης Χωραφάκη. Καλή αδελφή, υποδειγματική νύφη, άξια σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα, του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος και συνεπής αγωνίστρια, συνδικαλίστρια, ανέντακτη κομμουνίστρια, αδιάλλακτη υπερασπιστής των ιδανικών του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Μέλος της ΠΕΑΕΑ, παραρτήματος Δραπετσώνας. Στην αξέχαστη μνήμη της ο Ν. Κεπέσης προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονά του.

***

λ9

Σύντροφοι

η επιταγή αυτή των 200$ Καναδά είναι από την έκτακτη οικονομική προσφορά της Κομματικής Οργάνωσης "Νίκος Μπελογιάννης" του ΚΚ Καναδά, για τα τιμημένα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,για τον οποίο ένα ανάλογο μνημόνιο έγινε και στον Τύπο του Κόμματός μας του ΚΚ Καναδά. Τα αγωνιστικά μας θερμά συλλυπητήρια στο τιμημένο κόμμα του, που τίμησε μέχρι την τελευταία του πνοή σωστά και στην αγαπημένη του οικογένεια.

Το κομματικό γραφείο της οργάνωσης, με σεβασμό και μνήμη στους πολύχρονους αγώνες των Κομμουνιστών.

***

Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια που έφυγε από κοντά μας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

από το χωριό Κομποτάδες Λαμίας, που ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν αναγνώστης, 50.000 δρχ. Η γυναίκα του Μαρία. Ο γιος του Ντίνος. Ο αδελφός του Θανάσης.

***

Στη μνήμη της κουνιάδας μου ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΕΤΡΙΔΟΥ αγωνίστριας του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, αντί μνημοσύνου προσφέρω 5.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Κουρτίδης Δημήτριος.

***

ΠΕΝΘΟΣ

Στις 15 Αυγούστου έφυγε για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΟΛΓΑ ΚΩΦΙΔΟΥ,συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα για την Εθνική Αντίσταση του αλησμόνητου Δημήτρη Κωφίδη (Ρήγα).Στη μνήμη της τα παιδιά της Γιάννης και Νίνα και τα εγγόνια της Αναστάσης, Ολγα και Δημήτρης προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

***

Αντί για μνημόσυνο

Στη μνήμη των αγαπητών μου θείων ΘΕΟΔΩΡΑΣ Δημ. ΣΚΥΦΤΟΥΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗ,ιατρού, αντιστασιακών, που έφυγαν φέτος από κοντα μας με διαφορά 3 μηνών μεταξύ τους, προσφέρω το ποσόν των 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Λούλα Ζαρκιά - Θανοπούλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ