ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /47
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του συζύγου μου ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΥ,του γιου μου ΤΑΣΟΥ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΥ και του εγγονού μου ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ, προσφέρω 15.000 δρχ. στην ΠΑΣΥΜ Μενιδίου για την εκλογική μάχη των δημοτικών εκλογών.

Ελένη Τραβασάρου

* * *

Σήμερα, 13 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο του ΑΛΕΚΟΥ ΣΟΥΛΑΜΙΔΗ.Γεννήθηκε στο χωριό Ποταμιά Κιλκίς. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πολίχνης.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, η γυναίκα του Μάχη Σουλαμίδου και τα παιδιά του Μιχάλης Σουλαμίδης και Σοφία με τις οικογένειές τους πρόσφεραν 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Καρατάσου", της οποίας ήταν μέλος ως το τέλος της ζωής του, και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". * * *

Στις 7 Αυγούστου 1998, έφυγε από κοντά μας η μάνα μας ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ από την Αψαλο Πέλλας. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε μαζί με τον άντρα της και βασανίστηκε. Στον Εμφύλιο, έφυγαν από το χωριό τους και κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη. Εμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της. Εφυγε από τη ζωή πολύ πικραμένη, γιατί πριν από 10 μήνες έχασε τον μονάκριβο γιο της Τάσο Τσαβδαρίδη.

Θα τη θυμούμαστε με πολλή αγάπη και πόνο.

Σήμερα, 13 Σεπτέμβρη, στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, μετά τη λειτουργία, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Οι κόρες της Αννα Παραστατίδου, Μαρία Τζαβέλα

Η νύφη της Βαλεντίνη Τσαβδαρίδου

* * *

Ο Θόδωρος Αδαμίδης από το Μόντρεαλ του Καναδά προσφέρει στο ΚΚΕ 140 δολάρια ΗΠΑ και 30.000 δρχ., στο "Ριζοσπάστη" 100 δολάρια και 20.000 δρχ. και στον "902" 150 δολάρια Καναδά, στη μνήμη του πατέρα του ΣΤΕΛΙΟΥ, παλαίμαχου κομμουνιστή από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, της μητέρας του ΠΕΛΑΓΙΑΣ,της πεθεράς του ΣΟΦΙΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ,καθώς και στη μνήμη των φίλων του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ και ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ,που ζούσε και πέθανε στην Κούβα.

* * *

Με μεγάλη θλίψη δεχτήκαμε το ξαφνικό μαντάτο για τον σύντροφο ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ.Εμείς που τον γνωρίσαμε από κοντά, έχει μείνει στη σκέψη μας, ο απλός άνθρωπος, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής - υπόδειγμα. Πάντα σεμνός, ήπιος, λιγόλογος. Η ζωή του ολόκληρη ήταν αφιερωμένη στο τιμημένο του κόμμα, το ΚΚΕ.

Σύντροφε Αντώνη! Για μας, τους ξενιτεμένους, θα ζεις πάντα και θα είσαι πάντα παρών.

Από τα μέλη της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ Τορόντο Καναδά, μαζί με την προσφορά μας, 500 δολαρίων.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου και αξέχαστου φίλου μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ,που δεν τον ξεχνώ ποτέ και για τα 80χρονα του Κόμματός μας, προσφέρω 40.000 δρχ.

Κώστας Κουλούρης

* * *

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΣΑΒΒΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η κόρη του Ελένη και η εγγονή του Βέτα προσφέρουν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

* * *

Ο Σωκράτης Βασιλείου Μπέτζελος από το Γκρίμποβο Ιωαννίνων προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά, 10.000 δρχ., στη μνήμη του αγαπημένου πεθερού του ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΑΣΣΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

* * *

Προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ και στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Θεόδουλος και Δωροθέα Δουκανάρη

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ (Φλόγα), από τα Σέρβια Κοζάνης.

Το μνημόσυνό του θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 19 Σεπτέμβρη, στο χωριότου.

Ο Παύλος Παύλου γεννήθηκε το 1924 στα Σέρβια, από γονείς αγρότες. Πέρασε τα νεανικά του χρόνια σ' αυτήν την ηρωική πόλη της Μακεδονίας, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα, και παράλληλα διαμόρφωσε έναν ανιδιοτελή χαρακτήρα. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η τριπλή χιτλεροφασιστική κατοχή, τον βρήκε στο άνθος της ηλικίας του. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, μπήκε κάτω από τις σημαίες τους, στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Στάλθηκε από τους πρώτους στη Σχολή Αξιωματικών του ΓΑ του ΕΛΑΣ και τελείωσε ανάμεσα στους καλύτερους. Στον ΕΛΑΣ, ως διοικητής λόχου, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και ένοπλες αναμετρήσεις με τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, καθώς και στη μάχη για την απελευθέρωση του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ και της Θεσσαλονίκης, από τις γραμμές του 2/50 Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πιερίων.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, γύρισε στα Σέρβια και επιδόθηκε στην ειρηνική ζωή, που δεν κράτησε πολύ, γιατί το μεταβαρκιζιανό τρομοκρατικό καθεστώς δεν τον άφησε ήσυχο. Τον καταδίωξε και υποχρεώθηκε να καταφύγει και πάλι στο βουνό, από τους πρώτους στις πρώτες ομάδες των καταδιωκόμενων.Στο ΔΣΕ για μια ακόμη φορά, όπως και στον ΕΛΑΣ, εκδηλώθηκαν ο πατριωτισμός και το ταλέντο του Φλόγα. Αναδείχτηκε σε ταγματάρχη του ΔΣΕ. Το 1949 τοποθετήθηκε διοικητής τάγματος της 6ης Σειράς της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ, η οποία ήταν γνωστή για τις πολυάριθμες σκληρές μάχες με το στρατό της Αθήνας και Αμερικανών υποστηριχτών τους.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και το τέλος της ένοπλης αναμέτρησης το 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί στην αρχή δούλεψε σε εργοστάσιο και στη συνέχεια τελείωσε τη μετεκπαίδευση μεσαίων στρατιωτικών στελεχών του Σοβιετικού Στρατού με άριστα. Μετά την αποφοίτηση δούλεψε για πολλά χρόνια δημιουργικά ως τεχνικό στέλεχος στις οικοδομές. Για την ευσυνείδητη εργασία του, αμείφθηκε με τιμητικές διακρίσεις.

Υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας είχε πάντα την εκτίμηση και το σεβασμό των συναγωνιστών, φίλων και πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη, αλλά και της τοπικής σοβιετικής κοινωνίας.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του στη δεκαετία του 1980 και εγκαταστάθηκε στο συνοικισμό Μετέωρα Θεσσαλονίκης, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

Ο Παύλος Παύλου, χάρη στη μεγάλη προσφορά στους αγώνες για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρώπινων ιδανικών και του πολιτισμού, θεωρείται ένα από τα άξια τέκνα που ανέδειξε η εθνικο-πατριωτική και ιστορική παρουσία των Σερβίων, σαν μια εξέχουσα προσωπικότητα, αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ενημερωτικό Δελτίο" της ΠΕΕΠΠ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Λαοκρατία και η οικογένειά της

* * *

Συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και συζύγου ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ,ο οποίος ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Τελευταία του επιθυμία του Στέλιου ήταν να προσφέρουμε κάθε μήνα 20.000 δρχ. από τη σύνταξή του για ενίσχυση του Κόμματος.

Η οικογένειά του

* * *

Στις 14 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 3 μήνες από το θάνατο του ΠΕΤΡΟΥ Ν. ΜΗΚΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (ΕΠΟΝ) και οπαδού του ΚΚΕ από τα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο, 30.000 δρχ.

* * *

Στις 18 Σεπτέμβρη κλείνουν 2 χρόνια από το θάνατο της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ Κοτσάλη - ΚΩΣΤΟΥΔΗ.Από τα παιδικά της χρόνια γαλουχήθηκε με προοδευτικές ιδέες, μέσα σε μια οικογένεια δημοκρατική, που πρότυπό της είχε τον πατέρα της Συμεών Κοτσάλη, διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, ο οποίος στην Κατοχή εκτελέστηκε από Γερμανούς για την πατριωτική του δράση.

Από τα φοιτητικά της χρόνια, η Δέσποινα Κωστούδη παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ και στις ματωμένες μέρες του 1947 αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές του Κόμματος. Τέλος, κατατάσσεται στο ΔΣΕ και για τη δράση της ονομάζεται υπολοχαγός του ΔΣΕ.

Στην υπερορία, ως πολιτικός πρόσφυγας, τελειώνει το Πανεπιστήμιο, διδάσκει επί 17 χρόνια σε Λύκειο και ταυτόχρονα διδάσκει την ελληνική γλώσσα. Τα τελευταία 7 χρόνια πριν από συνταξιοδότησή της, δούλεψε ως δημοσιογράφος στην ελληνική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βουδαπέστης.

Η Δέσποινα Κωστούδη ήταν πρότυπο στον αγώνα, στη δουλιά, στην οικογένεια. Παραδειγμάτιζε με τη ζωή της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο σύζυγός της Βαγγέλης Κωστούδης (Αλέξης)

Η κόρη της και ο γαμπρός της Νίκη - Γαβριήλ

Η εγγονή της Αφροδίτη

* * *

Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός μας σύζυγος, αδελφός και θείος ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και για την υπεράσπιση των ιδεών και των αγώνων για τους λαούς, για τα οποία και ο ίδιος έδωσε πολλά χρόνια από τη ζωή του.

Η γυναίκα του Σοφία Μαντζαρίδη - Φουρναράκου

* * *

Στις 24 Σεπτέμβρη, κλείνουν 17 μήνες από το θάνατο του ΣΤΑΜΟΥ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ από τα Κοκκινόγεια Δράμας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, ο γιος του Χρήστος και η νύφη του Μαριλένε από τη Γερμανία προσφέρουν, μέσω ΝΕ Δράμας, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη της γυναίκας του ΜΑΡΙΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ