ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ασκήσεις προετοιμασίας ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Ξεκίνησε στα Σκόπια η άσκηση προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Αμερικανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και προωθήθηκαν οδικώς στην ΠΓΔΜ

Τα Βαλκάνια έχουν μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο ασκήσεων των δυνάμεων ΝΑΤΟ. Στην περιοχή των Σκοπίων ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την επόμενη Παρασκευή η άσκηση "COOPERATIVE BEST EFFORT '98" (CBE - '98), δηλαδή "Καλύτερη προσπάθεια συνεργασίας '98",που αποτελεί το δεύτερο μέρος της προετοιμασίας (πρόβα τζενεράλε χαρακτηρίστηκε) των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για ενδεχόμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Το πρώτο μέρος της άσκησης ήταν αυτό που προ ημερών διεξήχθη στην Αλβανία. Συμμετέχουν σ' αυτή δυνάμεις από 22 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Σύμπραξη για την ειρήνη" (ΣγΕ), του, αμερικανο-ΝΑΤΟικής πατρότητας, προγράμματος σύνδεσης με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άσκηση, παρόλο που διεξάγεται στην περιοχή ευθύνης της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, την ευθύνη για τη διεξαγωγή της έχει αναλάβει η Βορειοδυτική Πτέρυγα που εδρεύει στη Βρετανία, γιατί, όπως αναφέρεται, η Νότια Πτέρυγα, το στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, ασχολείται με το σχεδιασμό για το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η άσκηση αυτή "αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνει το ΝΑΤΟ στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας του προγράμματος ΣγΕ με την ΠΓΔΜ και της σημαντικής συνεισφοράς της ΠΓΔΜ στο παραπάνω πρόγραμμα. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι είναι η πρώτη άσκηση του είδους, που γίνεται στην ΠΓΔΜ". Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκπαίδευση χερσαίων δυνάμεων σε "ειρηνευτικές" αποστολές, όπως αποκαλούνται οι αποστολές αποσταθεροποίησης και επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και αλλού.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, βασικός της στόχος "είναι να προαγάγει την αμοιβαία κατανόηση και να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος ΣγΕ, καθώς και να προβάλει τη σημαντική προσφορά του προγράμματος ΣγΕ στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στόχος που θεωρείται από το ΝΑΤΟ υψίστης σημασίας". Συμμετοχή στην άσκηση έχουν δηλώσει 22 χώρες. Από αυτές τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία. Επίσης από τις χώρες του ψευδεπίγραφου ΝΑΤΟικού προγράμματος ΣγΕ συμμετέχουν οι: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Εσθονία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Λετονία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία, ενώ θα βρίσκονται ως παρατηρητές η Φινλανδία και η Λιθουανία. H Ρωσία δεν παίρνει μέρος στην άσκηση για οικονομικούς λόγους, αν και επισήμως η Μόσχα επικαλέστηκε τεχνικούς και οργανωτικούς λόγους.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αυτή άσκηση προετοιμασίας για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο περιλαμβάνει 4 μαχητικά αεροσκάφη "F-16" και ένα μεταγωγικό "C-130", καθώς και λόχο αλεξιπτωτιστών και ομάδα 12 οπλιτών πεζικού και 5 αξιωματικών. Μάλιστα, για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκε και το ελληνικό έδαφος. Η αμερικανική δύναμη που συμμετέχει στην άσκηση, αποτελούμενη από 240 άνδρες, άρματα μάχης και άλλα οχήματα, αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί οδικώς προωθήθηκε στην ΠΓΔΜ. Δείγμα και αυτό του πώς σχεδιάζεται για να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Από την άλλη ξεχωριστός ρόλος δίνεται και στην Τουρκία. Στρατιωτικές μονάδες από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με το ίδιο μεταγωγικό αεροσκάφος που μεταφέρει και την τουρκική μονάδα, ενώ παίρνουν μέρος και 4 τουρκικά "F-16". Η άσκηση θα επαναληφθεί αργότερα στην Τουρκία και στη συνέχεια στο Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Αυλαία... κοκορομαχίας από τον Κ. Σημίτη

Σε επανάληψη των διακηρύξεων περί "αταλάντευτης" εμμονής της κυβέρνησης στη λιτότητα και σε υποβάθμιση του μηνύματος των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, προέβη χτες ο πρωθυπουργός

"Μια σημαντική πολιτική αντιπαράθεση", αλλά... περιορισμένου χαρακτήρα, θα είναι αυτή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Στην παραπάνω προσπάθεια υποβάθμισης του πολιτικού χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών κατέφυγε και χτες ο Κ. Σημίτης με την ομιλία του κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε με θέμα ακριβώς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός σε μια εξαιρετικά γενικόλογη και άνευρη τοποθέτηση που αποτύπωνε εν πολλοίς και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνδιάσκεψη, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα "εκτιμήσει με νηφαλιότητα τα αποτελέσματα των εκλογών" αλλά η κυβέρνησή του θα κριθεί στις βουλευτικές του 2000 και "μέχρι τότε θα ακολουθήσουμε χωρίς δισταγμούς" την ήδη ακολουθούμενη πολιτική, όπως είπε. Οσο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, υποστήριξε ότι σε αυτές, κατ' αρχήν κρίνεται αν οι δήμαρχοι και νομάρχες υπήρξαν σωστοί διαχειριστές...

Ο πρωθυπουργός, αφού επέμεινε σε μια... απαγγελία των "επιτευγμάτων" της κυβερνητικής πολιτικής, σε αναφορές περί της "προσφοράς" του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, σε κορόνες υπέρ της ΟΝΕ και της "αταλάντευτης" εμμονής της κυβέρνησης στην ίδια οικονομική και εξωτερική πολιτική, δεν απέφυγε να προσδώσει στο λόγο του χαρακτήρα αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ολιγαρχία και σε εμφανή προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος προεκλογικής κοκορομαχίας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "πολιτικολογεί χωρίς ουσία", ότι ακολουθεί "την πιο σκοταδιστική παράδοση της Δεξιάς" και ότι "πλειοδοτεί σε αιτήματα με τρόπο ανεύθυνο και αντιφατικό". Αναφερόμενος στην "υπόλοιπη αντιπολίτευση" και αποφεύγοντας να ονοματίσει το ΚΚΕ, υποστήριξε ότι "καλλιεργεί φαντασιώσεις" και πως "υποστηρίζει δρόμους και λύσεις που η παγκόσμια εμπειρία έχει αποδείξει ως αδιέξοδους"... Τέλος, επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο των "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι "ανήκει στις παιδικές μας αδυναμίες"...

Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού και ενώ αναμενόταν χαιρετισμός και της Μ. Δαμανάκη, το λόγο έλαβε ο υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσούρας,ο οποίος έδωσε την εικόνα μιας άλλης από αυτή που ζούμε πραγματικότητας, λέγοντας πως το "θεσμικό έργο" του ΠΑΣΟΚ έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων και το ζωντάνεμα της υπαίθρου. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές επιλογές για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ως τη μόνη εγγύηση για την επίτευξη της "αποκέντρωσης" και την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Περιστερίου και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚΘ. Δημητρακόπουλος,είπε πως οι "αιρετοί" κατανοούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την προσπάθεια της χώρας να πετύχει η "σύγκλιση"...

Τέλος, η Μ. Δαμανάκη στο χαιρετισμό της, αφού διαπίστωσε ότι "οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δώσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια από κοινού πολλές δύσκολες μάχες" και αφού επανέλαβε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος στην Αθήνα, διαβεβαίωσε ότι... προσφέρει τον εαυτό της σε μια "Αθήνα (που) οφείλει να είναι στο κέντρο της μεγάλης προσπάθειας" για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις"προκλήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης"...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στην πρωτοπορία του μπλοκ της ΟΝΕ

Αν ήθελε κάποιος να μάθει, με απόλυτη σχεδόν ακρίβεια, τις επιδιώξεις και τα σχέδια της άρχουσας τάξης για το επόμενο διάστημα, ακόμα και για τις δημοτικές εκλογές, δεν είχε παρά να προσέξει λίγο περισσότερο τις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας αποδεσμευτεί από καιρό από τα "κομματικά δεσμά", προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική του παρουσία και ρόλο, εκφράζοντας τα γενικότερα συμφέροντα του συστήματος και με το να υποδεικνύει στα κόμματα του δικομματισμού τα καθήκοντα και τους στόχους σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι παρεμβάσεις του αυτές γίνονται στο όνομα ότι μιλάει τη "γλώσσα της αλήθειας", αλλά η αλήθεια είναι ότι μιλάει μόνο τη γλώσσα των μεγάλων αφεντικών. Και βέβαια είναι φανερό ότι αναμένει "αναγνώριση" των υπηρεσιών του...

Το μήνυμα των τελευταίων παρεμβάσεων του Κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση Σημίτη δεν τα καταφέρνει μόνη της για να επιτευχθεί έγκαιρα η ένταξη στην ΟΝΕ. Πρέπει, λοιπόν, να στηριχτεί από όλους, όσοι συμφωνούν με τον "εθνικό στόχο" και βέβαια από την ηγεσία της ΝΔ.

Αυτή ακριβώς είναι η "γραμμή" των ισχυρών οικονομικών κύκλων και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η "γραμμή" θα καθορίσει την υπό διαμόρφωση αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, οι πάντες πρέπει να συστρατευτούν γύρω από τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική και να στηρίξουν την επιβολή της, με όποιο τρόπο μπορούν και από όποια θέση βρίσκονται. Είναι φανερό ότι δρομολογείται με πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς η σύμπηξη ενός αρραγούς πολιτικού μετώπου που θα σηκώσει, χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, το βάρος της επιβολής των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που ήδη η κυβέρνηση Σημίτη έχει προαναγγείλει.

Ο Κ. Μητσοτάκης, που από καιρό έχει γεφυρώσει τις αντιθέσεις που είχε με ορισμένα ισχυρά ονόματα της οικονομικής ολιγαρχίας, επιθυμεί να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας ώστε στη συνέχεια να αναγνωριστεί, να δικαιωθεί και - γιατί όχι - να ανταμειφθεί.

Στην κατεύθυνση αυτή δε διστάζει να ομολογήσει, ότι στόχος των παρεμβάσεών του είναι "να βοηθήσει την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει, πιο γρήγορα, στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή την ένταξη στην ΟΝΕ".

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτό ακριβώς κάνει και η ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα το έχει ομολογήσει πολλές φορές. Παραπονιέται μάλιστα γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός, ότι έχει απέναντί της μια τέτοια "αντιπολίτευση" για να προχωρήσει στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η βοήθεια στην κυβέρνηση δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, να μην επιδιώκει ούτε... κομματικά οφέλη "ειδικά αυτήν την περίοδο", που δίνεται ο "υπέρ πάντων αγώνας" για την ΟΝΕ. "Αγώνας" που δεν πρέπει να διαταραχτεί ούτε από τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το "μήνυμα" των οποίων έσπευσε, μετά την κυβέρνηση, να υποβαθμίσει και ο Κ. Μητσοτάκης.

Το άσχημο για το "μαύρο" μέτωπο, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια να υποχωρήσουν και πολύ περισσότερο να τους "χαρίσουν" την ψήφο τους, ώστε την επομένη να ερμηνευτεί ως "επιβράβευση" της αντιλαϊκής επέλασης και "πράσινο φως" για τη συνέχισή της με αχαλίνωτους ρυθμούς. Το "μαύρισμα" της κυβερνητικής πολιτικής και των ποικιλώνυμων υποστηρικτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να δουν οι εργαζόμενοι καλύτερες μέρες.

Π. Κ.

Συνέδριο ΚΚ Ινδίας

Αναχώρησε για την Ινδία ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στο 17ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας, που γίνεται στο Μαντράς, από 14 - 19 Σεπτέμβρη.

Στη Χαλκίδα η Αλ. Παπαρήγα

Επίσκεψη στη Χαλκίδα και συνάντηση με συνδικαλιστές και διοικήσεις σωματείων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνέχισης της λειτουργίας τους, θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα, 14 Σεπτέμβρη,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στις 8 μ.μ.

Αύριο στον "902 TV"

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκπομπές παρουσιάζει αύριο Δευτέρα, 14 Σεπτέμβρη,η Τηλεόραση του "902":

  • Στις 8 μ.μ. στην εκπομπή "Βγάλτε τις μάσκες" με θέμα: "Ιδιωτικοποίηση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης" παρουσιάζονται ρεπορτάζ και συνεντεύξεις με εργαζόμενους και τη διοίκηση, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου Α. Θερμού.
  • Στις 9.30 μ.μ. στην εκπομπή "Δημοτικές Εκλογές '98",θα μεταδοθούν οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν στον δημοσιογράφο Γ. Χατζηγεωργίου οι υποψήφιοι νομάρχες Λάρισας και Καρδίτσας της ΝΑΣ, Γιάννης Παττάκης και Βαγγέλης Μπούτας,καθώς επίσης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των πρωτευουσών των δύο νομών, Τάσος Σκυλλάκος και Χρήστος Τέγος,αντίστοιχα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ