ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Νέος διαγωνισμός ξεπουλήματος

Στον αέρα το πλαίσιο εργασιακών σχέσεων της εταιρίας. Εντονα ερωτηματικά για τις κυβερνητικές επιλογές να ολοκληρώσει το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης σε μια περίοδο διεύρυνσης της κρίσης στις χρηματαγορές

Την εμμονή της στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας με όλα τα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί δείχνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί για δεύτερη φορά και υπό τις παρούσες συνθήκες, την ιδιωτικοποίηση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ (ΚΑΕ ΑΕ), μετά την άγονη έκβαση του προηγούμενου διαγωνισμού. Η αναγωγή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε αυτοσκοπό της κυβερνητικής πολιτικής και η επιθυμία των κυβερνώντων να πείσουν τις "αγορές" ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είχε ως αποτέλεσμα παρά τη γενική κρίση που υπάρχει στις χρηματαγορές να προκηρυχτεί χτες ο διαγωνισμός για την αγορά του 67% των μετοχών των ΚΑΕ ΑΕ που αντιστοιχεί σε25.100.000 κοινές ονομαστικές μετοχές. Σε μια συγκυρία που και ο τελευταίος φοιτητής οικονομικής σχολής γνωρίζει ότι η πώληση ισοδυναμεί με ζημιά, η προκήρυξη προσδιορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 30ή Σεπτέμβρη 1998, διατηρώντας ως άλλοθι μόνο τη διευκρίνιση ότι "ο πωλητής διατηρεί το δικαίωμα να αναβάλει και να επαναλάβει τη διαδικασία σε μεταγενέστερο χρόνο, εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή της και για οποιονδήποτε κατά την κρίση του άλλο σοβαρό λόγο".

Σημειωτέον ότι στην παρούσα φάση επιχειρείται η πώληση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ και όχι το 80%, όπως την προηγούμενη φορά, που ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος λόγω των χαμηλών τμημάτων που προέβλεπαν οι προσφορές. Το υπόλοιπο 13% των μετοχών η κυβέρνηση το διατηρεί, προφανώς για να το αξιοποιήσει στη συνέχεια όπως εκείνη κρίνει συμφερότερα (για εκείνη ή τους... επίδοξους αγοραστές). Στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζεται ότι "το υπόλοιπο 13% των μετοχών θα διατεθεί προς πώληση μέσω των μετοχομολόγων", δηλαδή των λεγόμενων ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ που ήδη προωθούνται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η προκήρυξη η διαδικασία πώλησης των μετοχών θα γίνει μέσω χρηματιστηρίου με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών την 30ή Σεπτέμβρη 1998. Κάθε προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από ανέκκλητη εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 2 δισ. δρχ.

Επίσης, σύμφωνα με την προκήρυξη:

  • Οι προσφορές θα αφορούν το σύνολο μόνο των προς πώληση μετοχών και όχι μέρος αυτών, διαφορετικά δε θα λαμβάνονται υπόψη.
  • Το προσφερόμενο τίμημα θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά με την κατάρτιση της σχετικής Σύμβασης Πώλησης των Μετοχών και τη συντέλεση της μεταβίβασης αυτών.
  • Οι προσφορές θα πρέπει να μην περιέχουν όρους, αιρέσεις ή αόριστες εκφράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα ως προς το προσφερόμενο τίμημα ή ως προς τα άλλα ζητήματα σχετικά με την πώληση.
  • Επιπλέον από έναν πρόσθετο όρο που υπάρχει στην προκήρυξη προκύπτει ότι όλες οι διατάξεις που αφορούσαν το προσωπικό της εταιρίας και οι οποίες είχαν ισχύ επειδή η εταιρία ανήκε στο δημόσιο τομέα θα παύσουν να ισχύουν όταν αυτή ιδιωτικοποιηθεί!

Χτες, πάντως, στα πλαίσια της προσέλκυσης μνηστήρων, ανακοινώθηκε ότι οι διοικήσεις των εταιριών ΚΑΕ και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ κατέληξαν σε σύμφωνο κοινής αποδοχής σχετικά με την εγκατάσταση των ΚΑΕ στο νέο Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα. Τα κυριότερα σημεία του συμφώνου κοινής αποδοχής είναι:

  • Η εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ παραχωρεί στα ΚΑΕ συνολική έκταση 1.450 τ.μ. εκ των οποίων 1.000 τ. μ. αφορούν χώρο πωλήσεων στον τομέα διεθνών αναχωρήσεων, ενώ τα υπόλοιπα αποθηκευτικούς χώρους.
  • Η διάρκεια της μίσθωσης είναι δεκαετής ενώ το μίσθωμα καθορίζεται ως ποσοστό επί του τζίρου των ΚΑΕ και ένα σταθερό ελάχιστο εγγυημένο ποσό το χρόνο. Το ακριβές μίσθωμα θα καθοριστεί στην τελική συμφωνία με βάση τους εμπορικούς όρους που διαμορφώνονται στην ανταγωνιστική αγορά των διεθνών αεροδρομίων της Ευρώπης.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πιέζουν για παραπάνω ενισχύσεις και επιδοτήσεις

Με άξονα τη στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης, οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζητάνε περισσότερα κίνητρα και ενισχύσεις για να αυξήσουν περαιτέρω την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που δόθηκε ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και των αναμενόμενων εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. Της συνέντευξης, προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων του ΣΒΒΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, στους οποίους και δόθηκαν υπομνήματα με τις θέσεις του Συνδέσμου για την οικονομική πολιτική και την ανάπτυξη της Β. Ελλάδος, η οποία κατανοείται από τους ίδιους μόνο ως στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Β. Τακάς, αφού έκανε λόγο περί συρρίκνωσης της βιομηχανίας και αναγκαιότητας μιας πολιτικής στήριξης της βιομηχανίας, προσδιόρισε αυτή την πολιτική σε μια σειρά αιτήματα ποικιλόμορφων ενισχύσεων και επιδοτήσεων. Εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάποια άρθρα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που περιορίζουν τις μέχρι τώρα ενισχύσεις και κινδυνολογώντας τόνισε ότι η εφαρμογή αυτών των άρθρων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επενδύσεων στη Θράκη, ομολογώντας έτσι ότι οι βιομήχανοι επενδύουν μόνο εκ του ασφαλούς και ρισκάροντας χρήματα του δημοσίου. Επέκριναν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις τόσο στην υλοποίηση των έργων στην Εγνατία όσο και στις επενδύσεις της μονάδας Χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και της Μονάδας Πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη από τα "Ελληνικά Πετρέλαια". Πέρα από τα αιτήματα για ανάπτυξη των έργων υποδομής στη Β. Ελλάδα και τις γενικότερες ενισχύσεις, ζήτησαν και ειδικά κίνητρα για τη Θράκη, όπως επιδοτήσεις για τη μεταφορά των προϊόντων των εκεί επιχειρήσεων. Εκτίμησαν ότι η κατάσταση στη βιομηχανία είναι αναστρέψιμη μέσα από μια τέτοια πολιτική ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ενώ επικρότησαν τις αλλαγές στο νόμο για τα εργασιακά, ζητώντας παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις στη Β. Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς, ωστόσο απέφυγαν να δώσουν στοιχεία για την εξέλιξη της απασχόλησης στην περιοχή. Ζήτησαν επίσης τη στήριξη από την κυβέρνηση κάποιων βιομηχανικών κλάδων που πλήττονται και πρότειναν να προηγηθεί γι' αυτό ειδική μελέτη σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη περσινή συνέντευξη των εκπροσώπων του ΣΒΒΕ, στην οποία είχε κυριαρχήσει το επιχείρημα μιας Β. Ελλάδας εφαλτηρίου για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, φέτος δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά, αλλά αντίθετα το εν λόγω "εφαλτήριο" καταγράφηκε από τους ίδιους ως πλήγμα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στις χώρες αυτές, αφού δεν αναπτύχθηκαν με τους ρυθμούς με περίμεναν.

Συνεχίζεται η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Ολοκληρώθηκε η δέκατη εκκαθάριση 337.581 φορολογικών δηλώσεων από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) και τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα προωθούνται στους φορολογούμενους. Οπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για τους φορολογούμενους για τους οποίους προκύπτει χρεωστικό ποσό, καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης είναι η 30ή Σεπτέμβρη 1998. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η εξόφληση θα γίνει μέσω των τραπεζών που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Μαζί με την 10η παρτίδα που άρχισε ήδη να αποστέλλεται στους φορολογούμενους, ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί συνολικά ανέρχεται σε 3.997 728, ενώ απομένει η εκκαθάριση περίπου 150.000 δηλώσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το παραπάνω σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων:

  • Τα 1.740.114 είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή πρόσθετου φόρου συνολικού ύψους 547,091 δισ. δρχ.
  • Τα 1.331.305 είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο συνολικού ύψους 103,080 δισ. δρχ.
  • Τα 926.309 είναι μηδενικά.
  • Το δημόσιο θα εισπράξει από την παραπάνω διαφορά ποσό ύψους 444,010 δισ. δρχ.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι μόνο από την 10η παρτίδα 337.581 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα 138.869 είναι χρεωστικά και απαιτούν πρόσθετη καταβολή φόρου ύψους 70,162 δισ. δρχ., τα 102.165 είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο ύψους 8,686 δισ. δρχ., ενώ τα υπόλοιπα 96.547 είναι μηδενικά. Η καθαρή θέση του δημοσίου ανέρχεται στις 61,476 δισ. δρχ.

Από σήμερα τα διετή ομόλογα

Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή η έκδοση των νέων κρατικών τίτλων χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του δημοσίου, διετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου, που είναι αφορολόγητα στο βαθμό που ο ενδιαφερόμενος δεν προχωρήσει σε προεξόφλησή τους. Οι κυβερνώντες τα ονομάζουν "αποταμιευτικά" ομόλογα, επειδή υπάρχουν και τίτλοι αξίας 10.000 δραχμών, αλλά όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για μια νέα μορφή τοποθέτησης κεφαλαίων - με βέβαιη και σταθερή απόδοση - που σαφώς δεν περιορίζεται στις όποιες αποταμιεύσεις των απλών πολιτών. Η διάθεση των ομολόγων αυτών θα γίνει σήμερα και αύριο με ετήσιο επιτόκιο 10,75%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ