ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Ξεπούλημα μέσω... "θυγατρικής"

Μέσω θυγατρικής εταιρίας επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει την ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες! Η ιδέα είναι απλή: Παραμένει η ΕΥΔΑΠ που ανήκει στο δημόσιο, η οποία κρατάει στην ιδιοκτησία της όλες τις πάγιες εγκαταστάσεις της εταιρίας (ταμιευτήρες, δεξαμενές, διυλιστήρια, δίκτυα κλπ.) αλλά τις εκμισθώνει για μακροχρόνιο διάστημα στη δημιουργούμενη θυγατρική, η οποία θα ανήκει σε ιδιώτες έως και 100%! Το καταστροφικό αυτό σενάριο προτείνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΤΕΒΑ - σύμβουλος μετοχοποίησης που εκπονεί χρηματοοικονομική μελέτη για την "είσοδο" της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο - στην πρώτη της έκθεση, η οποία ενδέχεται να γνωστοποιηθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει στη διάθεση του 49% των μετοχών, αλλά η μελέτη της ΕΤΕΒΑ, προχωρεί πιο πέρα, προτείνοντας τον τεμαχισμό της εταιρίας και ξεπούλημα του "φιλέτου" σε ιδιώτες. Ηδη έχει προσληφθεί νομικός σύμβουλος για τη σύσταση της θυγατρικής εταιρίας!

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ στις 19 Αυγούστου, χωρίς τα περισσότερα μέλη να γνωρίζουν τίποτα απολύτως.

Η ΕΤΕΒΑ προτείνει η "μητρική" ΕΥΔΑΠ να παραμείνει κρατική και να κρατήσει ταμιευτήρες, υδραγωγεία, διυλιστήρια και δίκτυα. Αρχικά θα εκμισθώσει τα δίκτυα στη θυγατρική στην οποία θα πουλά διυλισμένο νερό. Αργότερα θα εκμισθώσει σταδιακά και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της.

Η αρμοδιότητα της θυγατρικής θα είναι εκείνη που έχει σήμερα η ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως δύο βασικά στοιχεία, που κάνουν σήμερα απαγορευτική την ανάμειξη των κεφαλαιοκρατών:

1) Θα είναι απαλλαγμένη από τα χρέη που έχει σωρεύσει στην ΕΥΔΑΠ η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

2) Δε θα έχει στην ευθύνη της την αποχέτευση και τα αντιπλημμυρικά έργα που κοστίζουν πολύ και δεν αποφέρουν άμεσο κέρδος, όπως επίσης και τις επεκτάσεις ή αντικαταστάσεις του δικτύου και ό,τι άλλο έργο απαιτείται.

Το τιμολόγιο του νερού, η νέα θυγατρική εταιρία θα το αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο σύμφωνα με τις κατ' έτος αυξήσεις του τιμαρίθμου.

Αρκετά λοιπόν είναι τα εντυπωσιακά στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση της ΕΤΕΒΑ, την οποία έχει στη διάθεσή του ο "Ρ", και που αποκαλύπτουν το λόγο του ξεπουλήματος της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες και ειδικότερα του τομέα της ύδρευσης. Μέσα στην έκθεση διαπιστώνεται ότι "ο τομέας της ύδρευσης πάει πολύ καλά και μπορεί ακόμα και για μια δεκαετία να λειτουργήσει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα"... Αντίθετα, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι μέχρι το 2007 θα χρειαστεί να γίνουν επενδύσεις ύψους 334 δισ. δρχ. και στους τρεις τομείς (ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά) και πως το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων θα μεταφερθούν στη θυγατρική εταιρία. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εργαζομένων που θα μεταφερθούν, καθώς και οι σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στη νέα εταιρία - θυγατρική.

Ανάλογες καταγγελίες για τα παραπάνω σχέδια κάνει με ανακοίνωσή του ο ένας από τους δύο εκπροσώπους στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Β. Χριστόπουλος,που εκλέχτηκε με τη ΔΑΚΕ. Αναφέρεται στη συνεδρίαση της 19ης Αυγούστου, όπου "με συνοπτικές διαδικασίες, μάλιστα καθόλου νομότυπες, προχώρησαν στην πρόσληψη νομικού συμβούλου για την υλοποίηση του εγχειρήματος "ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ από το παράθυρο"", αλλά και σε πληροφορίες του σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το γαλλικό πρότυπο (όπως περιγράφεται στην έκθεση της ΕΤΕΒΑ), σημειώνοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πλήρη ελευθερία στις επενδυτικές κινήσεις των υποψήφιων αγοραστών. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο Β. Χριστόπουλος διαμαρτυρήθηκε γιατί το ΔΣ δεν ήταν ενημερωμένο. "Δυστυχώς διαπίστωσα, συμπληρώνει, ότι ορισμένοι από το ΔΣ είναι πλήρως ενημερωμένοι. Με πληροφόρησαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι έχει γίνει και συνάντηση των κ.κ. Λαλιώτη, Βερελή με την ηγεσία της ΕΥΔΑΠ, την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και την ΠΑΣΚΕ ΟΜ". Και καταλήγει: "Εγώ στέκομαι στο μέρος της δήλωσης που αφορά στο ότι μπορεί η θυγατρική της ΕΥΔΑΠ να πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου στο 100%, δηλαδή ολόκληρη. Μπορεί όμως να πουληθεί και κατευθείαν σε κάποιον κ. Κόκκαλη ή, για να είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε γνωστή γαλλική πολυεθνική εταιρία η οποία ήδη έχει εγκαταστήσει και γραφεία στην Αθήνα"...

Ο Γιάννος και ο Jan

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Γιάννος δε δίνει το "ΟΚ" για την πώληση της Ιονικής. Τι θα πει ποιος είναι και ποιον εκπροσωπεί ο Jan Morton Heger; Το θέμα είναι ότι ο Αμερικανός προσφέρει - για λογαριασμό τίνος δεν έχει τόση σημασία - 340 δισ. δραχμές. Τι θα πει πού βρήκε τα λεφτά; Μπορεί να είναι της εταιρίας που εκπροσωπεί, αλλά μπορεί να είναι και δικά του. Μπορεί να τα κονόμησε, δικηγορώντας υπέρ του Κλίντον και κατά των φιλενάδων του, με τις οποίες διατηρούσε "ανάρμοστη σχέση". Μπορεί να τα κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ. Μπορεί, ακόμα, να είχε φιλενάδα τη σύζυγο του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Μάρκος, Ιμέλντα και να πήρε μεράδι από την πώληση της συλλογής παπουτσιών που αυτή διέθετε. Και τι θα πει υπάρχει το ενδεχόμενο να πρόκειται για επιχείρηση "ξεπλύματος χρημάτων"; Πού θα "ξεπλυθεί" το χρήμα, αν όχι στις τράπεζες; Στις παραστάσεις της Επιδαύρου ή στη χρηματοδότηση της εκτροπής του Αχελώου;

Λογαριασμό θα δώσει ο Jan πού βρήκε και πού θα ξοδέψει τα ντόλαρς; Και γιατί, παρακαλώ, δε ζητήθηκε το "πόθεν έσχες" του Λάτση, όταν αγόρασε την Τράπεζα Κρήτης και δεν του ζητείται και τώρα για την προσφορά του για την Ιονική; Μήπως επειδή είναι Ελληνας; Μα, εδώ τράπεζα πουλάμε, παράδες θέλουμε και στις "μπίζνες" δε χωράνε πατριωτικοί και άλλοι συναισθηματισμοί. Υστερα, Ελληνας δεν ήταν ο Κοσκωτάς και παραλίγο να κλείσει στη φυλακή τον σχωρεμένο τον Παπανδρέου;

Με μπερδεύει και με λυπεί ο Γιάννος και τον έχω και σε εκτίμηση. Αν "κωλώνει" να πουλήσει, στα γρήγορα και "παστρικά", μια τράπεζα, τι θα κάνει όταν έρθει η ώρα να πουλήσει τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ; Ποιον και γιατί λογαριάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και το σκέφτεται τόσο πολύ;Τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, τον Γιαννόπουλο και τον Ρέππα; Αυτοί δεν προλαβαίνουν να πάνε στα πανηγύρια, για να χορεύουν και να τραγουδούν.

Τη ΝΔ; Αυτή ψάχνει τον αρχηγό της στις παραλίες και δε θα είχε αντίρρηση να πωληθεί ακόμα και η "Ακρόπολη", αρκεί να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ; Αυτά ασχολούνται με τις συζυγικές απιστίες βουλευτών, τις "μπαλωθιές" στο γάμο του Γκλέτσου και τις εποχικές μεταγραφές τηλεοπτικών αστεριών και δε βρίσκουν χρόνο να ψάχνουν "από πού κρατάει η σκούφια" του Jan.

Τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο; Αυτός, αν και ειδικός και στα οικονομικά - κι όχι μόνο στα της Εκκλησίας - αυτό το διάστημα δεν αδειάζει ν' ασχοληθεί, διότι πασχίζει να οργανώσει τη "σταυροφορία" προς την "Κόκκινη Μηλιά" για την απελευθέρωση των "αλύτρωτων πατρίδων".

Τους εργαζόμενους της Ιονικής; Αυτούς, αν χρειαστεί, θ' αναλάβουν ξανά να τους "πείσουν" τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια.

Πρέπει, λοιπόν, ο Γιάννος να προχωρήσει γρήγορα την πώληση της Ιονικής στον συνονόματό του Jan. Χωρίς ενδοιασμούς και τα ρέστα. Η όποια καθυστέρηση μιας "δουλιάς" που έχει προγραμματιστεί από καιρό κι έχει "στρωθεί" το κατάλληλο έδαφος, μόνο προβλήματα στην πορεία προς την ΟΝΕ μπορεί να προκαλέσει. Ο Σημίτης θέλει τους υπουργούς του αποφασιστικούς σ' αυτά τα θέματα και πολύ φοβάμαι ότι ήδη σημείωσε στο μπλοκάκι του τους ενδοιασμούς του Γιάννου, θέτοντάς τον "στα υπόψιν" για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Κι επειδή - όπως προανέφερα - ειλικρινώς τρέφω εκτίμηση για τον Γιάννο, δε θέλω να δω στη θέση του τη Βασούλα, τον Δρυ ή κανένα της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ" και να πάρει άλλος τη δόξα του.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Το νερό - νεράκι θα πουν οι καταναλωτές από την αύξηση της τιμής του

Το νερό νεράκι θα πουν οι καταναλωτές, από την αύξηση της τιμής του νερού, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Χρυσές δουλιές θα κάνουν οι ιδιώτες, που θα εκμεταλλεύονται το δίκτυο ύδρευσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ