ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Δύσκολες ώρες" για τον Κλίντον

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δείχνοντας σαφέστατα τις τάσεις της κρίσης, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας.

Η κατάθεση της ογκώδους έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ (36 κιβώτια) έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ ήδη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει την πρόθεση να αρχίσει να δίδει στη δημοσιότητα μέσω του Ιντερνετ μεγάλα τμήματα της έκθεσης, ανακοίνωσαν μέλη του Κογκρέσου. Ταυτόχρονα, ο Τζέραλντ Σόλομον,πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Κανονισμών της Βουλής, δήλωσε ότι η επιτροπή του θα αποφάσιζε χθες το απόγευμα για την έγκριση της δημοσίευσης των 445 σελίδων από την έκθεση.

Πάντως η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη σε μία απρόσμενη ένδειξη ομοψυχίας αποφάσισε να λάβει μία ομόφωνη απόφαση σε σχέση με τη διαβόητη πλέον υπόθεση Λεβίνσκι, χωρίς να λάβει υπόψη της τα πολιτικά κίνητρα που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από αυτή. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ρεπουμπλικανού βουλευτή Χένρι Χάιντ,ο οποίος είναι επικεφαλής της Δικαστικής Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής που τόνισε ότι δε θα επιτρέψει να μετατραπεί μία πιθανή πρόταση μομφής κατά του Μπιλ Κλίντον σε "ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών" και δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς... αλλά υπογράμμισε ότι θα κινηθεί πλήρης έρευνα με θέμα την πρόταση μομφής κατά του Κλίντον, μόνον εάν αιτιολογηθεί από τα στοιχεία του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ.

Ετσι ήταν αναμενόμενα τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που ζητούσαν χτες από τον Πρόεδρο Κλίντον να συνεχίσει να ζητάει συγγνώμη, αλλά να γνωρίζει επίσης ότι κινδυνεύει με παραπομπή εξαιτίας των περιπετειών του με την Μόνικα Λεβίνσκι. Πιο "σκληρή από όλες" ή έγκυρη "Ουάσινγκτον Ποστ" που έκρινε ως "υπερβολικά εύκολη" τη νέα στρατηγική του Κλίντον που τώρα ζητάει από τους Αμερικανούς να τον συγχωρέσουν, ενώ πριν από μερικούς μήνες αρνιόταν τα πάντα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κλίντον "θα έπρεπε να υπολογίσει καλύτερα το περιεχόμενο των κατηγοριών εναντίον του", ιδιαίτερα την ψευδορκία και την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Οι εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα λαμβάνουν διαστάσεις και για το λόγο αυτό ο Κλίντον κάλεσε χθες εσπευσμένα όλα τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία για να συσκεφθούν μαζί με τους συνεργάτες του και τον ίδιο, ώστε να προσδιοριστούν όλες οι κατευθύνσεις και οι πλευρές που θα πρέπει να λάβει η "καμπάνια μεταμέλειας", ενώ αναμενόταν να κάνει έκκληση για στήριξη στον άνθρωπο και Πρόεδρο Κλίντον. Η δεινή θέση που βρίσκεται ο Κλίντον δεν είναι και άμοιρη της εγκατάλειψης από το ίδιο το κόμμα του και τους πολύ στενούς συνεργάτες του, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθούν στο πλευρό του σε αυτή την ύστατη και πολύ δύσκολη στιγμή που η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Βουλής, αφού με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, είναι μόνη υπεύθυνη για την εξέταση πρότασης μομφής, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση του Προέδρου από τον Λευκό Οίκο.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οξυνση της έντασης

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης μετά και την τέταρτη συνεχόμενη μέρα των φοιτητικών διαδηλώσεων, με την παράλληλη αναστάτωση που "εκτονώνεται με ιδιαίτερη βία" συχνά - πυκνά όλο αυτό το διάστημα, απόρροια της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη νησιωτική χώρα.

Ακόμα μία φορά Ινδονήσιοι στρατιώτες και αστυνομικοί "προϋπάντησαν" και εμπόδισαν εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωναν με συνθήματα κατά του Προέδρου Χαμπίμπι, στην πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο. Πάνω από χίλιοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο Προεδρικό Μέγαρο και βρίσκονταν αντιμέτωποι με τους φοιτητές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα εναντίον του Χαμπίμπι και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Ο λαός πεινά", και "Θέλουμε ρύζι, όχι τον Χαμπίμπι". Εκτός τα οικονομικής φύσης αιτήματα των φοιτητών, υπάρχουν και η άμεση έναρξη της νομικής διαδικασίας κατά του πρώην Προέδρου Σουχάρτο ώστε να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις γενοκτονίες για τις οποίες κατηγορείται, η σταδιακή παράδοση των σκήπτρων της "διατήρησης της τάξης" από το στρατό στην αστυνομία και η διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων επονομαζόμενων "τάγματα θανάτου".

Ο Πρόεδρος Χαμπίμπι ανήλθε στην εξουσία αντικαθιστώντας τον Σουχάρτο που αποπέμφθηκε στην ουσία μετά την παλλαϊκή εξέγερση του περασμένου Μάη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Ο Χαμπίμπι, στενός συνεργάτης και φίλος του Σουχάρτο, υποσχέθηκε το σταδιακό ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης αλλά και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, που αποτελείται από 17.000 νησιά και περισσότερες από 300 εθνότητες.

ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαψεύσεις για τα κοινά γυμνάσια αλλά και αραβική δυσαρέσκεια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Με διαψεύσεις αντέδρασαν, σήμερα, τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία στο δημοσίευμα του βρετανικού στρατιωτικού περιοδικού "Τζέινς' Ντιφένς Γουίκλι", ότι προετοιμάζουν την πρώτη κοινή αεροπορική τους άσκηση για τις 13 του Σεπτέμβρη. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι αγνοεί αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο σύμβουλος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αγκυρα, Αμίρ Μάιμον, υπογράμμισε ότι "μια κοινή αεροπορική άσκηση δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα των δύο χωρών, οι οποίες έχουν συμφωνήσει μόνο για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στο Ισραήλ".

Παρά τις διαψεύσεις, όμως, ο αραβικός κόσμος δεν κρύβει τη δυσφορία του, ενώ η Συρία και η Αίγυπτος καταδίκασαν ανοιχτά τα κοινά γυμνάσια και την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι αποτελεί "μείζονα κίνδυνο για τους Αραβες". Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, η Αγκυρα, γνωρίζοντας πολύ καλά τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στο εσωτερικό της χώρας, προτιμά τους χαμηλούς τόνους και τη διακριτικότητα, εκτιμώντας ως μείζονος σημασίας την υποστήριξη που μοιάζει να έχει εξασφαλίσει από το εβραϊκό λόμπι, τόσο στο αμερικανικό Κογκρέσο όσο και στην ΕΕ. Αντίθετα, το Ισραήλ δείχνει να χρησιμοποιεί κατά κόρον τη συνεργασία του με την Τουρκία ως "κρυμμένο άσο" έναντι των Αράβων, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που οι, μεταξύ τους, σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Στοίχιση" δυνάμεων πριν τις εκλογές

ΒΟΝΝΗ .-

Πρόβα τζενεράλε για τις γενικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής.

Μόλις δεκαπέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές στο βαυαρικό προπύργιο της Δεξιάς θα κριθούν οι δυνάμεις των αντιπάλων. Το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) - αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), με το οποίο συναποτελεί σε παγγερμανικό επίπεδο τη "Χριστιανική Ενωση" (CDU/CSU) - διαθέτει από το 1962 την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1970 συγκεντρώνει ένα ποσοστό άνω του 50% των ψήφων. Ετσι, στόχος του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Εντμουντ Στόιμπερ είναι το "50 + Χ", να επιτύχει δηλαδή το CSU εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία και να ανάλογο ποσοστό όπως το 1994, που ήταν 52,8 %. Στην αντίπερα όχθη το "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" - (SPD), υπό τη Ρενάτε Σμιτ - η οποία πρόσφατα εξελέγη στο αξίωμα μίας εκ των πέντε αντιπροέδρων του κόμματος - έχουν ως στόχο το "30 + Χ", να ξεπεράσουν δηλαδή αισθητά το ποσοστό του 30 % που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές. Επομένως, δεν αναμένονται ουσιαστικές μετατοπίσεις στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, παρά μόνον οριακές μεταβολές στα ποσοστά των κομμάτων που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να "λειτουργήσουν" υπέρ του ενός ή του άλλου στρατοπέδου στις παγγερμανικές εκλογές δύο εβδομάδες αργότερα.

Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Η Κολομβία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πολιτική βία. Το αντάρτικο κίνημα, το πιο παλιό στη Λατινική Αμερική, έχει επεκτείνει τη δράση του σ' ολόκληρη τη χώρα. Το λαϊκό μαζικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.

Αστυνομία και στρατός, σε στενή συνεργασία με τον παρακρατικό μηχανισμό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα όργιο βίας και τρομοκρατίας. Καθημερινά δολοφονούνται άοπλοι πολίτες, συνδικαλιστές, αγωνιστές του μαζικού κινήματος, στην πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι οικογένειες των 30 χιλιάδων αγνοουμένων, των 2.500 πολιτικών κρατουμένων, των 5 χιλιάδων δολοφονημένων κομμουνιστών, το 1,5 εκατομμύριο ξεριζωμένοι, χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Οι κομμουνιστές της Κολομβίας έχουν απόλυτη ανάγκη τη συμπαράσταση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας.

Αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα: 150/969355 - 62

Από χτεσινή φοιτητική διαδήλωση

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αεροπορικό δυστύχημα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Πέντε νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης δύο μεταγωγικών αεροσκαφών της πολεμικής δύναμης του Πακιστάν, τα οποία συγκρούστηκαν στο έδαφος και τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Το δυστύχημα συνέβη στη στρατιωτική αεροπορική βάση Σακλάλα στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

"Κατά την επιστροφή του στο χώρο στάθμευσης, αεροσκάφος C-130 της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχασε τον έλεγχο λόγω βλάβης στα φρένα, η οποία προκλήθηκε από φωτιά στο σύστημα πέδησης, και προσέκρουσε σε ένα άλλο σταθμευμένο C-130", ανέφερε σχετική ανακοίνωση της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ