ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ"
Αυθαίρετη μείωση αποδοχών

Με συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της εταιρίας, κλιμάκωσαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι. Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα του αγώνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε συμβολικό αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές Εγνατίας οδού Κοζάνης, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί, παράνομα, η εταιρία μετέτρεψε τις συμβάσεις τους μειώνοντας σημαντικά, με τον τρόπο αυτό, τις αποδοχές τους. Συγκεκριμένα οι 250 εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που πραγματοποιούνται από τις εταιρίες ΑΓΕΚ,ΑΛΤΕ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ,υποχρεώθηκαν από τις αρχές Αυγούστου να πληρώνονται με μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, αντί της σύμβασης οικοδόμων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των αποδοχών τους κατά 2/5 περίπου. Να σημειωθεί ότι όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την παράνομη αυτή σύμβαση, απολύθηκαν αμέσως. Μετά τις στάσεις εργασίας των προηγούμενων ημερών, οι εργαζόμενοι προχώρησαν από χτες σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες, ενώ με τα αιτήματά τους συμφώνησαν το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας Κοζάνης.

Στις 11 περίπου χτες το πρωί έφθασαν οι απεργοί στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν από την Κοζάνη, ανήρτησαν πανό και απέκλεισαν τις εισόδους των γραφείων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από απεργούς, τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασ. Αχτσή και τον Χ. Κουτσουρά,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, συναντήθηκε με τη διοίκηση.

Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι δεν είναι μόνο παράνομο να αλλάζει η σύμβαση εργασίας, αλλά και δεν μπορεί να μειώνονται οι τυχόν μεγαλύτερες αποδοχές. "Αν θέλετε να αλλάξετε την ονομασία της σύμβασης, δεν μπορείτε να μειώσετε και τις αποδοχές", είπαν οι αντιπρόσωποι απευθυνόμενοι στη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ. "Η εταιρία υποστηρίζει ότι υπογράφηκε λάθος σύμβαση. Εμείς όμως λέμε ότι δεν πρόκειται για λάθος, αφού οι χωματουργικές εργασίες με τις οποίες ασχολούνται οι εργαζόμενοι αυτοί ανήκουν στο χώρο του κατασκευαστικού τομέα. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα δικαιωθούν στην τριμερή που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας", δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Βασ. Αχτσής.

"Συνεχίζουμε τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, όπως ήδη εξαγγείλαμε", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των απεργών Παναγιώτης Σιάμινος."Κάτω από την πίεση αυτών των κινητοποιήσεων, συνέχισε, φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα. Η εταιρία δήλωσε ότι δέχεται να αμείβονται οι εργαζόμενοι με τη συλλογική σύμβαση που ισχύει για τους εργαζόμενους στις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Αν προχωρήσουμε ενωμένοι όπως ξεκινήσαμε, τελικά οι νικητές θα είμαστε εμείς".Στο μεταξύ το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, γιατί με την ενέργειά της να αποσύρει τους αρχαιολόγους από τα αρχαιολογικά σκάμματα της Εγνατίας οδού, στην περιοχή της Κοζάνης, στην ουσία κηρύσσει ένα ιδιότυπο "λοκ άουτ".

"Καλούμε - τονίζει - την Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης να περιοριστεί στα καθήκοντά της, να σταματήσει να στηρίζει τις παρανομίες των εταιριών και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ".

  • Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Επισημαίνει ότι οι αυθαιρεσίες των τεχνικών εταιριών με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, μέρα τη μέρα παίρνουν και μεγαλύτερες διαστάσεις και πως η καταπάτηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, του 7ωρου - 5ήμερου, η κλοπή του ενσήμου κ.ά. είναι φαινόμενα που συναντώνται στη ΧΟΧΤΙΦ, στην ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ και άλλες τεχνικές εταιρίες. Τονίζει πως μπροστά στην κοινή αντεργατική στάση των τεχνικών εταιριών απαιτείται η κοινή και συντονισμένη πάλη όλων των εργαζομένων.
Ρεκόρ κερδών

Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΟΣΝΙΕ για την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, την ώρα που οξύνονται δραματικά τα προβλήματα των εργαζομένων

Προς τα πάνω "σπρώχνει" τα κέρδη πολλών ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων η ολοένα και εντεινόμενη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ενώ την ίδια στιγμή η θέση των εργαζομένων στον τομέα αυτό συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχή επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, απολύσεις, τρομοκρατία, εντατικοποίηση, ενώ οι όποιες αυξήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο. Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας (ΟΣΝΙΕ), το 1997 τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών έσπασαν ρεκόρ και ενδεικτικά αναφέρει: Το "Ιατρικό Κέντρο Αθηνών" είχε κέρδη 5.796 εκατομμύρια δραχμές, από 3.287 το 1996, δηλαδή αύξηση 76,33% όταν ο κύκλος εργασιών του είχε αύξηση μόλις 18%. Το "Υγεία" είχε κέρδη 1.744 εκατομμύρια δραχμές, από 1.135, με αύξηση 53,8%, ενώ ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε κατά 8,2%. Τρίτο έρχεται το "Ιασώ" με κέρδη 1.007 εκατομμύρια δραχμές και ακολουθεί το "EUROMEDICA".

Η ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει ότι τα κέρδη αυτά είναι "αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που με τη συνεχόμενη υποβάθμιση και συστηματική απαξίωση της δημόσιας παρεχόμενης υγείας, εξαναγκάζουν τους περισσότερους ασθενείς να προσανατολίζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις".

"Σ' αυτή την αγορά - συνεχίζει η ανακοίνωση - ο ανταγωνισμός αγριεύει με τάσεις μονοπώλησής της. Ο "Ομιλος Αποστολόπουλου" έχει εξαγοράσει το "Απολλώνιο Θεραπευτήριο" και άλλες δύο κλινικές, η "EUROMEDICA" πέντε κλινικές και εργαστήρια, ενώ το "ΙΑΣΩ" το "ΗΡΑ"".

Η ΟΣΝΙΕ επισημαίνει ότι η κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι άσχετη από τη γενικότερη κερδοφορία του κεφαλαίου που παρατηρείται στη χώρα μας, ενώ σημειώνει: "Η Ελλάδα από άποψη κερδοφορίας επιχειρήσεων κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δεύτερη μετά τις ΗΠΑ διεθνώς, καθώς η απόδοση κεφαλαίου αυξήθηκε στη χώρα μας από 20% το 1990 στο 25% το 1996. Ομως το 1995 η Ελλάδα είχε τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σήμερα πρέπει να έχουν γίνει ακόμα χαμηλότεροι".

Καταλήγοντας η ΟΣΝΙΕ σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι μπροστά σ' αυτά τα προκλητικά, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι οι πολιτικές μονόδρομοι της "σύγκλισης" και "της Οικονομικής Νομισματικής Ενοποίησης" που ακολουθούν η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν, είναι ασυμβίβαστες με τα συμφέροντά τους, και τονίζει την αναγκαιότητα του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και καλεί τους εργαζόμενους με την ενότητά τους, τη δράση τους, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

Παράνομη η περικοπή επιδόματος

Παράνομη κρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Αθήνας η αιφνιδιαστική απόφαση του ξενοδοχείου "Athens Plaza",πρώην "Μεριντιέν", να ανακαλέσει από 1/7/97 τη χορήγηση του επιδόματος ομίλου, που δινόταν στους εργαζόμενους από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και να το συμψηφίζει με τις εκάστοτε αυξήσεις που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι απ' όπου κι αν προέρχονται αυτές (συμβάσεις εργασίας, τριετίες κ.ά.).

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου, αφού οι αντιδράσεις τους είχαν προσκρούσει στην αδιαλλαξία του εργοδότη. Ετσι, σύμφωνα με την "προσωρινά εκτελεστή" απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθήνας, η επιχείρηση υποχρεώνεται να καταβάλλει στους ενάγοντες τα ποσά που απαιτούσαν μαζί με τους τόκους. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, αναμένεται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, που έχουν υποστεί σημαντικές μισθολογικές απώλειες από την ανάκληση του επιδόματος, να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας Ν. Δασκαλαντωνάκης, ο οποίος έχει αναλάβει το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου, που ανήκει στον Βαρδινογιάννη,αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση! Να σημειωθεί ότι από τη μέρα που το μάνατζμεντ πέρασε στα χέρια του εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματία, η θέση των εργαζομένων χειροτέρευσε, αφού μπήκαν σε εφαρμογή μια σειρά αντεργατικά μέτρα, που ήδη ίσχυαν σε όλα τα ξενοδοχεία που διαθέτει ανά τη χώρα ο Ν. Δασκαλαντωνάκης. Το σωματείο καταγγέλλει τόσο τον μάνατζερ, όσο και τον ιδιοκτήτη για την τακτική τους, αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση, αφού παρότι πολλές φορές έχει απευθυνθεί και στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση, κανείς δεν έχει παρέμβει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Νέα πρόκληση στου Βαρδινογιάννη

Και νέα αντεργατική πρόκληση εκδηλώθηκε προχθές από την εταιρία "Γενική Εκδοτική Τύπου" (όμιλος Βαρδινογιάννη). Την ώρα ακριβώς που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν στάσεις εργασίας με αίτημα την ανάκληση των προηγούμενων πέντε απολύσεων, προχώρησε σε νέα απόλυση! Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν σήμερα με στάσεις εργασίας τις ώρες: 11πμ - 3μμ, 5μμ - 9μμ και 1πμ - 5πμ.

Ο εργαζόμενος που απολύθηκε προχθές, όπως και οι προηγούμενοι πέντε, μόλις είχε επιστρέψει από την καλοκαιρινή άδεια. Ολες οι απολύσεις έγιναν στο τμήμα των περιστροφικών κυλινδρικών ταχυπιεστηρίων, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί σημαντικοί αγώνες. Στο μεταξύ χτες η διεύθυνση της εταιρίας αρνήθηκε να συναντηθεί με το ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων,με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να συζητήσει εφόσον συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις!

Ο Δ. Δρακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, μας δήλωσε σχετικά: "Καταγγέλλουμε ως προκλητική την ενέργεια της εταιρίας να απολύσει και άλλο εργαζόμενο, την πρώτη μέρα μάλιστα που γύρισε από την άδεια, αλλά και την άρνησή της να συζητήσει με το σωματείο. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ανάκληση όλων των απολύσεων και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν θέματα υγιεινής και ασφάλειας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ