ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ιλουστρασιόν προπαγάνδα για να προλάβει αντιδράσεις

Για περισσότερους από 9.000 διορισμούς, νέα βιβλία και καμπάνια ενημέρωσης έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, χτες, σε συνέντευξη ενόψει της έναρξης της νέας χρονιάς

Σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού με στόχο να "προλάβει" τις αντιδράσεις, που από την προηγούμενη χρονιά ξεσήκωνε η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επιδόθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της έναρξης της νέας χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα νέα βιβλία, στους διορισμούς, αλλά και στην καμπάνια που ξεκινά το υπουργείο Παιδείας με ιλουστρασιόν φυλλάδια και μέσω των "πολλαπλασιαστών", εκπαιδευτικών δηλαδή που καλούνται να στελεχώσουν αυτή την προπαγάνδα.

Η πρώτη βδομάδα στα λύκεια, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα είναι "βδομάδα προσανατολισμού" για τους μαθητές οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν κατευθύνσεις στο ενιαίο λύκειο, ενώ τις πρώτες βδομάδες της νέας χρονιάς, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα λεγόμενα διαγνωστικά τεστ. Το υπουργείο Παιδείας απευθύνεται σε μαθητές και γονείς, με ιλουστρασιόν φυλλάδια για την αντικειμενική (!) πληροφόρησή τους, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινούν σεμινάρια των στελεχών της εκπαίδευσης και των λεγόμενων "πολλαπλασιαστών" που θα ενημερωθούν πάνω στις αλλαγές.

Πάντως, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αναμένεται να ξεκινήσει και φέτος η νέα χρονιά, καθώς η διαδικασία των διορισμών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραδέχεται ότι δεν είναι "ιδεώδης" η υποδομή σε ό,τι αφορά κτίρια, εξοπλισμό και εργαστήρια. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα της επετηρίδας, δηλαδή το 80% των συνολικών διορισμών. Το υπόλοιπο 20% των διορισμών, που θα γίνει από τους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα διοριστεί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα φτάσουν τους 9.482, "ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί", όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που επιταχύνει την απορρόφηση εκπαιδευτικών (!), τη στιγμή που στο πλαίσιο την ίδιας μεταρρύθμισης καθιερώνεται η αξιολόγηση- χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, η κατάργηση του αντικειμενικού συστήματος της επετηρίδας κλπ. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, τονίζοντας πως "επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η θέση του υπουργείου Παιδείας για επιλογή των εκπαιδευτικών" και ότι "άργησε". Πάντως, είπε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στους διορισμούς από το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και όλα τα κενά θα καλυφθούν μέσα από την επετηρίδα, το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, κάνοντας λόγο για "ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών" (βλ. συμπτύξεις τμημάτων) και αποσπάσεις. Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΛ, τα οποία αντικαθίστανται από τα ΤΕΕ, έκανε λόγο για"αναθέσεις" μαθημάτων που διδάσκονται στις διάφορες κατευθύνσεις των"ενιαίων" λυκείων.

Αναφερόμενος στο θέμα των νέων βιβλίων ο υπουργός Παιδείας, απαρίθμησε όλα τα βιβλία του Δημοτικού, Γυμνασίου, "ενιαίου" λυκείου, ΤΕΛ, ΕΠΛ και ΤΕΕ. Για το γυμνάσιο και το λύκειο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ετοιμάσει 56 διδακτικά βιβλία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, από τα οποία 49 είναι νέα βιβλία και 7 βιβλία με βελτιώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι σύλλογοι γονέων, που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας "ενισχύονται θεσμικά" και συμμετέχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας. Στο πλαίσιο μάλιστα της "αποκέντρωσης", η σχολική μονάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαχείρισης προγραμμάτων και οικονομικών ζητημάτων, πράγμα που στην ουσία σημαίνει λειτουργία στη βάση της ανταποδοτικότητας, "ξεφόρτωμα" της ευθύνης για τη λειτουργία των σχολείων για το κράτος και νέα βάρη για γονείς και μαθητές.Ο υπουργός Παιδείας, αφού έκανε έναν απολογισμό των νόμων, αποφάσεων και διαταγμάτων που προωθήθηκαν από την έναρξη της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, είπε ότι έρχονται κι άλλα νομοθετήματα.

Σύσκεψη φορέων αποφάσισε η ΟΛΜΕ

Την πραγματοποίηση σύσκεψης φορέων της εκπαίδευσης με αντικείμενο την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, αποφάσισε το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) διατύπωσε την άποψη ότι κατά τη φετινή χρονιά απαιτείται ένταση των αγώνων από την αρχήμιας και αναμένεται όξυνση των προβλημάτων σ' όλο τον χώρο της εκπαίδευσης λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες δραστηριοποίησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

1. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να απευθυνθεί με επιστολή προς τους μαθητές, η οποία θα επικεντρώνεται στις αρνητικές, τραγικές επιπτώσεις από το νέο σύστημα αξιολόγησης.

2. Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να ενημερώσουν τους μαθητές, τα 15μελή, τους γονείς για τους στόχους και τα προβλήματα που δημιουργεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525.

3. Χρειάζεται άμεσα ανακοίνωση - παρέμβαση της ΟΛΜΕ για ακύρωση του διαγωνισμού - παρωδία και να γίνουν οι διορισμοί μόνο μέσα από την επετηρίδα.

4. Να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους ευρύτερους μαζικούς φορείς.

5. Να πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις των ΕΛΜΕ ως τις 20 Σεπτέμβρη και τέλος να πραγματοποιηθούν ΓΣ των ΕΛΜΕ μέσα στον Σεπτέμβρη και η Ολομέλεια των Προέδρων μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ το μόνο που αποφάσισε είναι η σύσκεψη των φορέων, ενώ τα υπόλοιπα θέματα παραπέφθηκαν για την τακτική συνεδρίαση, την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη.

Η ΔΕΕ δηλώνει ότι τα προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που απαιτείται άμεσα από κοινού με μαθητές, γονείς και ευρύτερα το εργατικό κίνημα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις των Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ, στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ -"Οδηγητή". Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν, ως τις 17 Σεπτέμβρη, όταν θα ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα, το 24ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", η κεντρική πολιτική και πολιτιστική πρόταση της Οργάνωσης στη νεολαία - που θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτέμβρη - στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Το πρόγραμμα του τετραήμερου των εκδηλώσεων και των συναυλιών που φέτος φιλοξενεί το Φεστιβάλ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, υπάρχουν ήδη καταχωρημένα στις ηλεκτρονικές σελίδες του Internet. Η διεύθυνση, για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" στο Internet, για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, είναι η εξής: http://www.forthnet.gr/kne-odigitis. Επίσης στην ίδια διεύθυνση, υπάρχει μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που διεξάγονται το διάστημα αυτό σε όλη τη χώρα, το κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ προς τη νεολαία, το πρόγραμμα των συναυλιών, καθώς και οι ξένες αντιπροσωπείες νεολαιών, που φέτος θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του 24ου Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και το Σαββατοκύριακο είναι οι εξής:

  • Σήμερα:

- Στην Αντίκυρα.

- Στην Πάτρα, στις Εργατικές Κατοικίες (Νέος Δρόμος).

- Στη Στυλίδα.

- Στο Κιλκίς, με θέμα: "Ειρήνη".

- Στην Πάρο, με θέμα: "Παιδεία", με ομιλήτρια την Ολυμπία Κυζίκη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Αύριο Σάββατο:

- Στη Σκόπελο, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στο Ναύπλιο.

- Στην Αγιά Λάρισας, με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στο Ευπάλιο (Φωκίδα).

- Στις Θεσπιές Βοιωτίας.

- Στη Νάουσα με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργασιακές σχέσεις". Θα μιλήσει ο Δ. Μαϊκίδης,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Λίμνη Ευβοίας.

- Στο Πέτα Αρτας, με θέμα: "Ναρκωτικά - Εκπαίδευση".

- Στο Αλιβέρι.

- Στο Λιτόχωρο, με θέμα: "Ειρήνη".

  • Την Κυριακή:

- Στους Καρουσάδες Κέρκυρας, με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα".

- Στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ανεργία - Εργαζόμενοι".

- Στην Κω.

- Στο Κομπότι Αρτας, με θέμα: "Παιδεία".

- Στους Γόννους Λάρισας, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στη Φαλάνη Λάρισας.

- Στην Κάρυστο.

Διήμερο εκδηλώσεων στην Αρτα

Με διήμερες εκδηλώσεις στην Αρτα την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 4 - 5 Σεπτέμβρη, ολοκληρώνετε ο κύκλος των προφεστιβαλικών στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συναυλία πολιτικού τραγουδιού, με την Μαρία Δημητριάδη και τον Γ. Θωμόπουλο,λαϊκό γλέντι, με τον Μπάμπη Τσέρτο,καλλιτεχνική ερασιτεχνική δημιουργία (θεατρικό, χορευτικό, νεανικά συγκροτήματα), συζητήσεις και αφιερώματα για τα 80χρονα του ΚΚΕ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε προπαγάνδιση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προχωρά το υπουργείο, ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς οργανώνουν την αντίδρασή τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ