ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ
Ερωτηματικά για την παρέμβαση της "Γκρίνπις"

Εύλογοι οι υπαινιγμοί των διοικούντων για τις σκοπιμότητες της οργάνωσης, που παρενέβη σε μια στιγμή που εκτιμάται ότι αναμένεται άνοδος της διεθνούς αγοράς νικελίου, ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ίδιοι είναι εντελώς έκθετοι για την πολιτική συστηματικής υπονόμευσης της ΛΑΡΚΟ

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που έχει η κυβερνητική πολιτική στην επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ, την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία εντείνονται τις τελευταίες μέρες μετά και την παρέμβαση της "Γκρίνπις" που είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Η διοίκηση της εταιρίας εμμέσως πλην σαφώς συνδέει τις δραστηριότητες της οργάνωσης, με διεθνή συμφέροντα, άποψη που ανεπίσημα υιοθετούν και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Η αλήθεια, σε κάθε περίπτωση είναι, ότι το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δεν ξεκινάει με την παρέμβαση της "Γκρίνπις" και κυρίως δε φαίνεται να τελειώνει με αυτή. Από αυτή την άποψη και παρά τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για το χρόνο που επέλεξε η "Γκρίνπις" για την παρέμβασή της, ερωτηματικά υπάρχουν και για τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η διοίκηση της εταιρίας όσο και παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης να περιορίσουν το πρόβλημα καθαρά στις κινήσεις της οργάνωσης.

Η διεθνής κρίση στην αγορά του νικελίου, η οικονομική ασφυξία της ΛΑΡΚΟ και τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησής της, αποτελούν ήδη ένα δυσμενές πλαίσιο το οποίο γίνεται ακόμα χειρότερο από την ξαφνική - μετά την 30ετή λειτουργία της επιχείρησης - παρέμβαση της "Γκρίνπις". Οι πτωτικές τάσεις της διεθνούς αγοράς σιδηρονικελίου από το 1996, φαίνεται να εξυπηρετούσαν με τον καλύτερο τρόπο τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που αξιοποιώντας τις μειωμένες διεθνείς τιμές, κινούνταν στη λογική της δήθεν αναγκαστικής πώλησης της εταιρίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λογική που από τις ίδιες τις εξελίξεις φαίνεται να μην έχει καμιά βάση, αφού όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η κρίση του νικελίου έχει κάνει τον κύκλο της και αναμένεται ανάκαμψη.Πρόκειται για εκτιμήσεις που ανατρέπουν όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία και αποκαλύπτουν τις μέχρι σήμερα μεθοδεύσεις των αρμοδίων, αφού η επικείμενη αναστροφή της διεθνούς αγοράς θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να βγει η ΛΑΡΚΟ από την κρίση, αλλά και να γίνει μια εύρωστη και με σημαντικές δυνατότητες παραπέρα ισχυροποίηση της θέσης της στην αγορά. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, στη διαγραφόμενη δηλαδή, άμεση προοπτική ανάκαμψης της αγοράς του νικελίου διεθνώς, γεννιούνται και τα ερωτηματικά για το χρόνο που επέλεξαν οι άνθρωποι της "Γκρίνπις" για την παρέμβασή τους. Μια παρέμβαση που όπως σημείωσε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας, προκαλεί ημερησίως κόστος 100.000.000 δραχμών!

Τα αντίστοιχα πάντως ερωτηματικά που ο πρόεδρος της εταιρίας έθεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά:"αναρωτιόμαστε ποια είναι τελικώς τα κίνητρα της οικολογικής ευαισθησίας που επιδεικνύεται από την "Γκρίνπις" στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή" μπορεί να φαντάζουν εύλογα, ωστόσο αφορούν τον ίδιο - αν όχι πολύ περισσότερο - την τακτική που ακολούθησε η διοίκησή του και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σε βάρος μιας εκ των λιγοστών πλέον μεγάλων βιομηχανιών της χώρας η οποία προσφέρει γενικότερες οικονομικές δραστηριότητες σε 7 νομούς. Πολύ περισσότερο που η καθημερινή πρακτική των κυβερνώντων είναι να ενισχύουν συγκεκριμένες μονάδες και "νέους επιχειρηματικούς αστέρες", οι οποίοι με γοργό ρυθμό αυξάνουν τα μερίδιά τους στην αγορά και σε κάθε περίπτωση θα ήθελαν να δουν τη ΛΑΡΚΟ να βουλιάζει ακόμα περισσότερο.

Τις ενέργειες της "Γκρίνπις", μέλη της οποίας για δεύτερη φορά κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Λάρυμνας, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Για πέμπτη μέρα

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ενώ η "Γκρίνπις" για πέμπτη συνεχόμενη μέρα έχει καταλάβει εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και εμποδίζει τη φόρτωση σε πλοιάριο της σκουριάς που εναποτίθεται σε καθορισμένο με υπουργικές αποφάσεις χώρο, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, η διορισμένη διοίκηση της επιχείρησης (προφανώς με άνωθεν εντολές) έδωσε χθες εντολή για τη διακοπή της λειτουργίας που έχει αποφευχθεί με παρέμβαση του σωματείου.

Η κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της φαίνεται να τηρεί στάση "Πόντιου Πιλάτου". Συγκεκριμένα τα υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας προς τα οποία απευθύνεται η "Γκρίνπις" και ζητάει να μην δοθεί άδεια εναπόθεσης των αποβλήτων στη θάλασσα, δεν παίρνουν θέση στο πρόβλημα που δημιουργείται, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και χρειάζεται αγώνας για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ.

Το σωματείο από την πλευρά του, είχε συνάντηση με τους ανθρώπους της "Γκρίνπις" και σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες,συζήτησε το πρόβλημα που έχει προκύψει και σαν πρώτο βήμα επέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία των 3 υπουργείων, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή τους για λύση. Τους καλούν δε σήμερα να επισκεφτούν τη ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια έχουν επισημάνει το πρόβλημα και έχουν προτείνει λύσεις, όμως δεν εισακούστηκαν. Τέλος καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Η Εθνική στηρίζει την οικονομική πολιτική!

Τα υψηλά υπερκέρδη (αυξημένα κατά 64%) ανακοίνωσε χτες η Εθνική Τράπεζα, σε μια εμφανή προσπάθεια να στηρίξει την οικονομική πολιτική και να καθησυχάσει τις "αγορές" για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης...

Τα υπερκέρδη του τραπεζικού συστήματος πρόταξε χτες η Εθνική Τράπεζα, σε μια εμφανή προσπάθεια να στηρίξει την κυβερνητική οικονομική πολιτική και να καθησυχάσει τις "αγορές", μετά τα τελευταία ταρακουνήματα στο χρηματιστήριο και τις ομολογίες από τη διεθνή κρίση. Χτες πραγματοποιήθηκε και η επαναληπτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας, όπου και εγκρίθηκε από τους μετόχους η απορρόφηση της Κτηματικής Τράπεζας μέσω συγχώνευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής, τα κέρδη προ φόρων το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη ανήλθαν σε 61,7 δισ. δραχμές, έναντι 37,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο επτάμηνο του 1997. Υπήρξε δηλαδή άνοδος κερδών κατά 63,9% (!), όταν οι ονομαστικοί μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται το 1998 με ρυθμό 2,5%!

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά διαμορφώθηκαν μετά το σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 24,7 δισ. δρχ., εκ των οποίων 13,5 δισ. δραχμές αποτελούν πρόσθετες προβλέψεις. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι πρόσθετες προβλέψεις κατά το 1998 θα ανέλθουν σε 30 δισ. δραχμές.

Οι επισημάνσεις για τις αυξημένες προβλέψεις γίνονται κυρίως για να γνωρίσουν οι "αγορές" ότι το πρόγραμμα "εξυγίανσης" της Εθνικής... προχωρεί, ώστε να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα στην προοπτική της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Εθνικής.

Οπως είναι γνωστό, η Εθνική Τράπεζα βαρύνεται με υψηλές επισφάλειες (λόγος γίνεται για εκατοντάδες δισ. δρχ.), που οφείλονται σε χορηγήσεις δανείων, κυρίως σε ιδιώτες, και από τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές για την τράπεζα.

Εξάλλου στην ομιλία του στη χτεσινή συνέλευση ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς,έδωσε απάντηση για την πληθώρα των δημοσιευμάτων, τα οποία τον φέρουν να αντικαθιστά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου.Ο τελευταίος, σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, φορτώνεται τις αποτυχίες των ιδιωτικοποιήσεων της Ιονικής και των ΚΑΕ, γεγονός που έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο διοικητής της Εθνικής, απαντώντας έμμεσα στις φημολογίες αυτές, δήλωσε ότι θα απογοητεύσει εκείνους που πιστεύουν ότι θα αποχωρήσει σύντομα από την τράπεζα, καθώς και ότι η δική του φιλοδοξία είναι να συνεχίσει την προσπάθεια στην Εθνική... Ανέφερε επίσης ότι όλα αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία δόση αληθείας... Σύμφωνα, όμως, με άλλες πληροφορίες, οι χτεσινοβραδινές διαρροές περί παραίτησης Παπαντωνίου διαδόθηκαν από το γνωστό περιβάλλον του Μαξίμου. Οικονομικοί παράγοντες, πάντως, εκτιμούν ότι τα κίνητρα της φημολογίας περί παραίτησης ή μη του Παπαντωνίου και ανεξάρτητα από τις δόσεις αληθείας που περιέχουν δε θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην προσωπική "ικανότητα" ή την "ανικανότητα" του υπουργού, αλλά στις παρεμβάσεις πολιτικών και οικονομικών κέντρων που έχουν ζωτικό ενδιαφέρον από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Δε δέχονται πλαφόν 3,5% στα δίδακτρα

Την απροθυμία των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να εφαρμόσουν την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που ορίζει ανώτατο ποσοστό αύξησης στα δίδακτρα του φετινού σχολικού έτους, που αρχίζει αύριο, διαμήνυσαν χτες οι εκπρόσωποί τους σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, ορίζεται πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κάτι βεβαίως που γίνεται... κατόπιν εορτής, αφού η κυβέρνηση με προηγούμενη απόφασή της είχε "απελευθερώσει" με νόμο τη διαμόρφωση των διδάκτρων. Για φέτος η τροπολογία προβλέπει ότι οι αυξήσεις δε θα πρέπει να ξεπεράσουν το ποσοστό του 3,5% για όλα τα εκπαιδευτήρια. Ωστόσο, από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες, χρησιμοποιώντας το μόνιμο πια επιχείρημά τους περί αύξησης των λειτουργικών εξόδων, ζητούν το ποσοστό της αύξησης να κυμαίνεται τουλάχιστον γύρω στο 5,5%. Από αυτό το ποσοστό και πάνω, μάλιστα, είναι οι αυξήσεις που έχουν ήδη ζητήσει οι σχολάρχες από τους γονείς, εισπράττοντας από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς την πρώτη δόση των διδάκτρων για τη φετινή.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εξάλλου, που είναι αποφασισμένοι πάση θυσία να πάρουν μεγαλύτερες αυξήσεις, δε διστάζουν να πουν ανεπίσημα ότι, εφόσον το υπουργείο επιμείνει στο 3,5%, θα εισπράξουν μεγαλύτερες αυξήσεις από την "πίσω πόρτα", δηλαδή "φουσκώνοντας" τα μεταφορικά των σχολικών λεωφορείων και το κόστος διαφόρων άλλων επιπλέον μαθημάτων, φροντιστηρίων κλπ., παρόλο που - ας σημειωθεί - η σχετική τροπολογία τα περιλαμβάνει αυτά στην έννοια του όρου δίδακτρα.

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, στις περιπτώσεις που έχουν προεισπραχτεί αυξήσεις μεγαλύτερες του 3,5% μπορούν οι γονείς να ζητήσουν να συμψηφιστούν με τις επόμενες δόσεις μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι από 50.000 μέχρι 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή, από τον οποίο εισπράχτηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εμπειρία των προηγούμενων ετών, όταν η πολιτική ηγεσία επιχείρησε να συγκρατήσει με νομοθετική ρύθμιση τις αυξήσεις, δείχνει ότι στην πράξη δεν εφαρμόζονται πλήρως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ