ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Στη Βουλή το αντικοινωνικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο και αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα

Στη Βουλή κατατέθηκε το αντικοινωνικό νομοσχέδιο με το οποίο ιδιωτικοποιείται το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Πρόνοιας, αναγορεύει τον ιδιωτικό σε ισότιμο πυλώνα του δημόσιου τομέα και επαναφέρει τη φιλανθρωπία. Επίσης καθιερώνει τον εθελοντισμό - τον εγχρήματο βέβαια - σε βασική φιλοσοφία.

Το νομοσχέδιο, που φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας", αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια μέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία(ΠΟΕΔΗΝ) κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) στα Ιδρύματα Πρόνοιας και θεραπευτήρια διαμαρτυρόμενη για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου. Η διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ σταματά εκεί χωρίς να διατυπώνει κάποιο αίτημα τη στιγμή που προωθείται ένα νομοσχέδιο που όπως σημειώνει και η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ "έχει απορριφθεί απ' το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων και γιατί δε δίνει απάντηση στα σύγχρονακοινωνικά προβλήματα". Παρά την καθολική απόρριψη, η κυβέρνηση όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση, ισχυρίζεται ότι αξιοποιήθηκαν οι "απόψεις και οι προτάσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων" - εννοώντας προφανώς τους ευρωσκεπτόμενους και προσανατολιζόμενους προς αξιοποίηση διάφορων κοινοτικών κονδυλίων.

Από την άποψη του περιεχομένου το νομοσχέδιο περιέχει αρκετές παρατηρήσεις που έκανε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ωστόσο όμως και αυτές οι αλλαγές δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της " δημιουργίας ενός γενικευμένου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας" - όπως είχε αποφανθεί τότε και η ΟΚΕ.

Σε σχέση με βασικές διατάξεις άλλων προηγούμενων σχεδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας υπάρχουν οι εξής αλλαγές:

  • Αφαιρέθηκε το άρθρο εκείνο που προέβλεπε τη σύσταση ΝΠΙΔ με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας που θα αξιοποιεί την περιουσία τόσο της υγείας όσο και της πρόνοιας.

Βέβαια προστέθηκαν νέα άρθρα (25 - 27) με τα οποία παραχωρούνται οριστικά οικόπεδα προσφυγικών συνοικισμών, οικοπέδων συνοικισμού Καλλιθέας, Θεσσαλονίκης κλπ. Η παραχώρηση αυτή θα σημάνει τη μείωση της περιουσίας όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

  • Το νομοσχέδιο - όπως και τα παλιότερα - προβλέπει ότι το ΠΙΚΠΑ, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ) και το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται με τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας.
  • Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των Ιδρυμάτων Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών (ΙΒΣΑ), Θεσσαλονίκης (ΙΒΣΘ) και Λάρισας (ΙΒΣΛ)μεταβιβάζονται, μετά του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτούς, στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που εδρεύουν, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 42 του ν. 2218/94 και 9 του ν. 2503/97.

Το πάσης φύσεως προσωπικό των σταθμών των ΙΒΣΑ, ΙΒΣΘ και ΙΒΣΛ μετατάσσεται, με την ίδια σχέση εργασίας που έχει κατά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, στα προβλεπόμενα από την παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 2503/97 Δημοτικά Πρόσωπα των ΟΤΑ σε κενές οργανικές ή συνιστώμενες θέσεις, σε κλάδους αντίστοιχους με τα προσόντα ή την ειδικότητα που κατέχουν και τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

  • Στη χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο και τονίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά προβλήματα του χώρου της πρόνοιας γιατί"είναι συρραφή διαφόρων απόψεων, χωρίς όραμα και τελικό στόχο για τα θέματα της πρόνοιας". "Το νομοσχέδιο, συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι υποταγμένο στη διαχειριστική λογική και στη λογιστική αντίληψη αντιμετώπισης των θεμάτων πρόνοιας. Δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα πρόνοιας και δεν περιγράφει τον μεταβατικό χαρακτήρα και τις νέες δομές που δημιουργεί. Για την εφαρμογή του απαιτείται πληθώρα Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, στοιχείο αρνητικό γιατί δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Δεν αναβαθμίζει τις υπηρεσίες πρόνοιας προς τους χρήστες και δεν επιλύει τα προβλήματα των εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα".

Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, παραδίδει την πρόνοια στους ιδιώτες καταργώντας τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο ευαίσθητος αυτός χώρος και δεν προβλέπει επαρκή χρηματοδότησή του.


ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΕΑ
Θα ακυρωθούν με συντονισμένο αγώνα

"Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από την αντιλαϊκή, αντεργατική, αντικοινωνική της πολιτική και κατά τον προσφιλή της τρόπο, κατέθεσε στα θερινά τμήματα της Βουλής δύο νομοσχέδια", τονίζει η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και Γονέων και Κηδεμόνων (ΕΣΚ ΑμΕΑ) με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων "Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών" και την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας".Οι ίδιοι, επισημαίνει η ΕΣΚ ΑμΕΑ ομολογούν μέσα από την εισηγητική έκθεση ότι στον πυρήνα των ρυθμίσεων βρίσκεται "η επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και φορέων". "Ετσι, συνεχίζει, έχουμε ακόμα ένα νομοσχέδιο υποταγμένο στις εντολές της ΕΕ και του ευαγγελίου της, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από τη "Λευκή" - μαύρη και για τα ΑμΕΑ - "Βίβλο". Στην ουσία έχουμε άλλο ένα μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αφού μεγάλο κόστος των μέτρων που προβλέπονται θα σηκώσει ο ΟΑΕΔ με επιχορηγήσεις, ενισχύσεις αλλά και χρηματικές βραβεύσεις των επιχειρηματιών που θα υποχρεωθούν να απασχολήσουν ΑμΕΑ. Από την άλλη παραμένουν άθικτοι οι μηχανισμοί άγριας ρουσφετολογικής εκμετάλλευσης των ΑμΕΑ και άλλων κοινωνικών ομάδων, που έχει στήσει η κυβέρνηση".

Αναφερόμενη στα νομοσχέδιο για την Πρόνοια η ΕΣΚ ΑμΕΑ επισημαίνει ότι "μετά τα χτυπήματα της Υγείας και της Παιδείας, σειρά για την κυβέρνηση έχει και η Πρόνοια, σαρώνοντας παραπέρα ό,τι έχει απομείνει της όποιας "κοινωνικής" πολιτικής που κατακτήθηκε με αγώνες". "Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και χρηστών των υπηρεσιών της πρόνοιας έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς με βασικές του ρυθμίσεις προωθείται η ιδιωτικοποίηση, ο πληρωμένος εθελοντισμός, η ανταποδοτικότητα, η φιλανθρωπία, το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων και η διάλυση μεγάλων οργανισμών, ενώ και η τύχη μικρότερων οργανισμών πρόνοιας είναι αβέβαιη".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Χρέος των κεντρικών Γ βάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος (ΟΤΑ, ΟΓΕ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ κλπ. ) ενωμένα να αντιπαλέψουμε τα αντιλαϊκά αντικοινωνικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ μετά την κατάπτυστη στάση της πλειοψηφίας της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που με την όλη της πρακτική συναινεί και διευκολύνει στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, μια διοίκηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα των νόθων συνεδρίων και των οικονομικών της, καλεί τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις και τους ανάπηρους από τα κάτω σε συντονισμένο αγώνα μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και αυτή η πολιτική. Ακόμα και αν περάσουν αυτά τα νομοσχέδια με το συντονισμένο αγώνα μας δε θα αφήσουμε να εθιστούν οι συνειδήσεις των αναπήρων και του λαού γενικότερα στην παραπέρα υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ