ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Ο Ιορντανέσκου ετοιμάζει αλλαγές
  • Νέα πρόσωπα θα εμφανιστούν στην Εθνική
  • Κόπηκε ο Γ. Χ. Γεωργιάδης στις κλήσεις των ξενιτεμένων

Στους αγώνες με Αλβανία και Γεωργία η Εθνική θα παίξει χωρίς "κοντό". Οχι, δεν αναφερόμαστε στην Εθνική μπάσκετ. Πρόκειται για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο ποδόσφαιρο και τον Γ. Χ. Γεωργιάδη, που λόγω σωματικών διαστάσεων του 'χουν αποδώσει το παραπάνω παρατσούκλι. Ο Ιορντανέσκου λοιπόν ανακοίνωσε τις κλήσεις των ξενιτεμένων διεθνών και μέσα σ' αυτές δε βρίσκεται ο "ανθρακωρύχος". Οι υπόλοιποι διεθνείς αναμένεται να κληθούν την Παρασκευή μετά τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο παραγκωνισμός του Γεωργιάδη από τη Νιούκαστλ στοίχισε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την παρουσία του και στην Εθνική. Οπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, θα στηρίζεται σε παίχτες "ετοιμοπόλεμους". Κατά τ' άλλα, οι υπόλοιπες επιλογές είναι ίδιες. Κλήθηκαν οι: Ζαγοράκης, Νταμπίζας, Μαχλάς, Τσάρτας, Μπορμπόκης, Ουζουνίδης.

Πάντως, μετά τη θέση του λίμπερο ο Ρουμάνος τεχνικός "πονοκεφαλιάζει" και για τη φανέλα με το νούμερο ένα. Ο τραυματισμός του Ηλία Ατματσίδη έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες. Ο Ιορντανέσκου ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά για την πορεία της κατάστασής του και ελπίζει ότι ο πορτιέρο της ΑΕΚ τελικά θα τα καταφέρει. Αν αυτό δε συμβεί και ο "Πόντιος" δεν κατορθώσει να ενισχύσει την Εθνική, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουμάνος τεχνικός θα καλέσει το Ν. Ελευθερόπουλο.

Ακόμα όμως στο μυαλό του, με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, "στριφογυρίζουν" και άλλα πρόσωπα. Με τους συνεργάτες του παρακολουθεί αρκετούς παίχτες και ορισμένοι απ' αυτούς δεν αποκλείεται να βρίσκονται στη λίστα που θ' ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα. Οπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στον τεχνικό, υπό παρακολούθηση είναι οι Γιαννακόπουλος, Μαλαδένης, Ζήκος, Κατσιαμπής, Στολτίδης, Ζαφειρίου.

Στο μεταξύ, ο Ιορντανέσκου με τον Βαμβακά θα παρακολουθήσουν σήμερα την αναμέτρηση Παναθηναϊκού - Ιωνικού και ο Κουρκούνας το παιχνίδι Πανηλειακού - Ολυμπιακού. Αύριο και οι τρεις θα βρεθούν στο Καραϊσκάκη για να δουν τον ΠΑΟΚ ν' αντιμετωπίζει τον Εθνικό.

  • Η ΟΥΕΦΑ ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι αν επιθυμεί να διοργανώσει κάποιον από τους τελικούς των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να το δηλώσει έως την 1/10.
ΠΑΟ - ΙΩΝΙΚΟΣ
"Πληγωμένος" σε κρίσιμο ραντεβού

Χωρίς Βαζέχα, Γκούμα, Αποστολάκη, οι "πράσινοι" υποδέχονται σήμερα τον επικίνδυνο Ιωνικό

"Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την απουσία του Βαζέχα και των άλλων παικτών με τη συνολική προσπάθεια και την καλή μας απόδοση. Ο Ιωνικός είναι ένας ισχυρός αντίπαλος με καλή ψυχολογία και αγωνιστική κατάσταση. Ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία είναι δύσκολος και χρειάζεται υψηλή απόδοση και μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στη νίκη". Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Βασίλης Δανιήλ, δεν κρύβει τη στενοχώρια του για τον τραυματισμό του Πολωνού επιθετικού, όμως κοιτάει μπροστά και προσπαθεί να βρει τις λύσεις.

Εκτός του τραυματία Βαζέχα θα απουσιάσουν και οι Γκούμας (τιμωρημένος), Αποστολάκης (παντρεύτηκε χτες και έχει άδεια). Οπως γίνεται αντιληπτό, θα έχουμε τρεις αλλαγές στην 11άδα για το σημερινό ματς με τον Ιωνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

Ο δρόμος άνοιξε λοιπόν για τον Φρανκ Στραντλ, που καλείται να πιάσει την ευκαιρία από τα... μαλλιά. Ακόμη επιστρέφουν και οι Μπλένταρ Κόλα και Ανδρέας Λαγωνικάκης. Ο πρώτος θα παίξει αριστερά, ενώ ο δεύτερος θα καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας. Ετσι όπως όλα δείχνουν τα πράγματα οι "πράσινοι" θα ξεκινήσουν τον αγώνα με τους: Βάντσικ, Μιλόγεβιτς, Ασάνοβιτς, Λαγωνικάκη, Μίκλαντ, Βώκολο, Στραντλ, Κωνσταντινίδη, Κόλα, Λυμπερόπουλο και Κιάσσο. Εκτός αποστολής έμειναν οι Βαζέχα, Καραγκούνης, Γκούμας, Αποστολάκης, Χαλκιάς, Κοτσωλής, Γεωργιάδης, ενώ συμπεριλήφθηκε ως 19ος ο Μπασινάς.

  • Με γεμάτες τσέπες οι παίκτες του Ιωνικού θα αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό. Χτες μοιράστηκαν 5 εκατομμύρια και αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Ουρουγουανός τεχνικός, Σέρτζι Μαρκαριάν, έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του πλην του Ντάριο Μουτσοντρίγκο, που ακόμη δεν έχει έρθει η μπλε κάρτα του από το Περού. "Φαβορί είναι ο ΠΑΟ. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να αγχωθούμε. Πιστεύω στα παιδιά και με λίγη τύχη μπορούμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα".
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Επιστρέφουν Ιβιτς - Τζόρτζεβιτς

Τέσσερις παίκτες διεκδικούν δύο θέσεις στον Ολυμπιακό για το σημερινό παιχνίδι στον Πύργο

Δυο θέσεις "παίζονται" για την 11άδα του Ολυμπιακού σήμερα στον Πύργο, όπου οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν τον Πανηλειακό. Συγκεκριμένα, μια θέση στο κέντρο και μια στην επίθεση. Οι τέσσερις "μνηστήρες" είναι οι Γκόγκιτς, Αλεξανδρής (επίθεση) και Γιαννακόπουλος ή Λουτσιάνο στο νευραλγικό χώρο του κέντρου. Αντίθετα, οι Ιβιτς, Τζόρτζεβιτς επιστρέφουν στους βασικούς, ενώ ο Καραπιάλης καπάρωσε για τα καλά τη θέση του μετά την καλή του απόδοση κόντρα στον ΟΦΗ την περασμένη Κυριακή.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που θα έρθει κατευθείαν στον Πύργο, αφού χτες βράδυ παρακολούθησε την Κροάσια, τόνισε στους παίκτες του ότι μόνο με δυνατό πρεσάρισμα και προσοχή θα πάρουν τη νίκη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει σήμερα τον αγώνα με τους: Ελευθερόπουλο, Αμανατίδη, Γεωργάτο, Πουρσανίδη, Καραταϊδη, Ανατολάκη, Καραπιάλη, Ιβιτς, Γκόγκιτς ή Αλεξανδρή, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλο ή Λουτσιάνο.

Στην πρωτεύουσα της Ηλείας θα βρεθούν πάνω από 2.000 φίλοι των Πειραιωτών που αναμένεται να δώσουν δυναμικό "παρών".

  • Χωρίς τον Τάσο Τασιόπουλο θα υποδεχτεί τους Πειραιώτες ο Πανηλειακός. Ο έμπειρος αμυντικός είναι τραυματίας και θα είναι εκτός ομάδας, όπως και οι τιμωρημένοι Κόλτσιος, Γεωργίου και ο στρατευμένος Μοσχογιάννης.

Ετσι θα έχουμε αλλαγές σε σχέση με την 11άδα που ξεκίνησε στην Ξάνθη. Σε δηλώσεις του ο τεχνικός Γιάννης Κυράστας επισήμανε: "Είναι ένα δύσκολο ματς. Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις παραδοσιακά μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τις απουσίες. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη τακτική".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΛΗΣ
Στον τελικό ο Μικελιάν

Σημαντική επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πυγμαχίας, που διεξάγεται στο κλειστό γυμναστήριο του Μετς, σημείωσε χτες ο πρωταθλητής μας Αρτούρο Μικελιάν, που προκρίθηκε στον τελικό των 54κ. Ο αθλητής της ΑΕΚ κατάφερε μετά από συγκλονιστικό αγώνα στον ημιτελικό να επιβληθεί με 1 - 0 στα σημεία του Ιταλού Φλαβιάνο Σαλβίνι, αφού πραγματοποίησε θαυμάσια εμφάνιση και χάρη στην ψυχραιμία του και την πολύ καλή φυσική κατάσταση του έφτασε στη μεγάλη νίκη.

Στο τελικό που θα διεξαχθεί αύριο θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Μιχαήλ Ανάνιν που κέρδισε άνετα στον ημιτελικό τον Ισπανό Χουάν Γκαρσία με 11 - 2 στα σημεία.

Εξάλλου ακόμα τέσσερις Ελληνες πρωταθλητές αγωνίζονται στους σημερινούς ημιτελικούς. Συγκριμένα, ο Καλμπανάς στα 67κ. θα αντιμετωπίσει τον Ισπανό Εσκομπάρ, ο Γιαννούλας στα 71κ. θα αγωνιστεί κόντρα στο Εσθονό Αλεξέγιεφ, στα 75κ. ο Μουρατίδης με έναν εκ των Τσίπκο (Ουκρανία) - Αγκάεβ (Αζερμπαϊτζάν) και στην κατηγορία των 91κ. ο Κοφίνης θα αντιμετωπίσει τον Αλβανό Αχμέτι.

Οι τελικοί γίνονται την Κυριακή το απόγευμα.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Ανετα ο Σαμπάνης

Η ΑΕ Κομοτηνής προηγείται στη βαθμολογία του πανελληνίου πρωταθλήματος άρσης βαρών, με 62 βαθμούς, μετά την πρώτη μέρα των αγώνων. Στην κατηγορία των 56κ. την πρώτη θέση κατέκτησε ο Δημητρίου του Σκούταρι με 90κ. στο αρασέ 105 στο ζετέ και 195 στο σύνολο. Δεύτερος ήταν ο Τρουμούλης του Ανταγόρα με 180κ. (80+100) και τρίτος ο Γ. Κιλιγκαρίδης της Κομοτηνής με 172,5 (75+97,5). Στην κατηγορία των 62κ. πρώτευσε ο Τ. Κιλιγκαρίδης με 252,5κ. (115+142,5). Δεύτερος κατατάχτηκε ο Σίτνικοφ του Ηρακλή με 237,5 (105+132,5) και τρίτος ο Σταματιάδης της ΦΟΑ με 222,5κ. (102,5+120). Στην κατηγορία των 69κ. ο Ολυμπιονίκης Λ. Σαμπάνης του Παναθηναϊκού επικράτησε με διαφορά, σηκώνοντας 300κ. (135+165). Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Ζαρωτιάδης του Αρη Νίκαιας με 270κ. (117,5+152,5) και την τρίτη ο Παπαδόπουλος της ΑΓΕ Θεσ/νίκης με 262,5κ. (122,5+140).

Σήμερα αγωνίζεται ο Πύρρος Δήμας στα 94κ. ενώ την Κυριακή θα υπάρχει η κόντρα Καχιασβίλι - Κόκκα στα 105κ.

ΠΟΛΟ
"Ναυάγιο" για Μάζη

Προς ναυάγιο οδηγούνται τελικά οι διαπραγματεύσεις της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού με τον διεθνή πολίστα της Βουλιαγμένης Δημήτρη Μάζη, αφού οι απαιτήσεις των "Μπέμπηδων", που ανέρχονται στα 60 εκατ. δρχ., θεωρήθηκαν υπέρογκες από τους Πειραιώτες. Οι "ερυθρόλευκοι" πρότειναν εγγράφως 25 εκατ. Στη συνάντηση των δυο πλευρών δεν μπόρεσε καν να βρεθεί κάποια χρυσή τομή και όπως όλα δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επιθυμία των διοικούντων του Ολυμπιακού να εντάξουν στη δύναμή τους τον 22χρονο παίκτη μάλλον δε θα πραγματοποιηθεί.

Εξάλλου τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί από την ΕΚΟΦ η κλήρωση των πρωταθλημάτων πόλο της Α1 κατηγορίας ανδρών και γυναικών, καθώς και της α φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το πρωτάθλημα της Α1 αναμένεται να αρχίσει στις 7 Νοέμβρη, ενώ περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 6 Δεκέμβρη θα αρχίσει η Α Εθνική γυναικών.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Το ελληνικό διαιτητικό ζευγάρι Μπάβας - Μίγκας είναι υποψήφιο για να επιλεγεί να σφυρίξει στους Ολυμπιακούς του 2000. Αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής διαιτησίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας χάντμπολ Γιάνις Γκρίνμπεργκας, που διδάσκει αυτές τις μέρες στο σεμινάριο διαιτησίας που διοργανώνεται από την ΟΧΕ με τη συμμετοχή 120 διαιτητών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, Στ. Βιντζηλαίος, τόνισε ότι φέτος στην Α1 θα σφυρίξουν 30 διαιτητές, 15 ζευγάρια, που θα είναι μόνιμα.

ΒΟΛΕΪ

Η Γαλλία κατάφερε να ξεπεράσει και το σκόπελο της Ουκρανίας και να προβάλλει πια ως επικίνδυνος αντίπαλος της Εθνικής στο δρόμο για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1999. Οι Γάλλοι κέρδισαν εκτός έδρας την Ουκρανία με 3 - 0 (15 - 9, 15 - 8, 15 - 10) και έπιασαν την εθνική μας ομάδα στη δεύτερη θέση του γ ομίλου, πίσω από την Ιταλία. Η Ελλάδα έχει δύο παιχνίδια με Πολωνία (εκτός) και Γαλλία (εντός), ενώ οι "τρικολόρ" υποδέχονται την Ιταλία και θα έρθουν στην Ελλάδα για το τελευταίο παιχνίδι.

ΦΙΦΑ
Δραστικά μέτρα κατά Σούπερ Λίγκας

Δραστικά μέτρα κατά της δημιουργίας της Σούπερ Λίγκας ετοιμάζεται να πάρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία συμφωνεί με τη στάση που κρατάει η ΟΥΕΦΑ, η οποία επιθυμεί να μην πραγματοποιηθεί μία "κλειστή" λίγκα, στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τα πλουσιότερα σωματεία της Ευρώπης. Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ: "Οι κινήσεις που θα κάνει η ΦΙΦΑ, είναι να τιμωρήσει, αρχικά, τα πρωταθλήματα από τα οποία θα προέρχονται ομάδες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στη Σούπερ Λίγκα, και ως φυσική συνέπεια θα έρθει η τιμωρία της ομάδας ή των ομάδων από τα ίδια τους τα πρωταθλήματα. Ετσι, η διεθνής αλληλεγγύη θα υπερισχύσει και όλοι θα επιστρέψουν στην οικογένειά μας".

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΦΙΦΑ, Κέιθ Κούπερ, ο οποίος ανέφερε: "Ολα αυτά τα σχέδια και οι ελπίδες για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας είναι νεροπλύματα! Αυτή η λίγκα δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα καλά θα κάνουν πού και πού να τρώνε ψωμί και βούτυρο και όχι συνέχεια χαβιάρι!".

Η ΦΙΦΑ, μέσω των εκπροσώπων της, αναφέρθηκε, επίσης, και στο καυτό θέμα της κοινής ιδιοκτησίας περισσοτέρων του ενός συλλόγων από την ίδια εταιρία, εκφράζοντας την απόφασή της να λάβει οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται, όσο σκληρό και αν είναι, προκειμένου να μη μετέχουν ομάδες με κοινό ιδιοκτήτη στην ίδια διοργάνωση. Το "καμπανάκι" χτυπάει εκτός άλλων και για την ΕΝΙΚ, που έχει στην ιδιοκτησία της εκτός της ΑΕΚ και άλλους συλλόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ