ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Πιο κοντά στα τελικά

Αλλη μια νίκη στα προκριματικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος έχει από χτες στο ενεργητικό της η εθνική μας ομάδα, αφού νίκησε την Ουκρανία με 3 - 0

Ενα ακόμη βήμα για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία, έκανε χτες στο Αμύνταιο η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών. Επιβλήθηκε της Ουκρανίας με 3 - 0 (15 - 5 σε 27, 15 - 6 σε 20, 15 - 13 σε 32). Βασικό όπλο της Εθνικής μας στο χτεσινό παιχνίδι αποτέλεσε το ισχυρό και απροσπέλαστο μπλοκ, που σταματούσε ουκ ολίγες φορές τους Ουκρανούς, ενώ πολύ καλά τα πήγε και η επίθεση, με τους Χριστοφιδέλη - Κοβάτσεφ να κλέβουν την παράσταση.

Με τον αέρα της επιτυχίας κόντρα στην Ισπανία και τη θερμή συμπαράσταση του κόσμου μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και μετέτρεψαν σε περίπατο τα δυο πρώτα σετ του παιχνιδιού. Στο τρίτο σετ όμως οι Ουκρανοί δυσκόλεψαν το σερβίς τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην ελληνική υποδοχή. Ομως, οι διεθνείς μας κατάφεραν να πάρουν το σετ και να φτάσουν στη μεγάλη νίκη.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Στέλιος Καζάζης επισήμανε την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρεται στην ομάδα από τον πάγκο, καθώς και το γεγονός ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους Ελληνες παίκτες.

"Σήμερα ο Χριστοφιδέλης ήταν εκπληκτικός και απορώ γιατί δεν παίζει στην ομάδα του. Τα ίδια ισχύουν και για τον Κοβάτσεφ, που εδώ και αρκετό καιρό είναι χωρίς ομάδα. Σήμερα τα πήγαμε πολύ καλά στο μπλοκ, αφού ξέραμε ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την Ουκρανία, που μπορεί να μη διαθέτει σύνολο, διαθέτει όμως εξαιρετικά ταλέντα που μπορεί να κάνουν τη ζημιά".

Το επόμενο ραντεβού της Εθνικής μας είναι το Σάββατο, όπου στο ίδιο γήπεδο αντιμετωπίζουν την πρωτοπόρο του ομίλου Ιταλία.

ΕΛΛΑΔΑ: Χριστοφιδέλης 5+11, Γκιούρδας 8+7, Χατζηαντωνίου 7+6, Κουρνέτας 2,5, Τσακιρόπουλος 4+10, Κοβάτσεφ 4,5+18 (εξάδα), Μητρούδης, Μιχαλόπουλος, Μποζίδης 0+1.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ποπόφ 2,5+8, Σολόιντ, Ντερεβιατσένκο, Γκουντίμα 5+3,5, Σεντορένκο 4+12, Φιλίποφ 3,5+17,5 (εξάδα), Πρεσουντσάκ, Γκάτσιν, Μουσένκο, Σταβίνσκι 2+0, Λοσάκοφ 1+7, Ζούλα.

Αργυρό η Θάνου

Μία ακόμη επιτυχημένη εμφάνιση λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πραγματοποίησε η Κατερίνα Θάνου. Η Ελληνίδα σπρίντερ που μετείχε στο διεθνές μίτινγκ της Λοζάνης πήρε τη δεύτερη θέση στα 100 μ. με χρόνο 11 δευτερόλεπτα και 2 εκατοστά. Νικήτρια στην ίδια κούρσα αναδείχτηκε η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς με 10.72, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, ενώ τρίτη ήταν η συμπατριώτισσά της Ινγκερ Μίλερ με 11.03.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Αμερικανός Μορίς Γκριν πρώτευσε με 9.92, ενώ τον ακολούθησαν ο συμπατριώτης του Τζον Ντριμόντ (10.00), ο Ομπαντέλε Τόμπσον από τις Μπαχάμες (10.01) και ο Ατο Μπόλτον από το Τρινιτάντ και Τομπάγκο (10.10), ενώ ο Φράνκι Φρέντερικς από τη Ναμίμπια ήταν 6ος με 10.14 και ο Βρετανός πρωταθλητής Ευρώπης Ντάρεν Κάμπελ μόλις 7ος με 10.18.

"Καθαρό το Καμπιονάτο"

Στο "κενό", έπεσαν τελικά οι κατηγορίες του προπονητή της Ρόμα, Ζντένεκ Ζέμαν, ο οποίος υποστήριζε ότι πολλοί παίχτες του "Καμπιονάτο", κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών. Τ' αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή σε 33 παίχτες (ανάμεσά τους και πολλά γνωστά ονόματα) που αγωνίζονται στη γειτονική μας χώρα, διέψευσαν τα λεγόμενα του Ζέμαν. Κανείς εκ των τριάντα τριών δε βρέθηκε "θετικός" σε απαγορευμένες ουσίες.

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, Ούγκο Λόγκο, που επί δύο βδομάδες ερευνούσε την υπόθεση "αγκάθι" του ιταλικού ποδοσφαίρου, φανερά ικανοποιημένος από τη θετική εξέλιξη, δήλωσε: "Οι παίχτες, εξαιτίας τραυματισμών, συχνά κάνουν λήψη κάποιων φαρμάκων. Ομως, πάντα, είναι υπό τη συνταγή των γιατρών των ομάδων. Ολες οι κατηγορίες που αποδόθηκαν σε παίχτες και ομάδες, αποδείχτηκαν αβάσιμες".

Ετσι, τουλάχιστον προς το παρόν, σταματάει ένα θέμα που απασχόλησε έντονα όχι μόνο την ποδοσφαιρική κοινότητα της Ιταλίας αλλά της Ευρώπης εν γένει. Πάντως οι "σκιές" και οι αμφιβολίες δε διαλύονται εύκολα. Αρκετοί είναι αυτοί που υποπτεύονται συγκάλυψη και περιμένουν ότι σύντομα θα υπάρξει αναθέρμανσή του.

Για τα λεφτά τα κάνουν όλα

Η δημιουργία της Σούπερ Λίγκας προκαλεί αντιδράσεις αλλά και παρασκηνιακές επαφές

Η διαμάχη ελέγχου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, άρα των οικονομικών αποδόσεών του, ανάμεσα στην ΟΥΕΦΑ και τους εκπροσώπους ισχυρών ομάδων πλέον επισημοποιείται. Σε συνεδρίασή της η Επιτροπή Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων, την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι οκτώ ομοσπονδιών, επιβεβαίωσε την κάθετη άρνησή της στη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας. Επίσης η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών κυπέλλων ως πρακτική απάντηση σ' αυτούς που προωθούν το "κλειστό" πρωτάθλημα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη των αντιπάλων κέντρων υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές ήδη βρίσκονται παρασκηνιακά σε συζητήσεις και εξετάζουν σχέδια με σκοπό τη συνεργασία. Τα ποσά είναι τεράστια και πολλοί εκτιμούν ότι φτάνουν για όλους. Αρκεί να βρεθεί η φόρμουλα που θα καλύψει το γόητρο και τις οικονομικές απαιτήσεις αμφοτέρων...

Από την άλλη, ο Ροντόλφο Χεχτ, ένας από τους εμπνευστές της Σούπερ Λίγκας, δήλωσε: "Εχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των ομάδων. Είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Η πρότασή μας είναι να μετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Λίγκα (EFL) 32 ομάδες σε δύο ομίλους. Τα παιχνίδια θα γίνονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και θα είναι 15 για κάθε ομάδα ή 22 για τις ομάδες που θα φτάσουν στα πλέι - οφ.

Είμαι πεπεισμένος ότι το 2000 θα πραγματοποιηθούν τα σχέδιά μας και ευελπιστούμε στη συμπαράσταση της ΟΥΕΦΑ, της οποίας εκπρόσωποι θα έχουν συνάντηση το Σάββατο στο Μονακό με τους "αρχηγούς" των μεγάλων σωματείων, ώστε πολύ σύντομα να γνωρίζουμε τις πραγματικές της προθέσεις για την υπόθεση αυτή".

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Με τη συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών ομάδων, αρχίζει αύριο η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπιτς Βόλεϊ 98', το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρόδο. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στους άνδρες από τους πρωταθλητές μαςΒ. Κουτουλέα, Π. Δημητρακάκο και τους δευτεραθλητές Η. Αραμπατζή, Γ. Γιάτση. Στις γυναίκες θα αγωνιστούν οι πρωταθλήτριες Β. Καραντάσιου, Ε. Σφυρή και οι Π. Κίτσου και Ε. Μαξίμοβα.

Με σημαντικές απουσίες, όμως, θα παρουσιαστεί η ομάδα της Ισπανίας, αφού δε θα αγωνιστεί ο Φ. Ντίεζ που είχε δηλωθεί να μετάσχει με τον Χ. Μπόσμα, ο οποίος, όμως, λόγω τραυματισμού δε θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επίσης λόγω τραυματισμού αποσύρθηκαν και οι Γάλλοι πρωταθλητές, Ζ. Φ. Ζοντάρ και Κ. Πενιγκώ.

Εγκαταλείπει ο Κέπκε

Δε θα φοράει πλέον τη φανέλα με το νούμερο 1, ο διεθνής Γερμανός τερματοφύλακας της Μαρσέιγ, Αντρέας Κέπκε, ο οποίος εγκαταλείπει τα γήπεδα σε ηλικία 36 χρόνων, δηλώνοντας ότι η κίνησή του αυτή έγινε την κατάλληλη στιγμή, αφού το 2000 θα είναι αρκετά μεγάλος για να αγωνίζεται. Ο Γερμανός γκολκίπερ θεωρεί ως τον ιδανικότερο αντικαταστάτη του, τον Ολιβερ Καν, παίχτη της Μπάγερν.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Επίσημη αυλαία για Ολυμπιακό

Τον πρώτο του αγώνα για το διεθνές τουρνουά του Βελιγραδίου δίνει σήμερα ο Ολυμπιακός. Στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Ρωσίας ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το τουρνουά αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κόουτς των "ερυθρολεύκων", Ντούσαν Ιβκοβιτς, για να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς οι ομάδες που συμμετέχουν θεωρούνται υψηλής δυναμικότητας. Στη διοργάνωση θα μετάσχουν ακόμη ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτιζάν Βελιγραδίου και η Αλμπα Βερολίνου. Οι Πειραιώτες στο τελευταίο φιλικό που έδωσαν στη γειτονική χώρα πριν την έναρξη του τουρνουά, επιβλήθηκαν της Μπεομπάνκα με 66 - 59, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Αριαν Κόμαζετς που πέτυχε 12 πόντους.

Εξάλλου με νίκες συνεχίζει στα φιλικά προετοιμασίας και η ΑΕΚ που βρίσκεται στο Μπόρμιο, αφού επικράτησε και της τουρκικής Εφες Πίλσεν με 75 - 67. Η ελληνική ομάδα στηρίχτηκε στην πολύ καλή της άμυνα, ενώ αυτός που ξεχώρισε ήταν ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός Ρούμπεν Πάτερσον ο οποίος σημείωσε 18 πόντους.

Προβλήματα στην πραγματοποίηση κάποιας μεταγραφής φαίνεται ότι έχουν στον Πανιώνιο αφού ο Στιούαρτ απάντησε αρνητικά στην ελληνική ομάδα, κάνοντας τον Μάκη Δενδρινό να ψάχνει για καινούρια ονόματα. Πιο εύκολα είναι τα πράγματα για τον Παπάγου. Οι διοικούντες μπορεί να μην έχουν καταλήξει ακόμα, αλλά τουλάχιστον έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν, αφού ήρθαν να δοκιμαστούν οι Αμερικανοί Μουρ (2.13) και Μπόνεϊ (2.03).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ