ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βαθαίνει η κρίση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Πανικός. Μάλλον αυτή είναι η κατάλληλη λέξη για να εκφραστεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλες ανεξαιρέτως της πόλεις της Ρωσίας. Τεράστιες ουρές στα κέντρα αλλαγής συναλλάγματος, τεράστιες ουρές στα καταστήματα τροφίμων. Σειρές ολόκληρες από άδεια ράφια. Η τιμή της βενζίνης στη Μόσχα αυξήθηκε κατά 5 ρούβλια το λίτρο, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα παρασύρει την αύξηση των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα. Γενικά, η αγορά είναι σήμερα ευαίσθητη στα πάντα: στην πολιτική συγκυρία, στη συνεχή αλλαγή της τιμής του δολαρίου, ακόμα και στις διαδόσεις. Ολα αυτά πλήττουν τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού της χώρας, κυρίως τους συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων υποτιμήθηκαν κατά 3 - 4 φορές. Η επίσημη ισοτιμία του ρουβλιού προσδιορίστηκε χτες στα 20,82 ρούβλια το δολάριο, μείωση 9,2% για το ρούβλι σε σύγκριση με προχτές που η αντίστοιχη ισοτιμία ήταν 18,9 ρούβλια.

Η στάση του Γιέλτσιν

Τρεις βδομάδες συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση, τρεις βδομάδες η Ρωσία δεν έχει κυβέρνηση. Οπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έπρεπε από τη Δευτέρα το βράδυ, 7 Σεπτέμβρη, να παρουσιάσει για επικύρωση από την Κρατική Δούμα σε τρίτη ψηφοφορία τον υποψήφιο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, μετά την καταψήφιση για δεύτερη φορά του Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σημειώνουμε ότι μετά την πρώτη απόρριψη του Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία από τη Δούμα, ο Γιέλτσιν είχε προτείνει και πάλι την υποψηφιότητά του σε μία ώρα. Το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου έκανε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν θα παρουσιάσει στη Δούμα πάλι τον Τσερνομίρντιν ή κάποιον άλλο υποψήφιο για την τρίτη αποφασιστική ψηφοφορία. Πάντως, ο Γιέλτσιν είχε χτες το πρωί διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες του στην εξοχική του κατοικία, στα περίχωρα της Μόσχας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, επανέλαβε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και οι σύμμαχοί του υπ' ουδενί λόγο δε θα ψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία υπέρ του Τσερνομίρντιν και τόνισε ότι "το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του Προέδρου Γιέλτσιν. Σημείωσε ότι πρέπει "οι ηγέτες των μεγάλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων" μαζί "με τους κυβερνήτες με μεγαλύτερη επιρροή" να συμφωνήσουν "σε μια υποψηφιότητα, η οποία να υποστηριχτεί αμέσως και από τα δυο Σώματα του Κοινοβουλίου". Απέφυγε να κατονομάσει ποιον μπορεί να προτείνει το ΚΚΡΟ για πρωθυπουργό, αλλά επαίνεσε ιδιαίτερα τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ. Επίσης, εκφράστηκε θετικά υπέρ της υποψηφιότητας του υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, που πρότεινε στη "στρογγυλή τράπεζα" ο ηγέτης του "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. "Είναι μια προσωπικότητα πολύ γνωστή και στη χώρα, και στη Δύση, και στην Ανατολή, για την τεράστια εμπειρία του στις διεθνείς υποθέσεις", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία χρειάζεται τώρα "έναν μάνατζερ, ένα άτομο που να γνωρίζει πώς να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις στην οικονομία, στη δημοσιονομική πολιτική και τη βιομηχανία". Στο μεταξύ, και ο Λουζκόφ και ο Πριμακόφ δε δέχτηκαν την πρόταση να είναι υποψήφιοι για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γιέλτσιν θα προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση της χώρας. "Το γεγονός ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν δεν έχει υποβάλει ακόμα στη Δούμα επιστολή του για την εκ νέου εξέταση της υποψηφιότητας Τσερνομίρντιν μετά τη δεύτερη απόρριψή της, δείχνει ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να ακούσει τα επιχειρήματά μας", δήλωσε ο Σελεζνιόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Δούμα. Επισήμανε ότι αυτή τη φορά δε θα παροτρύνει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Τσερνομίρντιν: "Θα σήμαινε πολιτικός θάνατος και για μένα, και για τη Δούμα" και πρόσθεσε ότι στη "στρογγυλή τράπεζα" τη Δευτέρα προτάθηκε "ένα καλό "μενού" στον Πρόεδρο, έχει τι να διαλέξει", εννοώντας τον κατάλογο υποψηφίων που παρουσίασε η αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ένθερμος υποστηρικτής του Τσερνομίρντιν, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι τελικά αυτός θα νικήσει στην τρίτη ψηφοφορία.

Απόφαση της Δούμας

Αργά την Τρίτη το βράδυ συνήλθε η Ειδική Επιτροπή για την αποπομπή του Γιέλτσιν και αναμενόταν να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της Δούμας το θέμα της αποπομπής του Προέδρου Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Δούμας, που αποτελείται από τους ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, δεν το περιέλαβε χτες στον κατάλογο θεμάτων. "Υπάρχει η ελπίδα ότι η Δούμα δε θα διαλυθεί, γι' αυτό δεν έχει νόημα να βιαστούμε", είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ειδική Επιτροπής, κομμουνιστής βουλευτής Βαντίμ Φιλιμόνοφ και πρόσθεσε: "Τη στιγμή που υπάρχει η πιθανότητα ενός συμβιβασμού δε θέλουμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά". Σχετικά μ' αυτό, ο Ζιουγκάνοφ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διάλυσης της Δούμας από τον Γιέλτσιν αν καταψηφιστεί και τρίτη φορά ο προεδρικός υποψήφιος, δήλωσε ότι "η απόφαση για διάλυση της Δούμας θα ήταν σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματική" και αν συμβεί αυτό η Κάτω Βουλή θα έχει "δικαίωμα να κάνει έκκληση στο στρατό για την προστασία της". Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Γιέλτσιν πρέπει να διαλύσει τη Δούμα, αν αρνηθεί και τρίτη φορά να υπερψηφίσει τον Τσερνομίρντιν. Ο Ζιουγκάνοφ, όμως, εκτιμά ότι ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να παρουσιάσει και τρίτη φορά τον ίδιο υποψήφιο, αν έχει ήδη καταψηφιστεί από τους βουλευτές. "Απευθύνθηκα ήδη στους στρατιωτικούς. Σιώπησαν τον Αύγουστο του 1991, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Δεκέμβρη του 1991, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και τον Οκτώβρη του 1993, όταν ο Γιέλτσιν έστειλε τα τανκς κατά των βουλευτών που αρνούνταν τη διάλυση του Κοινοβουλίου... Σήμερα το ερώτημα είναι: ή επιτρέπουμε τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης ή πρέπει να υπερασπιστούμε τη νομοθετική εξουσία... Η διάλυση της Δούμας θα σήμαινε τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε τη νομοθετική εξουσία", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ελένα Μιζούλινα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι Δούμα θα ξεκινήσει διαδικασία αποπομπής του Γιέλτσιν, στην περίπτωση που εμμείνει στην απόφασή του και παρουσιάσει για τρίτη φορά τον Τσερνομίρντιν για τη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας. "Η ψηφοφορία για τις βασικές κατηγορίες και την έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης του Προέδρου θα ξεκινήσει πριν από την έναρξη της τρίτης ψηφοφορίας για την έγκριση ή μη της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν", επισήμανε η Μιζούλινα που ανήκει στο "Γιάμπλοκο". Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κατηγορίες στις οποίες βασίζεται η διαδικασία καθαίρεσης του Μπορίς Γιέλτσιν είναι: "Η διακήρυξη διάλυσης της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβρη του 1991, η ένοπλη επίθεση κατά του Κοινοβουλίου τον Οκτώβρη του 1993 και ο πόλεμος στην Τσετσενία από το Δεκέμβρη του 1994 έως και τον Αύγουστο του 1996".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο πλευρό όλων ο Γιλμάζ...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Την πλήρη υποστήριξή του στην επίτευξη του "παλαιστινιακού σκοπού" εξέφρασε, χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη στα πλαίσια της επίσκεψής του στην περιοχή. Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανταπάντησε στις κατηγορίες της Συρίας με αφορμή τις ολοένα και στενότερες σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.

Εκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχτεί τη νέα αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης, έτσι ώστε να υπερσκελιστεί το αδιέξοδο που ταλανίζει, εδώ και μήνες, την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" απηύθυνε, χθες, ο Μεσούτ Γιλμάζ μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Γιλμάζ άδραξε την ευκαιρία για να ανταπαντήσει και στις κατηγορίες της Συρίας προσάπτοντας στη Δαμασκό ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία στο εσωτερικό της Τουρκίας" μέσω των Κούρδων και επανέλαβε ότι η βελτίωση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μπορούν να αποτελέσει σημείο σταθερότητας για την περιοχή. Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης ενέταξε και τα κοινά ισραηλινο - τουρκικά γυμνάσια που ανακοινώθηκαν, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το Νοέμβρη.

Εντούτοις, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια συνολική περιφερειακή αμυντική δομή αν το Ισραήλ δεν προχωρήσει σε ειρηνευτικές συμφωνίες με το Λίβανο, τη Συρία και δεν ολοκληρωθεί η υπάρχουσα διαδικασία με τους Παλαιστινίους. Οπως έγινε γνωστό, ο Μεσούτ Γιλμάζ υπέγραψε τρεις συμφωνίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και των νεανικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, ο Γιλμάζ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα περιοδεία του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος στην περιοχή, που αρχίζει σήμερα, θα έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα από τις προηγούμενες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της φτώχειας

ΑΠΑΡΕΣΙΔΑ ΝΤΟ ΝΟΡΤΕ. -

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι, όλων των χρωμάτων, των φυλών και των ηλικιών, διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας απαιτώντας την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά της πείνας και της φτώχειας που τους έχουν επιβάλλει και τους οδηγούν σε ένα αργό και πικρό "θάνατο". Η ημέρα που διάλεξαν ήταν και αυτή συμβολική, η 7η Σεπτεμβρίου, μέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας από τον αποικιακό ζυγό...

Σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις και μεγαλουπόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μπραζίλια και του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι χωρικοί, οι ιθαγενείς, αλλά και κληρικοί και εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων ένωσαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τις φωνές τους κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής "που έχει αναγάγει σαν μοναδική αξία τον καταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση των πάντων", όπως χαρακτηριστικά είπε ο επίσκοπος Δημήτριο Βαλεντίνι σε περισσότερους από 50.000 συγκεντρωμένους στην πόλη Απαρεσίδα ντο Νόρτε, περίπου 173 χλμ. ανατολικά του Σάο Πάολο.

Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα Εργατικά Συνδικάτα, τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις και συνέβαλε τμήμα του κλήρου της καθολικής Εκκλησίας, είχαν ως στόχο την καταδίκη της σημερινής πολιτικής του Προέδρου της χώρας Καρδόσο, ο οποίος είναι υποψήφιος και αναμένεται να επανεκλεγεί για τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Σε όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης από τον Καρδόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί, η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 20% ενώ οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και η σταθερή φθίνουσα πορεία όλων των κοινωνικών παροχών, έχουν οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ήδη υποανάπτυκτου πληθυσμού, στην παντελή εξαθλίωση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υποτίμηση του εθνικού νομίσματος

ΚΙΕΒΟ.-

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας διαμόρφωσε χτες στη διατραπεζική αγορά την ισοτιμία του χρίβνια (του ουκρανικού νομίσματος) στα 2,52 χρίβνια το δολάριο. Πρόκειται για απώλεια της αξίας του ουκρανικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 10,7% σε σύγκριση με την ισοτιμία στη διατραπεζική αγορά την περασμένη Παρασκευή. Από το τέλος της περασμένης βδομάδας, εξαιτίας της ρωσικής οικονομικής αναταραχής, οι ουκρανικές αρχές αποφάσισαν να διευρυνθεί ο "χώρος" ανάμεσα στο ανώτατο και στο κατώτατο όριο ισοτιμιών του ουκρανικού νομίσματος που ισοδυναμεί με ντε φάκτο υποτίμησή του.

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ