ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ανοίγει σήμερα, η αυλαία του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ, στο πάρκο Νέας Ελβετίας,στου Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην ερασιτεχνική δημιουργία των νέων ανθρώπων της πόλης, θα γίνει στις 8 το απόγευμα στην κεντρική εξέδρα, από τον Γιάννη Κουλούρη, μέλος της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Η Τιτίκα Δελιγκά, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αναφερόμενη στο καλλιτεχνικό στήσιμο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" Θεσσαλονίκης τόνισε ότι "στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ερασιτεχνική δημιουργία. Γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσιτός για όλους και όχι μόνο για τους λίγους. Προωθούμε το λαϊκό πολιτισμό ως αντίβαρο προς το περιεχόμενο του πολιτισμού, που προσπαθούν να μας πλασάρουν. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την ερασιτεχνική δημιουργία, η οποία συρρικνώνεται συνεχώς, επειδή οι νέοι δεν μπορούν να δημιουργούν, όταν δεν έχουν χώρο, χρόνο και χρήματα, για να αναδείξουν τη δουλιά τους".

Το Φεστιβάλ είναι το βήμα και η φωνή, για να βγει προς τα έξω η δουλιά των νέων ανθρώπων, μακριά από φίρμες. Ενα παράδειγμα είναι το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η θεατρική ομάδα του οποίου θα παρουσιάσει το μονόπρακτο του Γιώργου Σκούρτη "Αγγελία".

Ανάμεσα στις δουλιές που ξεχωρίζουν είναι και το αφιέρωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στις 8.30, στη λαϊκή σκηνή. Ενα οπτικό αφιέρωμα που ετοίμασε Ομάδα της ΚΝΕ και ξεκινά από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα και φτάνει μέχρι τα σημαντικά προβλήματα του σήμερα, σταματώντας στους σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς όπως ο Μάης του '36, η δολοφονία του Λαμπράκη κ.ά. "Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας", σημειώνει η Τ. Δελιγκά "γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, παράτες, δεν είναι η "Μητρόπολη των Βαλκανίων", όπως θέλουν να την οραματίζονται οι της μιας ή της άλλης παράταξης. Η Θεσσαλονίκη έχει και αγωνιστική ιστορία που πρέπει να παραμείνει ζωντανή στη μνήμη όλων".

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, στις 8 το απόγευμα της Κυριακής, το επετειακό αφιέρωμα στα 80χρονα του ΚΚΕ με το μουσικό συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και την Σοφία Αδαμίδου.

Ενα ειδικό αφιέρωμα από θεατροποιημένα τραγούδια για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις έχει ετοιμάσει η Λαϊκή Μορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων,και θα το παρουσιάσει το Σάββατο στις 9 το βράδυ στην εξέδρα της Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι ερασιτέχνες ζωγράφοι και ποιητές της πόλης θα εκθέτουν στο πάνω διάζωμα του αμφιθεάτρου τις δημιουργίες τους.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την παιδεία με θέμα "Μόρφωση για όλο το λαό ή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;", σήμερα στις 8μ.μ. στο χώρο της λαϊκής σκηνής, ενώ αύριο Σάββατο θα γίνει συζήτηση για τις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές με τον υποψήφιο νομάρχη της ΝΑΣΘ Μιχάλη Σπυριδάκη.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη με την ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Λάζαρος Σορόπουλος μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της αποψινής πρώτης μέρας:

Κεντρική εξέδρα - Αμφιθέατρο: 8.00 Ανοιγμα των εκδηλώσεων από τον Γιάννη Κουλούρη μέλος του Γραφείου Οργάνωσης σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ (κεντρική). 8.05 "Η Αγγελία" - Μονόπρακτο του Γιώργου Σκούρτη από τηΘεατρική Ομάδα Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Γ. Τσίφτη(αμφιθέατρο). 9.00 Παραδοσιακοί χοροί από το Βουλγάρικο χορευτικό συγκρότημα "ΡΟΝΤΙΝΑ" από τη Βάρνα (κεντρική). 9.45 Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά (κεντρική). 11.30 Συναυλία με τους Blues Wire (κεντρική).

Λαϊκή Σκηνή: 8.00 Συζήτηση για την Παιδεία με εκπροσώπους μαζικών φορέων με θέμα "Μόρφωση για όλο το λαό ή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τις πολυεθνικές; " 9.30 Αφιέρωμα στο έντεχνο λαϊκό και πολιτικό τραγούδι με τονΠαύλο Καραμητρούδη.11.00 Γλέντι με τους "Κρητικομακεδόνες",συγκρότημα του Βασίλη Τολιούδη.

Εξέδρα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας: 8.00 Εντεχνο ελληνικό τραγούδι και μπαλάντες από τους "ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ".9.00 Εναλλακτική ελληνική Rock σκηνή από το συγκρότημα "Αλχημεία".10.00 Blues - Rock από τους "Δραπέτες" 11.00 Ελληνικό Rock από τους "Μπλε Μαρέν".12.00 Igloo σκηνή από τους "Χαλβάνα".


Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, η κεντρική ομιλία θα γίνει την Κυριακή από τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο με ομιλία από το Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες με ροκ συγκροτήματα, "Bad Macine" και "Salus Mentis",τραγούδια του αγώνα με το Γ. Μπάχρη,ρεμπέτικα τραγούδια από το συγκρότημα "Ουζουκτσήδες και Ρακουδηστές",έντεχνη λαϊκή μουσική, θεατρικό, συζητήσεις για την Τοπική αυτοδιοίκηση και τη νεολαία.

Στα Χανιά

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα. Κεντρικός ομιλητής την Κυριακή είναι ο Παναγιώτης Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Μουσική από τα συγκροτήματα, "ΜΥΖΗΘΡΑ","ΕΥΔΟΞΙΑ",από το Συριακό συγκρότημα, από το 4ο ΓΕΛ Χανίων, τα ροκ συγκροτήματα "ΦΡΑΧΤΕΣ ΣΙΩΠΗΣ" και PROXIMA - DIES, χορευτικό από το Λαογραφικό Ομιλο Χανίων και συζήτηση με θέμα το Ν.2525/97 και τις επιπτώσεις στη νεολαία.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, η κεντρική ομιλία θα γίνει την Κυριακή από τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, ομιλία από το Παναγιώτη Παλαβό μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, χαιρετισμό από τον Αγη Τριγάζη γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ρεμπέτικα τραγούδια, συναυλίες με τουςΜίλτο Πασχαλίδη και Νίκο Πορτοκάλογλου,ροκ συγκρότημα, συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με συμμετοχή των: Χρήστου Χαλκιά,δημοτικού συμβούλου,Αθανάσιου Σερδέλη,νομαρχιακού συμβούλου, Λίτσας Ούντρια,υποψήφιας δημοτικού συμβούλου και Βαϊου Μπιμπίλη,μέλους του Γραφείου Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Θέατρο, αφιέρωμα στα 80χρονα του ΚΚΕ.

Στη Χαλκίδα

Σήμερα, το βράδυ ξεκινούν οι εκδηλώσεις του κεντρικού διήμερου στη Χαλκίδα, με κεντρικό ομιλητή το Σάββατο, το Δημήτρη Κουτσούμπα,μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα χαιρετίσει και ο υποψήφιος νομάρχης Ν. Εύβοιας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Δημήτρης Ραχιώτης.Ομιλία, επίσης, θα γίνει σήμερα και από τον Λάζαρο Μυλωνά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα χαιρετίσει και η υποψήφια δήμαρχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Χαλκίδας, Ιωάννα - Σοφία Ντούρου.Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, πολιτικού προοδευτικού τραγουδιού.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα κεντρικός ομιλητής το βράδυ της Κυριακής είναι ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ομιλία επίσης θα γίνει και από τον Αλέκο Μαρινάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο,συναυλία πολιτικού τραγουδιού με τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Συζητήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και λαϊκούς χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα.

Στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν το βράδυ του Σαββάτου, με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, συναυλίες με ροκ συγκροτήματα, τον Βασίλη Καζούλη,ρεμπέτικα τραγούδια, συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές, στην οποία συμμετέχουν οι: Χρήστος Τέγος,υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας υποψήφιος Νομάρχης Καρδίτσας και ο Νίκος Κυριστόπουλος,γραμματέας του Νομαρχιακού Γραφείου Καρδίτσας της ΚΝΕ. Η κεντρική ομιλία από τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του Πολιτικού Γραφείου, θα γίνει την Κυριακή το βράδυ. Επίσης θα μιλήσει και ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη, η κεντρική ομιλία είναι την Κυριακή με ομιλητή το Πέτρο Αλέπη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα χαιρετίσει μέλος από το ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζήτηση για το ρόλο που πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην οποία συμμετέχουν οι: Βαγγέλης Παλαιολόγος,υποψήφιος Νομάρχης Λέσβου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), ο Νάσος Γιακαλής,υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας", ο Θωμάς Τσαγκαρέλλης,πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και ο Σταμάτης Γεραγώτης,μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ και υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ. Θα ακολουθήσει, μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Χαρίλαου Ρόδανου.

Αλλες εκδηλώσεις

Το Σάββατο:

- Στο Μεσολόγγι.

- Στο Πασαλιμάνι, με ομιλήτρια τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Φλώρινα, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία", με ομιλητή τον Σωτήρη Αμαξόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σάββατο - Κυριακή:

- Στα Γιάννενα, με κεντρικό ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και το Δημήτρη Παπαδημητρίου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ