ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο πυροτέχνημα για το φτηνό αγροτικό πετρέλαιο

Αλλάζει ο Μανωλιός... Μέχρι τώρα επιστρεφόταν στους αγρότες το 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στη ΔΕθ αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα επιστρέφεται ολόκληρος ο φόρος, αλλά μόνο για κάποια ποσότητα πετρελαίου

Να ρίξει πετρέλαιο... στα μάτια των αγροτών ετοιμάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων και κλίματος παροχολογίας.

Τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, αφού "ανακάτεψαν" για πολύ καιρό το θέμα της χορήγησης φτηνού πετρελαίου στους αγρότες, φαίνεται να καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο να δίνεται ολόκληρη η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά για μικρές ποσότητες πετρελαίου. Συγκεκριμένα θα μπει"πλαφόν" στις ποσότητες πετρελαίου κίνησης για αγροτική χρήση, για τις οποίες θα κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να επιστρέφεται ο ειδικός φόρος. Δηλαδή "άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε την κάπα αλλιώς", αφού η κυβέρνηση επιχειρεί με τα ίδια ψίχουλα που έδινε μέχρι τώρα ως επιστροφή ειδικού φόρου, να χρυσώσει το χάπι και να ξεγελάσει τους αγρότες. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετάται να μπορούν να προμηθεύονται οι αγρότες κατά τους χειμερινούς μήνες και πετρέλαιο θέρμανσης.

Η όλη φασαρία γίνεται για να ανακοινωθούν πομπωδώς τα παραπάνω από τον πρωθυπουργό ως "παροχή" της κυβέρνησης στους αγρότες, στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το δήθεν φτηνό πετρέλαιο θα γίνει προεκλογική παροχολογία με εμφανή την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις στους αγρότες, ενόψει των επικείμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, αλλά και των νέων αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι τέτοιες "παροχές" είναι "πυροτεχνήματα" και όλα αυτά που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα που τέθηκε στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων για χορήγηση πετρελαίου τράνζιτ, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους εφοπλιστές. Επίσης, το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, αφού το πετρέλαιο συμμετέχει το πολύ μέχρι 4% στο κόστος των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα στη μείωση του κόστους του χρήματος, της αγοράς εφοδίων κ.ά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ
"Πνίγεται" στα χρέη

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης, ζητά τα ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής και Μπάμπης Αγγουράκης.

Ο Συνεταιρισμός Αρχανών που έχει 1.600 μέλη και δραστηριοποιείται σε μια περιοχή όπου η αμπελουργία είναι μονοκαλλιέργεια και παράγεται πάρα πολύ καλής ποιότητας κρασί (εξαγώγιμο κατά το πλείστον), έχει χρέη 4,5 δισ. δραχμές. Για τα χρέη αυτά μέχρι τώρα δεν έγινε καμία ρύθμιση, γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις των σχετικών νόμων δεν επέτρεψαν στο συγκεκριμένο Συνεταιρισμό να διαγράψει μέρος των χρεών του και να αποπληρώσει με ευνοϊκούς όρους το υπόλοιπο των οφειλών.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, τα περισσότερα χρήματα του χρέους προέρχονται από τα υψηλά επιτόκια (20% και 23%), ενώ οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος μεταφοράς του προϊόντος στο εξωτερικό δυσχεραίνουν παραπέρα τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Αναφορικά με το τελευταίο, η επιχορήγηση στο μεταφορικό κόστος εξαγωγής, η οποία και διακόπηκε, θα διευκολύνει κάπως την οικονομική δυσπραγία του συνεταιρισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν το υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων του Συνεταιρισμού Αρχανών, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Δεν της δίνουν πιστοποιητικό γέννησης γιατί είναι... "φυγάς"

Μια απίστευτη ιστορία με θύμα μια ηλικιωμένη που ζει πολιτική πρόσφυγας στην Πολωνία

Η Βασιλική Μοσχοπούλου,που το 1945 αναγκάστηκε να καταφύγει πολιτική πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, δεν μπορεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, επειδή ο Δήμος Ηράκλειας Σερρών αρνείται να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης, που απαιτεί η ελληνική πρεσβεία στην Πράγα για την έκδοση προσωρινού διαβατηρίου!

Σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλε ο αδελφός της, Κίρος Μοσχόπουλος,κάτοικος Θεσσαλονίκης, η αδελφή του, που ας σημειωθεί είναι τυφλή, στην περίοδο από το 1975 μέχρι το 1987 επισκέφθηκε πέντε φορές την Ελλάδα με προσωρινό διαβατήριο που εξέδωσε η πρεσβεία της Πράγας με βάση πιστοποιητικό γέννησης που ο ίδιος με αίτησή του έπαιρνε από τον Δήμο Ηράκλειας χωρίς να προκύψει ποτέ κανένα πρόβλημα.

Οταν όμως αποτάθηκε ξανά φέτος στο δήμο, άκουσε με έκπληξη την υπεύθυνη γραμματέα να τον πληροφορεί ότι δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό για άτομο που χαρακτηρίζεται "φυγάς" και που έχει στερηθεί την ελληνική ιθαγένεια!

Στις επίμονες ερωτήσεις του πώς γίνεται να έχει εκδοθεί από την υπηρεσία του δήμου πέντε φορές προηγούμενα παρόμοιο έγγραφο και ξαφνικά να διαπιστώνεται ότι η αδελφή του στερείται της ελληνικής ιθαγένειας, δεν πήρε ικανοποιητική απάντηση, πέρα από το ότι πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι η μικρή Βασιλική Μοσχοπούλου, κόρη αξιωματικού του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, επειδή είχε ολική απώλεια όρασης και λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσής της, στάλθηκε από τον πατέρα της στις σοσιαλιστικές χώρες, στη Βουλγαρία αρχικά και στη συνέχεια Τσεχοσλοβακία με την ελπίδα να τύχει εκεί της κατάλληλης περίθαλψης και θεραπείας.

Περίθαλψη βέβαια βρήκε στη φιλόξενη σοσιαλιστική δημοκρατία. Η κατάσταση της όρασής της όμως ήταν μη αναστρέψιμη και ζει σ' όλη της τη ζωή στο σκοτάδι. Οι περιοδικές επισκέψεις στον αδελφό της στην Ελλάδα είναι από τις μεγάλες χαρές της ζωής της.

Σε επικοινωνία μας με την γραμματέα του δήμου, μας γνωστοποίησε ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Εξωτερικών - Τμήμα ιθαγένειας για τον αποχαρακτηρισμό της αδελφής του από "φυγάς" και το χαρακτηρισμό της ως πολιτικού πρόσφυγα επαναπατριζόμενης, οπότε ο δήμος θα μπορέσει να εκδώσει πιστοποιητικό.

Στο ερώτημά μας πόσος καιρός απαιτείται για την απάντηση του υπουργείου σε παρόμοια αίτηση, η απάντηση ήταν από τρεις μήνες μέχρι πέντε χρόνια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ανοιχτή επιστολή προς κυβέρνηση

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

"Είχαμε προειδοποιήσει - ως ειδικοί επιστήμονες - έγκαιρα κυβέρνηση, πολιτικές ηγεσίες και κόμματα, πως η απόφαση μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ), ιδιαίτερα για τη χώρα μας - λόγω των ιδιόμορφων γαιομορφολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών - είναι πέρα ως πέρα αντιεπιστημονική, ανέφικτη και προπαντός επικίνδυνη για τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο υλοποίησε τη λαθεμένη απόφασή της, αλλά παραμονή θερινής περιόδου και εσπευσμένα, ανέθεσε στην ΠΥ ένα νέο και άγνωστο σ' αυτήν αντικείμενο και έργο (όπως είναι η δασοπυρόσβεση), όταν ήταν ήδη γνωστό ότι στερείται επιστημονικής και τεχνικής γνώσης και δε διαθέτει τη συσσωρευμένη εμπειρία που διέθετε η Δασική Υπηρεσία.

Θωρούμε επικίνδυνο και επιπρόσθετα για την περίπτωση ανήθικο και χυδαίο, το γεγονός πως όλες αυτές τις ημέρες - των καταστρεπτικών δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα - η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τη θέση της ή την αδυναμία της να αναγνωρίσει το λάθος των επιλογών της επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη ΔΥ και τους υπαλλήλους της, να εμφανίσει αυτούς ως εμπρηστές των δασών!".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συνταγματικός ο θεσμός της διαιτησίας

Ως συνταγματικό έκρινε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (με επταμελή σύνθεση) το θεσμό της διαιτησίας, που καθιερώθηκε το 1990 μέσω του Οργανισμού Μεσολαβήσεως και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για την επίλυση των συλλογικών διαφορών εργασίας (αύξηση αποδοχών, επιδομάτων κλπ.) μεταξύ εργαζομένων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι οι πράξεις των διαιτητών του ΟΜΕΔ υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων και όχι στην αρμοδιότητα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, καθώς ο οργανισμός αυτός αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει στη σχετική του απόφαση ότι το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που θεσπίστηκε με το νόμο 1876/1990 "δεν προσκρούει στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος, εφόσον η μεσολάβηση και η διαιτησία ανατέθηκε σε επιφορτισμένα με την άσκηση του δημόσιου λειτουργήματος πρόσωπα, επιλεγμένα κατά τη διαγραφόμενη στο νόμο διαδικασία". Επισημαίνει, επίσης, ότι οι μεσολαβητές και διαιτητές "που αποτελούν ειδικό σώμα και απολαύουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, συνιστούν όργανα του ΟΜΕΔ, με τον οποίο συνδέονται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Συνεπώς, οι προσβαλλόμενες πράξεις διαιτητή του ΟΜΕΔ δεν αποτελούν πράξεις διοικητικής αρχής, προσβλητές στο ΣτΕ, αλλά αρμόδια για την αμφισβήτηση της νομιμότητάς τους είναι τα πολιτικά δικαστήρια".

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βορείου Ελλάδος και άλλοι φορείς, με αίτημα να ακυρωθεί διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και άλλων κατηγοριών εργαζομένων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή, 30 Αυγούστου, αμέσως μετά τη λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στους βουρλιώτες Σάμου, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΖΙΧΑ

Η σύζυγός του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ