ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχέδιο σε βάρος των εργαζομένων

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλες τις ΔΕΚΟ, εφαρμόζεται και στην ΕΡΤ, σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, που έχει να κάνει με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των Ελλήνων πολιτών. Με τη συνυπογραφή χτες του επιχειρησιακού σχεδίου από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και Τύπου, Δ. Ρέππα, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, ενώ η ΕΡΤ οδηγείται σε ένα αβέβαιο μέλλον. Και μάλιστα, τη στιγμή που η κυβέρνηση "φρόντισε" και μέσα από το νομοσχέδιο για την ψηφιακή να την αποδυναμώσει. Σε μια εποχή όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αντί η κυβέρνηση να ενισχύει την ΕΡΤ, το μόνο που κάνει είναι να την αφοπλίζει και να την οδηγεί στον αφανισμό της.

Είναι γνωστό ότι, και μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο, οι ευθύνες για όλα τα δεινά της ΕΡΤ επιρρίπτονται πρώτα και κύρια στο προσωπικό της. Η διοίκηση της ΕΡΤ, αντί να αξιοποιήσει το τόσο σημαντικό δυναμικό που έχει, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις δημιουργώντας την ανασφάλεια και διώχνοντας ένα σημαντικό μέρος του δημιουργικού προσωπικού της.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ θεωρούν, ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση αποσκοπεί στην εξυγίανση της εταιρίας, ενώ είναι σαφές ότι με το μέτρο αυτό θα απομακρυνθεί ένα έμπειρο και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει ανάγκη η εταιρία. Με την πρόωρη συνταξιοδότηση υπολογίζεται ότι θα φύγουν μέσα σε τέσσερα χρόνια 1.500 περίπου εργαζόμενοι από την ΕΡΤ. Πολλοί από αυτούς είναι σε ηλικία που μπορούν ακόμη πολλά να προσφέρουν στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Με την πρόωρη συνταξιοδότηση θα αποδυναμωθούν κυρίως τα νευραλγικά για την τηλεόραση τμήματα της παραγωγής.

Με το επιχειρησιακό σχέδιο και με το γενικό κανονισμό προσωπικού, οι συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους χειροτερεύουν, αφού ουσιαστικά καθιερώνεται η μερική απασχόληση, καταργείται το οκτάωρο, καταργούνται τα επιδόματα για Κυριακές και αργίες και τα ωράρια συμψηφίζονται. Ολα αυτά η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ τα θεωρούν ως "καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού" και ως "σύγχρονες μορφές εργασίας"!

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ παίρνει μέτρα και για τους περιφερειακούς σταθμούς, μεταβιβάζοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους στον περιφερειακό "παράγοντα", καθιστώντας έτσι αβέβαιο το μέλλον τους. Στους στόχους για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ, το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη: την αξιοποίηση των εξωτερικών συνεργατών, που θα "έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του συνολικού κόστους. Την ενίσχυση του διαφημιστικού μεριδίου με την επένδυση στα προγράμματα, την οργάνωση και λειτουργία της εταιρίας με την επένδυση σε σύγχρονα συστήματα πληροφορικής, διοίκησης και οικονομικών".

Θυμάμαι

Από τη ΝΕΤ στις 22.00 θα παρουσιαστεί η εκπομπή "Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, θυμάμαι".Πρόκειται για μια συνέντευξη που έδωσε ο δημοφιλής ηθοποιός λίγο πριν πεθάνει, ο ηθοποιός που μιλά χωρίς χειρόγραφο, χωρίς σενάριο ή κάποια άλλη προετοιμασία. Που μιλά για όλους και για όλα, με αγάπη, ευγένεια, καλοσύνη. Που θυμάται όλες τις γυναίκες που αγάπησε, όλους τους σκηνοθέτες που θαύμασε, όλες τις ταινίες που γύρισε, όλες τις πόλεις που επισκέφτηκε, όλες τις χαρές και τις λύπες που γεύτηκε. Που ευγνωμονεί τη ζωή που στάθηκε τόσο καλή απέναντί του και που αναφέρεται στο θάνατο με την ελπίδα να αφήσει να τον επισκεφτεί. Ομως, αυτός λες και ζήλεψε και επέσπευσε την αποτρόπαια εμφάνισή του το Δεκέμβρη του 1996.

Ο Μίμης Κουγιουμτζής και η Ρένη Πιττακή στη νέα σειρά "Η αίθουσα του

Ο Μίμης Κουγιουμτζής και η Ρένη Πιττακή στη νέα σειρά "Η αίθουσα του θρόνου"

Λίγα από όλα

H νέα τηλεοπτική σεζόν ήδη έχει ξεκινήσει και οι περισσότερες εκπομπές έκαναν αυτή τη βδομάδα πρεμιέρα. Οι υπεύθυνοι του MEGA, χθες σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν το νέο πρόγραμμα, πρόγραμμα που εκτός από μερικές σειρές που έχουν τα εχέγγυα για να είναι καλές, δεν παρουσιάζει διαφορές από ό,τι μέχρι σήμερα προβάλλουν τα κανάλια. Σόου, τηλεπαιχνίδια, ξένες και ελληνικές σειρές, καθώς και ενημερωτικές περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του σταθμού.

Από τις νέες σειρές ξεχωρίζει η "Αίθουσα του θρόνου", βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη. Η σκηνοθεσία είναι της Πηγής Δημητρακοπούλου και πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων, οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μυρτώ Αλικάκη, Μίμης Κουγιουμτζής, Αρης Λεμπεσόπουλος και Ρένη Πιττακή. Ο Κώστας Κουτσομύτης μεταφέρει στη μικρή οθόνη ένα ακόμη μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου "Ο μεγάλος θυμός". Πρωταγωνιστούν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, ο Αγγελος Αντωνόπουλος κ.ά. Η Μιρέλα Παπαοικονόμου, επίσης, επιστρέφει στο MEGA, με τη νέα σειρά "Η ζωή που δεν έζησα" και με πρωταγωνιστές την Ταμίλα Κουλιέβα και τον Αιμίλιο Χειλάκη. Στο ενημερωτικό πρόγραμμα συνεχίζονται οι εκπομπές "Ενώπιος ενωπίω", "7+7", "Εκπομπή", ενώ από το τέλος Οκτωβρίου οι Παύλος Τσίμας, Τάσος Τέλογλου και Αλέξης Παπαχελάς θα παρουσιάζουν το "Μαύρο κουτί". Η Λιάνα Κανέλλη, θα παρουσιάζει μια πολιτιστική εβδομαδιαία εκπομπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ