ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική εντιμότητα και τυχοδιωκτισμός

Οι διεργασίες που συντελούνται στη βάση Δημοτικών Κινήσεων, στη Λάρισα, για συνεργασία στις ερχόμενες εκλογές, αποδεικνύουν ότι η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάγκη συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο λαό της περιοχής. Την ανάγκη αυτή αντιλαμβάνονται, όχι μόνο τα μέλη του συνδυασμού "Συνεργασία για τη Λάρισα" του Α. Σκυλλάκου, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, αλλά και πολλά μέλη της Κίνησης "Λάρισα - Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση", που έχει επικεφαλής τον Κ. Τσαντίλη, και της "Πρωτοβουλίας Πολιτών", που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ.

Υπάρχουν, όμως, κάποια ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, που αποδέχονται μεν στα λόγια την ανάγκη της συσπείρωσης και της συνεργασίας, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσει. Κωλυσιεργούν επί αρκετό διάστημα, ερχόμενοι σε αντίθεση με τη βάση της Δημοτικής Κίνησης, που εξ αρχής ήθελε και θέλει τη συνεργασία, θέτουν όρους και προϋποθέσεις, που δε βοηθούν προς αυτή τη θετική κατεύθυνση, βάζουν, υπόγεια ή και ανοιχτά, "τρικλοποδιές". Είναι οι ίδιοι που διαβουλεύονται και με άλλους συνδυασμούς, όπως με την Κίνηση του Ν. Σχοινά, "αντάρτη" του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζεται από το ΔΗΚΚΙ - η πολιτική και οι θέσεις για την Αυτοδιοίκηση του οποίου δε διαφέρουν από εκείνες του κυβερνώντος κόμματος - ακόμα και με τον νυν και επίσημο υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Καφφέ.

Αν η λογική και η πρακτική τού "συνεργαζόμαστε με όποιον λάχει και θέλει, αρκεί να είμαστε μέσα στο παιχνίδι", δεν είναι τυχοδιωκτισμός, τότε και οι λέξεις έχασαν το νόημά τους. Ας καταλάβουν, πάντως, πως η καιροσκοπική και μικροπολιτική αυτή πρακτική δεν έχει την παραμικρή σχέση με την τακτική λαϊκής συσπείρωσης, στη βάση θέσεων και προγραμμάτων, που προβάλλουν οι υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ συνδυασμοί.

Με κάθε μέσο

Τους προδότες και τους πολιτικούς μας αντιπάλους θα τους εξουδετερώσουμε, με κάθε μέσο, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Το 'πιασε αμέσως το μήνυμα ο παλιός του συνεταίρος, ο Κουρής της "Αυριανής", κι άρχισε δουλιά. "Στήνουν νέο '89, για να χτυπήσουν τον Σημίτη - ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ" έλεγε ο χτεσινός, πρωτοσέλιδος τίτλος της "Αυριανής".

Βλέπετε, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά, τα μαντάτα, που φτάνουν στα κυβερνητικά επιτελεία, μαύρα και άραχνα και μπήκαν μπροστά οι μηχανές της συκοφαντίας, της λάσπης και του γκαιμπελισμού. Κι όπως πάντα, το δίδυμο "Γιαννόπουλος - Αυριανή" πρωτοπορεί... Εχει παράδοση και πείρα σ' αυτές τις μεθόδους.

Ο "απρόσκλητος συμβουλάτορας"...

Η έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για τη λαϊκή αποδοχή που βρίσκουν τ' αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλία και για τις δυνατότητες συσπείρωσης σ' αυτά προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων, που διανοίγονται, εκφράζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις, με συμβουλές, υποσχέσεις και εκβιασμούς σε βάρος όσων θέλουν να συμμετέχουν και, βεβαίως, με τη χρησιμοποίηση ΜΜΕ και επιλεγμένων δημοσιογράφων, που παίζουν το ρόλο του συκοφάντη και του υπονομευτή των συσπειρωτικών κινήσεων. Ενας από τους τελευταίους είναι και ο Ανδρέας Γιουρμετάκης, που εργάζεται σε ΜΜΕ της Λάρισας και είναι ανταποκριτής και της "Εξουσίας". Ο κύριος αυτός, λοιπόν, εμφανίστηκε, πριν δυο μέρες, στη συνέλευση των μελών της δημοτικής κίνησης "Λάρισα - Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση", όπου θα συζητούνταν το θέμα της συνεργασίας της με το συνδυασμό του Α. Σκυλλάκου, που υποστηρίζεται και από το ΚΚΕ και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μη συζητήσουν καν το θέμα της συνεργασίας, "αποκαλύπτοντας" ότι την επομένη θα ερχόταν στη Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα, "για να τα διαλύσει όλα", όπως είπε.

Εντελώς... συμπτωματικά, βέβαια, τη μέρα της επίσκεψης της ΓΓ του ΚΚΕ, η"Εξουσία" δημοσίευε "ρεπορτάζ" - με την υπογραφή άλλου συντάκτη - στο οποίο αναφερόταν, ότι η Αλέκα Παπαρήγα πήγαινε στη Λάρισα για να συνετίσει "τους αποστάτες του ΚΚΕ που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΝ".

Λαϊκή συσπείρωση στη Θεσσαλία

"Η Θεσσαλία δείχνει ότι η ενότητα του λαού, η ευρύτερη συσπείρωση, οικοδομείται εκεί που αναπτύσσονται αγώνες", είπε η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην περιοχή. Πράγματι, στη Θεσσαλία η ενωτική αγωνιστική δράση στη διάρκεια των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων στα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε λαϊκή συσπείρωση, η οποία εκφράζεται και στα πλατιά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Στα πλατιά αυτά ψηφοδέλτια συμμετέχουν υποψήφιοι απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, πρόσωπα και δυνάμεις απ' όλο το πολιτικό φάσμα, μ' ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη διάθεση και την ικανότητα ν' αγωνιστούν, μαζί με το λαό, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και για τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης, από στήριγμα των κυβερνήσεων, σε αγωνιστική έπαλξη του λαού.

Αυτή η συσπείρωση στη Θεσσαλία ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση, αλλά και άλλα κόμματα και πολλοί επιχειρούν να θέσουν εμπόδια και να βάλουν "τρικλοποδιές". Βεβαίως, "έχουν γνώσιν οι φύλακες" και όπως υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, όσον αφορά στο ΚΚΕ, οι οργανώσεις του στη Θεσσαλία έχουν μεγάλη εμπειρία - και λόγω των λαϊκών αγώνων που αναπτύχθηκαν - για ν' αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, ώστε να προχωρήσει ο κύριος στόχος, που είναι η συσπείρωση λαϊκών, ριζοσπαστικών δυνάμεων, που θα έχει αποτελέσματα σε ψήφους και σε θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να πάρει μια νέα δυναμική η πορεία της λαϊκής συσπείρωσης.

Δε ζήτησαν "συγχωροχάρτι"...

Λίγο πριν τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σκέφτεται η κυβέρνηση - λένε οι πληροφορίες - να ρυθμίσει πολιτικά και νομοθετικά το πρόβλημα των δικών σε βάρος χιλιάδων αγροτών. Αλλες, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση αυτή δε θα συμπεριλαμβάνει και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κι άλλων Συντονιστικών Επιτροπών των Αγροτών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να "εξαγοράσει" ένα δίκαιο αίτημα των αγωνιζόμενων κι αδίκως διωκόμενων αγροτών - το οποίο είχε προβληθεί από πολύ παλιά, από τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ακόμα - με ψήφους στις εκλογές κι αυτό ούτε πολιτικά έντιμο είναι, ούτε, βεβαίως, γίνεται αποδεκτό από τους αγρότες. Το γεγονός δε ότι το μέτρο μπορεί να μη συμπεριλάβει και τους ηγέτες των αγροτικών αγώνων - πολλοί από τους οποίους, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, είναι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι - δείχνει τις προθέσεις και τους στόχους της κυβερνητικής απόφασης.

Η κυβέρνηση παίζει σε διπλό ταμπλό: Από τη μια εμφανίζεται να ικανοποιεί το αίτημα των αγροτών, παρουσιάζοντάς το, όμως, ως "αίτηση για συγχωροχάρτι", χωρίς να είναι έτσι, και από την άλλη επιμένει στις δικαστικές διώξεις σε βάρος των ηγετών του αγροτικού κινήματος, στέλνοντας το μήνυμα πως όσοι πρωτοστατούν και οργανώνουν τους αγώνες θα τιμωρούνται και διά της δικαστικής ρομφαίας.

Δηλαδή, ο κύριος στόχος, αυτός της τρομοκράτησης των αγροτών, για να μην ξαναβγούν στους αγώνες, παραμένει. Φυσικά πάλι οι κυβερνώντες "πλανώνται πλάνην οικτράν", αφού οι αγρότες δεν ξεγελιούνται από προεκλογικά "τερτίπια" και οι ηγέτες τους, όχι μόνο δεν τρομοκρατούνται, αλλά προετοιμάζονται για νέους αγώνες.

Την πιο απλή και ταυτόχρονα ουσιαστική σκέψη κάθε υγιούς ανθρώπου, την αυτονόητη υποχρέωσή του να δίνει αίμα, προσέβαλε βάναυσα ο συνδυασμός "Πρωτεύουσα Δύναμη" της κ. Δαμανάκη, ρίχνοντάς τη στην αρένα του πολιτικού μάρκετινγκ. Και με πολύ θόρυβο οργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία σε δημόσια θέα, με τα κανάλια να απαθανατίζουν την υποψήφια να... δίνει το αίμα της.

Φίλος της Συμπαράταξης, απηυδισμένος απ' όσα είδε και διάβασε, μας έστειλε χτες την παρακάτω πρόταση: "Ο υποψήφιος δήμαρχος της Συμπαράταξης να γίνει δωρητής σώματος και τα μέλη της λίστας του συνδυασμού να γίνουν επίσης κατ' επιλογή δωρητές σπλήνας, εντέρου, χοληδόχου κύστης, ευσταχιανής σάλπιγγας και όποιου άλλου οργάνου επιθυμούν".

Πίσω βρικόλακες...

Αυτοαποκαλύπτονται

Χρειάζεται πολύ θράσος, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια καταρρέουν, όταν σκάει η κερδοσκοπική σαπουνόφουσκα και τα χρηματιστηριακά χαρτιά στροβιλίζονται μέσα στη διεθνή δίνη, να βγεις και να στηρίξεις τους τζογαδόρους, ή κατ' άλλους αλογομούρηδες. Και το θράσος αυτό φαίνεται ότι δε λείπει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ή για να είμαστε δίκαιοι από την κυβέρνηση Σημίτη. Μπορεί, όταν καίγονταν τα δάση της χώρας οι υπουργοί να είχαν εξαφανιστεί και να μετέθεταν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο (κοινώς ανευθυνοϋπεύθυνοι). Χτες, όμως, ο Παπαντωνίου έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο 1998, σε σύνολο 41 χωρών! 82,6% αύξηση παρουσίασε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα έναντι... μόλις 44,3% της δεύτερης Πορτογαλίας. Ιδού τα αποτελέσματα της πολιτικής μας κύριοι, είναι σαν να έλεγε ο υπουργός. Διαφημιστές, έμποροι και εκποιητές της δημόσιας περιουσίας, την οποία "σκοτώνουν" για ένα πινάκιο φακής, διαφημιστές και προστάτες του τζόγου και των αλογομούρηδων.

Η κυβέρνηση Σημίτη αυτοαποκαλύπτεται.

... και ο στόχος του

Βεβαίως, ο Α. Γιουρμετάκης που είναι γνωστός στη Θεσσαλία για πολλά, και περισσότερο για τον αντικομμουνισμό του "βγάζει σπυράκια", βλέποντας να συντελούνται διεργασίες για ευρύτερες λαϊκές συσπειρώσεις στη Θεσσαλία, ενόψει των εκλογών. Γιατί αντιλαμβάνεται πως, όχι μόνο κινδυνεύουν με ήττα οι κυβερνητικοί υποψήφιοι και αυτοί της ΝΔ, αλλά και διότι μια επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών θα έπληττε στην ουσία της την "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, την οποία και ο ίδιος υπηρετεί.

Αλλωστε, ο Α. Γιουρμετάκης "έβγαζε σπυράκια" και στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, καθώς δεν μπορούσε να βλέπει τα τρακτέρ να πλημμυρίζουν την Εθνική οδό και τους αγρότες να μάχονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Και τότε, τα ίδια έκανε, "αναπαράγοντας" τα όσα έλεγε καθε μέρα ο Τσουκάτος.

Φυσικά, "καθείς εφ' ω ετάχθη". Μόνο που σε τούτη τη μικρή χώρα και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ