ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
"Τσίμπησαν" αυτή τη βδομάδα οι τιμές

Αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων - βενζινών και πετρελαίου - που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια. Συγκεκριμένα, οι τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - αυξάνονται κατά 0,60 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης κατά 0,80 δρχ. το λίτρο. Σύμφωνα με την εταιρία οι νέες αναπροσαρμογές οφείλονται σε αντίστοιχες αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής.

Ετσι, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών διαμορφώνονται σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης ως εξής:

  • Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 215,10 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 199,20 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α ζώνης η σούπερ στις 220 και η αμόλυβδη στις 204,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η ενδεικτική τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 223 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 207,10 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 225 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 209,10 δρχ., ενώ οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% είναι 215 και 200,10 δρχ. το λίτρο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Χαρτόσημα - "φωτιά" και νέες ρυθμίσεις χρεών

Μέχρι και πενταπλασιασμό ορισμένων τελών και παραβόλων προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ για μια ακόμα φορά δίνεται άφεση αμαρτιών στους κακοπληρωτές του δημοσίου

Ρυθμίσεις για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31 Αυγούστου 1998, αλλά και για όσα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα από δω και στο εξής, "τσουχτερές" αυξήσεις στα πάσης φύσεως παράβολα, τέλη και χαρτόσημα, διαγραφές χρεών, αλλά και τη δυνατότητα... οπλοφορίας των τελωνειακών υπαλλήλων προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο με τίτλο "Ρυθμίσεις δασμολογικού και φορολογικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις" που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και να ψηφιστεί στα μέσα του μήνα. Με το νομοσχέδιο όλα τα βεβαιωμένα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Αυγούστου ρυθμίζονται σε 24 μηνιαίες δόσεις το πολύ, ενώ για τα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα στο εξής θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια, η ισχύς των οποίων θα ξεκινήσει από την 1η Γενάρη 1999.

Αυξάνονται τέλη, χαρτόσημα, παράβολα

"Τσουχτερές" αυξήσεις επιβάλλονται στα πάσης φύσεως παράβολα, τέλη, δικαιώματα και εισφορές οποιασδήποτε μορφής. Συγκεκριμένα:

  • Τα κάτω των 1.000 δρχ. αυξάνονται σε 1.000 δρχ.
  • Τα άνω των 1.000 δρχ. διπλασιάζονται, στρογγυλοποιούμενα στην επόμενη χιλιάδα δραχμών, με εξαίρεση τα εισιτήρια των καζίνο. Για την είσπραξη των παραπάνω καθιερώνονται ειδικά κινητά ένσημα παραβόλων αξίας 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 και 20.000 δρχ.
  • Το ποσό του χαρτοσήμου που εισπράττεται με χρήση (επικόλληση) κινητού επισήματος αυξάνεται από 1.000 δρχ. σε 5.000 δρχ.
  • Αυξάνεται το χαρτόσημο που πληρώνεται επί της ονομαστικής αξίας των συναλλαγματικών και γραμματίων, με αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού τους. Ετσι σ' ένα γραμμάτιο μέχρι και 100.000 δραχμές το χαρτόσημο θα είναι 500 δρχ. οι οποίες θα αυξάνονται ανάλογα με την ονομαστική αξία του γραμματίου και θα φτάνει τις 15.000 δραχμές για γραμμάτια αξίας 3 εκατ. δρχ.
Ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

Χρέη προς το δημόσιο βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και τα τελωνεία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31 Αυγούστου 1998 ρυθμίζονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη και καταβάλλονται σε 24 κατά ανώτατο όριο ίσες μηνιαίες δόσεις, μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100.000 δρχ.

Η σχετική αίτηση για τη ρύθμιση των παραπάνω χρεών πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία εντός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, ενώ η πρώτη δόση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Νοέμβρη 1998 και οι υπόλοιπες δόσεις την αντίστοιχη ημέρα των επόμενων μηνών. Η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού μέχρι και την 31η Δεκέμβρη 1998 συνεπάγεται έκπτωση κατά 33% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης.

Διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής

Επίσης, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από δω και στο εξής. Οπως ορίζει το νομοσχέδιο, στους οφειλέτες των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, μπορεί να χορηγηθεί διευκόλυνση για την πέραν των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους, εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία για την άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών αυτών.

Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι:

  • Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ή του Τελωνείου για βασικές οφειλές μέχρι 100 εκατ. δρχ.
  • Ο υπουργός Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων που συστήνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για βασικές οφειλές μεγαλύτερες του παραπάνω ποσού.

Με τις ίδιες διατάξεις προτείνονται τα κριτήρια, καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας καθενός κριτηρίου. Με βάση τα προτεινόμενα κριτήρια, οι δόσεις των διευκολύνσεων θα κυμαίνονται από 2 μέχρι 26 κατά ανώτατο όριο και θα είναι ανάλογες της ιδιαιτερότητας του κάθε οφειλέτη και της συγκεκριμένης οφειλής. Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη και οι συντελεστές βαρύτητάς τους είναι:

  • Οικονομική αδυναμία με συντελεστή 1 μέχρι 5.
  • Διασφάλιση οφειλής με συντελεστή 0 μέχρι 4.
  • Προέλευση οφειλής με συντελεστή 0 μέχρι 5.
  • Συμπεριφορά οφειλέτη με συντελεστή 0 μέχρι 4.
  • Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση με συντελεστή 0 μέχρι 4.
  • Κρίση προϊσταμένου ΔΟΥ με συντελεστή 1 μέχρι 4.

Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης, με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δε θα είναι μικρότερη των 50.000 δραχμών.

Η αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής εξετάζεται εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του δημοσίου που ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις χιλίοις της βασικής οφειλής. Το ποσό του παραβόλου δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 δρχ. και ανώτερο των 300.000 δρχ.

Διαγραφή χρεών προς το δημόσιο

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι χρέη γενικά προς το δημόσιο μπορεί να διαγραφούν ολικά ή μερικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων εφόσον οφείλονται:

  • Από οφειλέτες που απεβίωσαν χωρίς να αφήσουν οποιαδήποτε περιουσία και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.
  • Από άπορους οφειλέτες των οποίων η απορία διαπιστώνεται από στοιχεία της ΔΟΥ στην οποία βεβαιώθηκε το χρέος ή από κάθε άλλη δημόσια αρχή και η είσπραξη του χρέους δεν έχει επιτευχθεί μέσα σε 5 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε, παρά τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης.
  • Από οφειλέτες των οποίων εκποιήθηκε αναγκαστικά ολόκληρη η περιουσία και η επί 5 έτη επιδίωξη της είσπραξης των υπολοίπων χρεών, παρά τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης απέβη χωρίς αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ακόμη ότι υποθέσεις για διαγραφή χρεών που έχουν εισαχθεί στην Επιτροπή και για τις οποίες εκδόθηκε απορριπτική απόφαση δε δύνανται να επανεξεταστούν πριν περάσουν 2 έτη από την έκδοση της απόφασης.

"Ράμπο" οι τελωνειακοί

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα οπλοφορίας και στους τελωνειακούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι "οι τελωνειακοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των ελεγκτικών και διωκτικών καθηκόντων τους, δικαιούνται να οπλοφορούν". Οι προϋποθέσεις οπλοφορίας, οι περιπτώσεις οπλοχρησίας, ο τρόπος εκπαίδευσης και προμήθειας του αναγκαίου οπλισμού και οι σχετικές αναγκαίες λεπτομέρειες, για τις μεθόδους και τον τρόπο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος στον τομέα του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Τέλος με το νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (100 δρχ. το χιλιόγραμμο) που επιβάλλεται στις εισαγόμενες και εγχώριες μπανάνες. Στην εισηγητική έκθεση χαρακτηρίζεται αναγκαία η κατάργηση του φόρου αυτού δεδομένου ότι μετά τη λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και την κατάργηση των τελωνειακών διατυπώσεων και ελέγχων στα σύνορα, καθίσταται δυσχερής και με υψηλό διοικητικό και διαχειριστικό κόστος η βεβαίωση και είσπραξη του φόρου αυτού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ