ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Το ΚΚΕ δε συνεργεί στο έγκλημα

Δήλωση - καταγγελία του βουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ψηφιακή τηλεόραση, γιατί δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια αντιδραστική εξέλιξη, που σηματοδοτείται και από την αναφορά της εισηγητικής έκθεσης, ότι από δω και στο εξής η πληροφορία είναι ένα εμπόρευμα. Δεν ήθελε να συνεργήσει στο έγκλημα που επιχειρείται για την παράδοση στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο της ψηφιακής τηλεόρασης και την κατάργηση της αποκλειστικότητας της ΕΡΤ για τη λειτουργία της,αναφέρει με χτεσινή δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.Στη δήλωση, συγκεκριμένα, σημειώνονται τα παρακάτω:

"Η συζήτηση που κάναμε στη Βουλή, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία μας με την ουσία του σχεδίου νόμου για τις ραδιοφωνικές και ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και αφορά στην κατάργηση της αποκλειστικότητας της ΕΡΤ στη μετάδοση του ψηφιακού κωδικοποιημένου σήματος.

Αυτή είναι η ουσία του νόμου που η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Η κατάργηση αυτής της αποκλειστικότητας είναι ο δρόμος για να ανοίξει η ανεξέλεγκτη δράση του ευρωπαϊκού, αμερικανικού, αλλά και ντόπιου κεφαλαίου στα ΜΜΕ. Ολες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του νόμου εξασφαλίζουν, όχι απλώς τον έλεγχο από το μεγάλο κεφάλαιο του σοβαρού τομέα της πληροφόρησης, της διαμόρφωσης των συνειδήσεων και πολιτιστικών προτύπων στη χώρα μας, αλλά τη μονοπώληση αυτού του τομέα αποκλειστικά και μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια τέτοια αντιδραστική εξέλιξη, μια εξέλιξη που σηματοδοτείται και από την αναφορά της εισηγητικής έκθεσης, ότι από δω και στο εξής η πληροφορία είναι ένα εμπόρευμα, από δω και στο εξής ο πολίτης, ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε απλό καταναλωτή, από δω και στο εξής όλες οι πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μπαίνουν σ' αυτή τη λογική. Το λέω αυτό, γιατί ενώ το σχέδιο νόμου αφορά και ζητήματα που έχουν σχέση με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως είναι οι τηλεργασίες, η τηλεμάθηση, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι οικονομικές δραστηριότητες μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης, όλα αυτά τα αφήνει στη δικαιοδοσία και στην απόλυτη ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η εφαρμογή του σχεδίου νόμου θα οδηγήσει σε μια πιο δραματική κατάσταση από αυτή που έχουμε γνωρίσει στα ΜΜΕ μέχρι τώρα. Να σημειωθεί επίσης, ότι στο κρίσιμο και βασικό ζήτημα το σχετικό με την ΕΡΤ, όλα τα άλλα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ είχαν εξ αρχής συμφωνήσει στην άρση της αποκλειστικότητάς της. Βεβαίως, αυτή η άρση της αποκλειστικότητας βάζει σοβαρά ζητήματα ατομικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, που, όχι απλώς δε διασφαλίζονται, ούτε θα ήταν δυνατόν να διασφαλιστούν, αλλά θα κινδυνέψουν πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Το ΚΚΕ πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έθεσε εξαντλητικά τα παραπάνω θέματα. Συνάντησε, όμως, την απόλυτη άρνηση της κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, επειδή δεν ήθελε να συνεργήσει στο έγκλημα".

Θεωρητικολογίες στη Βουλή

Με κατηγορίες του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιτίας του ότι αποχώρησαν από τη συζήτηση, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Γ' θερινού Τμήματος της Βουλής, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση. Ο Δ. Ρέππας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απουσία προτάσεων - ξεχνώντας ότι θέσεις αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή - και σημείωσε ότι η επιλογή για την αποχώρηση της ΝΔ βαρύνει προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσον αφορά τη συζήτηση κινήθηκε σε... θεωρητικά θέματα, αφού έγινε μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα στο μέλλον νομοθεσίας για το Ιντερνετ.

Ευτελισμός πολιτισμικών συμβόλων

Οταν είδα, σε αρχικό στάδιο, τη διπλή συστοιχία των ισχυρών προβολέων, παντός χρώματος και καιρού, που άρχιζαν από τα προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σκέφτηκα:

- Μωρέ μπράβο, το ιστορικό, πνευματικό Ιδρυμα εκσυγχρονίζεται. Κοντά στο πνευματικό φως θα εκπέμπει τώρα και φως εκ φωτός και θα λαμπρύνει τους δρόμους της γνώσης.

Μερικές χιλιάδες μέτρα καλώδια, κονσόλες, "σινθεσάιζερ", ενίσχυαν την εντύπωση.

Το Καποδιστριακό, είπα, μπορεί να συμπαρασύρει σε εκσυγχρονισμούς και το διπλανό ναό των αθανάτων, που ανάμεσά τους προχωρούν τώρα με εντατικό ρυθμό, οι προδημοτικές κατασκευές.

Είχα δει, όμως, μόνο την αρχή και όχι την επίδειξη μόδας που παρακολουθήσαμε, λίγο αργότερα στη μικρή οθόνη. Και προσγειώθηκα, όταν μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της Πρυτανείας υποστήριζε ότι είχε "επεκταθεί" η χρήση χώρου μπροστά από το Πανεπιστήμιο, για την επίδειξη καλλίπυγων θεραπαινίδων της μόδας. Αν είναι έτσι, τότε θα έπρεπε βέβαια να ενεργοποιηθούν ασφαλιστικές ρήτρες, αλλά και να καταλογιστεί και η έλλειψη πρόβλεψης των αρμόδιων αρχών.

Αλλά, η ιστορία φαίνεται να αρχίζει - και αλίμονο αν συνεχιστεί - με βάση την ακαδημαϊκή εκείνη πραγματεία περί μόδας και πολιτισμού, όταν επρόκειτο να παραχωρηθεί - (ή, να εκχωρηθεί) - το ρωμαϊκό μεν, ιστορικό δε, Ηρώδειο, για επιδείξεις ενός άλλου σχεδιαστή δημιουργιών του, κατά τα άλλα, αθώου "τζιν".

Πέρα από συντηρητικές ιδεοληψίες και τις ηθολογικές απλουστεύσεις, πρέπει να σκεφτούν οι αρμόδιοι και οι πνευματικά "απελεύθεροι" ότι η κατακρήμνιση αρχών και αξιών και η πολιτισμική και πολιτιστική υποβάθμιση, έχουν ορισμένα όρια. Γιατί, θα ήταν δυνατόν να προβληθεί το επιχείρημα, από την πλευρά του ισοπεδωτικού εκσυγχρονισμού και της εκποίησης των πάντων, ότι στους αρχαίους ναούς, οι ιέρειες της Πάνδημης Αφροδίτης έβρισκαν φιλόξενη στέγη, άρα...

Οσο για τους πανεπιστημιακούς χώρους και το άσυλο, αυτοί παραβιάζονται από τις συνεχείς εισβολές τανκς, κουκουλοφόρων και επίσημων και ανεπίσημων ροπαλοφόρων, όπως και των επιδιώξεων "αλλαγής χρήσης".

ΟΤΕ
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης ο νέος πρόεδρος

Σύμφωνος με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ εμφανίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο νέος πρόεδρος του ΟΤΕ Β. Ράπανος, ο οποίος διαδέχεται τον πριν λίγο καιρό παραιτηθέντα Γ. Παπούλια.

Μάλιστα ο Β. Ράπανος (είναι ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Τράπεζας) απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου, είπε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΤΕ δεν είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη του οργανισμού. Για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μέσω της μετοχοποίησης δε διαφώνησε, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ευνοούνται και οι εργαζόμενοι από τη διαδικασία με την απόκτηση μετοχών.

Παρά το ότι εμφανίστηκε να μη γνωρίζει σοβαρά θέματα του Οργανισμού, με τον ισχυρισμό ότι μόλις τοποθετήθηκε, είπε ότι ως πρόεδρος θα ευνοήσει μία διαδικασία εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό του ΟΤΕ. Οταν δε, ρωτήθηκε εάν γνωρίζει για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να πει γιατί έφυγε ο Γ. Παπούλιας.

Την τοποθέτηση τού νέου προέδρου του ΟΤΕ ενέκριναν με την ψήφο τους μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λευκό ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ και κατά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και οι βουλευτές της ΝΔ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσέγγιση των "ανταρτών"!

Κλίμα αισιοδοξίας για τις δημοτικές εκλογές επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως ταυτόχρονα υπολογίζει πολύ τις ψήφους των "ανταρτών" και γι' αυτό επιδιώκει να τους προσεγγίσει!

Ο Κ. Καραμανλής, στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα, υπέδειξε να μην καλλιεργείται κλίμα υπεραισιοδοξίας, γιατί προκαλεί χαλάρωση στις κομματικές δυνάμεις και συσπείρωση στους αντιπάλους. Ταυτόχρονα, όμως, προέτρεψε να σταματήσουν οι κόντρες με τους "αντάρτες" και να γίνει προσπάθεια προσέγγισής τους για να κερδηθούν οι ψήφοι στο β γύρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες ήδη έχουν γίνει συνεννοήσεις με τους "αντάρτες" και έχει συμφωνηθεί ότι θα στηριχτεί από το κόμμα όποιος περάσει στο β γύρο, είτε αντάρτης είτε ο έχων το "χρίσμα". Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε καλύτερη συνεργασία με τους βουλευτές και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμα το πρόγραμμα δράσης μέχρι τις εκλογές, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κεντρικές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Κ. Καραμανλή, στην Αθήνα στα τέλη Σεπτέμβρη μάλλον στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ