ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Με ενθουσιασμό στη μάχη των εκλογών

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αισιοδοξία έχει ριχτεί στη μάχη των δημοτικών εκλογών ο συνδυασμός της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΔΑΣ) που με υποψήφια δήμαρχο την Ιωάννα - Σοφία Ντούρου διεκδικεί τον Δήμο Χαλκίδας.

Η συνεχής παρουσία της ΔΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα δίπλα και κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του δημότη, η συμμετοχή στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, η μάχη που έδωσε ο συνδυασμός και οι άνθρωποί του, οι φίλοι και ψηφοφόροι του για την αποκάλυψη των προθέσεων και των αποφάσεων της δημοτικής αρχής (πρόσκειται στη ΝΔ) και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), ήρθε να "δέσει" με τη σωστή και αποδεκτή από ευρύτερο φάσμα των πολιτών της Χαλκίδας ανάδειξη γυναίκας αγωνίστριας ως υποψήφιας δημάρχου. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα από τη σύσκεψη γυναικών στο ξενοδοχείο "Λούσυ", αλλά και από τη σύσκεψη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Διαπιστώνεις την απήχηση του συνδυασμού και των θέσεών του "για τη Χαλκίδα της παραγωγικής ανάπτυξης και της προόδου" στις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στις συνοικίες της πόλης, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες. Χτες και προχτές σε Εφορία και Νοσοκομείο, στις συνοικίες Κανήθου και Νεάπολης, σήμερα και αύριο στα εργοστάσια "ΔΑΡΙΝΓΚ", δίπλα στους δοκιμαζόμενους από την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική εργαζόμενους που αγωνίζονται για να παραμείνει ανοιχτό. Στην "ΑΛΛΑΤΙΝΗ" στη συνέχεια, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες. Σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά, άνθρωπο τον άνθρωπο, με δουλιά μυρμηγκιού δίνουμε τη μάχη μας. "Και την επόμενη των εκλογών, από όποια θέση μας τοποθετήσει ο λαός και οι εργαζόμενοι της Χαλκίδας, είμαστε κοντά και δίπλα του", δηλώνει στο "Ρ" η υποψήφια δήμαρχος της ΔΑΣ. "Εμείς, συνεχίζει, δεν υποσχόμαστε τίποτα άλλο εκτός του ότι θα αγωνιστούμε για δήμο αγωνιστικό, διεκδικητικό, ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης".

"Δημοτική Κίνηση Αμφισσας"

Το ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Κίνησης Αμφισσας" είναι το εξής:

Υποψήφια δήμαρχος: Ελένη Αρμάου,καθηγήτρια, πρόεδρος ΕΛΜΕ Φωκίδας.

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι: Αθανάσιος Αγγελέτος οικοδόμος - πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Φωκίδας - μέλος διοίκησης Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Αντώνιος Ανδρίτσος συνταξιούχος - πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ - γραμματέας Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αμφισσας, Κυριάκος Βασιλειάδης επαγγελματίας, Ιωάννης Γκελαούζος χειριστής - πρόεδρος Ενωσης Εργαζομένων στα μεταλλεία ΑΜΕ - μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, Λουκάς Γκούνης δημοτικός σύμβουλος - γραμματέας παραρτήματος Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Νομού Φωκίδας, Ευφροσύνη Γούναρη οικιακά - μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού, Ευάγγελος Δενιόζος αγρότης - πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμφισσας - αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμφισσας, Γεώργιος Ιωσηφίδης εργοδηγός μεταλλείων - μέλος ΔΣ Ενωσης Εργαζομένων ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού, Δημήτριος Καλαντζάκος καθηγητής, Ευάγγελος Καράμπελας αγρότης, Αναστάσιος Καψάλης ηλεκτρολόγος - γραμματέας Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών, Αργύριος Μανιτάρης οικοδόμος, Γεώργιος Μπαμπαγενές εργαζόμενος ΠΕΣΙΝΕ, Βασιλική Νταγιάντα - Κουρκούτα οικιακά,Ιωάννης Πάλλας καθηγητής φιλόλογος, Σπυρέτα Παναγή φοιτήτρια Χημικού,Αντωνία Παπούλια - Λαγγουράνη αγρότισσα, Θωμάς Πρίπορας επαγγελματίας,Παναγιώτα Σκαρίμπα υγειονομικός - γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αμφισσας.

Υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι:

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Νικόλαος Ζωγράφος συνταξιούχος ΙΚΑ, Δημήτριος Λουκόπουλος οικοδόμος - μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Φωκίδας και Βασίλειος Πρίπορας χειριστής.

ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ: Μαρία Μάνδαλου φιλόλογος - λογοτέχνης, Δημήτριος Πούλος μηχανοτεχνίτης - ταμίας Σωματείου Μηχανοτεχνιτών Φωκίδας και Παναγιώτης Σκοπλάκης οικονομολόγος.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Νικόλαος Ζωγράφος μεταλλωρύχος - ταμίας Ενωσης Εργαζομένων Μεταλλείων ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο και Δωροθέα Σουλτανιά συνταξιούχος.

ΠΡΟΣΗΛΙΟ: Γεώργιος Ανάγνου οδηγός, Ζήσης Μαργώνης χειριστής - αντιπρόεδρος Ενωσης Εργαζομένων Μεταλλείων ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο και Παναγιώτης Παπαδήμος αυτοκινητιστής.

ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ: Ιωάννης Δημητρίου αγρότης, Νίκη Καραμπελά γιατρός και Λεωνίδας Λύτρας συνταξιούχος.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Του Κυριάκου Κανελλόπουλου, υποψήφιου δημάρχου Ηλιούπολης της Κίνησης "Συμπαράταξη Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης"

- Ποια είναι τα πιο βασικά πράγματα που δεν πρέπει να... ξεχάσουν όταν σταθούν μπροστά στην κάλπη οι δημότες;

  • Οτι είναι εργαζόμενοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νεολαία, που έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής που χτυπάει δικαιώματα, κατακτήσεις και εισόδημα.
  • Οτι έχουν πάρει υποσχέσεις πάντα πριν τις εκλογές, που ξεχνιούνται την άλλη μέρα.
  • Η δική τους δράση είναι η δύναμή τους και ποτέ οι καλύτερες μέρες σ' αυτό τον τόπο δε βγήκαν μόνο μέσα από την κάλπη, να θυμηθούν ποιους γνώρισαν μέσα από τη δράση και τους αγώνες και όχι αυτούς που "πληρώνουν" για να εμφανιστούν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές σαν "σωτήρες" από τους "εμπόρους της ενημέρωσης".

- Ποια είναι τα πιο βασικά που δεν ξεχάσατε εσείς, αυτό το διάστημα;

  • Η "Συμπαράταξη" είναι έκφραση, σαν παράταξη, μιας πλατιάς συμπαράταξης της πλειοψηφίας των δημοτών, που έχουμε χρέος και ευθύνη να βρούμε και να απλώσουμε.
  • Η δική μας παρουσία σαν παράταξη, συνολικά, αλλά και καθ' ενός ξεχωριστά, πρέπει να ξεχωρίζει από την ασυμβίβαστη και με ανιδιοτέλεια δράση για το καλό του τόπου, της πόλης και του λαού της.
  • Το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης που εμείς πιστεύουμε, που δεν έχει να κάνει με μικρονοικοκυρέματα, ούτε με διαχείριση ανταποδοτικών αρμοδιοτήτων που ξεφορτώνεται η κεντρική εξουσία και απλόχερα παραχωρεί στους δήμους για να βάλουν και αυτοί βαθιά το χέρι στην τσέπη του δημότη. Μια Αυτοδιοίκηση που θέλει και πρέπει πάνω απ' όλα να αγωνίζεται χωρίς σκοπιμότητες και συμβιβασμούς για τα προβλήματα και του λαού και της πόλης.

- Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που οπωσδήποτε δε θα ξεχάσετε αν την επομένη των εκλογών είστε δήμαρχος;

  • Ο ίδιος ο λαός έχει μνήμη, γνώση και δύναμη. Χρειάζεται πάνω απ' όλα ο ίδιος ο λαός να ξαναζωντανέψει τη δύναμή του.
  • Χρειάζεται από εμάς μια ασυμβίβαστη καθημερινή δράση για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της πόλης. Χρειάζεται αντίσταση και αγώνας να μην περάσουν σχέδια και μεθοδεύσεις για εκφυλισμό της Αυτοδιοίκησης σε "επιχείρηση φορολόγησης, διαχείρισης και εκμαυλισμού".
  • Οφείλουμε σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, στον ιδρώτα του εργαζόμενου, στο δημόσιο πλούτο του τόπου. Οφείλουμε να προστατέψουμε κατακτήσεις και δικαιώματα του λαού μας. Οφείλουμε σεβασμό στον ίδιο το λαό.

ΑΘΗΝΑ:

Σήμερα στις 12 μ. ο Δημήτρης Αγκαβανάκης περιοδεύει στο Εθνικό Τυπογραφείο. Στις 9 μ.μ. ο Γιάννης Σταυρόπουλος επισκέπτεται την Εργατική Εστία (Αγησιλάου 10). Στις 10 π.μ., ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Θεοχάρης Παπαμάργαρης και ο Γιώργος Μαυρίκος επισκέπτονται τον "Ευαγγελισμό". Στις 6.30 μ.μ. ο Πέτρος Βαμβακάς θα περιοδεύσει στα μαγαζιά Αγ. Νικολάου Αχαρνών και ο Θύμιος Ευθυμίου στα μαγαζιά της Νέας Χαλκηδόνας.

ΑΧΑΪΑ:

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, δίνει σήμερα στις 12 μ. ο υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας Ανδρέας Αθανασόπουλος,στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ), (Μαιζώνος 200).

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 8.30 μ.μ. το βράδυ, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Λαύρας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ:

Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Δ. Μαντζουράτος θα κάνει αύριο περιοδείες στα μαγαζιά της Σάμης και το απόγευμα στις περιοχές Σαρλάτα, Ντομάτα, Σβορωνάτα, Καλλιγάτα, Κουρκουμελάτα και Μεταξάτα. Την Κυριακή το πρωί θα περιοδεύσει στο Αργοστόλι και στις 8.00 μ.μ. θα μιλήσει στα Ομαλά. Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη θα παραβρεθεί στην κοινή συνάντηση των υποψήφιων νομαρχών που διοργανώνει η Αδελφότητα Κεφαλονιτών και Ιθακήσιων του Πειραιά στο Πασαλιμάνι.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της ΝΑΣ Ηρακλείου θα γίνουν σήμερα στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δασκαλογιάννη, δίπλα στο Ταχυδρομείο Ηρακλείου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Φαρσάρης.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ:

Σήμερα κλιμάκιο της ΝΑΣ στη 1.15 μ.μ. θα επισκεφτεί τη Β Εφορία. Στις 6.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της παράταξης στο εκλογικό κέντρο. Αύριο το πρωί θα επισκεφτεί τον Αγιο Γεώργιο, την Αγία Παρασκευή και το απόγευμα τη Σούρπη.

ΣΕΡΡΕΣ:

Σήμερα, στις 6 μ.μ. ο υποψήφιος νομάρχης Σάκης Πανταζόπουλος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΑΣ, στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ.

Παραπλανώντας με ευχολόγια...

"Το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, να συζητήσουμε... χωρίς προσπάθειες παραπλάνησης των πολιτών", σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, σε άρθρο του, στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού "Νομαρχιακά Νέα", ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Β. Κουλουμπής.Η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε ν' αντιληφθούμε την ερμηνεία που δίνει στη λέξη "παραπλάνηση", καθώς ο ίδιος από την αρχή μέχρι και το τέλος του άρθρου προσπαθεί να πείσει πως "ο πολιτικός ρόλος του θεσμού αναγνωρίστηκε", "καταφέρνουμε να μπούμε στη νέα θητεία με αρκετά όπλα", "πήραμε μια σειρά από αρμοδιότητες". Προσπαθεί δηλαδή, να παρουσιάσει μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που λειτουργεί και ως διοικητικός και ως πολιτικός θεσμός, κάτι που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από "εκλεκτούς", της κυβέρνησης, νομάρχες.

Κι αναρωτιέται κανείς: Παίζει πολιτικό ρόλο η ΝΑ όταν συναινεί, όπως έχει συμβεί σ' όλα τα συνέδρια της ΕΝΑΕ, στις κυβερνητικές αποφάσεις για το θεσμό; Εχει αρκετά όπλα, όταν με το πρόσφατο σχέδιο νόμου για τα οικονομικά του θεσμού, η κυβέρνηση την επιχορηγεί με πενιχρούς πόρους κι όταν μάλιστα την οδηγεί στην επιβολή φόρων για να λειτουργήσει; Εχει όντως αρμοδιότητες, όταν καμία συμμετοχή δεν έχει στη χάραξη στρατηγικής σε σημαντικά θέματα;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω, "δείχνουν" ποιος παραπλανά...

Η Ιωάννα - Σοφία Ντούρου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ