ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΚ - ΟΤΕ
"Ωρα ευθύνης και αγώνων... "

Καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τονίζοντας ότι αυτό που πραγματοποιείται, δεν είναι μόνο το ξεπούλημα του ΟΤΕ, αλλά η πλήρης παράδοση των τηλεπικοινωνιών στα μεγάλα μονοπώλια

Στις αρνητικές και κρίσιμες για την πορεία του ΟΤΕ εξελίξεις, αναφέρεται με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους εργαζόμενους η ΕΣΚ - ΟΤΕ. Εξελίξεις που σημαδεύονται από την επιδίωξη της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, τις ορατές πλέον συνέπειες της απελευθέρωσης, που βρίσκουν έκφραση στην όλο και πιο έντονη δραστηριοποίηση ξένων τηλεπικοινωνιακών πολυεθνικών (σχέδια για δεύτερο ΟΤΕ), αλλά αποτυπώνονται και στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, με την πρωτοφανή μείωση- και παρά τα λογιστικά μαγειρέματα - του ποσοστού κερδοφορίας σε σχέση με το αναμενόμενο.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως "αυτό που πραγματοποιείται, δεν είναι μόνο το ξεπούλημα του ΟΤΕ, αλλά η πλήρης παράδοση του τομέα των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, στα μεγάλα μονοπώλια". Γι' αυτό η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι έχει έρθει η "ώρα ευθύνης και αποφάσεων για κάθε συνάδελφο", καλεί όλους τους εργαζόμενους σε δράση από τα κάτω και σε αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στον αντίποδα αυτού του καλέσματος, κινείται η τακτική της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - "βάζει τη λογική των παζαριών, δηλαδή αποδοχή της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης, με "αντάλλαγμα τη ρύθμιση - εξασφάλιση της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής προοπτικής του προσωπικού". Στο ίδιο πνεύμα τα ελεγχόμενα από την ΠΑΣΚΕ σωματεία, καθώς και η ΔΑΚΕ, προπαγανδίζουν τη λογική των ανταλλαγμάτων, ώστε να γίνει αποδεκτή η τρίτη μετοχοποίηση. Σπέρνουν αυταπάτες και εξαπατούν τους συναδέλφους, αφού η κυβέρνηση προωθεί τα μικρά και μεγάλα πακέτα για την κοινωνική ασφάλιση, με τα οποία επιχειρεί να διευρύνει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις των νόμων της ΝΔ.

Ομως υπογραμμίζει η ΕΣΚ, στα πλαίσια ενός ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ, κανενός είδους διασφάλιση εργατικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει, κάτι που αποδείχτηκε άλλωστε και στις περιπτώσεις της Ιονικής Τράπεζας, των Ναυπηγείων κλπ.

Γι' αυτό μόνο η ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα στηρίζεται στους εργαζόμενους μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης. "Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα συνδικάτα μέλη της - υπογραμμίζει η παράταξη - ένα δρόμο έχουν. Τη δράση ενάντια στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση. Κάθε άλλη εκδοχή, στην ουσία σημαίνει αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής".

Τέλος, η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ, στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας θα επιμείνει σε ένα πλαίσιο θέσεων ικανού να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του ΟΤΕ και να συσπειρώσει το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα υποστηρίζει:

- Αποτροπή της νέας μετοχοποίησης του ΟΤΕ με στόχο έναν ΟΤΕ 100% δημόσιο.

- Υπεράσπιση του ΟΤΕ από την επίθεση των μονοπωλίων και άρνηση εφαρμογής των εντολών της ΕΕ.

- Πέρασμα της ΚΟΣΜΟΤΕ κατά 100% στον ΟΤΕ και αποκλειστική ανάπτυξη της δορυφορικής τηλεόρασης απ' αυτόν και την ΕΡΤ.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και συντονισμός της πάλης με τα συνδικάτα των άλλων ΔΕΚΟ.

- Απόκρουση της συκοφαντικής επίθεσης κυβέρνησης - ΜΜΕ - μεγάλου κεφαλαίου, κατά των ΔΕΚΟ και των εργαζόμενων σε αυτές.


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Ο λόγος ανήκει στους φοιτητικούς συλλόγους"

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΝΕΟ αυτοβαφτίστηκαν ΚΣ της ΕΦΕΕ και απαγορεύουν στους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης να ορίσουν εκλογές σε ημερομηνία που αυτοί κρίνουν

Με ανακοίνωση που υπογράφουν οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και Νέοι Ορίζοντες, οι οποίοι "αυτοβαφτίστηκαν" ΚΣ της ΕΦΕΕ, απαγορεύουν στους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης να ορίσουν εκλογές σε ημερομηνία που αυτοί κρίνουν, ενώ και οι "έτεροι της παρέας, τα ΕΑΑΚ γυροφέρνουν στα ΜΜΕ και εκδίδουν ανακοινώσεις σαν μέλη του ΚΣ της ΕΦΕΕ!". Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) υπογραμμίζοντας ότι "αφού οι συγκεκριμένες παρατάξεις (μαζί με τα ΕΑΑΚ και την παράταξη του Συνασπισμού) διέλυσαν δύο φορές (πέρσι και φέτος) το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, έκριναν πως έφτασε η ώρα να σκυλέψουν και το πτώμα της".

"Το μέγεθος της κοροϊδίας δεν είναι δυνατό να περιγραφεί", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ, για να συνεχίσουν λέγοντας: "Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις που θυμούνται τώρα την ΕΦΕΕ, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τη μετατρέψουν σε απλή σφραγίδα. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πρέπει να γίνουν καθαρά τα εξής:

1. Εδώ και δύο χρόνια και με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΝΕΟ έχει λήξει η θητεία του ΚΣ της ΕΦΕΕ και συνεπώς δε νομιμοποιείται καμιά(παρα)μάζωξη παρατάξεων να αυτοαναγορευτεί σε ΚΣ της ΕΦΕΕ. Ετσι, μόνο σαν πραξικοπηματική και παράνομη ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη "απόφαση".

2. Το ΚΣ της ΕΦΕΕ ακόμα και εάν δεν είχε λήξει η θητεία του, δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαγορεύσει σε φοιτητικό σύλλογο να προκηρύξει εκλογές σε ημερομηνία που αυτός επιθυμεί.

3. Αφού έχει λήξει η θητεία του ΚΣ της ΕΦΕΕ, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αυτοαναγορευτεί σε μέλος του και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο κάθε φορά όπως τον συμφέρει".

Οι ΠΚΣ επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΝΕΟ έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης να υλοποιήσει, παρά την αντίθετη γνώμη τόσο των φοιτητών, όσο και της πλειοψηφίας του ΔΕΠ, τα ΠΣΕ. "Επιπλέον - σημειώνουν οι ΠΚΣ - αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη συνολικά για το φοιτητικό κίνημα, καθώς είναι δυνατό να συνεχίσουν να πλαστογραφούν με τη σφραγίδα της ΕΦΕΕ, προκειμένου να εμφανιστεί συναίνεση των φοιτητών με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος ανήκει στους φοιτητικούς συλλόγους, για να ακυρώσουν τις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις και να απαιτήσουν τη σύγκληση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, το οποίο θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα καταγράψει στο ΚΣ της ΕΦΕΕ τους πραγματικούς συσχετισμούς που έχουν αναδειχτεί με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στις εκλογές των συλλόγων τους", καταλήγουν οι ΠΚΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ