ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
Η "ακτινογραφία" του νέου πρωταθλήματος

Τα νέα πρόσωπα των ομάδων. Οι μεγάλοι απόντες

Με όνειρα και ελπίδες αρχίζει το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα μπάσκετ. Κάθε ομάδα έχει και ένα όραμα. Ο Παναθηναϊκός που έσπασε την παντοδυναμία του Ολυμπιακού να διατηρηθεί στην κορυφή. Οι Πειραιώτες θέλουν με τη σειρά τους να πάρουν και πάλι τα σκήπτρα. Ο ΠΑΟΚ με νέα αγωνιστική ταυτότητα θέλει να διατηρηθεί στις κορυφαίες θέσεις. Η ΑΕΚ με νέο προπονητή (Γιώργος Καλαφατάκης) θέλει κατ' αρχήν να επιστρέψει στην παρέα της Ευρωλίγκα. Ο Αρης να σφραγίσει τη φάση της αναγέννησης. Ο Πανιώνιος να γίνει σταθερός. Το Ηράκλειο να συνεχίσει να λάμπει, το Περιστέρι να επιστρέψει στο γκρουπ των ισχυρών, ο Απόλλωνας Πάτρας να είναι αξιόπιστος και εκτός Αχαϊας, ο Ηρακλής να γυρίσει στο δρόμο της αρετής που έχασε τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Σπόρτιγκ να βγάλει τη σεζόν χωρίς άγχος, ο Παπάγου να βρει τη νέα του ισορροπία. Τέλος, οι δύο νεοφώτιστοι, Νήαρ Ηστ και Μαρούσι, να αποδείξουν ότι δε θα είναι περαστικοί από τα σαλόνια. Ολοι έχουν τις προσδοκίες τους, άλλοι μεγαλύτερες άλλοι μικρότερες.

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια "ακτινογραφία" του φετινού πρωταθλήματος.

Ξεκινάμε από τις... απουσίες. Τρεις είναι αυτές και έχει να κάνει με δύο μεγάλους παίκτες και ένα εξίσου σπουδαίο κόουτς. Ο λόγος για τον Φάνη Χριστοδούλου που στις 28 του περασμένου Ιούλη έβαλε τέλος σε μια μεγάλη καριέρα στα 33 του χρόνια. Ο "μπέμπης" προδόθηκε από τον τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα και αναγκάστηκε να πάρει μια ώρα νωρίτερα την οδυνηρή απόφασή του. Ενας άλλος σπουδαίος παίκτης, ο Πρέτραγκ Στογιάκοβιτς προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στο δύσκολο κόσμο του ΝΒΑ. Καλή του επιτυχία. Ενα ακόμη ταλέντο γνήσιο τέκνο της μεγάλης σχολής των "πλάβι", ο Μίλαν Γκούροβιτς έφυγε από το Περιστέρι και θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Κίντερ Μπολόνια.

Ομως επειδή "σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει" μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρωτάθλημα χωρίς τον Γιάννη Ιωαννίδη είναι λιγάκι... ορφανό. Ο ξανθός μετά την παρουσία του στον πάγκο της ΑΕΚ προτίμησε να ξεκουραστεί, αν και πολλοί περίμεναν τη μεγάλη επιστροφή στον Αρη. Ισως του χρόνου...

Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων

Οι Ελληνες ανήκουν στην Ελλάδα! Καλό είναι να επαναπατρίζονται. Ο Γιώργος Σιγάλας μετά από ένα χρόνο στο Μιλάνο γύρισε στην πατρίδα και συγκεκριμένα στον αναγεννημένο Αρη και στη Θεσσαλονίκη. Ο Κώστας Μάγλος που έβγαλε... μάτια στις ΗΠΑ και το Μπόστον Κόλετζ, προτίμησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να έρθει στον Παναθηναϊκό.

Και ο Τζανής Σταυρακόπουλος άφησε τη Λιμόζ για να πίνει το... καφεδάκι του στην πλατεία της Νέας Σμύρνης (Πανιώνιος).

Σπουδαίες μεταγραφές έκαναν οι αιώνιοι. Ο Παναθηναϊκός έβαλε στο οπλοστάσιό του τον πρωταθλητή Ευρώπης Ντέγιαν Μποντίρογκα. Η απάντηση των κόκκινων λέγεται Αντονι Γκολντγουάιρ με διαπιστευτήρια στο ΝΒΑ.

Τέλος εποχής για έναν Αγγελο. Ο λόγος για τον Κορωνιό που μετά από 13 χρόνια στο Περιστέρι έκανε το μεγάλο άλμα και θα είναι ο ηγέτης της νέας ΑΕΚ.

Παλιοί γνώριμοι

Είχαμε όμως και επιστροφές. Φίλους απ' τα παλιά.

Πρώτος και καλύτερος ο Αριαν Κόμαζετς που μετά από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό έπιασε... λιμάνι (Ολυμπιακός). Ο Γουόλτερ Μπέρι ξανά στον ΠΑΟΚ μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, στα 34 πλέον. Πώς περνάει ο καιρός.

Ο Μπακ Τζόνσον πήγε στον Ηρακλή μετά από το πέρασμά του πριν δύο χρόνια από τον Απόλλωνα Πάτρας. Ο Αλφόνσο Φορντ "τρομοκράτης" των αντίπαλων αμυνών με τη φανέλα του Παπάγου, καλείτε να γίνει ο αντι - Ουίγκινς στο Σπόρτιγκ.

Ο Χάρολντ Ελις, γνωστός από το πέρασμά του σε Απόλλωνα, Αρη έκλεισε στο Ηράκλειο. Ο μορμόνος Αντι Τούλσον, γνωστός από τη θητεία του στην ΑΕΚ, υπέγραψε στο Μαρούσι.

Εσωτερικές μεταγραφές είχαμε. Αυτή όμως που ξεχώρισε είναι του υπερπολύτιμου Φράνκι Κινγκ στον ΠΑΟΚ από τον Πανιώνιο και θέλει να γίνει ο νέος ηγέτης του δικεφάλου μετά την απώλεια του Στογιάκοβιτς.

Το Μαρούσι "άρπαξε" από τον Απόλλωνα Πάτρας τον Ερικ Μικ, από το Ηράκλειο τους διόσκουρους Κόρφα, Παπαχρόνη, από το Σπόρτιγκ τον Κασουρίδη. Ο Λημνιάτης από το Παπάγου μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη, ο Μπακατσιάς από τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι, ο Μυριούνης από το Περιστέρι στο Ηράκλειο, ο Γάκης από το Σπόρτιγκ στον Ηρακλή, ο Βουρτζούμης από τον ΠΑΟ στη Νήαρ Ηστ.

Νέα φουρνιά κοινοτικών

Η φρέσκια φουρνιά κοινοτικών... έφτασε. Το "μενού" περιλαμβάνει: Ομπέρτο, Αντε Μενσά (Ολυμπιακός), Μπερκ, Τζεντίλε (ΠΑΟ), Κούισμα (Απόλλωνας Πάτρας), Φορτέ (Ηράκλειο), Αριγκμπάμπου (Παπάγου), Νέες (Αρης). Στρατόπεδο άλλαξαν οι Κολτεμπέλα (ΠΑΟΚ), Ρόμπινσον (Μαρούσι), Φεράν (Περιστέρι), Ναχάρ (Ηρακλής), Ορτμαν (Νήαρ Ηστ).

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΟ
Ευάλωτο στις ευρωπαϊκές Σειρήνες

Ξεκαθάρισμα του νομοθετικού πλαισίου ζητά ο Γιάννης Γιαννουρής

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Βέλγος ποδοσφαιριστής με την ελληνική υδατοσφαίριση; Κι όμως έχουν... Βλέπετε τα αποτελέσματα της υπόθεσης Μποσμάν άρχισαν να γίνονται από φέτος αισθητά και στο χώρο του πόλο. Ετσι οι σειρήνες του εξωτερικού άρχισαν να κεντρίζουν κάποιους Ελληνες παίκτες που βλέπουν την πόρτα για διεθνή καριέρα να ανοίγει διάπλατα. Παρ' όλα αυτά όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο δείχνουν... Τα σωματεία αντιδρούν σε αυτή την προοπτική της μεγάλης φυγής παικτών για το εξωτερικό αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ποιο είναι όμως το πραγματικό πρόβλημα; Ο "Ρ" ζήτησε τη γνώμη ενός ανθρώπου του χώρου, του προπονητή της Βουλιαγμένης Γιάννη Γιαννουρή, της ομάδας που δέχτηκε πρώτη τους τριγμούς της νέας πραγματικότητας αφού δυο παίκτες της, ο Αφρουδάκης και ο Ψύχος ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για άλλες πολιτείες. Στο δρόμο αυτό τις τελευταίες μέρες βρίσκονται και κάποιοι άλλοι όπως ο Γκορύτσας της Πάτρας καθώς και ο Θέμις Χατζής του Ολυμπιακού. "Σαν προπονητής δε θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα, αλλά σαν άνθρωπος του χώρου όμως, μπορώ να πω ορισμένα πράγματα. Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι καθαρά νομοθετικό ζήτημα. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αθλήματα που θεωρούνται επαγγελματικά και άλλα που θεωρούνται ερασιτεχνικά. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγεται και το πόλο. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τα μεγάλα συμβόλαια που υπάρχουν σε άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και ορίζει τον παίκτη να παραμένει στην ομάδα του μέχρι 28 χρονών. Επίσης τα χρήματα που παίρνει είναι κάποια ελάχιστα ποσά της τάξεως των 150.000 - 200.000 για οδοιπορικά, καθώς και τα προνόμια που του δίνει η Πολιτεία για κάποιες διακρίσεις όπως η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ή σε στρατιωτικές σχολές ή άδεια λειτουργίας καταστημάτων ΠΡΟ - ΠΟ κτλ. Οταν ξαφνικά λοιπόν, έρχεται μια ομάδα του εξωτερικού βασιζόμενη στους διεθνείς νόμους που ισχύουν και προσφέρει σε κάποιον παίκτη υπέρογκα ποσά για τα ελληνικά δεδομένα, τότε επικρατεί το μπέρδεμα. Και αυτό γιατί ξαφνικά ένας παίκτης μπαίνει αμέσως σε πειρασμό αφού ξαφνικά του ανοίγονται νέοι ορίζοντες καθαρά επαγγελματικοί. Ετσι ακόμα και να μην επιλέξει τον δρόμο της φυγής, ξαφνικά ζητάει από το σωματείο του τριπλάσια από ό,τι έπαιρνε μέχρι τώρα".

- Αρα λοιπόν το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι νομικό. Τι όμως θα πρέπει να γίνει προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

- Αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι η Πολιτεία καθώς είναι η μόνη που μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα νομοθετικά ζητήματα. Νομίζω ότι το καλύτερο απ' όλα είναι να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στους ελληνικούς και τους διεθνείς νόμους. Το θέμα όμως είναι, να γίνει κάτι και να μην αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους μέχρι να φθάσουμε στο απροχώρητο. Αλλωστε όταν φθάσουν εκεί, τότε και οι λύσεις που δίνονται τις πιο πολλές φορές δεν είναι και ό,τι καλύτερο αφού είναι εφήμερες προκειμένου να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το αδιέξοδο. Αλλωστε θα πρέπει και το σωματείο να γνωρίζει σε ποιους κανόνες καλείται να παίξει σε κάθε μεταγραφική περίοδο.

- Τελικά όμως, μήπως το θέμα έχει και τα καλά του όσον αφορά το ελληνικό πόλο; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι εάν κάποιος παίκτης αγωνιστεί στο εξωτερικό, θα αποκτήσει καινούριες εμπειρίες που αργότερα μπορεί να τον βοηθήσουν στη θητεία του στην εθνική ομάδα για παράδειγμα. Ο Ελληνας τεχνικός δε φαίνεται να συμφωνεί και πολύ με αυτό το σκεπτικό.

- Αυτό δεν είναι απόλυτο. Αν κάποιος πάει σε μια ομάδα, στη Γαλλία π. χ.

σίγουρα θα μάθει καινούρια πράγματα, όμως αγωνιστικά το γαλλικό πρωτάθλημα δε θεωρείται και κάτι το ιδιαίτερο. Αρα λοιπόν παίζει μεγάλη σημασία και το πού θα πάει κάποιος παίκτης προκειμένου να μιλήσουμε για θέμα εμπειριών. Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη για τον Γιώργο Σιγάλα με τα χρώματα του Αρη
Ο μεγάλος απών του φετινού πρωταθλήματος Γιάννης Ιωαννίδης, προτίμησε

Ο μεγάλος απών του φετινού πρωταθλήματος Γιάννης Ιωαννίδης, προτίμησε την ξεκούραση

Τις βαλίτσες του για το εξωτερικό ετοιμάζει ο Γ. Αφρουδάκης ανοίγοντας

Τις βαλίτσες του για το εξωτερικό ετοιμάζει ο Γ. Αφρουδάκης, ανοίγοντας παράλληλα τους "ασκούς του Αιόλου" στο ελληνικό πόλο για το θέμα της μεταγραφής Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ