ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΛΥΦΑΔΑ
Χτίζουν στη θάλασσα για... αντιπλημμυρική προστασία!

Είκοσι στρέμματα επιχωματώθηκαν με πρόσχημα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ενώ η εταιρία που ανέλαβε το έργο, έχει εγκαταστήσει στην περιοχή εργοτάξιο κατασκευής μπετόν

Μια απίστευτη ιστορία σε βάρος του περιβάλλοντος συντελείται εδώ και τρία χρόνια στην παραλία της Γλυφάδας! Εργολάβος δημοσίου έργου όχι μόνο έχει μπαζώσει περίπου 20 στρέμματα θάλασσας - και συνεχίζει να μπαζώνει - αλλά έχει στήσει εκεί και εργοτάξιο κατασκευής μπετόν, αμμοχάλικου, κύβων για μαρίνες, πάνω στην επιχωματωμένη πλέον ακτή! Κανείς αρμόδιος δεν τον έχει "ενοχλήσει" μέχρι σήμερα και συνεχίζει ανενόχλητος το "έργο" του.

Πρόσχημα για την εγκατάσταση του συνεργείου στις αρχές του 1995, ήταν η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Ωστόσο, σήμερα, μόνο αντιπλημμυρικά έργα δε γίνονται, ενώ η μπαζωμένη πια έκταση, σε ένα χάρτη του δήμου, εμφανίζεται ως η... Ε μαρίνα της Γλυφάδας.

Ολα άρχισαν, καταγγέλλει στο "Ρ" ο υποψήφιος δήμαρχος της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Γλυφάδας Θανάσης Ηλιόπουλος,στις αρχές του 1995. Η εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, προτίμησε, χωρίς κανείς να την εμποδίσει, να ρίξει τα μπάζα στη θάλασσα. Δε σταμάτησε μάλιστα εκεί αλλά έστησε και εργοτάξιο παρασκευής αμμοχάλικου και μπετόν. Οταν ο δήμαρχος ρωτήθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για τα έργα αυτά, απάντησε ότι "γίνονται έργα" χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Στη συνέχεια, ο Θαν. Ηλιόπουλος, ζήτησε εγγράφως από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ενημέρωση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, που στηρίζει τη δημοτική αρχή και το οποίο απαντά σε σχετική κατηγορία άλλου δημοτικού συμβούλου για το ίδιο θέμα, το εργοτάξιο έχει και την έγκριση του δήμου αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και βέβαια το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναθέσει στη συγκεκριμένη εταιρία την κατασκευή τέτοιων έργων. Εδωσε όμως και την έγκριση να μπαζώσει την παραλία; Αν ναι, τότε από ποιον θα προστατέψουν το περιβάλλον οι "ράμπο" που ετοιμάζει με νομοσχέδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ; Μήπως απ' το ίδιο το υπουργείο; Κι αν δεν έδωσε τέτοια έγκριση, τότε γιατί επιτρέπεται η παράνομη δραστηριότητα της εταιρίας;

Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι η επιχωμάτωση αυτή έγινε στη Δ μαρίνα της Γλυφάδας, δίπλα ακριβώς από το σημείο που ο δήμαρχος έχει εκφράσει τη διάθεση να κατασκευάσει και την Ε μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών. Σχετική έγκριση για την Ε μαρίνα δεν υπάρχει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο όπως προαναφέραμε, σε χάρτη της περιοχής που κυκλοφόρησε ο δήμος, παρουσιάζεται ως κατασκευασμένη η Ε μαρίνα, στην περιοχή δηλαδή που σήμερα γίνονται τα έργα... "Το γεγονός ότι το εργοτάξιο που στήθηκε πάνω στη θάλασσα, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας Θαν. Ηλιόπουλος, κατασκεύασε και κύβους για μαρίνες, να είναι άραγε άσχετο με τις προθέσεις του δημάρχου για την εκμετάλλευση και αυτού του θαλάσσιου χώρου της πόλης;".

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Γλυφάδας καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον δήμαρχο της πόλης γιατί έδωσαν άδεια και επέτρεψαν το μπάζωμα της παραλίας, καθώς και την άλωση του παραλιακού χώρου από γνωστά κέντρα διασκέδασης, αδιαφορώντας και εθελοτυφλώντας για τις παράνομες επεκτάσεις τους, που έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με κάθε έννοια χρηστικών κοινωνικών λειτουργιών.

Η "Προοπτική Δημοτική Κίνηση" Γλυφάδας, καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, να επαναφέρουν και να παραδώσουν τον παραλιακό χώρο στους κατοίκους σε μορφή που να μην προσβάλλει τη φύση, με μόνες παρεμβάσεις αυτές που αναβαθμίζουν τη σχέση άνθρωπος - περιβάλλον και να σταματήσουν άμεσα κάθε βάρβαρη κακοποίηση του τοπίου.

Ρ. Μπ.

ΑΝΑΚΑΣΣΑ
Ιστορία μιας ζωής "καταπατημένης"

Στη δυτική όχθη του Κηφισού, στην περιοχή της Ανάκασσας,στους Αγιους Ανάργυρους,υπάρχει μια γειτονιά αλλιώτικη απ' τις άλλες. Σαράντα τρία χρόνια πέρασαν από τότε που οι πρώτοι κάτοικοι - πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους - πήγαν στην περιοχή και έστησαν εκεί τις παράγκες τους. Σαράντα τρία χρόνια μετά, οι παράγκες έχουν μείνει... παράγκες!

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Απ' το 1955, τότε που ολόκληρη η περιοχή των Αγίων Αναργύρων ήταν εκτός σχεδίου, μέχρι σήμερα, η συνοικία αυτή είναι η μόνη που δεν εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης... Κι έτσι ονομάστηκε "Καταπατημένα",όπως μέχρι σήμερα λέγεται. Ισως για να γκρεμίζεται εύκολα πριν από τις εκλογές...

Απ' τον "πολιτισμό", τη γειτονιά των "Καταπατημένων" τη χωρίζει ένας δρόμος κι ένα αυτοσχέδιο γεφυράκι. Κάθε φορά που βρέχει, στην περιοχή σημαίνει συναγερμός, καθώς ο κίνδυνος της πλημμύρας είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Είναι σίγουρος!

Οι κάτοικοι των "Καταπατημένων" ζουν με μοναδικό αίτημα κάποτε να μπουν στο σχέδιο και να μπορέσουν να χτίσουν ένα σπίτι της προκοπής. "Για να μην παίρνει το βιος τους κάθε φορά η βροχή...". Αυτό το κομμάτι γης έχει μείνει για να θυμίζει ότι υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πολίτες μιας... Ενωμένης Ευρώπης, που δε θεωρεί την ανάπλαση της περιοχής και την αξίωση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αίτημα και έργο... "επιλέξιμο".

"Ούτε που θυμόμαστε πόσες φορές έχουμε πλημμυρίσει. Σε κάθε βροχή, χειμώνα ή καλοκαίρι είμαστε με τις σκούπες και βγάζουμε τα νερά από το σπίτια",λένε οι κάτοικοι που μετά από τέσσερις δεκαετίες η μόνη περιοχή των Αγίων Αναργύρων, που είναι εκτός σχεδίου είναι αυτή.

"Τον περασμένο Νοέμβρη ήρθε ο δήμαρχος, ο κ. Ταμπακίδης, να μας δει και μας είπε ότι, αφού επιλέξαμε να μείνουμε εδώ ό,τι κι αν πάθουμε φταίμε εμείς",λένε απελπισμένοι και αρνούνται να πουν το όνομά τους, από φόβο μήπως και τους διώξουνε ακόμα και από τις παράγκες τους.

"Τα "Καταπατημένα" είναι η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του δήμου Αγίων Αναργύρων. Είμαι πάνω από 40 χρονών και δε θυμάμαι ποτέ, κανέναν αρμόδιο, κανέναν δήμαρχο να έχει έρθει εδώ να δει πώς προσπαθούμε κάθε χειμώνα να σώσουμε τα πράγματά μας από τα νερά και τις λάσπες! Μόνο προεκλογικά μας χτυπούν την πόρτα, μόνο τότε θυμούνται πως εδώ υπάρχει πρόβλημα... ",τόνισε ο Σιδέρης Μπαχάρνικος,που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' αυτή τη γειτονιά και που μεγαλώνει τώρα, πάλι εκεί, τη δική του οικογένεια.

Δεν είμαστε "επιλέξιμοι"...

Κατά καιρούς κλιμάκιο της "Δημοτικής Αναγέννησης", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αγίων Αναργύρων Γεράσιμο Θεοδωράτο,επισκέπτεται τη συνοικία. Πάγιο αίτημά τους; "Η περιοχή ή πρέπει να ενταχθεί στο σχέδιο και να μας δώσουν τίτλους, ή, να μας αποζημιώσουνε και να φύγουμε. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε αποχετεύσεις, αλλά παρ' όλα αυτά να πληρώνουμε κανονικά στο δήμο".

"Οι κάτοικοι, στην περιοχή των "Καταπατημένων" στην Ανάκασσα, ζουν σε άθλιες συνθήκες, καθώς πρόκειται για μια περιοχή υποβαθμισμένη που κατοικείται από μεροκαματιάρηδες και χαμηλοσυνταξιούχους. Κατά συνέπεια συναντάει την αδιαφορία κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς και εξαντλεί τις δραστηριότητές της σε έργα βιτρίνας",τόνισε ο Γερ. Θεοδωράτος, που επισκέπτεται τακτικά την περιοχή και συζητάει με τους κατοίκους κάθε τους πρόβλημα.

Οσον αφορά την πρόταση της "Δημοτικής Αναγέννησης" για την περιοχή ο Γερ. Θεοδωράτος επισημαίνει ότι οι αναπλάσεις τέτοιων περιοχών δεν έχουν προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί δεν τα θεωρεί έργα επιλέξιμα, μιας και δεν εξυπηρετούν τα σχέδια των εχόντων και κατεχόντων. "Αυτό που χρειάζεται στην περιοχή είναι μια δημοτική αρχή, που θα επιδείξει ενδιαφέρον πραγματικό και θα διεκδικήσει αποφασιστικά την αναβάθμιση της περιοχής, που πρέπει να χαρακτηριστεί ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Τέλος, οι άνθρωποι, αυτοί πρέπει να αποκτήσουν ένα σπίτι της προκοπής και να έχουν τις στοιχειώδεις εξυπηρετήσεις".

Ε. Γ.

ΧΑΝΙΑ
Ξεπουλάνε την παραλία Αγίων Αποστόλων

Σε ιδιώτες είναι αποφασισμένος να πουλήσει την παραλία των Αγίων Αποστόλων,στα Χανιά,ο ΕΟΤ,με το πρόσχημα που παρουσίασε, μάλιστα, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ν. Σκουλάς,ότι δηλαδή η πόλη έχει ανάγκη από μια μεγάλη και πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, που θα αναβαθμίσει ποιοτικά τον τουρισμό.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Χανίων, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της περιοχής να αποκρούσει αυτή τη λογική του ξεπουλήματος της δημόσιας γης και να οργανώσει την πάλη του για την περιφρούρησή της.

"Αν είναι δυνατόν, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Χανίων, Γ. Νταγκουνάκης,να λέγονται σήμερα τέτοια πράγματα για να δικαιολογηθεί η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας... Ωρα είναι να ακούσουμε ότι οι πολυεθνικές επιτελούν και κοινωνικό έργο και διαθέτουν δισεκατομμύρια ή κάνουν επενδύσεις για το καλό του λαού και όχι την αύξηση των κερδών τους".

"Η ουσία του ζητήματος, επισημαίνει ο υποψήφιος νομάρχης, είναι η εξής. Στα τέλη Ιούλη ψηφίστηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας διαχείρισης της περιουσίας του ΕΟΤ. Η δήλωση, κατά συνέπεια, του κ. Σκουλά για την πώληση σε ιδιώτες της παραλίας των Αγίων Αποστόλων είναι ενταγμένη στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Για τη ΝΑΣ, το ζήτημα είναι να μη δεχτούν οι Χανιώτες να προχωρήσει αυτό το έγκλημα. Το έγκλημα μάς αφορά όλους και πρέπει πραγματικά να ξεσηκωθούμε ώστε να ματαιωθεί αυτή η ενέργεια. Εδώ δε χωράνε πολλές απαντήσεις, ούτε χρονοβόρες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και επαφές στην κατεύθυνση της συναίνεσης και διαμόρφωσης όρων αποδοχής. Η απάντηση σύσσωμου του χανιώτικου λαού πρέπει να είναι: ΟΧΙ δεν πουλάμε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλήγει ο υποψήφιος νομάρχης, προτείνουμε να δημιουργηθεί άμεσα επιτροπή αγώνα από μαζικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα ενημερώσει το λαό των Χανίων για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, θα σχεδιάσει και θα αναλάβει την οργάνωση της πάλης, όχι απλά να παραμείνει η παραλία των Αγίων Αποστόλων ελεύθερη στη χρήση του λαού των Χανίων και των επισκεπτών του νομού, αλλά και δημόσια περιουσία που θα αξιοποιηθεί σαν τέτοια".

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ"
Αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική

Κλιμάκιο της παράταξης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας

Την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας (ΕΑΣ) επισκέφθηκε, την περασμένη Τετάρτη, κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Καβάλας, αποτελούμενο από τους: Παναγιώτη Ροδά,υποψήφιο πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Βασίλη Λιόγκα,υποψήφιο νομάρχη Καβάλας, και Χρήστο Ποτόλια,γεωλόγο και υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο.

Στη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο της ΝΑΣ με τον πρόεδρο της Ενωσης, Σάββα Κυριακίδη,τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ενωσης Ηλία Καπουσούζ,και τον υποδιευθυντή, Κλέαρχο Σαραντίδη,παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΕΑΣ τα αγροτικά αλλά και γενικότερα τα προβλήματα της περιοχής.

Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής είναι ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και απαιτεί την κινητοποίηση και συμπαράσταση όλων.

Επίσης, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων διαφάνηκε η δυσοίωνη προοπτική για τον αγροτικό πληθυσμό, λόγω της πολιτικής συρρίκνωσης που ακολουθείται από την κυβέρνηση, της έλλειψης προγραμματισμού από πλευράς πολιτείας, της διαμόρφωσης τιμών βασικών προϊόντων της περιοχής χωρίς κρατική στήριξη και της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων.

Από τους εκπροσώπους της Ενωσης τέθηκαν επιτακτικά οι ανάγκες κατασκευής αρδευτικών έργων, ολοκλήρωσης αναδασμών και στήριξης επενδύσεων των Συνεταιρισμών, ενώ εκτιμήθηκε η ανάγκη της παρουσίας της ΝΑΣ στο νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο ως αποτελεσματικής παρουσίας προς όφελος του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Τα στελέχη της ΝΑΣ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα αιτήματα της Ενωσης και την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και των περιορισμών των αντίστοιχων επενδύσεων με βάση κοινοτικές οδηγίες. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ τάχθηκαν υπέρ της αναβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος - το οποίο αντιμετωπίζουν ως μοχλό ανάπτυξης της περιοχής - της κοινής δράσης του, μέχρι και της ενιαιοποίησής του σε επίπεδο νομού, πράγμα που τόσο η ΕΑΣ Παγγαίου, όσο και η ΕΑΣ Καβάλας κατ' αρχήν αποδέχονται.

Με την πρώτη βροχή τα "Καταπατημένα" πλημμυρίζουν και "πνίγονται" στην ...αδιαφορία των αρμοδίων

Παλιό αίτημα των κατοίκων της περιοχής των "Καταπατημένων" είναι να μπει στο σχέδιο, για να μπορέσουν να χτίσουν ένα σπίτι της προκοπής

Το αυτοσχέδιο γεφυράκι ενώνει τη γειτονιά των "Καταπατημένων" με τον ...πολιτισμένο κόσμο

Αυτό το έγκλημα έχει την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι "Ράμπο", αν το ανακαλύψουν ποιους θα συλλάβουν;

Εδώ, πριν 3 χρόνια, υπήρχε θάλασσα ανοιχτή για κάθε κάτοικο

Οταν η λογική του κέρδους υπερισχύει ακόμη και η θάλασσα υποχωρεί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ