ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ"
Χρέος η συμπαράσταση στους συνδυασμούς της ΝΑΣ

Επιτροπή Συμπαράστασης στον εκλογικό αγώνα των συνδυασμών της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) συγκρότησε η "Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζομένων" (ΑΠΕΛ-Σ), με στόχο "την ανάδειξη νομαρχιακών, αλλά και δημοτικών συμβουλίων που θα παλέψουν για τη λύση των τοπικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των γενικότερων εθνικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας. Θα παλέψουν για την απαλλαγή της χώρας από την κηδεμονία και εξάρτησή της από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τουςεγχώριους εκπροσώπους τους".

"Εκφράζοντας τις αγωνιστικές και πνευματικές επιδιώξεις μεγάλης μερίδας δημιουργών, λογοτεχνών και συγγραφέων, μέσα κυρίως από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και όλη την Ελλάδα, θεωρούμε χρέος μας να εκφράσουμε, για μια ακόμη φορά, την παρουσία μας στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του λαού με τους κηδεμόνες της ελληνικής αυτοδιοίκησης, εντολοδόχους των πολυεθνικών του Μάαστριχτ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΠΕΛ-Σ. Και συνεχίζει, επισημαίνοντας πως ο αγώνας αυτός, που είναι και αγώνας όλων των αγωνιστών πνευματικών ανθρώπων, στοχεύει στην εξυγίανση της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταστεί ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις επιδιώξεις των πολιτών για τη λύση των τοπικών προβλημάτων.

"Απ' τον αγώνα αυτό - καταλήγει η ΑΠΕΛ-Σ στην ανακοίνωσή της - δεν πρέπει να λείψει κανείς αγωνιστής πνευματικός δημιουργός. Πρέπει, δίπλα στον εργαζόμενο, να προβάλλει και τη δική του παρουσία. Είναι το χρέος της στιγμής αυτής".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτούν άμεση λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"

Υποψήφιοι δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και καλούν σε αγώνα τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών

Ανοιχτή συγκέντρωση για τη διεκδίκηση της άμεσης λειτουργίας του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανώνει την Τετάρτη, 2 Σεπτέμβρη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε από υποψήφιους δημάρχους και κοινωνικούς φορείς των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο χώρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες των δήμων στις 6 το απόγευμα. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους δημότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση στη λειτουργία του νοσοκομείου, που είναι πλήρως εξοπλισμένο εδώ και 2 χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να πληρωθεί όχι μόνο από την τσέπη του λαού, αλλά και με την ίδια τη ζωή του. Ως κύριους υπεύθυνους για την καθυστέρηση στη λειτουργία του νοσοκομείου, καταγγέλλει τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, που, όπως αναφέρει, υποκλίνονται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα και την παράδοσή της στους ιδιώτες.

Τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και να απαιτήσουν την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του, να γίνουν προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού με πλήρη διαφάνεια, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων, του Ιατρικού Συλλόγου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ και να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε λίγες μέρες πριν, φαίνεται διαρκώς πως προσεγγίζει καθημερινά το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φορέων της περιοχής. Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από τους υποψήφιους δημάρχους: Μενεμένης Κλεόβουλο Γεωργιάδη,Πολίχνης Νίκο Κατσιάνο,ΑμπελοκήπωνΚώστα Σαπρανίδη,Εύοσμου Βασίλη Τζήκα,Σταυρούπολης Χρήστο Τσακίρη,Κορδελιού Γιάννη Χαρχαντή και Νεάπολης Φίλιππο Ζεμπιλά.Επίσης, συμμετέχουν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμπελοκήπων Σούλα Νομικού και οι πρόεδροι των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων ΑμπελοκήπωνΣ. Δημόπουλος,Εύοσμου Δ. Γαλατόπουλος,Μενεμένης Β. Σαββαϊδης και Κορδελιού Μ. Λαζαρίδης.

Εξηγώντας το λόγο που οδήγησε στη δημιουργία της, η Συντονιστική Επιτροπή μιλά για κραυγαλέα αδράνεια των δημάρχων της περιοχής μπροστά στην ανάγκη για συντονισμό της πάλης των δημοτών, που μέρα με τη μέρα κατανοούν πλέον ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και φυσικά δεν παζαρεύεται στους διαδρόμους των υπουργείων.

Μέγα οικολογικό ζήτημα η διάσωση των δασών

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Σε επίσκεψή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής συζήτησε με τους εργαζόμενους πυροσβέστες, μετά τη συνάντηση ενημέρωσης για την κατάσταση στο νομό, που είχε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Θεάτο.

Αφού άκουσε τα προβλήματα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι και ο εκπρόσωπός τους συνδικαλιστής - ελλιπή και απηρχαιωμένα οχήματα, έλλειψη προσωπικού, μισθολογικά προβλήματα κλπ. - ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε στο δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο και την καταστρεπτική, εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο δασικό μας πλούτο. Παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την πρόληψη - καταστολή των πυρκαγιών, τονίζοντας: "Το ΚΚΕ εκτός των άλλων, ζητά την αλλαγή του δασοκτόνου θεσμικού πλαισίου με ένα νέο - με βάση το πόρισμα της Διακομματικής - που θα προστατεύει τα λιγοστά υπόλοιπα δάση μας από τους κάθε καταπατητές, εμπόρους και εκμεταλλευτές του δασικού μας πλούτου και το μεγάλο κεφάλαιο. Οτι απαιτείται γενναία χρηματοδότηση για υποδομή των υπηρεσιών σε προσωπικό, επίγεια και εναέρια μέσα και έργα για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, τη λύση των οικονομικών προβλημάτων των εργαζομένων, δηλαδή μισθοί, υπερωρίες, επίδομα επικινδυνότητας κλπ".

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως το πρόβλημα της διάσωσης των δασών - μέγα οικολογικό θέμα - θα πρέπει να μπει στις προτεραιότητες και τους στόχους του λαϊκού - μαζικού κινήματος και των εργαζομένων πυροσβεστών, ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης. Τέλος τόνισε πως είναι ανάγκη να γίνει ένα περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Απειλούν με αποχή στις εκλογές

Με αποχή από τις εργασίες, που αφορούν τόσο την προετοιμασία των εκλογικών διαδικασιών (σύνταξη εκλογικών καταλόγων κλπ.), όσο και από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτώβρη, θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους και τις Κοινότητες, σε περίπτωση που το υπουργείο Εσωτερικών δεν καθορίσει την εκλογική τους αποζημίωση.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι το αίτημα αυτό το έχει υποβάλλει και γραπτώς στον αρμόδιο υπουργό από τις 10.7.98, ζητώντας παράλληλα συνάντηση μαζί του.

Μέχρι σήμερα, όμως, ούτε συνάντηση υπήρξε ούτε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ομοσπονδίας, έχει καθοριστεί τίποτα σχετικά με την εκλογική αποζημίωση παρά το ότι η εκλογική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση για τους απασχολούμενους με τις εκλογικές διαδικασίες.

Δραστηριότητες Κινήσεων

Αρτα: Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αρτας στα πλαίσια της ενημέρωσης και επαφής με τον Αρτινό λαό, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στη Ράχη σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο καφενείο του Δημητρίου Δράκου. Το θέμα της συγκέντρωσης είναι: "Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις της ΝΑΣ". Ομιλητής θα είναι ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, Βασίλης Ζιώβας.

Χαλκίδα: Συγκέντρωση γυναικών διοργανώνει η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Χαλκίδας",τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Λούσυ". Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η υποψήφια δήμαρχος Ιωάννα - Σοφία Ντούρου, με θέμα: "Η σημασία και ο ρόλος των δημοτικών εκλογών, για τη θέση και τα προβλήματα των γυναικών".

Συμπαράσταση στη Βέρα Νικολα'ϊδου

Οι διαμαρτυρίες για τη δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Νίκαι,ας Βέρας Νικολαϊδου, συνεχίζονται:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι "η πράξη αυτή της κυβέρνησης είναι καθαρή επίθεση σ' αυτούς που αντιστέκονται και αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της, μας θυμίζουν τις εποχές διώξεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και πρέπει ν' αντιδράσουμε τώρα με το όπλο που κρατάμε στα χέρια μας - την ψήφο μας. Γι' αυτό καλούμε όλους τους αγωνιστές της ΕΑ, σε όποιο χώρο κι αν ανήκουν, να καταψηφίσουν στις εκλογές του Οκτώβρη τους κυβερνητικούς συνδυασμούς κι αυτούς που τους συμπαραστέκονται και να ψηφίσουν τους συνδυασμούς που εγγυώνται μια ΤΑ και ένα δήμο, που δε θα είναι υπηρέτης της κυβερνητικής πολιτικής. Μια Αυτοδιοίκηση που να παλεύει και να διεκδικεί μαζί με τους δημότες και όχι να ζητιανεύει ψίχουλα κι αυτά με ανταλλάγματα".

"Αυτοδιοίκηση - Νίκη" με... κορόνες

Με κορόνες περί "σεβασμού στις αρχές της Αυτοδιοίκησης" και "ακομμάτιστων εκλογών", προσπαθώντας να παρουσιάσει το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) ως έναν ανεξάρτητο από την κάθε φορά κυβερνητική πολιτική, μηχανισμό, ο Θόδωρος Κατριβάνος,υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης ΝΑ Αθήνας - Πειραιά, παρουσίασε χτες το συνδυασμό του, "Αυτοδιοίκηση - Νίκη" και τις υποψήφιες νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, Ελένη Μπεσμπέα και Μαρία Τσανάκη, αντίστοιχα.

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και του συνδυασμού του, ο Θ. Κατριβάνος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί αποδυνάμωσε το θεσμό, προσπερνώντας ωστόσο πως τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, συμφώνησε σε επιλογές και αποφάσεις πλήρως εναρμονισμένες με την κυβερνητική πολιτική, που θέλει το θεσμό την Αυτοδιοίκησης μηχανισμό προώθησης των επιλογών της.

Η δε, ανησυχία του συνδυασμού του Θ. Κατριβάνου για τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει η ΝΑ, έμεινε μετέωρη, καθώς δε αγνόησε την αναγκαιότητα να συνοδεύονται αυτές από αντίστοιχους πόρους και να έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο και προοπτική. Τέλος, ο Θ. Κατριβάνος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, γιατί "κομματικοποίησε" τις εκλογές, λέγοντας πως σε αυτές δεν κρίνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συμφωνία του στην κυβερνητική πολιτική και τη... διαφοροποίηση του συνδυασμού του στον τρόπο διαχείρισης αυτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ