ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ρούβλι σε κατακόρυφη πτώση

Η Γερμανία προειδοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει άλλο...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέες απώλειες σημείωσε το ρούβλι στη διατραπεζική αγορά της Μόσχας στις 25 Αυγούστου, τη νέα "μαύρη Τρίτη", όπως αποκλήθηκε κατ' αναλογία με την κατάρρευση του ρουβλιού τον Οκτώβρη του 1994. Η κατάσταση, όμως, χτες, όχι μόνο δε βελτιώθηκε ή σταθεροποιήθηκε, αλλά, αντίθετα, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο. Το ρούβλι υπέστη τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες της τελευταίας τετραετίας, χάνοντας περίπου το 40% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο, ενώ ο δείκτης RTS του ρωσικού χρηματιστηρίου απώλεσε χτες σε σύγκριση με προχτές ακόμα 13,83% της αξίας του. Πριν από δέκα μέρες η ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του δολαρίου ήταν 6,2 προς 1. Μέσα σε μερικά λεπτά η αξία του δολαρίου αυξήθηκε από τα 7,86 ρούβλια στα 8,26. Αυξήθηκε όμως και η αξία του γερμανικού μάρκου, φτάνοντας στα 7,60 ρούβλια (την περασμένη βδομάδα ήταν 3 ρούβλια). Το ρωσικό νόμισμα ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία από την περασμένη βδομάδα, όταν η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο επέτρεψε την υποτίμησή του. Αμέσως αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή των συναλλαγών για να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση του ρουβλιού. Χρηματιστές και αναλυτές της ρωσικής αγοράς αναφέρουν ότι μόλις οι τράπεζες πάρουν στα χέρια τους ρούβλια, αμέσως τα μετατρέπουν σε δολάρια, διότι υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω υποχώρηση της αξίας του ρωσικού νομίσματος.

Ηδη τον περασμένο χρόνο το κράτος έπρεπε για την εξυπηρέτηση του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους να ξοδέψει το 1/3 και πλέον του προϋπολογισμού του. Τα δυτικά δισεκατομμύρια, που χορηγήθηκαν για τη διατήρηση του Γιέλτσιν στην εξουσία, χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους και σε λίγο βρέθηκαν στα χέρια των δυτικών πιστωτών του καθεστώτος και δε λειτούργησαν μέσα στη χώρα. Οι ξένοι κατέχουν περίπου το 30% των χρεογράφων, ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Τυπικά πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα την κατάσταση ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν ως "νέος" εντολοδόχος πρωθυπουργός. Εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας αλληλοκατηγορούνται. Ο Τσερνομίρντιν επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τις δύο τελευταίες μέρες. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπορίς Νεμτσόφ, σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" κατηγόρησε για όλα τους "ολιγάρχες", ενώ ο Ανατόλι Τσουμπάις προειδοποιεί ότι "οι επόμενες 2 - 4 βδομάδες θα είναι οι πιο δύσκολες".

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ζήτησε χτες από τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν να εγκαταλείψει τη σκληρή μονεταριστική πολιτική που του υπαγορεύει η Δύση. "Θα υποστηρίξουμε μόνο μια πολιτική και μια ηγεσία που θα απορρίπτει σαφώς και ευθέως τις αποκαλούμενες μονεταριστικές μεταρρυθμίσεις και θα συμφωνήσει να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζιουγκάνοφ, το κόμμα του οποίου είναι το μεγαλύτερο στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε επίσης: "Ο Γιέλτσιν, ο Τσερνομίρντιν και οι κυβερνήσεις τους, οι οποίες, καθ' υπαγόρευσιν της Δύσης, ηγήθηκαν μιας πολιτικής θανάσιμης για τη Ρωσία, μοιράζονται την κύρια ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη στη Ρωσία. Ο Γιέλτσιν δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στη χώρα. Η θα αλλάξουμε την πολιτική και θα βγάλουμε τη χώρα από το γκρεμό, ή... Είναι τρομερό να πούμε, αλλά σε αντίθετη περίπτωση η χώρα απλώς θα παύσει να υπάρχει. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι πολιτικοί μας σε συνεννόηση με τη Δύση... Γνωρίζουμε τις οδηγίες που πήρε τώρα ο Τσερνομίρντιν από τους δυτικούς προστάτες: να παραχωρήσει στην αντιπολίτευση μερικές θέσεις στην κυβέρνηση και, καλυπτόμενος πίσω από τη "συνασπισμική" σύνθεση της κυβέρνησης, να συνεχιστεί η ίδια ολέθρια πολιτική".

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο Γιέλτσιν "εξάντλησε την εμπιστοσύνη του λαού. Εξακολουθεί να εργάζεται η επιτροπή του Κοινοβουλίου για την αποπομπή του Γιέλτσιν και δεν αποκλείεται ότι για ορισμένες κατηγορίες να συγκεντρωθούν μέχρι τον Οκτώβρη οι 300 απαραίτητες υπογραφές βουλευτών". Πρόσθεσε δε ότι "η καλύτερη λύση για τον Γιέλτσιν είναι να λάβει υπόψη την έκκληση των 248 βουλευτών και να παραιτηθεί οικειοθελώς και το Κοινοβούλιο θα του παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις".

H Γερμανία

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ότι εξαρτάται από τη ρωσική κυβέρνηση και τη Δούμα η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, το ρούβλι. Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ρωσίας από την "Ομάδα των Επτά" (G7) προηγμένων βιομηχανικά κρατών, το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Βάιγκελ σημείωσε πάντως ότι η χώρα του έχει καλές σχέσεις με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. "Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις για να βοηθήσουμε τη Ρωσία", τόνισε. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής νέων οικονομικών ενισχύσεων στη Ρωσία, πέρα από το πακέτο των 22,6 δισ., που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα. Οι δηλώσεις του Βάιγκελ έγιναν μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να ακυρώσει την ισοτιμία ρουβλιού / δολαρίου, όπως είχε διαμορφωθεί χτες, για να αποφευχθεί περαιτέρω υποχώρηση της αξίας του ρωσικού νομίσματος. Σύμφωνα με το "Ρόιτερ" η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας έχει ξοδέψει στο διάστημα Ιούλη - Αυγούστου 8.8 δισ. δολάρια για να υποστηρίξει το ρούβλι στην πτώση του. Χτες το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είχε πτώση 3.7%, αφού "χτυπήθηκε" περισσότερο από όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Αντίποινα ή "αποχρώσες ενδείξεις";

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΕΪΠΤΑΟΥΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Ανοιχτά συνεχίζουν να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τεχνηέντως, για να δικαιολογήσει τον "ανοιχτό και διαρκή πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας, τροφοδοτείται συνεχώς, ενώ η οικουμένη συνεχίζει να παραμένει εμβρόντητη, αλλά παθητική.

Οι πρώτες απειλές ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι εκατέρωθεν. Χθες ίσως υπήρξαν και τα πρώτα "αντίποινα". Λόγος; Η έκρηξη στο αμερικανικών συμφερόντων εστιατόριο "Πλάνετ Χόλιγουντ" την Τρίτη το βράδυ, με τρεις νεκρούς και 28 τραυματίες ήρθε να "ταράξει" και πάλι τα νερά που μόλις είχαν αρχίσει να λιμνάζουν. Λίγη ώρα μετά την έκρηξη η ισλαμική οργάνωση "Μουσουλμάνοι ενάντια στην Παγκόσμια Καταπίεση", με τηλεφώνημα σε τοπικό ραδιοσταθμό ανέλαβε την ευθύνη, όμως χτες ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι καμία σχέση δεν έχουν με αυτή την επίθεση. Ακόμα και Αμερικανοί αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον δήλωσαν αυτή η οργάνωση δε φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν,όμως η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στη Νότια Αφρική το Μάρτιο.

Ο υπουργός Ασφαλείας της Νοτίου Αφρικής Σίδνεϊ Μουφαμάντι,αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της χώρας Νέλσον Μαντέλα, Παρκς Μανκαλάνα,σε δηλώσεις προς το Μοτιοαφρικανικό κρατικό ραδιόφωνο, θεωρούν ότι η προχτεσινή έκρηξη συνδέεται πιθανά με τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στο Σουδάν και το Αφγανιστάν και σύμφωνα με τα ευρήματα της αστυνομίας "δεν υπάρχει άμεση, γνωστή σχέση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αφού μάλλον να πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Οργανώσεις σαν αυτή του Μπιν Λάντεν δε δρουν μ' αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, αλλά θα μπορούσε να είναι μια ομάδα που έδρασε μονομερώς", ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Πράκτορες του αμερικανικού FBI αναμένονταν χτες στο Κεϊπτάουν, από το Ναϊρόμπι, για να βοηθήσουν τους Νοτιοαφρικανούς αστυνομικούς που ερευνούν την προχθεσινή επίθεση, ανακοίνωσε ο αρχηγός της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας Τζορτζ Φιβάζ.

Ομως και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη τέθηκε σε συναγερμό χτες το πρωί όταν δέχτηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας. Τελικά το τηλεφώνημα αποδείχτηκε μάλλον φάρσα καθώς οι Αμερικανοί μετά από εξονυχιστικό έλεγχο δεν ανακάλυψαν το παραμικρό.

Αλυσιδωτές σουδανικές αντιδράσεις

Ενώ οι αντιδράσεις στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον επισήμως, είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστούν ή να δημοσιοποιηθούν, στο Σουδάν κυριαρχεί εντελώς αντίθετο κλίμα. Μετά τις προσφυγές της χώρες εναντίον των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και την απέλαση των Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών, χτες ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Αλί αλ - Ζακί ανακοίνωσε ότι θα δικάσει ερήμην τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για το βομβαρδισμό, στις 20 Αυγούστου, του εργοστασίου αλ-Σιφάα στο Χαρτούμ. Ο αλ-Ζακί διευκρίνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα του Ομάρ αλ-Μουχτάρ, στο Βόρειο Χαρτούμ, όπου ανήκει το βομβαρδισμένο εργοστάσιο, εναντίον του Κλίντον, επειδή "παραβίασε το σουδανικό ποινικό κώδικα, δίνοντας την εντολή να βομβαρδιστεί το εργοστάσιο φαρμάκων του αλ-Σιφάα". Σύμφωνα με τον αλ-Ζακί, οι κατηγορίες κατά του Αμερικανού προέδρου αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι "προκάλεσε ζημιές σε περιουσίες, τραυμάτισε ψυχικά και σωματικά αμάχους και χρησιμοποίησε βία και εγκληματική δύναμη εναντίον του κράτους".

Πάντως, προχθεσινό ρεπορτάζ των "Τάιμς" από Ουάσιγκτον ανακατεύει και το Ιράκ στη διαμάχη, αφού αναφέρει ότι, σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, εξέχοντες Ιρακινοί επιστήμονες βοήθησαν στην παραγωγή του χημικού υγρού VX, που προκαλεί ακαριαίο θάνατο, από το εργοστάσιο στο Χαρτούμ, που οι πύραυλοι Κρουζ κατέστρεψαν την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ιράκ στην ανάπτυξη του χημικού οπλοστασίου του Σουδάν, επισημαίνεται σαν ένας από τους κύριους λόγους, που οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιδρομή. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, σε ανύποπτο χρόνο, ο Πρόεδρος Σαντάμ είχε υποβάλει στην Επιτροπή του ΟΗΕ, που επιβλέπει το πρόγραμμα "Πετρέλαιο για Τρόφιμα" - που επιτρέπει στο Ιράκ να διαθέτει ορισμένες ποσότητες πετρελαίου για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης - αίτημα για την προμήθεια φαρμάκων από "το αμαρτωλό" εργοστάσιο του Χαρτούμ, που η κυβέρνηση του Σουδάν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι παρήγαγε μόνο φάρμακα.

Οι ισοτιμίες αλλάζουν διαρκώς προς τα κάτω...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ